Dodaj do ulubionych

antykoncepcja hormonalna a choroba zakrzepowa

IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 11:52
Pani Doktor,
przez dwa lata bez skutków ubocznych stosowałam Femoden. Po tym czasie zaczęłam
odczuwać dolegliwości w postaci puchnących i obolałych nóg (zaczęły uwidaczniać
się żyły). Na wszelki wypadek odstawiłam tabletki i skonsultowałam się zarówno
z ginekologiem jak i kardiologiem. Obaj radzili "na wszelki wypadek odstawić
pigułkę" - nie odsyłając mnie na dodatkowe badania. W związku z tym mam kilka
pytań:
Jakie powinnam zrobić badania by ustalić, że rzeczywiście istnieją w moim
przypadku przeciwskazania do przyjmowania pigułki?
Czy tego typu dolegliwości wykluczają stosowanie innego rodzaju antykoncepcji
hormonalnej (np. zastrzyk )?
Czy może Pani również nieco więcej na temat zastrzyków hormonalnych (np. Depo
Provera) - jak to działa?
Dziękuję za poświęconą uwagę
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: antykoncepcja hormonalna a choroba zakrzepowa 20.06.01, 15:22
      Depo Perovera raz na 3 miesiące podawana domięśniowo w dawce 150 mg to wygodna,
      tania i bardzo pewna metoda antykoncepcji. Zastrzyk ten zawiera tylko jeden ze
      składników tabletek antykoncepcyjnych-tylko progestagen, który nie zwieksza
      ryzyka zakrzepi8cy i udaru.
      Jeśli więc pojawiły się objawy zapalenia żył - rzeczywiście nalezy odstawić
      tabletki hormonalne zawierające estrogeny.
      Mechanizm działania Depo-Provery to hamowanie owulacji.
      Niestety niekiedy może powodować nieregularne plamienia, krwawienia, po
      dłuższym czasie zani miesiączki, wzrost apetytu, a powrót płodności nie
      następuje od razu po jej odstawieniu , lecz czasem trzeba czekać 0,5 do roku.
      Stosowana przez okres dłuzszy niz 3 lata może zwiększać ryzyko osteoporozy.
      Estrogeny mają wpływ zwiększający niebezpieczeństwo zatorów i zakrzepów,
      dlatego są bezwzglednie przeciwskazane u palaczek powyżej 35 roku życia. To
      zastrzeżenie nie odnosi się do Depo Provery, a poza tym jest to antykoncepcja,
      która moze być stosowana przez kobiety karmiace piersią.
      Myśle, że decyzja obu Pani lekarzy była rozsądna. Czasem nawet wykonu7jąc
      badania krzepliwości krwi trudno przewidzieć grożącą zakrzepice, dlatego w
      takich przypadkach nie należy nigdy lekcew2ażyc żadnych objawów.MA
      • Gość: MISSKITY Mnie tez bolą nogi IP: 62.233.128.* 21.06.01, 11:28
        Od dwóch lat biorę femoden! Od niedawna mam czasem bóle nóg, szczególnie
        wieczorem, gdy cały dzien chodzę na obcasach. Także podczas miesiączki mam
        BARDZO ciężkie nogi! Czy to może mieć związek z pigułkami i czy od razu oznacza
        to zakrzepicę&#62? Miała badanie krwi, próby wątrobowe itp. i nic nie wskazuje na
        zaburzenia! Skąd więc od niedawna ta ociężałość nóg podczas okresu?

• monika.antepowicz Re: Mnie tez bolą nogi 21.06.01, 13:36
          Obrzęki nóg podczas miesiączki zdarzaja sie. Bóle nóg na sutek obcasów tez.
          Bóle zwiazane z żylakami to raczej pieczenia, natomiast oczywiście warto
          skonsultować to z Pani lekarzem, choć moim zdeniem to niezależne od Femodenu
          bóle mieśni łydek. zastosowanie jakiegoś żelu przeciwzapalnego (Ibutop, Fastum)
          na pewno złagodzi te dolegliwości.
          Natomiast w czasiwe miesiączki często dochodzi do zatrzymania wody w organizmie-
          stąd zalecenia lekkiej diety z małązawartosci soli i tłuszczów zwierzęcych w
          tym okresie. MA
          • Gość: MISSKITY Dziekuję za odpowiedź!!! IP: *.devs.futuro.pl 22.06.01, 08:56
            Musze przyznać, że tym razem zaskoczyła mnie szybkość Pani odpowiedzi!
            Dziękuję! Świetnie, że jest ktoś taki!
  • Gość: Magda Moje nogi! IP: *.acn.waw.pl 22.06.01, 00:00
    Witam Pania!
    Dwa lata temu przyjmowalam Cilest, ktory przepisal mi moj lekarz (bez
    uprzednich badan hormonalnych), gdyz po urodzeniu dziecka na skutek zaburzen
    hormonalnych, wystapila u mnie torbielka na jajniku.Poczatkowo czulam sie
    cudownie, moja cera odzyskala promienny wyglad, torbielka zniknela i skonczyla
    sie burza hormonalnej wscieklosci; po ok. 9-ciu miesiacach zaczelam odczuwac
    przerazliwe zmeczenie nog, nie moglam stac w miejscu dluzej niz 5 min. i na
    lydce pojawil sie zylak. Natychmiast odstawilam lek i kiedy chcialam sie
    skonsultowac z lekarzem,specjalista od naczyn, zwyczajnie mnie wysmial,
    twierdzac, iz histeryzuje, ze kobieta 26-cio letnia nie moze miec
    zylakow.Minely dwa lata, a ja wciaz narzekam na bole nog (przyjmowalam
    Venotrex,ale niewiele pomogl), obawiam sie kolejnych zylakow i co najgorsze,
    tkwie w samym srodku tornada hormonalnego i zapewne po raz kolejny,jestem
    wlascicielka "uroczej" torbieli. Nie wiem,co robic? Jestem przerazona do tego
    stopnia,iz boje sie jakichkolwiek wizyt u lekarzy, boje sie, iz znow uslysze,
    ze "...srodki antykoncepcyjne to nie cukierki; nie moze byc wszystko cacy; cos
    za cos...".
    Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.
    Z wyrazami szacunku
    Magdalena
    • monika.antepowicz Re: Moje nogi! 22.06.01, 00:00
      Za powikłania związane z żyłami i sprawami zakrzepowymi odpowiedzialne sa
      estrogeny. Aby zapobiec powstawaniu torbieli nie musimy zlecać pigułki
      antykoncepcyjnej estrogenno-progestagennej ; mamy do dyspozycji inne leki,
      równiez takie, które nie niosą ryzyka powyższych powikłań.
      Dlatego prosze nie obawiac się wizyty u ginekologa, bo im większa torbiel, tym
      trudniej ją wyleczyc. No i jescze warto wykonaqć badanie przepływów (usg) w
      żyłach nóg. MA
      • Gość: yen zylaki po pigułce? IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 16.07.01, 11:50
        Pani Doktor
        od pół roku biorę Mercillon, bardzo dobrze sie po nim czuję i nic mi nie
        dolega. Czy pigułka ta może wpłynąć na tworzenie sie żylaków? mam 21 lat i już
        pojawiło sie pierwsze zgrubienie żyły na nodze, mam bardzo obciążone nogi,
        uprawiam dużo sportu. Czy pigułka może spowodować rozrost żylaka? Czy to jest
        groźne i należy zaprzestać jej brania?
        dziękuje za odpowiedź
        -yen-
        • monika.antepowicz Re: zylaki po pigułce? 17.07.01, 22:55
          Pigułka nie powinna powodować żylaków, ale mimo że Mercilon zawiera bardzo małą
          ilosć hormonów, może nasilać dolegliwości znimi związane. Proponuję odstawić
          pigułkę antykoncepcyjną na 2-3 miesiące.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka