Dodaj do ulubionych

Nieruchome plemniki

13.05.02, 12:52

Badanie sluzu z szyjki macicy (w tzw tescie po stosunku) wskazalo obecnosc jak najbardziej
prawidlowej ilosci
plemnikow meza ale niestety wszystkie byly nieruchome ( w zasadzie byly to wyniki zgodne z
wynikami badania
nasienia meza - gdzie plemnikow typu A bylo po 4 godzinach zero% a typu B - 20%) . Wyniki
bakteriologoiczne (posiew) nasienia byly OK (tylko naturalna flora bakteryjna). Cos mi sie
zdaje ze chyba wlasnie w braku ruchliwosci plemnikow tkwi przyczyna moich klopotow z zajsciem w
ciaze ( moje wyniki sa wszystkie prawidlowe: owulacja OK., hormonalne OK, jajowody drozne ).
Mam pytanie: czy istnieja skuteczne metody zwiekszenia ruchliwosci plemnikow czy tez raczej lepiej
od razu dac sobie z tym spokoj i nie tracac czasu zaczac poważnie myslec o wspomaganej metodzie
zaplodnienia (inseminacja, in vitro: nie wiem co wlasciwsze w moim przypadku ? ) Mam juz 29 lat i
kazdy stracony miesiac w oczekiwaniu na poczecie to juz dla mnie duzo ( nie mowiac juz ze za
kazdym razem jest to co miesieczny dramat).

Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • agatka27 Re: Nieruchome plemniki 13.05.02, 13:59
      Mój mąż miał ten sam problem, PCTest negatywny, zalezy jak wyjda wyniki z
      badania nasienia. Najlepjej wyslac meza do dobrego androloga, ktory sie zna.
      Mojemu mezowi pomogl dr Pawlicki z Gamety w Łodzi. I jako androloga moge go
      polecic. Po trzech miesiacach farmakologicznego leczenia wyniki byly
      zadowalajace. A ja jestem w ciazy. To nie tylko bylo wina meza u mnie tez
      czynnik immunologiczny.
      W razie pytan aga_abc@poczta.onet.pl
      • monika.antepowicz Re: Nieruchome plemniki 14.05.02, 14:25
        Zrozumiałam,że plemniki były unieruchamiane przez śluz szyjkowy- ale Pani czy
        kontrolny? Należy wszakże rozważyć możliwosć przyczyn immunologicznych
        (wytwarzania przeciwciał przeciw plemnikom męża lub obecności przeciwciał
        przeciw plemnikom męża w Pani śluzie szyjkowym Możliwe jest leczenie
        immunosupresyjne, do rozwazenia inseminacja domaciczna specjalnie przygotowanym
        nasieniem. Z Pani wypowiedzi nie zrozumiałam, czy plemniki były nieruchome w
        nasieniu czy w przeprowadzonym teście po stosunku.
        • vin Re: Nieruchome plemniki 14.05.02, 14:40
          Dziekuje za odpowiedz. Plemniki byly nieruchome w moim sluzie szyjkowym w tescie po stosunku.
          Odzdzielnie wykonane samo badanie nasienia wykazalo iz tam rowniez ruchliwosc plemnikow typu A
          B jest mala badz zadna. Jak pisalam wyzej po 4 godzinach plemnikow typu A bylo w nasieniu 0 % a
          typu B 20 %.
    • monika.antepowicz Re: Nieruchome plemniki 14.05.02, 14:28
      vin napisał(a):

>
      >
      > Badanie sluzu z szyjki macicy (w tzw tescie po stosunku) wskazalo obecnosc j
      > ak najbardziej
      > prawidlowej ilosci
      > plemnikow meza ale niestety wszystkie byly nieruchome ( w zasadzie byly to w
      > yniki zgodne z
      > wynikami badania
      > nasienia meza - gdzie plemnikow typu A bylo po 4 godzinach zero% a typu B -
      > 20%) . Wyniki
      > bakteriologoiczne (posiew) nasienia byly OK (tylko naturalna flora bakteryjna
      > ). Cos mi sie
      > zdaje ze chyba wlasnie w braku ruchliwosci plemnikow tkwi przyczyna moich klopo
      > tow z zajsciem w
      > ciaze ( moje wyniki sa wszystkie prawidlowe: owulacja OK., hormonalne OK, jaj
      > owody drozne ).
      > Mam pytanie: czy istnieja skuteczne metody zwiekszenia ruchliwosci plemnikow cz
      > y tez raczej lepiej
      > od razu dac sobie z tym spokoj i nie tracac czasu zaczac poważnie myslec o ws
      > pomaganej metodzie
      > zaplodnienia (inseminacja, in vitro: nie wiem co wlasciwsze w moim przypadku ?
      > ) Mam juz 29 lat i
      > kazdy stracony miesiac w oczekiwaniu na poczecie to juz dla mnie duzo ( nie mo
      > wiac juz ze za
      > kazdym razem jest to co miesieczny dramat).
      >
      > Z gory dziekuje za odpowiedz.
      >
      PS Mozliwa jest obecność przeciwciał w nasieniu wytwarzanych przez męża, do
      wykluczenia też infekcja chlamydią, ale wtedy obniżony byłby poziom fruktozy w
      nasieniu.Warto skonsultowac mężą u androloga, zwłaszcza u osoby zajmującej się
      leczeniem niepłodności małzeńskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka