Dodaj do ulubionych

Żylaki odbytu?

IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 09.12.13, 13:40
Witajcie.

Problem nie odtyczy mnie ale mojego narzeczonego. Mam nadzieje, że mimo wszystko mi pomożecie.

Przypuszczam że Narzeczony ma żylaki odbytu. Pomińmy kwestię jak się o tym dowiedziałam smile później obejrzałam mu to miejsce i wyglada to tak jakby ktoś samo ujście odbytu wywinął na drugą strone. Wygląda na opuchnięte. Po obu stronach ma po 2 takie jakby guzki. Z tym że jeden jest bardzo twardy i wyglada to jakby w nim była żyła. Nie boli go to w ogóle. Nie przeszkadza w oddawaniu stolca. On jakby poprostu tego nie czuje. Powiedział mi że zrobiło mu się to po ostatniej "mega sraczce" uncertain Dodam od siebie że mój partner kiedy idzie do toalety bardzo mocno prze przy załatwianiu tej potrzeby. Tłumaczyłam mu aby tego nie robił na siłe bo jakieś hemoroidy mu się porobią czy coś. Nie słuchał.

Sytuacja mnie niepokoi ponieważ jego tata mimo młodego wieku nabawił się hemoroidów i jakiś dziwnych chorób końcowego odcinka jelita grubego i teraz czeka na operację - dość poważną.

Prośbę mam taką:
czy domyslacie się co to moze być? hemoroid?żylak?
do jakiego lekarza się udać
jak ewentualnie się to leczy
i ogólnie co robić sad

Obserwuj wątek
    • prochottka1 Re: Żylaki odbytu? 10.12.13, 19:54
      Gość portalu: zaniepokojona napisał(a):
      czy domyslacie się co to moze być? hemoroid?żylak?

pl.wikipedia.org/wiki/Guzki_krwawnicze

do jakiego lekarza się udać

najpierw do rodzinnego i skierownie do proktologa
      > jak ewentualnie się to leczy

mozna czopkami masciami i operacyjnie
      > i ogólnie co robić sad

leczyc samo sie nie wyleczy
    • Gość: Leito Re: Żylaki odbytu? IP: *.30.78.193.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.02.14, 17:17
      Dokładam się do pytania. Mam wszystko identycznie tylko to mnie boli. Masz może jakieś informacje ?
      • Gość: edi Re: Żylaki odbytu? IP: 78.8.111.* 15.04.14, 09:23
        Jeżeli problem powstał po biegunce to może to być wypchnięcie odbytu (wiem że to śmiesznie zabrzmi, ale mój kot tak miał), w przypadku kota leczenie było operacyjne.
        I jak poprzednio - samo nie przejdzie idź do lekarza.
    • Gość: marek Re: Żylaki odbytu? IP: *.icpnet.pl 11.05.14, 22:00
      Proponuję wizytę u proktologa lub leczenie pijawkami .
    • Gość: Rex Re: Żylaki odbytu? IP: *.dynamic.mm.pl 21.06.14, 22:27
      z facetami tak już jest, nie zagonisz nas do lekarza. chyba, że już jest bardzo źle. mogę doradzić, szybką pomoc - proctoglyvenol. ja stosuję w czopkach, nie trzeba się zastanawiać nad dozowaniemuncertain ale lek działa bardzo szybko. przynajmniej na mnie. może warto spróbować.
      • Gość: zaniepokojona Re: Żylaki odbytu? IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 21.06.14, 23:20
        Troche czasu mineło więc moge napisać co słychać smile

Stosowana była maść proktohemolan.
        Pilnowałam by stosował ją systematycznie.
        Przez jakieś 2 tygodnie. Oczywiście higiena przy tym mocno pilnowana (aczkolwiek nigdy nie miał z tym problemu).

Żylak wchłonąl się/zniknął z zewnątrz.
        Partner twierdzi że jest wszystko ok.
        Że tak powiem na oko nic nie widać.

Co do wypchnięcia odbytu. Napewno nie jest to wypchnięcie czy wypadnięcie. Ewidentnie był to żylak a nie kiszka stolcowa.

fakt faktem "faceta do lekarza nie zaciągniesz" sad

Póki co problem nie powrócił, wiem że stara się nie przeć tak podczas wizyty w wc. Jestem jednak przygotowana na powtórne pojawienie się problemu gdyż jak czytałam może to być dziedziczne.
        Jego tata w wieku obecnie 45 lat ma takie zylaki że własnie czeka na operację gdyż zdarza się że zalewa się krwią uncertain
        Ma problemy od przeszło 10 lat.

Trzymam kciuki i mam nadzieje że i wam pomogą specyfiki dostępne w aptekach.

Ps. dlaczego akurat ta maść? ojciec partnera był u proktologa i tenże po wielu innych specfikach zalecił w końcu proktohemolan. Jemu tylko ta maść pomogła więc postanowiliśmy spróbować.

Dodam ze mojemu ojcu kilka lat temu przesżło po czopkach ale nazwy nie pamieta.
      • Gość: Tadeusz64 Re: Żylaki odbytu? IP: 80.50.141.* 18.08.15, 14:07
        Stop procent zgody! Lek ja najbardziej pomocny, niestety w moim przypadku jedynie doraźnie. Guzki które u mnie powstały nie chciały całkowicie zniknąć, z czasem zaczęły coraz bardziej pobolewać, aż niestety doszło do krwawienia. Nie obyło się bez operacji - jestem z Warszawy, zajął się mną dr Kielar. Osobiście polecam. Niestety taka zabawa wiąże się z długim okresem dochodzenia do siebie. Mnie zajęła ona ponad miesiąc. Gdybym leczył się wcześniej, obyłoby się bez tego. Niestety, my faceci jesteśmy bardzo uparci...
        Do koleżanki, która rozpoczęła temat - mam nadzieję, że w przypadku Twojego kawalera sprawa zakończyła się sukcesem i obyło się bez "pójścia po nóż". Jeżeli nie zadbaj o niego jak najszybciej! Szkoda tego całego bólu, problemów i komplikacji z nich wynikających.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka