caro7 13.05.02, 11:23 przez te tabletki antykoncepsyjne mam strasznie suchą pochwę i dość szybko powstaja otarcia przy stosunku. czy istnieją leki mogące poprawić jej nawilżenie dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
parasolka Re: suchość pochwy 13.05.02, 12:21 caro7 napisał(a): żel KY, a wczesniej czytalam odpowiedz pani moniki ze takze preparaty estriolu Ovestin, orthogynest globulki i krem 1/tydzien > przez te tabletki antykoncepsyjne mam strasznie suchą pochwę i dość szybko > powstaja otarcia przy stosunku. > czy istnieją leki mogące poprawić jej nawilżenie > dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
caro7 Re: suchość pochwy 13.05.02, 12:33 parasolka napisał(a): > caro7 napisał(a): > żel KY, a wczesniej czytalam odpowiedz pani moniki ze takze preparaty estriolu > Ovestin, orthogynest globulki i krem 1/tydzien czy te preparaty sa na receptę? Odpowiedz Link Zgłoś
charissa Re: sucho?? pochwy 13.05.02, 16:30 feminum ?el lub K-Y zel sa tez jakies zele nawilzajace z durexu ( widzialam w aptece, ale nie wiem czy sa dobre) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: suchość pochwy 14.05.02, 14:36 Można strosować lubricanty - takie jak KY żel lub Feminum żel, ale też można rozwazyć zmianę pigułek na zawierające wieksza ilość estrogenów lub np. pigułki trójfazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
caro7 Re: suchość pochwy 14.05.02, 15:26 niestety nie moge sobie pozwolić na tabletki trójfazowe chyba za duzo maja tych estrogenów bo miałam tak starszną bolesność piersi ze po dwóch miesiacach wróciłam do starych chyba będe musiałazadowolić sie zelami neimniej jednak dziekuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
aga_40 Re: suchość pochwy 27.05.02, 01:24 Pani doktor.... miałam ochote założyć nowy wątek aby właśnie o to zapytać... .Ja używam od około 1,5 roku tabletek trójfazowych - trinordiol 21 - a suchość pochwy niestety mi dokucza. Stosuje żele, ale nie jest to to, co by mnie satysfakcjonowalo. Jeśli mogę , poprosze o jakąś inną radę. Odpowiedz Link Zgłoś