Dodaj do ulubionych

Czy zrobic badanie poz.hormonow przed tablet anty?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 16:24
Hmm...tak sobie mysle i nie wem sama, czy nalezy zrobic badanie przed braniem
tabletek antykoncepcyjnych by je wlasciwie dobrac? Mam wrazenie, ze ostatnio
spadl mi poziom estrogenow,brakje mi bakterii kwasu mlekowego, stracilam
troche na wadze i czesciej mam stany dpesyjne. Jakie tabletki byly by dobre???
Dzieki smile)
Obserwuj wątek
    • Gość: ana Re: Czy zrobic badanie poz.hormonow przed tablet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:06
      jesli na podstawie samopoczucia podejrzewasz zaburzenia hormonalne to zrobić.
      poza poziomem hormonów przed rozpoczęciem brania pigułek zrób także cytologię,
      badanie USG, krzepliwość krwi, ogólne badanie krwi z OB, poziom cholesterolu,
      próby wątrobowe i zmierz ciśnienie tętnicze krwi. raz, sprawdzisz czy nie ma
      jakis przeciwskazań do zażywania tabletek, dwa przy nastepnych badaniach już w
      trakcie ich brania będziesz miała "czyste" wyniki do porównania czy tabletki nie
      powodują u Ciebie jakiś negatywnych skutków.
      i pamietaj jeszcze o jednej ważnej rzeczy, jesli w Twojej rodzinie występowały
      choroby zatorowo-zakrzepowe lub problemy z układem krzepnięcia pigułki są w
      takiej syutacji niewskazane.
      pozdrawiam smile
      • Gość: doli Re: Czy zrobic badanie poz.hormonow przed tablet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:48
        Dziekuje i rowniez pozdrawiam smile
        A co z plastrami antykoncepcyjnymi, podobnie dzialaja? Wiesz cos na ten temat?
        • Gość: ana plastry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:55
          ja osobiście zażywam piguły, ale na temat plastrów mi się conieco obiło o uszy,
          między innymi na tym forum smilejesli chodzi Ci o sam schemat działania tj.
          hamowanie owulacji itp. działają tak samo jak tabletki, także przeciwskazania w
          przypadku plastrów są generalnie takie same jak przy stosowaniu pigułek. Główna
          rożnica to sposób wchłaniania hormonów: z plastra wchłaniają się przez skórę
          bezpośrednio do krwiobiegu omijając watrobę, która przy pigułkach siłą rzeczy
          jest narażona na większe obciążenia.
          w kwestii "co lepsze, pigułki czy plaster" sie nie wypowiem, ponieważ to już
          indywidualna sprawa, poza tym nie mam doświadczenia z plasterkiem smile
          na tej stronce masz je pokrótce opisane: www.antykoncepcja.com.pl/evra.htm
          a jesli chcesz poznac opinie użytkowniczek plastrów, polecam wklepać "evra" bądź
          też "plastry antykoncepcyjne" w wyszukiwarkę na tym forum.
          pzdr
      • Gość: Kati Re: Czy zrobic badanie poz.hormonow przed tablet IP: *.ec.pl / *.ec.pl 14.12.04, 10:25
        Pomarzyć mozna o takich badaniach wy chyba spadłyście z choinki albo chodzicie
        tylko do prywatnych lekarzy- nie wszystkich stać żeby za jedną wizyte wydawać
        60 zł. ja już mam 4 lekarza i jedyne co miałam to cytologia no i raz usg tak
        wyglądają wizyty w Olsztynie
    • roberto26 Re: Czy zrobic badanie poz.hormonow przed tablet 13.12.04, 23:59
      Gość portalu: doli napisał(a):

> Hmm...tak sobie mysle i nie wem sama, czy nalezy zrobic badanie przed braniem
      > tabletek antykoncepcyjnych by je wlasciwie dobrac? Mam wrazenie, ze ostatnio
      > spadl mi poziom estrogenow,brakje mi bakterii kwasu mlekowego, stracilam
      > troche na wadze i czesciej mam stany dpesyjne. Jakie tabletki byly by dobre???
      > Dzieki smile)
      Antykonc.hormonalna zawsze doradza lekarz.Kazda kobieta jest inna,ale skoro
      masz jakies dolegliwosci a lekarz uzna,ze hormony moga je rozwinac,to wowczas
      badanie poziomu hormonow we krwi jest wskazane.Nalezy pamietac ,ze takie
      badanie nalezy wykonac w dniu cyklu wskazanym przez lekarza,rano i na czczo.
      Jesli kobieta czuje sie dobrze,to lekarz nie zleca wykonania zadnych badan
      przed rozpoczeciem antykonc.hormonalnej.Potrzebny jest jedynie dosc dokladny
      wywiad,badanie USG(BRZUSZNE)oraz kontrola wagi cial podczas kazdej wizyty.Raz w
      roku nalezy wykonac proby watrobowe i morfologie z rozmazem.Robert
      • Gość: Kati Re: Czy zrobic badanie poz.hormonow przed tablet IP: *.ec.pl / *.ec.pl 14.12.04, 10:28
        Aha jeszcze jedno tabletki zawsze wybierałam ja. Troche się naczytałam jakie do
        czego i jaki składnik i lekarze zawsze przepisywali mi te o których mówiłam.
        Trochę to nie poważne no ale cóż widac jacy są lekarze w moim mieście

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka