Dodaj do ulubionych

laparoskopia,pytania

IP: *.eaw.com.pl 22.01.14, 21:34
Witam.
Zdecydowaliśmy się z lekarzem na wykonanie laparoskopii,którą będę miała za 3 tygodnie.
Będę jeszcze z nim rozmawiała przed zabiegiem,narazie kontakt był telefoniczny.
Mam mieć przecinane więzadło maciczno-krzyżowe.
Mam parę pytań,tak z ciekawości smile
1.Czy podczas zabiegu potrzebny jest cewnik? (jeśli tak to zakładany przed czy w trakcie?)
2.Czy przed zabiegiem wykonuje się lewatywę?
3.Czy zabieg wykonuje się pod narkozą czy miejscowe znieczulenie?
4.Ile trzeba pozostać w szpitalu?
5.W jakim "stroju" wykonuje się zabieg? Mam być nago??

Będę wdzięczna za odpowiedzi. Wiem,że potrzebna jest rozmowa z lekarzem, będę to robić,ale przed chciałabym znać odp.na te pytania smile
Obserwuj wątek
    • Gość: emka Re: laparoskopia,pytania IP: 78.101.251.* 23.01.14, 14:11
      Wprawdzie miałam laparoskopię czegoś innego ale....cewnikowania nie miałam- miałam prikaz nie jeść i nie pić ileś tam przed zabiegiem (chyba minimum 10 godzin)- też tego cewnikowania nie chciałam i nie było smile lewatywy niet. Miałam znieczulenie ogólne i nigdy w życiu tak dobrze i bez zakłóceń się nie wyspałam smile- po narkozie obudziłam się bez problemów-tzn. właściwie nie chciałam się budzić bo tak mi się dobrze spało smile Mogłam zostać w bieliźnie.
      No ale różnie to wygląda więc musisz obgadać to ze swoim lekarzem.
    • mamalgosia Re: laparoskopia,pytania 23.01.14, 21:44
      Różnie na pewno, odpowiem, jak ja miałam

> 1.Czy podczas zabiegu potrzebny jest cewnik? (jeśli tak to zakładany przed czy
      > w trakcie?)
      Nic nie wiem, zebym miała cewnik, chyba ze zalozyli i wyjeli w narkozie

> 2.Czy przed zabiegiem wykonuje się lewatywę?
      nie miałam

> 3.Czy zabieg wykonuje się pod narkozą czy miejscowe znieczulenie?
      pełna narkoza

> 4.Ile trzeba pozostać w szpitalu?
      zalezy w jakim, jednych 3 doby, w innych wypuszczaja nastepnego dnia

> 5.W jakim "stroju" wykonuje się zabieg? Mam być nago??
      Daja koszulkę szpitalna, taką do rozciecia i wywalenia
    • Gość: Ryta Re: laparoskopia,pytania IP: *.9.175.46.ng.pl 24.01.14, 18:53
      Witam. Ja miałam laparoskopię diagnostyczną w celu ustalenia przyczyny nieplodnosci. Miałam ją pod całkowitą narkozą. Lewatywę lekarz kazał mi zrobić dzień wcześniej w domu. Cewnik zakładali mi, ale jak już byłam w narkozie. W szpitalu byłam 2 dni, drugiego dnia wyjęli mi cewnik. Potem prawie 3 tygodnie byłam na zwolnieniu, ale ogólnie czułam się dobrze. Musiałam dużo leżeć, bo usuwali mi cześć zrostow w czasie operacji, więc potem ok 2 tyg pobolewal mnie brzuch, dwa dni po zabiegu dochodzilam do siebie po narkozie, ale ogólnie byłam bardzo zadowolona , ze zrobiłam tez zabieg. Pozdrawiam i życzę zdrówka!
      • Gość: Ryta Re: laparoskopia,pytania IP: *.9.175.46.ng.pl 24.01.14, 18:56
        Acha, ja miałam laparoskopię ginekologiczną. NA czas zabiegu dostałam koszulkę ginekologiczną, taką z rozcięciem. Kazali mi się też całkowicie wygolić w miejscach intymnych. Pozdrawiam
    • kol.3 Re: laparoskopia,pytania 24.01.14, 22:05
      Miałam dość dawno temu laparoskopię w celu diagnozy ginekologicznej. Znieczulenie w kręgosłup. Bez cewnikowania. Bez lewatywy. Trzeba było wcześniej nie jeść. Strój jakaś typu koszula szpitalna, krótka chyba. W szpitalu z uwagi na chorobę pozostałam dłużej.
      • Gość: barnabcia Re: laparoskopia,pytania IP: *.eaw.com.pl 24.01.14, 23:54
        ja mam zabieg 12.02 i ustaliłam,że do pracy wrócę 18.02.... i chciałabym tak zrobić,mam umowe zlecenie,więc a jak mnie nie będzie to po prostu nie będę miała zapłacone.....

po co mam się golić w miejscach intymnych? laparoskopia jest przez brzuch ...
        ja mam być w szpitalu już 11.02,zabieg 12.02....

mam taki stres,że masakra! zdecydowałam się na to głównie dlatego,że ciągle mnie boli. jak nie endo,to chociaż ten nerw przetnie i może będzie lepiej!
        też mam ginekologiczną.
        zastanawiam się nad tą lewatywą i cewnikiem,różnie mówią. niektóre miały,niektóre nie... czy któraś z was miała to robione w Poznaniu na Polnej??
        • Gość: Ryta Re: laparoskopia,pytania IP: *.9.175.46.ng.pl 25.01.14, 11:27
          Nie wiem dlaczego kazali mi się wygolic. Smarowali mi przed operacją cały brzuch jakąś mazią i tą mazią też musnęli moje narządy intymne. Może przez to kazali się ogolić. Może kazali mi tyle leżeć, bo dość dużo w czasie laparoskopii mi "porobili", poza tym musiałam poczekać na całkowite wygojenie się pępka. Szwy ściągali mi dopiero po ok tygodniu. Może u Ciebie będzie inaczej. Myśle, ze nie ma się czego bać . Ja robiłam we Wrocławiu. Pozdrawiam i zdrówka życzę!
          • Gość: Ryta Re: laparoskopia,pytania IP: *.9.175.46.ng.pl 25.01.14, 11:30
            Oczywiście musiałam być całkowicie na czczo. Dobrze ze będziesz dzień wcześniej, to wszystko Ci dokładnie powiedzą.
    • Gość: Ryta Re: laparoskopia,pytania IP: *.9.175.46.ng.pl 25.01.14, 11:37
      Myślę, ze z tym wygoleniem mogło tez chodzić o to, ze oni, oprócz pępka, robili mi tez takie małe nacięcie w dole lewego boku. Pewnie chodziło o to, żeby żaden włosek przypadkowo się nie dostał podczas zabiegu. Ja tez się bardzo denerwowalam, nawet wymiotowalam z nerwów, ale teraz widzę, ze nie było potrzeby się stresowac. Wcześniej miałam histeroskopię w znieczuleniu miejscowym, bolal mnie ten zabieg i o wiele gorzej go wspominam niż laparo w uśpieniu.
    • Gość: L.Lw. Re: laparoskopia,pytania IP: *.pool.mediaWays.net 27.01.14, 19:07
      Czesc,
      Ja mialam robioną ponad tydzień temu. Szwy miałam do dziś.
      Co do pytań, odpowiem, jak mnie robili
      1. tak, cewnik zakładają jak już jesteś w narkozie i zdejmują jak jeszcze jesteś w narkozie.
      2. ja dostałam dzień przed coś na przeczyszczenie, od popołudnia miałam nie jeść, a operacja była następnego dnia rano. Lepiej dla ciebie nie jeść wiele cały poprzedni dzień.
      3. pełna narkoza
      4. można wyjść nawet wieczorem tego samego dnia, jak cie ktoś odbierze, ale wierz mi, że czujesz się tak źle, że chcesz pozostać przynajmniej przez noc
      5. ściągasz wszystko łącznie z biżuterią, piercingami itp., dają ci koszulę szpitalną krótką, wiązaną z tyłu. Musi tak być, bo anestezjologw czasie narkozy monitoruje pracę serca i musi mieć dostęp.
      rano przed operacją kazali mi kompletnie ogolić podbrzusze, bo potem jest im łatwiej zdezynfekować skórę, co zawsze robią.
      Nieprawda, że tną tylko brzuch - to zależy, ja miałam dwa cięcia b. nisko, jedno zaraz nad pachwiną. Wprowadzają sprzęt też przez pochwę, przynajmniej w moim wypadku tak było.
      Po operacji boli brzuch ale o wiele bardziej dokuczliwy jest ból ramion, do których przesuwa się dwutlenek węgla, który pompują w brzuch podczas operacji.
      Ja byłam 3 dni na środkach przeciwbólowych, ale radzę ci kup sobie prywatnie, bo nie mogłam się doprosić u pielęgniarek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka