Dodaj do ulubionych

witaminy dla kobiet

IP: 195.95.19.* 24.08.01, 09:18
Pani Doktor, mam bardzo slabe wyniki hemoglobiny, natomiast zelaza mam ponad
norme (!!!). Bardzo dbam o swoja diete, jem mnostwo warzyw, owocow i nabialu.
Czuje sie naprawde dobrze i nic mi nie dolega. Lekarz zapisal mi kwas foliowy i
witamine B6 oraz Falvit. Zle toleruje Falvit (z powodu zelaza), wiec zastapilam
go tabletkami z drozdzy. Co moge jeszcze zrobic, by pozbyc sie tej klopotliwej
anemii??? Czy jest sens z nia walczyc?
Pozdrawiam, Koralik
Obserwuj wątek
    • Gość: AKB Re: witaminy dla kobiet IP: 156.80.157.* 24.08.01, 16:50
      Czesc Koralik -

Ja mialam tez kiedy podbne wyniki - graniczace z anemia, pomimo dobrej diety. Wiece owocow i
      warzyw ktore teraz jemy jes psikane chemia i innym paskudztwem, takze witaminy bardzo polecam.
      Kwast Foliowy jest fatastyczny dla kobiet, nie tyle zapobiega zwyrodnienio plody ( nawet jesli ciaze
      palujemy w przyszlosci) ale pomago odnowie komorek; Vit B6 i B12 jest rowniez bardzo wazna i
      trudno przyswajalan naturanie - ja oprocz tego bralam tran w kapsulkach (fish oil), i Vit C - ale w
      proszku tak aby wybic - to jest super mieszanka dla kobiet (i mezszczyzn ) tez .poprawilo wyniki i
      system immunologiczny !

Zycze powodzenia i pozdrawiam

ABK
      • monika.antepowicz Re: witaminy dla kobiet 25.08.01, 00:13
        Ja uważam, że należy przeprowadzić dokładniejsza diagnostyke. Może rzeczywiscie
        nie wchłania Pani witamin- ale czy nie ma Pani jakichs objawów z przewodem
        pokarmowym( biegunki , wymioty?) o to jest troch dziwne. głowniw warto
        przyjmowac kw.foliowy, vit. B12 i B6 orza Vit C.MA
        • Gość: Koralik Re: witaminy dla kobiet IP: 195.95.19.* 27.08.01, 10:02
          Dziekuje Pani Doktor za odpowiedz.
          Na zoladek teraz nie choruje, choc musze sie przyznac, ze mialam z nim klopoty.
          Nie mialam robionych zadnych badan, lecz znakomicie pomogl mi wtedy Ranigast.
          To bylo dwa lata temu i teraz nie mam problemow. Co do dokladniejszej
          diagnostyki, niestety, moj lekarz rodzinny nie widzi takowej potrzeby, bo mowi,
          ze jestem mloda i doskonale wygladam. Faktycznie mam 26lat i ostatnio nie
          przeziebiam sie w ogole, ale o dokladniejszych badaniach mowila mi pani z
          laboratorium, ktora wydawala mi wyniki. Mowila o wyznaczeniu krzywej
          wchlanialnosci zelaza.
          Pani Doktor, jakie badania mialabym wykonac?
          Do jakiego lekarza sie zglosic, by wykonac te badania na kase chorych?
          Czy 1 tabletka 15mg kwasu foliowego dziennie to nie za malo?
          Z gory dziekuje za odpowiedz.
          Pozdrawiam, Koralik
      • Gość: Koralik Re: witaminy dla kobiet IP: 195.95.19.* 27.08.01, 10:40
        Dzieki za odpowiedz.
        Ja nie graniczą z anemią, ja już ją mam sad((
        Jaką polecisz mi vit.C? Ja nie znoszę takich witamin rozpuszczalno-musujących,
        myślisz, że Cetebe jest OK?
        Mam nadzieje, ze Pani Doktor odpowie dokladniej na temat dodatkowych badan.
        Pozdrawiam,
        Koralik

• monika.antepowicz Re: witaminy dla kobiet 27.08.01, 21:53
          Jaki ma Pani poziom białych ciałek i ich rozmaz. Zastanawiałam się nad wada
          hemoglobiny, niedoborem vit B6 i B12, badaniami przeciwciał przeciejądrowych i
          czynnika reumatoidalnego, a takze badania na pasożyty przewodu pokarmowego.MA
          • Gość: Koralik Re: witaminy dla kobiet IP: 195.95.19.* 29.08.01, 08:34
            Pani DOktor,
            przejrzalam w domu wszystkie moje wyniki i nigdy nie mialam robionego rozmazu
            bialych krwinek. Ogolna morfologia (ostatnie badanie) jest taka:
            WBC 5.8x10do3/ml (to chyba nie ml tylko mikro)
            RBC 4.96x10do6/ml (to chyba nie ml tylko mikro)
            HGB 10.7g/dl (6,6mml/l)
            HCT - 35.5%
            MCV 70.9fl
            MCH 21.5pg
            MCHC 30.3g/dl
            PLT 256x10do3/ml
            LYMPH% 26.7%
            MXD% 9.4%
            NEUT 63.9% (te 3 ostatnie dotycza WBC)
            zelazo 156ug/dl (podana norma 35-140)
            Mam wyniki z szesciu lat i moja hemoglibina zawsze byla niska (zdarzylo sie
            nawet 6.3mml/l). Ginekolog kazala mi lykac Hemofer, ale bardzo mi szkodzil
            (biegunki i zatwardzenia na przemian-koszmar), wiec zrezygnowalam po 3 tyg.
            Lekarz rodzinny w ogole sie mna nie przejmuje. Ciagle lykam jakies witaminy
            (Vitaral, Multitabs, olej z wiesiolka, tabletki z drozdzy na zmiane), ale to
            nie daje zadnego efektu. Teraz biore wit.B6 (2x po 50mg) i kwas foliowy (1x
            15mg).
            A przy tym nic mi nie jest, nie choruje, nie mam klopotow ani z trawieniem ani
            ze spaniem, gimnastykuje sie i aktywnie spedzam czas.
            Jedyne co mnie martwi, to to, ze chcialabym w przyszlym roku zaczac sie starac
            o dzidziusia. Czy ta niedokrwistosc moze mi w tym przeszkodzic?
            Pozdrawiam serdecznie,
            Koralik
            • monika.antepowicz Re: witaminy dla kobiet 31.08.01, 00:26
              Badania sa niezłe, poza hemoglobiną, żelazo też nie jest takie podwyższone. Po
              miesiącu leczenia vit.b6 b12 i kw foliowym powtórzyłabym badanie.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka