Dodaj do ulubionych

kolonoskopia u 28latki.

07.03.13, 09:47
Od roku czasu leczyłam sie prywatnie u proktologa poniewaz pojawiała mi sie krew z odbytu i było pieczenie ,swedzenie itd.
Lekarz przez ten czas dawał mi rózne leki twierdzac ze to 2 szczeliny odbytu ,byłam u niego na 5 wizytach.
Na pierwszej przepisał mi robioną maść po ktorej jedna szczelina sie zagoiła ale druga nie.
Na 3 wizyte pojechałam bo pojawiała się biegunka ale ponieważ miałam włączone wtedy nowe leki uspakające to lekarz sugerował że to po nich odstawiłam te leki i okazalo się że biegunki ustały.
Ponieważ nie dawał mi żadnych badań pojechałam 250km do wawy do znanej proktolog i ona stwierdziła ze jej to nie wyglada na szczeline raczej jakies uszkodzenie śluzówki.
Ponieważ mam też zdiagnozowany liszaj płaski błon śluzowych i skóry to kazała mi zrobić kolonoskopie.
Tylko że własnie kazała mi zrobić,wydała niby skierowanie ale odpłatne.
Poszłam wiec do rodzinnego aby on na tej podstawie wydał mi skierowanie na kolonokopie,ten odmówił i dał skierowanie do gastrologa.
Do gastrologa wizyty są na za 2-3 miesiące i teraz dopiero on musi uznac za konieczne wydanie skierowania na kolonoskopie.
Poniewaz to trwa juz tyle czasu cały czas pojawiają się krwawienia to powinnam miec to badanie jak najszybciej.
Koszt badania ze znieczuleniem i wycieciem ewentualnych zmian to około 1 tys.zł dla mnie to bardzo dużo.Dzięki rodzinie udao mi sie zebrać tą sumę.
Oprócz tego mam też jakiś problem ginekologiczny być może zwiazany z tym liszaj błon śluzowych ,mam obrzęk w pochwie ,ból,pojawiały mi sie krwaienia trwajce po 10-14 dni ostatnio w 18dniu cyklu zaczelam krwawic i krwawilam 14dni.byłam dwa razy już u gina ale on nie ma mozliwosci mnie zbadac bo jest bol obrzek nic nie widać,nie ma opcji zalożenia zwiernika,obejrzenia szyjki,itd miałam wymazy robione są ok.
Przy wypróżnianiu pojawia sie krew i z pochwy i z odbytu.
Mimo to żaden lekarz nie dał mi na nfz kolonoskopisad
Cy to norma tak wyglada to leczenie w Polsce?
Na przesiewowa kolonoskopie sie nie łapie ze względu na wiek.
Obserwuj wątek
    • ziarenko-piasku Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 10:17
      Za bardzo się nie znam, ale moja koleżanka miała to badanie na nfz, choć problem zdecydowanie mniejszy wobec twojego, a lat miała wtedy chyba 29 czy 30.
    • emonik Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 10:44
      Ja też muszę iść na kolonoskopię, ale nie mam jeszcze skierowania. Mój gin powiedział, żeby od lekarza rodzinnego wziąć skierowanie do chirurga i dopiero on skieruje mnie na kolonoskopię. Szybko w Polsce się niestety nie da, chyba, że prywatnie. Załatw to jak najszybciej, bo z opisu wygląda nieciekawie. Nie pomogłam, wiem, ale zdrowia życzę!
      ---
    • 1yna-taka Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 10:51
      Ja również będę miała kolonoskopie i gastroskopie, od lekarza internisty dostanę skierowanie do szpitala w którym wcześniej muszę się zapisać czas oczekiwania ok 2tygodni. Wszystko w znieczuleniu bezpłatnie.
      • hippo55 Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 10:53
        Synek mojej koleżanki miał krwawienia z odbytu (i chyba mu wysychał) okazało się po kolonoskopii, że ma jakąś bakterię w jelicie i muszą położyć się na tydzień do szpitala żeby dożylnie podać antybiotyk. Zdrówka!
    • joanna35 Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 10:54
      Kolejność jest taka - od lekarza pierwszego kontaktu bierzesz skierowanie do gastrologa, ten wypisuje skierowanie na kolonoskopię. Niestety,państwowo długo się czeka. Należałoby uruchomić wszystkie znajomości, zeby przyśpieszyć. Jakie masz wyniki płytek i CRP?
      • ania_kryszcz Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 10:59
        Cro mam ok ,z płytkami miałam 3 razy takie ioncydenty ze spadały mi do 59-ok.60pare ale zawsze wtedy kiedy krew byla do badania wzona kiedy mam robione na cieplo w duzym laboratorium wtedy wychodza ok.
        • ania_kryszcz Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 11:00
          Sorki za błędy-mały na kolanachuncertain
          Chodziło o crp i incydenty.
          • joanna35 Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 11:15
            Aiu, napisałam do Ciebie , sprawdź pocztęsmile
            • joanna35 Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 11:19
              Dostałam zwrotną wiadomość, ze nie otrzymałaś tej wiadomości, tak?
              • ania_kryszcz Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 11:38
                mój e-mail to aniadraszek@gmail.com tam pisz.
                • joanna35 Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 11:47
                  Sprawdź pocztęsmile
    • izka100 Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 11:36
      Hej!
      Ja bym poszła do innego gina. Twoje objawy jelitowe plus problemy ginekologiczne podpowiadaja mi, że to może byc endometrioza. Podaję Ci link do świetnego forum, poszukaj popytaj, na pewno cos znajdziesz.
      Pozdrawiam
      www.endometrioza.aid.pl/forum/index.php
      izka100
    • apriljana Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 11:46
      A nie mogłabyś zwyczajnie zgłosić się do szpitala? Masz dosyć poważne objawy, nie powinnaś mieć problemów z przyjęciem. Ja ostatnio z innym problemem ale podobnej "wagi" udałam się bezpośrednio do szpitala na izbę przyjęć. Tam skierowano mnie na dodatkowe badania (w szpitalu) i po miesiącu byłam już po zabiegu.
      • aqua48 Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 11:56
        Z takim problemem nie czeka się trzy miesiące, tylko zgłasza na izbę przyjęć do szpitala.
        • ania_kryszcz Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 12:08
          Na jaki oddział miałabym sie zgłosić?
          W listopadzie po tym jak posząłm do ginekolog bo mialam bol pieczenie i krwawienie skierowała mnie oddział ginekologiczny byłam tam 5 dni nie mogli mnie zbadac dobrze bo byl bol obrzek i krwaienie ich zdaniem ze sluzówek,dawali mi osłonowo feminella hualsoft globulki i wypisali z podejrzeniem choroby układowej i skierowaniem do reumatologa.Wychodzac z odziału zapisalams ie do reumatolog w listopadzie na luty zapisywali wiec pojechalam do dobrej reumatolog w wawie wykluczyła na podstawie badan przeciwciał i innych chorobe ukladowa kazala zglosic sie do dermatologa bo mialam silne zmiany na sluzowkach i dziasłach bylam wiec w klinice dermatologi o 2 stycznia do 5 tam rozpoznali liszaj płaski,od stycznia biore encorton ,mialam tez w trakcie pobytu konsultacje z ginekologiem i psychiatra bo przez to wszystko doszły mi zaburzenia lękowe biore leki uspakajające.Ginekolog na konsultacji nie mógl zbadc ale opisał co widzi dla dermatolog i unzali że to też od tego liszaja i liczyli ze przelczeniu encortonem i masciami przejdzie.
          zmiany na dziasłach ch ładnie ustepuja na skórze też ale teraz będac na wizycie kontrolnej u dermatolog ze skoro sa te krwaienia i taki aż obrzęk to nie może być jednak od liszaja i jest to zwiazane z czyms innym najprawdopodobniej.
          Mam na wqszystko papiery wypisy,wyniki badan ktore robie wszystkie prywatnie.
          • apriljana Re: kolonoskopia u 28latki. 07.03.13, 12:14
            Oddział Chorób Wewnętrznych
    • Gość: aja Re: kolonoskopia u 28latki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 21:07
      Tak działa u nas służba zdrowia ale skoro już uzbierałaś pieniążki to zrób kochana tę kolonoskopie-to bardzo pomocne badanie przy takich dolegliwościach.
      • Gość: anna28 Re: kolonoskopia u 28latki. IP: *.nidzica.vectranet.pl 27.03.13, 14:33
        kolonoskopie zrobiłam wyniosła mnie 650zł na szczescie w jelicie ok nic nie wykryli,krwawie albo ze szczeliny odbytu albo mozliwe ze w okresi miesiaczki krew dostaje sie do jelit.
        Jestem pod opieką ginekologa ,nie udało mu sie mnie zbadać dalej dał mi globulki citatridine i na te przedluzajce sie miesiaczki ovestin ,jak narazie mam 18 dzien cyklu i leciutko plamie ,ból przy badaniu jest ,obrzęk też wyczuwałam też dziwny guzek ale gin powiedzial zeby narazie sie nie przejmowac jak ,po swietach nie uda sie mnie zbadać to skieruje mnie do dobrej kliniki gdzies w Polsce gdzie maja trudne przypadki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka