Dodaj do ulubionych

mogę sie przywitać?

28.02.14, 23:19
Witajcie. Pisałam już na 3ech forach. Niestety, nigdzie ani słowa odzewu, ani literki pocieszenia. może spróbuję tu... Nie wiem, co mnie czeka, co jeszcze przede mną, niewiele mogę znaleźć w necie.
Tak więc krótko: mam na imię Agnieszka, mam 40 lat (wczoraj skończyłam). Od 2000r. przez 11 lat leczyłam się na niepłodność. Przeszłam 11 iui i jeden program in vitro. Mam 10 letniego syna z inseminacji i 5 letnią córeczkę po in vitro.
Moje miesiaczki zawsze były dość obfite i długie (ok. 7 dni). Jednak w tym roku zaczęło się dziać coś niedobrego. W trakcie miesiączki zaczęły pojawiać się spore skrzepy, miałam też jeden krwotok. miesiączki zaczęły się przedłużać.
Trafiłam do ginekologa w grudniu 2013r. po trwajacej 14 dni miesiączce (z licznymi skrzepami i krwotokami). Stwierdził, że mam pogrubione endometrium i dał duphaston na 2 cykle. W kolejnym cyklu miesiaczka trwała "tylko" 10 dni (skrzepy wystąpiły raz w 7 dc.). Kolejny cykl z duphastonem był trochę inny, bo jednocześnie brałam 3 silne antybiotyki i leki p/bólowe na torbiel pod zębem. Dostałąm okres 18 lutego i trwał9 dni plus dwa dni lekkiego plamienia. Wczoraj poszłam do gina, żeby sie zorientować, jak z tym endometrium - i nie jest ciekawie. Endo 16mm w 10 dc. niejednorodne. Dostałam duphaston na jeszcze jeden cykl, a jak nie pomoże (w co lekarz swięcie wierzy i nawet mnie nie oszukwiał w tym względzie), to zrobi mi histeroskopię. Twierdzi, ze to dobra metoda diagnozująco - lecznicza. W tej chwili nie wie, czy nie mam tam jakichś polipów, mięśniaków, bo endo grube, wszystko zasłania.
W poniedziałek mam jeszcze konsultację u innego lekarza, który jeśli operuje, to w ostateczności - raczej jest zwolennikiem terapii hormonalnej.
Co o tym myślicie? Czy to endometrioza macicy? poddać sie tej histeroskopii? leczyć farmakologicznie? kurcze, zgłupiałam.... Mam w poniedziałek zrobić jeszcze bad. krwi TSH i prolaktynę po obciążeniu. Boję sie starsznie, nie wiem, co to moze być. czy to endo rzeczywiscie takie okropnie grube? Co oznacza "niejednorodne"?
PS. Ja jestem w dość specyficznej sytuacji, którą, mamw rażenie, mój gin "olał". Brałam przez 11 lat mnóstwo hormonów, zastrzyków, wiele było stymulacji. Na mnie takie duphastonik w dawce 2 tabl. dziennie nie działa i wcale mnie to nie dziwi. brałam już znacznie silniejsze hormonysad. Proszę nie zostawiajcie tego postu bez odpowiedzi. Jestem kompletnie przerażona i bezradna jak dziecko.
Obserwuj wątek
    • szklanapulapka2 Re: mogę sie przywitać? 28.02.14, 23:24
      Acha, jak rodziłam córcię 5 lat temu, to lekarz, wykonując cc, powiedział "o matko, jak ta macica wygląda... same zrosty, aż dziw bierze, zę tu się zagnieździł zarodek". Teraz te słowa do mnie wracają. Czy pogrubienie endkometrium może mieć związek z tymi zrostami. Boje się najgorszego....
      • olikkk Re: mogę sie przywitać? 28.02.14, 23:39
        Oczywiście , że możesz wink
        Ja również Cię witam bardzo serdecznie smile
        Nie zostawimy Cię bez wsparcia z całą pewnością wink
        Napisałam do Ciebie na PW, zerknij proszę smile
        Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka