yeena 19.09.12, 13:40 Dziewczyny podpowiedzcie, czy w 6 tygodniu ciązy jest mozliwośc zeby nie bylo widac zarodka? Kurcze mialam tylko pecherzyk 12mm i teraz sie denerwuje czy wsio jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yeena Re: wczesna ciąża 19.09.12, 13:41 Zapomnialam dodac że mam podejrzenia cin2, cin3/cis. Niech ktos sie wypowie kto mialz tym do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: wczesna ciąża 19.09.12, 16:48 A skąd wiesz, że to jest 6-tygodniowa ciąża? Bo jeżeli tylko na podstawie daty ostatniej miesiączki, to mogła się zacząć dużo później. Odpowiedz Link Zgłoś
devilyn Re: wczesna ciąża 19.09.12, 18:20 Każdy lekarz który się zna powie, że pierwsze usg najlepiej robić po 8 tygodniu ciąży by było wszystko widać. Poczekaj na spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: wczesna ciąża 19.09.12, 19:20 Jest możliwość i u mnie tak właśnie było [mimo, że potwierdzono obecność pęcherzyka już w 4 tc, zarodka w tc nie było jeszcze widać, ale wielkość pęcherzyka odpowiadała wiekowi ciąży]. Zarodek i serce mają być widoczne w 8 tc - takie są medyczne kryteria. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: wczesna ciąża 19.09.12, 19:21 I dodam: w skończonym 8 tc [bo niektórzy błędnie liczą dany tc od momentu jego rozpoczęcia] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: wczesna ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 21:20 Możliwe, okazało się, że ciąża pozamaciczna niestety uważaj na siebei i monitoruj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeena Re: wczesna ciąża IP: *.olsztyn.mm.pl 20.09.12, 11:10 A przy ciazy pozamacicznej beta hcg tez rosnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alla Re: wczesna ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 13:09 tak, rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: wczesna ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 15:41 Rosnie ale przyrost jest o wiele wolniejszy. Ja w 6 tyg miałam 163,5 a powinna byc o wiele wyższa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka.krak Re: wczesna ciąża IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.12, 12:19 a ja w 7tyg cp miałam bete 10 000, rosła szybko i właściwie równo. Niekoniecznie beta musi byc niska Odpowiedz Link Zgłoś
nglka yeena 20.09.12, 15:49 1. W obrazie USG był chociaż pęcherzyk ciążowy? Jeśli tak to czy jego rozmiar zgadzał się z wiekiem ciąży? Co powiedział lekarz? 2. Jesteś pewna daty zapłodnienia? Obserwowałaś się? Jest możliwość by ciąża była młodsza [kolejne współżycie później, niż obstawiasz]? Jeśli był widoczny pęcherzyk ciążowy to wszystko jest w porządku, nie nakręcaj się na pozamaciczną. W tym okresie zarodek ma prawo jeszcze się nie pokazać a ciąża może przebiegać jak najbardziej prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeena Re: yeena IP: *.olsztyn.mm.pl 20.09.12, 17:42 Odebralam dzis wynik beta HCG = 19863. Tydzien temu mialam 13224. Ja licze ze bedzie dobrze ale sie denerwuje...bo na dodatek jak wczesniej wspomniaalam mam podejrzenia cin2, cin3/cis-zla cytologia (czekam na wynik ok. 3 tygodniu minal dopiero tydzien). Lekarz powiedzial ze to 6 tydzien na wizycie i ze moze byc nie widac zarodka, ale sie martwie. Widoczny byl pecherzyk 12mm. Kolejna wizyta 03.10.12, ale dla mnie 2 tygodnie do kolejnej wizyty to wiecznosc. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: yeena 20.09.12, 17:56 Nie martw się Jeśli był widoczny pęcherzyk 12 mm to bardzo dobrze i lekarz ma rację, że zarodek na tym etapie może nie być widoczny - ma prawo, spokojnie Zarodek na tym etapie ma zaledwie 2, max 3 mm wielkości. Beta bardzo ładna. Z pewnością niedługo zobaczysz i zarodek i serce Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Swoją drogą... 20.09.12, 18:00 Zapraszamy na majówki Ja mam termin na 14.05 i wizytę na początku października - 2.10, to będzie pierwsza wizyta ciążowa i dokładnie 8 tc Forum majówek: KLIK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeena Re: Swoją drogą... IP: *.olsztyn.mm.pl 20.09.12, 18:34 To skad wiesz ze to 8 tydzien skoro nie bylas na wizycie? Sama sobie wyliczylas? Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Swoją drogą... 20.09.12, 19:02 Gość portalu: yeena napisał(a): > To skad wiesz ze to 8 tydzien skoro nie bylas na wizycie? Sama sobie wyliczylas > ? Tak. Jeśli owulacja wystąpiła w +/- 14 dc, to tc liczy się od daty ostatniej miesiączki. Termin porodu określiłam natomiast na podstawie metody objawowo-termicznej, którą stosowałam dotychczas [met angielska]: od przypuszczalnej daty poczęcia odjąć 3 miesiące i odjąć 7 dni. Natomiast przypuszczalną datę poczęcia określa się na podstawie szczytów i wykresu temperatury, a w moim przypadku dodatkowo testów owulacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeena Re: Swoją drogą... IP: *.olsztyn.mm.pl 20.09.12, 19:04 Skomplikowane heheh nie znam sie na tym... Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Swoją drogą... 20.09.12, 19:54 I tak tylko ok 5% dzieci rodz się w wyznaczonym terminie, więc nie ma co sobie tym głowy zawracać, ważne, by znać termin wyznaczony przez gina na podstawie USG wykonanego w I trymestrze [albo przez siebie jeśli jest się tego pewnym] i trzymać się go ze świadomością "urodzi się do 2 tygodni przed lub do 2 tygodni po terminie". Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: wczesna ciąża 21.09.12, 06:53 > Zapomnialam dodac że mam podejrzenia cin2, cin3/cis. Niech ktos sie wypowie kto mialz > tym do czynienia. Niezaleznie od tego czy ciaza sie utrzyma czy nie, absolutnie nie zaniedbaj tego i kolejnych badan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeena Re: wczesna ciąża IP: *.olsztyn.mm.pl 21.09.12, 20:33 Wie ktos moze, czy czesto sie zdarza ze cytologia podejrzewa cin2,cin3/cis, a po wycinku histop. wychodzi rak??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: wczesna ciąża 22.09.12, 09:19 Nie nakręcaj się niepotrzebnie. Wynik oznacza dysplazję, ale nie musi to być rak, tylko lekarz Ci odpowie co się dzieje w Twoim organizmie, nikt na forum. Będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś