Dodaj do ulubionych

po operacji mięśniaka

IP: *.gdynia.mm.pl 15.08.04, 12:47
Jestem już 5 tygodni po operacji i jak do tej pory czułam się bardzo dobrze,
byłam na kontroli lekarz powiedział, że wszystko ładnie się goi, już w
poniedziałek idę do pracy. I nagle dzisiaj niespodzianka, zaczęłam lekko
plamić (wydzielina podbarwiona krwią). Przez cały ten okres nic takiego nie
miałam. Strasznie się zdenerwowałam, pomóżcie czy to jest normalne i
dopuszczalne.
Ps. do Ewy która miała operację prawie w tym samym czasie co ja.
Czy zdarzyło Ci się coś podobnego?
Obserwuj wątek
    • pru-nella Re: po operacji mięśniaka 15.08.04, 18:45
      witam, niestety nie pomoge ale chyba czeka mnie to samo... czy moglabys napisac
      jaki byl Twoj miesniak tzn rozmiar, umiejscowienie itp /pozdr
      • Gość: elam Re: po operacji mięśniaka IP: *.gdynia.mm.pl 15.08.04, 20:54
        Ok.5.5 cm, podśluzówkowy, dający przykre objawy w postaci bardzo obfitych
        miesiączek.
    • lemontea Re: po operacji mięśniaka 16.08.04, 09:45
      Mnie czeka dokłanie to samo, mój mięśniak jest bezobjawowy, ale wymiary ma
      podobne 5,3 cm. Pod koniec sierpnia ide pod nóż.
      Piszesz, że jestes po operacji 5 tydzień i wracasz do pracy. Napisz mi proszę,
      czy wcześniej nie mogłaś wrócić czy skorzystałaś ze zwolnienia. Ja chcę wrócić
      po 2 tygodniach. I mam nadzieję,że mi się uda.

Napisz proszę, której fazie cyklu miałaś operację.

• Gość: elam Re: po operacji mięśniaka IP: *.gdynia.mm.pl 16.08.04, 19:08
        Życzę Ci powodzenia, ale w/g mnie po 2 tygodniach to mało realne, chyba że masz
        wyjatkowo silny organizm. Po 8 dniach mnie wypuścili ze szpitala i wracałam do
        domu słaniając sie na schodach. Przede wszystkim to jest kłopot z wysiedzeniem
        w pracy 8 godzin, dzisiaj właśnie wróciłam z pracy i jeszcze mnie boli całe
        podbrzusze.
        • lemontea Re: po operacji mięśniaka 16.08.04, 22:13
          to mnie nie pocieszyłaś. ale dzieki.
          • Gość: dorota Re: po operacji mięśniaka IP: 62.233.148.* 18.08.04, 15:14
            Część wam
            Lemontea ja tez jestem już 4 tydzień po wyłuskaniu mięśniaków, mimo że w
            szpitalu spędziłam tylko 3 doby po operacji, bo szybko wracałam do siebie i
            praca moje tez nie jest ciężka i tylko kilka 4-5 h na dobę? Lekarz prowadzący
            uznał, że 30 dni to minimum, jakie należy odpoczywać, tu nie chodzi tylko o
            dźwiganie, ale o wszystkie dodatkowe czynniki. Co fakt ja zrezygnowałam właśnie
            z dalszego zwolnienia lek., ale mam jeszcze miesiąc urlopu do wykorzystania i
            od jutra dalej jestem na wolnym? Mimo że czuję się dobrze, to nie forsuje w
            niczym gdyż zdrowie jest najważniejsze. Oczywiście zrobisz jak zechcesz i mimo
            że masz 28 lat to po takiej operacji organizm musi dojścia do siebie, a na to
            potrzebny jest zawsze czas i dużo wypoczynku. Oczywiście zrobisz jak uznasz,
            choć ja sugeruje abyś to dobrze przemyślała. I przygotowała szefa w pracy na to
            że to potrwa dłużej niż 2 tygodnie. Pozdrawiam
    • Gość: ewa Re: po operacji mięśniaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 12:54
      Dopiero dzisiaj zajrzałam na forum.Wydaje mi się ze takie plamienie nie jset
      niczym niepokojącym,ale to tylko takie moje zdanie.Skoro lekarz Cię badał i nie
      zauważyl niczego złego to wszystko powinno być O.K.Po 5-ciu tygodniach organizm
      jeszcze nie doszedł do siebie i z tego co słyszałam dookoła od osób po tej
      samej operacji powrót do pracy po tak krótkim czasie jest rzeczą rzadką.Masz
      widocznie bardzo silny organizm.Przewaznie pacjentki dostaja 3 miesiace L-4.Ja
      absolutnie nie czuje sie na silach aby wysiedziec 8 godzin.Przez 6 miesiecy
      conajmniej nie wolno podnosic nic co wazy ponad 2 kg/siadl mi alt dlatego nie
      mam wszystkich znakow/.Ja mam zwolnienie do polowy wrzesnia i jeszcze ide do
      kontroli.Zanosi sie tak do pazdziernika .Mialam operacje po starym cieciu
      cesarskim,dosc rozlegla,badanie histopatolog.mam O.K.Mam tez swoje lata bo
      jestem juz po 40-ce.Dochodzenie do zdrowia na pewno zalezy od indywidualnych
      czynnikow ale zarowno w szpitalu lekarze i pielegniarki jak i kolezanki po tym
      zabiegu nie robily zludzen na powrot do pracy po miesiacu.Trzeba do tego
      podejsc spokojnie i nie popedzac na sile organizmu.Pozdrawiam wszytkich po i
      przed.Trzymajcie sie!
      • Gość: elam Re: po operacji mięśniaka IP: *.gdynia.mm.pl 17.08.04, 22:29
        Dzięki Ewo za odpowiedz. Już zadzwoniłam do mojego prowadzącego i się tym
        plamieniem wogóle nie przejął, powiedział że jak za tydzień nie minie to wtedy
        przyjść. Ja tez mam 45 lat, ale wydaje mi się że dosyć szybko dochodziłam do
        siebie, a lekarz wogóle mi nie proponował dłuższego zwolnienia. Chętnie bym
        jeszcze posiedziała w domu z dwa tygodnie, bo naprawdę w pracy jest ciężko
        wysiedzieć i jeszcze te upały.
        • Gość: ewa Re: po operacji mięśniaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:02
          Twój prowadzący chyba Cię hartuje.Przecież w pracy nie tylko sie siedzi.Czasami
          trzeba jakieś teczki z dokumentami gdzies przenieść,coś wyjąć z górnych półek
          itp.A to potrafi nieraz swoje ważyć.A zakazane jest podnoszenie rąk do góry i
          tzw.wyciąganie się,żeby coś zdjąć z góry.No a te upały zdrowego potrafią z nóg
          zwalić.Staraj się nie przemęczać i dużo odpoczywać.Mój lekarz na pytanie/po
          miesiącu/czy już mogę iść do pracy powiedział:pani chyba żartuje.Pani miała
          otwieraną jamę brzuszną i to była poważna operacja a nie wyrostek
          robaczkowy.Mogę Ci powiedzieć,że przed 15 laty miałam cesarski cięcie i
          myślałam,że teraz będę czuła się tak jak wtedy.Po dwóch tygodniach wózek pod
          pachę i po schodach z maluchem.Niestety nie ma porównania.Czuję się jakby czołg
          mnie rozjechał.Faktem jest też,że miałam te mięśniaki paskudne,może gdy są
          mniejszy i jest ich mniej to człowiek szybciej zdrowieje.Życzę Ci dużo zdrowia
          i wszystkiego dobrego.Pozdrawiam!
          • lemontea Re: po operacji mięśniaka 18.08.04, 10:41
            ja mam 28 lat. Uprzedziłam lekarza, że będę chciałą wrócić do pracy po 2 tyg.
            Uświadomił mnie, że dostanę zwolnienie na 4 tyg. Czy z niego skorzystam w
            pełnym wymiarze zależy od samopoczucia. Generalnie zakłada, że wypuszczą mnie
            po 5 dniach. Pracę mam spokojną siedzącą, nie noszę, nie dźwigam i będę miała
            taryfę ulgową. Jeśli będę się źle czuła będę szła do domu.
            Mam jednego mięśniaka, 5,5 cm. Nie daje żadnych objawów. Mam nadzieję, że
            będzie ok.
            • Gość: ewa Re: po operacji mięśniaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 12:57
              Widziałam w szpitalu dziewczyny,ktore miały laparoskopowo leczone mięśniaki to
              szły do domu po dwóch dniach.Staraja sie tak leczyć gdy kobieta nie ma jeszcze
              dzieci i jest w młodszym wieku.Jest to na pewno mniej inwazyjne i
              rekonwalescencja jest o wiele szybsza.W przypadku kobiet w moim wieku,które już
              i tak by nie rodziły robią to drastyczniej.Wszystko zależy oczywiście od tego
              jaki to mięśniak.Myślę ,ze 28 lat to taki wiek,kiedy szybciej dochodzi się do
              formy,czego Ci serdecznie życzę.
            • Gość: elam Re: po operacji mięśniaka IP: *.lex.pl 18.08.04, 14:20
              Lekarze chyba nie mogą dać krótszego zwolnienia niz 4 tygodnie, bo jakby się
              cos działo to bys ich pozwała do sądu, więc wrócisz do pracy na własne ryzyko i
              Twój pracodawca też chyba podejmuje pewne ryzyko. To jest Twoje zdrowie i tak
              bym sie nie spieszyła do powrotu,chyba że się boisz o stanowisko pracy.
              • lemontea Re: po operacji mięśniaka 18.08.04, 14:57
                niestety jestem jednoosobowym działem i koniec trzeciego kwartału to gorący
                okres w pracy. Niestety mam sporo zobowiązań. Wiem, że zdrowie jest bardzo
                ważne. Będę robiła wszystko by się szybko wprowadzić w stan zdrowia. Lampy
                Bioptron Zeptera pomogą mi się szybciej goić. Idealnie byłoby zrobić ten zabieg
                laparoskowo. Niestety z racji na wielkość mięśniaka i to, że jeszcze nie
                rodziłam tradycyjna cesarka daje lepsze widoki na dokładne zaszycie mięśnia,
                jakim jest macica a to jest bardzo ważne bym w przyszłości mogła mieć dzieci.
                Cesarka oczywiście na bank mnie czeka o ile wogóle będę mogła zajść i nie
                zlapię po drodze endometriozy.
                Chyba, ze przełożą mi operację na koniec października. Jeśli tak się zdarzy
                będę w ósmym niebie. Koniec października jest ok. Mogłabym dłużej pobyć na
                zwolnieniu.
                Kochane, powiedzcie mi jeszcze, w której fazie cyklu byłyście podczas zabiegu?
                Słyszałam, że powinna to być I faza, z racji na grubość endometrium. Niestety z
                wrażenia, że czeka mnie operacja wszystko mi się poprzesuwało i teraz termin
                operacji wypada w III fazie crying((
                • Gość: elam Re: po operacji mięśniaka IP: *.gdynia.mm.pl 18.08.04, 20:40
                  Ja maiałam operację w 13 dniu cyklu, lekarz mi specjalnie nie sugerował
                  bardziej preferowanego terminu. Życzę Ci powodzenia odezwiji sie po operacji
                  jak przebiega dochodzenie do zdrowia.
                  • lemontea Re: po operacji mięśniaka 19.08.04, 10:17
                    oczywiście dam znać! mam nadzieję, że wszystko pójdzie ok. Mam 11 dni do dnia
                    zero ale już sie zaczynam denerować wink)
    • lemontea Re: po operacji mięśniaka 17.09.04, 14:27
      Witam serdecznie,

jestem już po operacji usunięcia mięśniaka. Wszystko poszło super. Czuję się
      dobrze. Po 2 tyg od operacji (normalne cięcie jak przy cesarce) wróciłam do
      pracy. Jestem trochę osłabiona ale coraz szybciej i skuteczniej zapominam o
      pobycie w szpitalu. Pozdrawiam wszystkie przed i po.
      • Gość: elam Re: po operacji mięśniaka IP: *.gdynia.mm.pl 18.09.04, 12:43
        Jesteś naprawdę super dziewczyna, nie myslałam że Ci się uda powrót do pracy po
        2 tygodniach, ja wróciłam po 5 i początek był bardzo trudny, no ale widocznie w
        tym przypadku wiek ma również duże znaczenie.Powodzenia
    • dziunia_23 Re: po operacji mięśniaka 17.09.04, 21:24
      Ja po usunieciu miesniaka macicy plamilam 2 tygodnie. Byc moze zrobil Ci sie
      krwiak w miejscu gdzie miesniak byl operowany i plamienia sa od tego, jezeli
      USG wyszlo OK to chyba nie ma czym sie zamartwiac, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka