Dodaj do ulubionych

wpadlam w 26 dc

IP: *.swic.dialup.inetia.pl 25.06.04, 09:40
To moze byc przestroga dla tych co stosuja kalendarzyk jako metode
antykoncepcyjna.Zdarzyl mi sie jeden jedyny raz bez zabezpiecznia wlasnie w
26 dc przy dotychczasowych superregularnych 30 cyklach. No i sa dwie kreski-
nigdy bym sie nie spodziewala.Planowalismy dziecko za rok a tak wyprzedzamy
plan smile
Obserwuj wątek
    • Gość: sufka mialo byc 30-dniowych cyklach oczywiscie IP: *.swic.dialup.inetia.pl 25.06.04, 09:47
      • Gość: abc Re: mialo byc 30-dniowych cyklach oczywiscie IP: 80.51.242.* 25.06.04, 09:48
        Serdecznie gratuluje i zapraszam na forum Naturalne Planowanie Rodziny (nie
        kalendarzyk !)
    • heather_morris Re: wpadlam w 26 dc 25.06.04, 10:07
      Kalendarzyk jest niestety bardzo zawodny! Co z tego, ze wszystkie cykle trwaly
      np. 28 dni, skoro ten np. moze trwac 35 dni... Tego sie nigdy nie wie ile bedzie
      trwal nastepny cykl i dlatego latwo o wpadke sad
      Jesli juz to warto stosowac NPR z pomiarem temp. i obserwacja sluzu. Wowczas
      przynajmniej wiadomo kiedy sa dni nieplodne po owulacji smile Bo przed owulacja to
      ja bym bez prezerwatywy nie ryzykowala (cykl moze przeciez drastycznie sie
      skrocic...) wink

Pozdrowionka i gratulacje i zdrowka dla ciebie i dzidziusia w brzuszku!
    • Gość: Sum Re: wpadlam w 26 dc IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 25.06.04, 13:12
      Moim zdaniem zaszłaś w ciązę w poprzednim cyklu
      • Gość: sufka niemozliwe. IP: *.swic.dialup.inetia.pl 25.06.04, 13:28
        bo w poprzednim cyklu byla abstynencja seksualna wink
    • Gość: lilith76 Re: wpadlam w 26 dc IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 25.06.04, 14:41
      czy miałaś zazwyczaj jakieś objawy nadchodzącej @, czy opierałaś się na
      czystych wyliczeniach?
      • Gość: sufka Re: wpadlam w 26 dc IP: *.swic.dialup.inetia.pl 25.06.04, 16:35
        u mnie to bardzo trudno wyczaić - bo praktycznie nie mam zadnych syndromow
        zblizajacych sie @. Na obserwacje sluzu za bardzo nie moge liczyc ze wzgledu na
        uporczywe infekcje. Zawsze sie zabezpieczalismy, ale tym razem bedac pewna, ze
        skoro za 4 dni @ to nic sie nie moze stac i dalismy sie poniesc zmyslom na
        lonie natury wink Klasyczna wpadka, ale... nie zaluje smile))
        • lilith76 Re: wpadlam w 26 dc 25.06.04, 16:38
          pytam, bo mam niekiedy 10 dniowy PMS i czasami zaryzykujemy, kiedy ten mnie
          męczy od jakiegoś czasu smile

gratulacje i powodzenia smile
        • Gość: nie żałuj Re: wpadlam w 26 dc IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.04, 10:14
          Jeżeli nie jesteś w jakiejś trudnej sytuacji to się ciesz!!!Ja mam już dziecko,
          ale jak miał roczek nie chciałąm drugiego.Teraz już jest duży, jeździ z tatą na
          mecz, drugiego dziecka nie mogę już urodić ze względu na
          zdrowie.....................
          • Gość: Aneta Re: wpadlam w 26 dc IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 26.06.04, 14:01
            Witam!
            Ja sie zastanawiam jak to jest?Jak mozliwe jest zajście w ciąśżę w 26 dc kiedy
            za 4 dni była miesiączka?Uczę sie (obserwuję śluz i mierze temp.)Wszystko
            sprowadza sie do pytanie kiedy była owulacja???Przecież po niej az do @
            jest "wolnych" jeszcze 10-14 dni?Nie wiem,nie rozumiem,dlatego pytam tych co
            wiedzą.
            Gratuluję dzidziusia!!Jeżeli nie żałujesz to wszystko ok!
            Fajnie,ze napisałaś o swoim dośw.-może młode dziewczyny wezmą to pod rozwagę.
            Dziękuję i pozdrawiam!
            • Gość: Agatka Re: wpadlam w 26 dc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 14:40
              Czasami cykl może się bardzo wydłużyć i wprawdzie zazwyczaj owulacja bywała
              około 14 dnia, to w tym jednym trafiła się około 26 dnia. Czasami może się tak
              zdarzyć, dlatego kalendarzyk (same obliczenia) jest tak zawodny.
              Jeśli obserwujesz śluz i mierzysz temp. i rozpoznasz owulacje to możesz być
              spokojna.
              • Gość: Aneta Re: wpadlam w 26 dc IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 26.06.04, 15:20
                Dziękujęsmile
                Pozdrawiamsmile
                • Gość: sufka Re: wpadlam w 26 dc IP: *.swic.dialup.inetia.pl 28.06.04, 10:51
                  poza tym nie wiem na ile jest to prawda,ale niektorzy lekarze twierdza,ze u
                  okolo 10% kobiet dochodzi do wielokrotnej owulacji.
                  • Gość: Agatka Re: wpadlam w 26 dc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 12:18
                    Owszem mogą wystąpić 2 owulacje, ale będą oddalone od siebie o max. 24h. Tak
                    więc jeśli z obserwacji i temp. wyjdzie, że owulacje masz w poniedziałek to
                    musisz odczekać 3 dni i 4 dzień (czyli piątek) jest już niepłodny. Poziom
                    hormonów nie pozwala na drugą owulacje później niż 24h po pierwszej!
                    Ewentualnie mogą się połączyć 2 cykle. Czyli owulacja w 14 dniu, w 28 dniu okres
                    nie wystąpi, ale zacznie się nowy cykl i kolejna owulacja po 14 dniach (42 dzień
                    od okresu) i po 14 dniach okres (56 dzień). Ale to zdarza się na prawdę rzadko!
                    • maretina Re: wpadlam w 26 dc 28.06.04, 17:04
                      Gość portalu: Agatka napisał(a):

> Owszem mogą wystąpić 2 owulacje, ale będą oddalone od siebie o max. 24h.
                      nie prawda. moja kolexzanka w tym cyklu miuala dwie owu jedna ok 14 dc a druga
                      ok 14-16 dni pozniejsmile. obie potwierdzone na usg.
                      • Gość: Agatka Re: wpadlam w 26 dc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 18:08
                        A kiedy w takim razie koleżanka dostała okres? Skoro pierwsza owu była 14dc, a
                        druga około 28dc to może zamiast okresu 42dc będzie 3 owulacja? I tak w
                        nieskończoność?
                        Jest to po prostu fizycznie niemożliwe ze względu na poziom hormonów (estrogenów
                        i progesteronu) w organiźmie! Być może pęcherzyki dojrzewały ok. 14 dc, ale
                        właściwa owulacja nastąpiła dopiero ok. 28dc? Bo jeśli owulacja była 14dc to
                        wówczas zaczął też wytwarzać się progesteron, który utrzymuje się na wyższym
                        poziomie około 10-16 dni. A gdy spada, podnoszą się estrogeny i pojawia się
                        okres. Gdy progesteron jest wysoki owulacja nie może się pojawić!
                        • maretina Re: wpadlam w 26 dc 29.06.04, 11:04
                          Gość portalu: Agatka napisał(a):

> A kiedy w takim razie koleżanka dostała okres? Skoro pierwsza owu była 14dc, a
                          > druga około 28dc to może zamiast okresu 42dc będzie 3 owulacja? I tak w
                          > nieskończoność?
                          > Jest to po prostu fizycznie niemożliwe ze względu na poziom hormonów
                          (estrogenó
                          > w
                          > i progesteronu) w organiźmie! Być może pęcherzyki dojrzewały ok. 14 dc, ale
                          > właściwa owulacja nastąpiła dopiero ok. 28dc? Bo jeśli owulacja była 14dc to
                          > wówczas zaczął też wytwarzać się progesteron, który utrzymuje się na wyższym
                          > poziomie około 10-16 dni. A gdy spada, podnoszą się estrogeny i pojawia się
                          > okres. Gdy progesteron jest wysoki owulacja nie może się pojawić!

Ago nie bede sie z Toba sprzeczac. wiem co napisalam, bo obie owulacje
                          potwierdzil lekarz ginekolog monitorujac cykl, a zatem usg bylo robione co 2-3
                          dni.kolezanka nie byla niczym stymulowana, jedyne co bierze to bromergon na
                          zbicie prolaktyny.
                          medycyna to nie matematyka, wszystko sie moze zdarzyc.
                      • heather_morris Do Maretina 29.06.04, 15:38
                        > nie prawda. moja kolexzanka w tym cyklu miuala dwie owu jedna ok 14 dc a druga
                        > ok 14-16 dni pozniejsmile. obie potwierdzone na usg.

A powiedz jeszcze jak dlugo trwal caly cykl i kiedy kolezanka dostala okres? Bo
                        qrcze, jesli tak moze byc u kazdej z nas to wszystkie metody NPR biora w leb sad

Pozdrowionka
                        • maretina Re: Do Maretina 29.06.04, 19:12
                          heather_morris napisała:
                          >
                          > A powiedz jeszcze jak dlugo trwal caly cykl i kiedy kolezanka dostala okres?
                          Bo
                          > qrcze, jesli tak moze byc u kazdej z nas to wszystkie metody NPR biora w leb :
                          (
                          >
                          > Pozdrowionka

jeszcze @ nie bedzie. kolezanka ma nadzieje, ze zaciazyla. wszystko za kilka
                          dni sie wyjasnismile.
                          napiszewink
                  • maretina Re: wpadlam w 26 dc 28.06.04, 17:03
                    Gość portalu: sufka napisał(a):

> poza tym nie wiem na ile jest to prawda,ale niektorzy lekarze twierdza,ze u
                    > okolo 10% kobiet dochodzi do wielokrotnej owulacji.
                    moze nie wielokrotna ale dwie w cyklu sie zdazaja. moja kolezanka ma w tym
                    cyklu takie dwie potwierdzone przez gina na usgwink
                    • Gość: lilith76 Re: wpadlam w 26 dc IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.06.04, 16:37
                      można spóbować pokazać ten przykład na forum NPR - niech go rozgryzą smile
                    • ariana1 Re: wpadlam w 26 dc 30.06.04, 14:00
                      maretina napisała:

> Gość portalu: sufka napisał(a):
                      >
                      > > poza tym nie wiem na ile jest to prawda,ale niektorzy lekarze twierdza,ze
                      > u
                      > > okolo 10% kobiet dochodzi do wielokrotnej owulacji.
                      > moze nie wielokrotna ale dwie w cyklu sie zdazaja. moja kolezanka ma w tym
                      > cyklu takie dwie potwierdzone przez gina na usgwink

Sorry, ale bzdury kompletne! Nie ma czegoś takiego jak podwójna owulacja.
                      Ekspert na tymże forum wielokrotnie zaprzeczała takim rewelacjom. W naturalnym
                      cyklu może sie zdarzyć tylko jedna owulacja albo wcale. Jajeczko potrzebuje ok.
                      14 dni aby dojrzeć i wydostać się z jajnika. To nie następuje po 1 dniu. Ani
                      nawet po kilku dniach. Może twoja koleżanka miała jakoś silnie stymulowany
                      hormonalnie cykl , bo podwójna owulacja to nie była na pewno. Gdybyśmy miały po
                      kilka owulacji w cyklu , to nie byłoby teraz niżu demograficznego.

• maretina Re: wpadlam w 26 dc 30.06.04, 14:27
                        arianno. ta kolezanka leczy sie u pana, ktorego wiedza, kwalifikacje i
                        doswiadczenie znacznie przewyzszaja te naszej pani doktor ( bez urazy, tylko
                        facet naprawde wiele zrobil i wiele znaczy w ginekologii, specjalizuje sie w
                        leczeniu nieplodnosci i prowadzeniu trudnych ciaz). pisalam tez wczesniej, ze
                        kolezanka nie byla niczym stymulowana, 3 cykle ma probowac naturalnie, ale ze
                        wzgledu na pewne kwestie jest monitorowana usg.
                        zatem to nie bzdura a prawda. dwie owulacje potwiwerdzone na usg, zaden
                        pecherzyk sie nie wchlonal, oba peky, po kazdej owu byl plyn w zatoce douglasa.
                        • kilovolt Re: wpadlam w 26 dc 30.06.04, 21:58
                          No nie mogę czytać takich bzdur. Dziewczyno! Dwukrotna owulacja w czasie cyklu
                          jest absolutnie nie możliwa!! Powie ci to każdy ginekolog. Nie ma nigdzie
                          potwierdzonego takiego przypadku, po prostu fizjonomia kobiety na to nie
                          pozwala i to akurat na 100% jest wykluczone. Myślę, że napewno usłyszałaś coś
                          innego lub się źle zrozumieliście, albo po prostu USG coś źle wykazało, w
                          każdym razie to jest wykluczone. Jedyna mozliwa dwukrotna owulacja to
                          oczywiście ta w ciągu 24h z czego mogą być bliźniaki.
                          • maretina Re: wpadlam w 26 dc 01.07.04, 08:02
                            kilovolt napisał:

> No nie mogę czytać takich bzdur. Dziewczyno! Dwukrotna owulacja w czasie
                            cyklu
                            > jest absolutnie nie możliwa!! Powie ci to każdy ginekolog. Nie ma nigdzie
                            > potwierdzonego takiego przypadku, po prostu fizjonomia kobiety na to nie
                            > pozwala i to akurat na 100% jest wykluczone. Myślę, że napewno usłyszałaś coś
                            > innego lub się źle zrozumieliście, albo po prostu USG coś źle wykazało, w
                            > każdym razie to jest wykluczone. Jedyna mozliwa dwukrotna owulacja to
                            > oczywiście ta w ciągu 24h z czego mogą być bliźniaki.

a ja nie moge czytac takich opryskliwych postow.
                          • Gość: złośliwiec Re: wpadlam w 26 dc IP: 195.245.226.* 04.07.04, 20:52
                            fizjonomia nie pozwala, he, he
                            no jeśli FIZJONOMIA
                        • ariana1 Re: wpadlam w 26 dc 30.06.04, 22:03
                          Wybacz ,że nadal nie uwierzę.
                          • maretina Re: wpadlam w 26 dc 01.07.04, 08:01
                            ariana1 napisała:

> Wybacz ,że nadal nie uwierzę.
                            masz prawosmile
                            heheh kolezanka tez nie mogla uwierzyc, lekarz oczy przecieral i sprawdzal
                            aparat usgsmile
                            wejdcie na forum npr, tam dziewczyny pisza, ze podwojna owu sie zdarza, tyle,
                            ze jesli ja mialay to w krotszym odstepie niz kolezankasmile
            • Gość: karafka Re: wpadlam w 26 dc IP: *.ipl.net / *.ipl.net 28.06.04, 16:50
              stosowanie kalendarzyka to jak gra w totolotka... owulacje moze opoznic
              doslownie wszystko, od zmiany klimatu (np wyjazd) az po stres. lepiej chocby
              zwykla prezerwatywa!!
    • an_ni Re: wpadlam w 26 dc 01.07.04, 13:21
      jak przestroga?? to dowod twojej lekko mowiac.... naiwnosci
      • lilith76 Re: wpadlam w 26 dc 01.07.04, 13:58
        ale potem ten wątek będzie można polecić jakiejś innej przekonanej, że jest
        sprytna. albo dopytującej się, czy w 26 dniu cyklu można zajść w ciążę.
        dopytującej po fakcie, niestety.
    • Gość: basia Re: wpadlam w 26 dc IP: *.crowley.pl 04.07.04, 13:20
      owszem, w czasie jednego cyklu moga sie zdarzyc 2 owulacje, potwierdzaja to
      nowe naukowe badania. Jezeli u kobiety cos wywola silne emocje, zwlaszcza w
      czasie udanego seksu wink podniecenie itd, to pod wplywem tak silnych stymulacji
      moze dojsc do kolejnej owulacji i wtedy wlasnie dochodzi do zapolodnienia w
      dowowolnym dniu cyklu czy to jest 26 28 czy 30. tak wiec jesli nie stosujemy
      zadnego zabezpieczenia poza kalndarzykiem to lepiej sie nie podniecac wink
      • ariana1 Re: wpadlam w 26 dc 04.07.04, 17:02
        A można poznać źródło tych rewelacji? Chciałabym się to przeczytać na własne
        oczy. Taka juz jestem ,że jak nie zobaczę, to nie uwierzę.
        • maretina Re: wpadlam w 26 dc 04.07.04, 17:44
          ariana1 napisała:

> A można poznać źródło tych rewelacji? Chciałabym się to przeczytać na własne
          > oczy. Taka juz jestem ,że jak nie zobaczę, to nie uwierzę.
          wrzuc w wyszukiwarke w google. jestes sporo do tylu w wiedzy o cyklach
          kobiecychsmile. z tego co pamietam jako pierwsi udowodnili to szwajcarzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka