Gość: marii IP: *.icpnet.pl 11.09.04, 15:15 lekarz zlecil mi badanie krwi a w tym CRP?co to oznacza, na co jest to badanie,co ma oznaczac. gin. zlecil mi gdyz boli mnie podbrzusze caly czas.... czekam na opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kim11 Re: CRP???coz to 11.09.04, 15:56 CRP to badanie stwierdzajace czy w organizmie wystepuje ostry stan zapalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesia Re: CRP???coz to IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.04, 15:59 crp to proteina,której podwyższona ilość we krwi świadczy o stanie zapalnym w organizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marii Re: CRP???coz to IP: *.icpnet.pl 11.09.04, 16:15 hm, to niezle sie wystraszylam.......stam zapalny? moze te bole podrzusza z tym zwiazane......? zobaczymy, ale juz sie denerwuje Odpowiedz Link Zgłoś
kim11 Re: CRP???coz to 14.09.04, 08:16 dokladnie z tego samego powodu mialam robione CRP i ASO (badanie tez na stan zapalny, tylko przewlekly) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marii Re: CRP???coz to IP: *.icpnet.pl 14.09.04, 13:28 z powodu bolu podbrzusza mialas robione te badania????ze stan zapalny?czego? juz sie deneruje.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: CRP???coz to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:25 To ja tylko dorzucę, ze nazwa to C-Reactive Protein i jest to tzw. białko ostrej fazy. Generalnie rosnie podczas stanów zapalnych, także w niektórych schorzeniach takich jak rzs. Tobie gin to zlecił, zeby sie przekonać czy nie ma zapalenia. Spoko, to nic strasznego, praktycznie rutynowe badanie Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: CRP???coz to 14.09.04, 15:09 Jeszcze jedna możliwość podwyższenia CRP to: "W ostatnich latach w wielu badaniach prospektywnych oceniano rolę białka C reaktywnego (CRP) jako markera ryzyka chorób, których podłożem jest miażdżyca. CRP jest znanym białkiem ostrej fazy, którego poziom wzrasta w odpowiedzi na uszkodzenie tkanek, infekcje oraz innego rodzaju stymulatory odpowiedzi zapalnej. W badaniach przekrojowych stwierdzono związek poziomu CRP z innymi czynnikami ryzyka chorób naczyniowych, m.in. paleniem papierosów, hypercholesterolemią, otyłością i cukrzycą (17)." 17. Mendall M.A. i wsp.: C reactive protein and its relation to cardiovascular risk factor: a population based cross sectional study. BMJ 1996, 312: 1061-5. Fragment z artykułu do którego podaje link, ale do wejścia potrzebne jest hasło. www.esculap.pl/main/pub.html?pub=722 Odpowiedz Link Zgłoś