Dodaj do ulubionych

PMS z napadami furii i depresji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.12, 16:26
sluchajcie, pomozcie mi, od pewnego czasu, moze juz z rok bedzie , ale nie w kazdym cyklu, mam strasznie nasilone PMS - tak jak w tytule, juz na okolo 10 dni przed okresem, a jesli cykl mi sie wydluza to i na 2 tyg przed mam te potworne objawy
albo sie zloszcze , ale na calego, albo nic mi sie nie chce i czuje sie depresyjnie
cykle mam nieregularne
badania hormonow robilam, i w I fazie i po terminie owulacji i wyszly prawidlowo, ale akurat to bylo w cyklu b krotkim jak dla mnie, nie przedluzonym
podpowiedzcie co moze byc przyczyna i o co pytac lekarza
jestem jeszcze przed USG ginekologicznym , ostatnie mialam rok temu bylo ok
a i mam 35 lat, rodzilam juz
Obserwuj wątek
    • patria5 Re: PMS z napadami furii i depresji 28.06.12, 10:54
      a badałaś kiedyś tarczyce? często zdarza się poporodowe zapalenie tarczycy, które moze dawać takie objawy... najszybciej będziesz coś o tym wiedzieć jeśli we własnym zakresie zrobisz TSH, fT3 i FT4
      bo noramalną drogą to TSH i ew. USG moze ci zlecić lekarz POZ, potem skierowanie do endo i on. dopiero moze dac zlecenie na fT3 i fT4 ( też nie wszyscy i nie zawsze to zlecają)
      • Gość: olenka Re: PMS z napadami furii i depresji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.12, 11:48
        dzieki za wskazowke
        mam skierowanie na badanie TSH, bede robic w przyszlym tygodniu
        ale po porodzie jestem prawie 6 lat i w miedzyczasie mialam badane TSH i bylo w porzadku
        nie mialam takich objawow przez 5 lat po ciazy/porodzie
        • patria5 Re: PMS z napadami furii i depresji 28.06.12, 12:32
          proponuję zrobić od razu, na włąsny koszt, z tej samej próbki fT3 i fT4
          to da dużo lepszy obraz stanu tarczycy; samo TSH nie jest miarodajne i bywa zmienne
          na forum dot. tarczycy jest dużo wpisów osób, które TSH miały w normie , a jednak poziom hormonów decydował o niedoczynności czy nadczynności
    • d.o.s.i.a Re: PMS z napadami furii i depresji 28.06.12, 12:53
      Premenstural dysphoric disorder. Do poczytania:

en.wikipedia.org/wiki/Premenstrual_dysphoric_disorder
      Leczenie prowadzi sie lekami antydepresyjnymi.
    • nglka PMDD 28.06.12, 20:58
      Zbadać hormony najpierw [tarczyca, prolaktyna], by wykluczyć ich wpływ na samopoczucie.
      Poczytać o PMDD [charakterystyczne dla PMDD są objawy wyłącznie w lutealnej].

stanislaw.porczyk.eu/pmdd/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka