Dodaj do ulubionych

dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY !!!

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.07.04, 13:19
Od pewnego czasu mam w obu piersiach dziwne zgrubienia, nie wiem czy to są
guzki czy co ale nie są takie małe. Nie są bolesne, jednak w czasie i przed
okresem dają o sobie znać. Bardzo boję się iść do lekarza, boje sie że to coś
poważnego sad(( BŁAGAM O POMOC JESTEM ZAŁAMANA
Obserwuj wątek
    • the_kami Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! 01.07.04, 13:30
      Gość portalu: 17 latka napisał(a):

> Od pewnego czasu mam w obu piersiach dziwne zgrubienia, nie wiem czy to są
      > guzki czy co ale nie są takie małe. Nie są bolesne, jednak w czasie i przed
      > okresem dają o sobie znać.

Wygląda jak zwykłe gruczoły.

> Bardzo boję się iść do lekarza, boje sie że to coś poważnego sad((

Uważasz, że jeśli odczekasz, to stanie się mniej poważne? Wiesz, jak 'działają'
      choroby? Z czasem stają się coraz cięższe i coraz trudniejsze do wyleczenia!
      Czy Ty dziewczynko w ogóle myślisz? Uważasz, że internetowe forum Cię wyleczy,
      jeśli jesteś chora?

> BŁAGAM O POMOC JESTEM ZAŁAMANA

Pomyśl przez chwilę (to nie boli), a potem idź do lekarza.
      To zapewne tylko gruczoły, ale trzeba to sprawdzić. Więc to zrób.
      • Gość: 17latka Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.07.04, 13:44
        po czym poznać ze są to tylko gruczoły?? są takie własnie chropowate (mają
        takie kropki) te zgrubienia. Jejku nawet nie wiem jak to opisać, ale chyba
        naprawde wybiore sie do tego lekarza sad
        • the_kami Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! 01.07.04, 14:00
          Gość portalu: 17latka napisał(a):

> po czym poznać ze są to tylko gruczoły??

Masz USG w dłoniach?

> są takie własnie chropowate (mają takie kropki) te zgrubienia. Jejku nawet
          > nie wiem jak to opisać,

A po co chcesz to opisywać? Liczysz na diagnozę on-line?

> ale chyba naprawde wybiore sie do tego lekarza sad

Tak, to jedyne akceptowalne wyjście w tej sytuacji.
        • Gość: nina25 Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! IP: *.net.pl 01.07.04, 14:04
          PO pierwsze nie panikuj!! Bo to nic nie da.
          Z tego co opisujesz sa to zwykle gruczoly (wyczuwasz to w obu piersiach), bo
          gdybys wyczula jakiegos guzka tylko w jednej piersi to moglo by byc cos zlego.
          Opowiem Ci jak to u mnie bylo. Wyczulam guzka tylko w jednej piersi (odczuwalne
          jak taka przeskakująca kulka), tez bardzo sie balam, ale poszlam do lekarza, na
          usg i okazalo sie ze mam lagodne zmiany. A nierownosci mam sporo(taka uroda
          piersi - zrazikowa budowa).
          Mysle, ze dla swietego spokoju powinnas isc do lekarza, zbada Ci piersi i jesli
          bedzie potrzeba to wysle na usg.
          Ale na twoim miejscu nie martwilabym sie bardzo, bo chyba zadna kobieta nie ma
          piersi idealnych bez zadnych grudek, zgrubien itp.
          Powodzenia
          • the_kami Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! 01.07.04, 14:12
            Wiesz, ja wiem, że histeria to głupota, generalnie wszystko fajnie, ale...
            Wcześnie wykryty nowotwór da się najczęściej ładnie wyleczyć. W ogóle większość
            wszelkich chorób wcześnie wykryta jest dość łatwo wyleczalna. Ale nawet ja znam
            sporo przypadków, kiedy ktoś 'bał się iść do lekarza' albo 'e, to na pewno nic
            ważnego, większość tak ma'. I ci ludzie już nie żyją.
            Uważam, że zdecydowanie bezpieczniej jest dmuchać na zimne. Lepiej pomarudzić
            lekarzowi i dowiedzieć się, że te 'guzki' to gruczoły po badaniu - i mieć
            pewność.
        • Gość: nina25 Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! IP: *.net.pl 01.07.04, 14:09
          Do the_kami.

Mysle,ze twoimi komentarzami wystraszylas tylko dziewczynę. Ona ma 17 lat!!! Ja
          rozumiem jej strach bo sama to przezylam.
          • the_kami Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! 01.07.04, 14:18
            Gość portalu: nina25 napisał(a):

> Mysle,ze twoimi komentarzami wystraszylas tylko dziewczynę. Ona ma 17 lat!!!
            > Ja rozumiem jej strach bo sama to przezylam.

Wyobraź sobie, że robię to z premedytacją (swoją drogą gdzie ona napisała, że
            ma 17 lat? to nick, który nie musi odzwierciedlać stanu faktycznego. aczkolwiek
            tok rozumowania jest dość logiczny).
            Strach jest złym doradcą. Nie ma co chować głowy w piasek. Co to za tekst 'boję
            się iść do lekarza, bo to może być coś poważnego'??? Ten strach może kosztować
            życie. Lepiej powiedzieć 'e, spokojnie, to _na_pewno_ nic poważnego...'?
            Ja oczywiście wiem, że w przypadku autorki wątku to faktycznie
            najprawdopodobniej gruczoły (sama to napisałam) - jest młoda, pobolewają w
            okolicach okresu... Ale jeśli to nie to? Weźmiesz odpowiedzialność za radę,
            która kogoś może kosztować zdrowie? Bo ja nie. Wolę być niemiła, ale 'pogonić'
            ludzika do lekarza. I tyle.
            • Gość: nina25 Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! IP: *.net.pl 01.07.04, 14:21
              No sama jej napialam zeby do lekarza poszla, ale w nieco lagodniejszy sposob.
              Poza tym z takim problemem czlowiek dlugo psychicznie nie wytrzyma, najgorsza
              jest ta niepewnosc....
              • the_kami Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! 01.07.04, 14:31
                Gość portalu: nina25 napisał(a):

> No sama jej napialam zeby do lekarza poszla, ale w nieco lagodniejszy sposob.
                > Poza tym z takim problemem czlowiek dlugo psychicznie nie wytrzyma, najgorsza
                > jest ta niepewnosc....

Dlatego należy wziąć telefon do rączki, wykręcić numer przychodni, i umówić się
                na wizytę, a nie siedzieć przy internecie i szukać pocieszenia (co może
                spowodować, że zbagatelizuje się groźne objawy choroby), albo przeszukiwać
                strony medyczne w poszukiwaniu objawów i skutków chorób (co może spowodować
                totalny odjazd psychiczny ze strachu).
    • Gość: 17 latka Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.07.04, 15:05
      No tak sie faktycznie składa ze mam te 17 lat. I jakos nie łatwo tak po prostu
      po raz pierwszy isc do ginekologa bo panicznie sie tego boje. Jeszcze jak
      przeczytałam o tych ludziach którzy mieli problemy a nie poszli do lekarza bo
      poumierali....to juz całkiem indifferent i jeszcze nowotwory.
      • Gość: nina25 Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! IP: *.net.pl 01.07.04, 15:12
        Im szybciej pojdziesz tym szybciej bedziesz miala to z glowy i bedziesz mogla
        cieszyc sie wakacjami.
        Jak tak sie boisz to powiedz o Twoim problemie moze mamie, siostrze lub jakiejs
        innej bliskiej kobiecie. Napewno ktos zrozumie, podtrzyma Cie na duchu i
        pojdzie z Toba na pierwsza wizyte. Z kims zawsze razniejsmile
        Glowa do gory i powodzonka.
        • Gość: 17 latka Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.07.04, 15:18
          Bardzo dziękuje za słowa otuchy, naprawde pomagają. Jutro pojde do lekarza.
          • Gość: nina25 Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! IP: *.net.pl 01.07.04, 15:21
            Trzymam kciuki, Jutro pewnie bedzie po wszystkimsmile
          • Gość: kasia nie martw sie:) powodzenia IP: 217.153.79.* 01.07.04, 15:28
            napisz czy wszystko ok smile
    • Gość: elunia19 Re: dziwne zgrubienia w obu piersiach !! POMOCY ! IP: *.tychy.msk.pl 01.07.04, 17:08
      NINA25 mam do ciebie prośbę czy mogłabyś mi powiedzieć z czego zrobiła ci sie
      ta ruszajaca kuleczka i czy znikła ci już??? Ja też taka mam na węźle chłonnym
      pod pachą a drugą zboku tak na piersi. Byłam z tym u mojej gin badała mi
      dokładnie piersi i powiedziała że tylko ją przestraszyłam a to tylko zmiany
      mastopatyczne bo piersi stały się bardzo wrażliwe pod wpływem pigułek
      antykoncepcyjnych które od niedawna zażywam w formie leczenia. Ja jednak
      obawiam sie tego i ciągle tylko dotykam piersi, wogóle gruczoły stały się takie
      większe i wyczuwalne, ale zauważyłam też że rosną mi piersi i nabrzmiały.
      Przepisała mi gin kropelki Mastodynon i pije je już 2 tydzię. Zobaczymy, mam
      nadzieję że wszystko się ureguluje.
      • Gość: nina25 Do elunia19 IP: *.net.pl 01.07.04, 17:14
        Mam dokladnie taka sama sytuacje jak Ty. Jedna na wezle, a druga w tej samej
        piersi tylko z drugiej strony. Ja nie bralam tabletek antykoncepcyjnych.
        Dlatego po wizycie u gin bylam na usg i u onkologa z tym i dopiero on wystawil
        wlasciwa diagnoze. A skad sie to wzielo?? Moja gin powiedziala, ze cos nie tak
        musi byc w moim cyklu, bo niby mam regularne miesiaczki, ale sa te wlasnie
        zmiany w piersi. A poza tym ja mam w ogole taka urode piersi nieregularna
        (pelno zgrubien itp) Mysle ze jest to wynikiem jakis zaburzen hormonalnych. tez
        mam zazywam Mastodynon od 3 dni.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka