Dodaj do ulubionych

USG-jak czesto

IP: *.acn.waw.pl 05.04.12, 21:44
Hej,
czy robicie kontrolne USG ginekoloogiczne?
Ja mam 28 lat i chyba2 razy w zyciu mialam takie USG. chodzę regularnie do ginekologa ale mam tylko cytologię i zwykle badanie. Ostatnio mialam bole brzucha, wybralam się do lekarza, ktory stwierdził infekcję ale powiedzial, ze bole brzucha to pewnie cos internistycznego i nie ma potrzeby USG. Nie wiem, czy panikuję czy lepiej isc prywatnie zrobic USG i upewnic się, ze wszystko jest ok. Mam czasem wizję torbieli czy innego paskudztwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: USG-jak czesto IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.04.12, 08:23
      mój ginekolog robi usg na kazdej mojej wizycie czyli raz na pól roku, chyba ze cos sie dzieje to czesciej
    • Gość: kamif Re: USG-jak czesto IP: *.CNet.Gawex.PL 06.04.12, 09:02
      Ja co 2 lata robię komplet badań: cytologia, usg piersi (mój lekarz ma aparat z funkcją mammografii) i usg dopochwowe i zwykłe. Mam 30 lat.
      • osmanthus Re: USG-jak czesto 07.04.12, 04:24
        Gość portalu: kamif napisał(a):

> Ja co 2 lata robię komplet badań: cytologia, usg piersi (mój lekarz ma aparat z
        > funkcją mammografii)

????
        Moze rzucisz garsc szczegolow? Ogromnie jestem ciekawa jak takie USG z "funkcja mammografii" dziala.
        Czy to pan dr takie dyrdymaly Ci wciska czy to Twoja wlasna tworczosc?
    • Gość: dd Re: USG-jak czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 09:09
      Ja w ciągu ostatniego roku miałam USG 7 razy bo miałam wykrytą torbiel. Teraz po jej usunięciu idę na pierwsza kontrolę i się zastanawiam, czy będę musiała częściej się badać czy wystarczy raz w roku.
      • Gość: ola Re: USG-jak czesto IP: *.acn.waw.pl 06.04.12, 10:53
        No wlasnie, mnie to strasznie dziwi. chodziłam 2 lata do znanego warszawskiego lekarza, pozniej do 2 i teraz do kolejnego (polecanego na Znanym lekarzu) i nigdy nie robią mi USG.
        Moze mozecie polecić jakiegos warszawskiego ginekologa, który robi badania bez proszenia?
        • Gość: kamif Re: USG-jak czesto IP: *.CNet.Gawex.PL 06.04.12, 11:29
          Ja myślę, że żaden ginekolog nie jest jasnowidzem i nie zrobi Ci USG jeśli o to nie poprosisz. Bo skąd masz wiedziec po co przyszłaś skoro nie powiesz, może myśli, ze chodzi tylko o cytoligię. Ja zawsze mówię:"panie doktorze, prosze o kompleksowe badania: cytologię, usg i badanie piersi." I sprawa tak postawiona jest jasna.
          • Gość: ola Re: USG-jak czesto IP: *.acn.waw.pl 06.04.12, 12:08
            Pewnie tak, ale jak przyszlam i mowię,ze boli mnie brzuch a on bada mnie ręcznie i stwierdza, ze to nic ginekologicznego a ja jestem u niego 3 raz z rzędu to chyba powinien zrobic USG dla pewnosci.
        • Gość: dd Re: USG-jak czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 11:40
          A ja myślę, że kompleksowa wizyta powinna zawierać badanie USG. Ja zgłosiłam problem z krwawieniami, lekarka mnie zbadała ręcznie i nic w ten sposób nie wyczuła. Po wykonaniu USG wyszła torbiel 3,5 na 5 cm.

Autorko, wejdź sobię na stronkę ginweb, tam możesz sobie obejrzeć zdjęcia gabinetów w swojej miejscowości, poczytac czym się zajmują lekarze.
    • marianne11 Re: USG-jak czesto 06.04.12, 11:13
      Ja bym zrobiła USG.
    • aaaniula Re: USG-jak czesto 06.04.12, 15:09
      Chyba trafiasz na dziwnych lekarzy. Ja mam USG na każdej wizycie kontrolnej. Ktoś zasugerował, że trzeba lekarzowi powiedzieć, że się chce USG. Dla mnie to bzdura, od tego jest lekarz, żeby wiedzieć jakie badania zlecić pacjentce, tym bardziej, że gdy ta skarży na bóle brzucha. To tak jakby iść do dentysty i sugerować, który ząb ma leczyć. Może nie szukaj lekarza na stronkach tylko popytaj po koleżankach czy w rodzinie kto ma lekarza, który to badanie ma w zakresie standardowej wizyty kontrolnej?
      • Gość: olka Re: USG-jak czesto IP: *.acn.waw.pl 06.04.12, 15:16
        Tez mi się tak wydaje. Albo po prostu pojde do lekarza prywatnie i 'zazadam' usg.
        • chcesztomasz Re: USG-jak czesto 07.04.12, 12:21
          na wizycie prywatnej nie musisz żądać big_grin
    • emila.dudek Re: USG-jak czesto 07.04.12, 14:23
      Ja mam na każdej wizycie, a mimo to coś na jajniku się zrobiło. Wcześniej bolało.
      Skończyło się operacją.
    • lidek0 Re: USG-jak czesto 07.04.12, 18:44
      A sama nie mozesz isc na usg? Ja robie raz do roku z cytologia i usg piersi , wiek nie ma tu szczegolnego znaczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka