Dodaj do ulubionych

16 lat- pigułki

IP: *.icpnet.pl 23.06.04, 11:15
mam takie pytanie.
Czy ginekolog może nie zapisać pigułek antynokcepcyjnych tylko dlatego, ze
mam 16 lat? Nie chce ciąży,więc chcę sie zabezpieczyć odpowiednio.
Drugie pytanie. Boje sie niestety efektow ubocznych, tego, że po pewnym
czasie gdy bede chciała odstawić pigułki, moj organizm nie dojdzie do siebie
i nie zacznie funkcjonować normalnie. Mozecie coś powiedziec na ten temat?
Obserwuj wątek
    • aureliana Re: 16 lat- pigułki 23.06.04, 11:33
      zaczelam brac pigulki jak mialam 16/17lat(no wlasnei nie pamietam:-\):logest.
      zadnych skutkow ubocznych,oprocz tego,ze biust zrobil sie pelniejszy(ale to mi
      akurat pasowalo).
      zadnych problemow..po odstawieniu(po 1,5roku stosowania) dlugo musialam czekac
      na okres.
    • nati85 Re: 16 lat- pigułki 23.06.04, 11:57
      Pigułki możesz zacząc brać jeśli regularnie miesiączkujesz od 4 lat. Jeśli
      zaczniesz wcześniej możesz nieźle namieszać w swoim układzie hormonalnym (który
      jeszcze się rozwija).
      Zanim zaczniesz je brać, lekarz musi ci wykonać badania ginekologiczne,
      cytologię, badania krwi (OB, morfologia, lipidogram, czasy krzepnięcia i
      krwawienia, APTT), próby wątrobowe oraz zrobić dokładny wywiad rodzinny, aby
      wykluczyć przeciwskazania. A tu masz listę przeciwskazań - jeśli któreś z nich u
      ciebie występuje pigułek nie możesz brać w ogóle!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=13246673&v=2&s=0
      Pamiętaj też, że pigułki to nie cukierki, a poważny środek hormonalny, który
      negatywnie wpływa na wątrobę, podwyższa kilkunasto, a nawet
      kilkudziesięciokrotnie ryzyko powikłań zatorowo-zakrzepowych (udar mózgu, zator
      płuc, zawał serca) oraz raka estrogenozależnego. Mogą również ogólnie źle
      wplywać na układ hormonalny i po iluś latach brania (po odstawieniu) możesz mieć
      problemy hormonalne.
      • Gość: ... Re: 16 lat- pigułki IP: *.icpnet.pl 23.06.04, 12:07
        - przy migrenowych oraz niewyjaśnionego pochodzenia bólach głowy, aaaaaaajjjc
        Migrene to ja mam - wystepują takie bóle co jakis czas u mnie, ale neurolodzy
        zwalili na stres i nerwicową osobowość.
      • Gość: j Re: 16 lat- pigułki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 12:31
        pierwsza czesc wypowiedzi nati85 jest calkiem do rzeczy. druga czesc, ta po
        adresie to zupelna bzdura. az brak mi slow. skad pani/pan ma takie informacie?
        na podstawie jakich badan wiadomo o "kilkudziesieciokrotnie" zwiekszonym ryzyku
        incydentow zatorowo zakrzepowych? wiadomo ze jest ono wyzsze u kobiet: palacych
        (duzo), po 35 r, majacych nieprawidlowosci w ukladzie krzepniecia, kobiet ktore
        mialy takie incydenty w przeszlosci. u osoby z "nieobciazonym" wywiadem to
        ryzyko jest niewiele wyzsze niz w tzw grupie kontrolnej. pozostale argumenty
        podobnie mijaja sie z prawda. arcybiskup goclowski to pani dyktowal?????????
        zainteresowane tematem cztelniczki zachecam do rozmowy (chodzi o uzyskanie
        ZROZUMIALYCH odpowiedzi) z dobrym ginekologiem
        pozdrawiam
        • Gość: Ela Re: 16 lat- pigułki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 12:36
          Z ogólnie dostępnych informacji wynika, że ryzyko chorób zatorowo-zakrzepowych u
          biorących pigułki wynosi 15:100000 lub 30:100000, w zależności od generacji
          pigułek. Niestety nie wiem jakie ryzyko jest u osób nie korzystających z
          hormonów... Jeśli jest to 1:100000 to przy pigułkach ryzyko rzeczywiście wzrasta
          nawet 30-krotnie... Ale z tego co ja słuyszałąm to pigułki podnoszą to ryzyko
          okolo 8-10 krotnie... Więc coś w tym jest...

Ela
        • annuczek Re: 16 lat- pigułki 23.06.04, 14:18
          To może Ty trochę więcej poczytaj, odwiedź zachodnie fora i serwisy, odwiedź
          polskie strony o antykoncepcji, wczytaj się w raport o zakrzepicy, dane
          statystyczne, przyjrzyj się też historii pigułki (Kościoła w to nie musisz
          mieszać - to całkiem inna sprawa). Nati85 pisze całkiem rozsądnie. Owszem,
          teoretycznie pigułki można brać przez całe życie... ale jakie są i będą tego
          konsekwencje, tego tak naprawdę nie wiadomo (wbrew temu, co głoszą firmy
          farmaceutyczne).

Faktem jest, że im dłużej się je stosuje, tym ryzyko wielu chorób wzrasta (tym
          bardziej po 35 r.ż, przy paleniu papierosów), a jedynie niektórych spada (też
          takie są - z tego, co pamiętam - mniejsze ryzyko raka jelita grubego i ciąży
          pozamacicznej).

Można przypuszczać, że założycielka tego wątku środki antykoncepcyjne stosować
          będzie chciała jeszcze długo - więc może na dzień dzisiejszy skuteczniejsza
          będzie prezerwatywa i globulka plus obserwacja cyklu (ta ostatnia przyda się
          nie w celu antykoncepcyjnym, co generalnie dla niej samej - dobrze znać swój
          organizm).

Zanim podejmie się decyzję o stosowaniu pigułki - trzeba znać dobrze wszystkie
          za i przeciw. Wyważyć "co się bardziej opłaca" - zabezpieczenie przed
          niechcianą ciążą i wygoda czy zdrowie. Wiele jest kobiet, które w ogóle nie
          odczuwają stosowania pigułki i nic im nie jest w trakcie zażywania i po
          odstawieniu. Ale wiele też musi znosić (pomijając już te najgroźniejsze
          choroby - a tu j proponuję Ci poczytanie np. o Minulecie i procesach, który
          miał producent tych pigułek, a także rozmowę z onkologiem - przy stosowaniu
          pigułek profilaktycznie powinno się co pół roku robić usg piersi, bo przy
          estrogenach rak rozwija się jak na drożdzach) inne skutki uboczne - od wzrostu
          prolaktyny, przez spadek libido, wieksze ryzyko wystapienia grzybicy, po
          depresję. Pigułki mają wiele plusów, ale ryzyko też niosą. Trzeba się
          zastanowić. I tyle.
    • Gość: syrka Re: 16 lat- pigułki IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 23.06.04, 12:27
      ja tez mam migrene a bralam tabletki przez 2,5 roku a migrene mam od 5 sad
      odstawilam i nic !! jak bolalo tak boli, jesli tabletki nie pogorsza twoich
      migren to znaczy ze mozesz brac pigulki, ale jak wyzej ktos napisal BADANIA
      OBOWIĄZKOWO - popros lekarza, bo oni czestow wogole na tak owe nie wysylaja,
      zapisuja jak poparzenie, PROS O SKIEROWANIA a jak nie to prywatnie, zdrowie
      jest najwazniejsze
      • Gość: Ela Re: 16 lat- pigułki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 12:33
        Ale z tymi migrenami to niekoniecznie chodzi o nasilenie bóli! Chodzi o to, że
        sama migrena zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu, a pigułki zwiększają to
        ryzyko jeszcze kilkudziesięciokrotnie i dlatego nie można ich brać jak się ma
        migreny, bo powstaje zabójcza mieszanka.
        Poza tym jeśli nawet w ulotkach podają migrenę jako bezwzględne przeciwskazanie
        do antykoncepcji hormonalnej to coś w tym musi być.
        Ale z tego co wiem przy migrenach można brać Cerazette.

Ela
    • Gość: MONIka Re: 16 lat- pigułki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:28
      Po pierwsze, rzeczywiscie lekarz moze nie przepisac Ci pigulek , jesli masz 16
      lat. Po pierwsze dlatego, ze obowiazauje u nas zgoda rodzica lub opiekuna na
      wszelkie czynnosci medyczne typu operacja jak rowniez wypisanie konkretnych
      lekow. Po drugie, lekarz moze stwierdzic, w zaleznosci od przeprowadzonej z
      Toba rozmowy czyli wywiadu lekarskiego, ze za wczesnie jeszcze na pigulki w
      Twoim wypadku. Zasadniczo w tak mlodym wieku , przy rzadkich relacjach
      seksualnychzaleca sie stosowanie prezerwatywy wraz ze srodkami chemicznymi.
      Pigulki rzeczywiscie moga zaburzyc chwiejna jeszcze w tym wieku gospodarke
      hormonalna, mozesz (choc nie jest to regula) miec klopoty z odzyskaniem
      plodnosci po odstawieniu pigulek.
      • Gość: catherrine do moniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 23:08
        przepisanie lekow to nie jest operacja! ja dostalam pigulki w wieku 16 lat
        wlasnie i to u ginekologa dzieciecego uncertain raz tylko w calym mym swiadomym zyciu
        byla potrzebna obecnosc mojej matki- jak grozila mi operacja jelita. do
        ginekologa, endokrynologa i okulisty chodzilam sama.
    • licealistka Re: 16 lat- pigułki 25.06.04, 13:41
      Również jako młoda dziewczyna zaczęłam przyjmować tabletki antykoncepcyjne.
      Lekarz poinformował o skutkach ich brania, zlecił również wykonanie badań krwi.
      Po odstawieniu tabletek nie zaobserwowałam żadnych skutków ubocznych. Odrobinę
      wyregulowały cykl (co nie oznacza, że zawsze w ten sam dzień, tak jak to było
      przy stosowaniu tabletek).

Pozdrawiam,
    • zalotnica Re: 16 lat- pigułki 26.06.04, 02:02
      Gość portalu: .... napisał(a):

> Czy ginekolog może nie zapisać pigułek antynokcepcyjnych tylko dlatego, ze
      > mam 16 lat? Nie chce ciąży,więc chcę sie zabezpieczyć odpowiednio.

czy naprawde w tym wieku nie ma juz zadnego pomyslu na spedzanie
      wspolnego czasu poza lozkiem...?
    • Gość: karafka Re: 16 lat- pigułki IP: *.ipl.net / *.ipl.net 28.06.04, 17:00
      jestes jeszcze mloda szkoda rozwalac sobie watrobe hormonami, gumka + postinor
      w razie czego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka