Od roku czasu leczyłam sie prywatnie u proktologa poniewaz pojawiała mi sie krew z odbytu i było pieczenie ,swedzenie itd.
Lekarz przez ten czas dawał mi rózne leki twierdzac ze to 2 szczeliny odbytu ,byłam u niego na 5 wizytach.
Na pierwszej przepisał mi robioną maść po ktorej jedna szczelina sie zagoiła ale druga nie.
Na 3 wizyte pojechałam bo pojawiała się biegunka ale ponieważ miałam włączone wtedy nowe leki uspakające to lekarz sugerował że to po nich odstawiłam te leki i okazalo się że biegunki ustały.
Ponieważ nie dawał mi żadnych badań pojechałam 250km do wawy do znanej proktolog i ona stwierdziła ze jej to nie wyglada na szczeline raczej jakies uszkodzenie śluzówki.
Ponieważ mam też zdiagnozowany liszaj płaski błon śluzowych i skóry to kazała mi zrobić kolonoskopie.
Tylko że własnie kazała mi zrobić,wydała niby skierowanie ale odpłatne.
Poszłam wiec do rodzinnego aby on na tej podstawie wydał mi skierowanie na kolonokopie,ten odmówił i dał skierowanie do gastrologa.
Do gastrologa wizyty są na za 2-3 miesiące i teraz dopiero on musi uznac za konieczne wydanie skierowania na kolonoskopie.
Poniewaz to trwa juz tyle czasu cały czas pojawiają się krwawienia to powinnam miec to badanie jak najszybciej.
Koszt badania ze znieczuleniem i wycieciem ewentualnych zmian to około 1 tys.zł dla mnie to bardzo dużo.Dzięki rodzinie udao mi sie zebrać tą sumę.
Oprócz tego mam też jakiś problem ginekologiczny być może zwiazany z tym liszaj błon śluzowych ,mam obrzęk w pochwie ,ból,pojawiały mi sie krwaienia trwajce po 10-14 dni ostatnio w 18dniu cyklu zaczelam krwawic i krwawilam 14dni.byłam dwa razy już u gina ale on nie ma mozliwosci mnie zbadac bo jest bol obrzek nic nie widać,nie ma opcji zalożenia zwiernika,obejrzenia szyjki,itd miałam wymazy robione są ok.
Przy wypróżnianiu pojawia sie krew i z pochwy i z odbytu.
Mimo to żaden lekarz nie dał mi na nfz kolonoskopi

Cy to norma tak wyglada to leczenie w Polsce?
Na przesiewowa kolonoskopie sie nie łapie ze względu na wiek.