IP: *.gwiazdy.net.pl 24.06.01, 00:00
I znowu ta Alicja-niestety zaczęły się wakacje ,mam problemy i czas,a pani jest
jedyną panią dr, która tu istnieje!- czy faktycznie halluksów nie da się
wyleczyC?-owszem operacyjnie -tak,wiem,że jest to płaskostopie poprzeczne,które
niestety w starszym wieku jest nieuleczalne-lecz Aparat
korekcyjny "Marcina",lub inne koreczki tylko zmniejszają ból!smarowanie kostki
jodyną(spirytus)łagodzi bół(ciepło).Jestem po reh.ruchowej-buty na wys.obcasach
noszę od święta!wiem,że jest to dzidziczne co robić!!!!! Mam tylko w lewej
nodze i nie tylko kostka rośnie mi w poprzek ,ale też w górę tak jak u mojej
Babci
Mamy mojej Mamy ,a Mama moja ma 63 lat i palec duży nachodzi jej na drugi palec
stopy.Czy mnie czeka to samo? czy operacja ?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Halluksy 25.06.01, 00:00
      Mysle, że operacja jest jedyną skuteczną metodą no i ewentualnie wkładki
      ortopedyczne korygujace płaskostopie. Powrót do pełnej sprawności po operacji
      także nie jest szybki. MA
      • Gość: Mycha Re: Halluksy IP: 10.3.1.* / *.acn.pl 25.06.01, 00:00
        Do jakiego lekarza powinnam sie zglosic z halluksami ?
        • monika.antepowicz Re: Halluksy 26.06.01, 00:00
          Ortopeda. MA
    • Gość: if Re: Halluksy IP: 212.33.80.* 26.06.01, 00:00
      Nie polecam operacji halluksów, a wręcz ją odradzam, zdecydowanie. Matka mojej
      przyjaciółki przeszła taka operację. Po pierwsze nie operują obu nóg
      jednocześnie, tylko jak pierwsza juz dojdzie do siebie wówczas zabieraja się za
      drugą. Okres pooperacyjny jest ciężki do zniesienia. Kobieta spędziła rok
      chodzac o kulach (pare miesięcy z jedną nogą i parę z drugą). A na dodatek
      minęło dopiero ok 3 lat od operacji, a halluksy znów sie tworzą. Tak więc efekt
      jest krótkotrwały. Chyba ze nastąpił jakiś niesamowity postęp w metodach
      leczenia tej przypadłości.
      • Gość: Agata Re: Halluksy IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 08:37
        Gość portalu: if napisał(a):
        &#62 Nie polecam operacji halluksów, a wręcz ją odradzam, zdecydowanie. Matka mojej
        &#62 przyjaciółki przeszła taka operację. Po pierwsze nie operują obu nóg
        &#62 jednocześnie, tylko jak pierwsza juz dojdzie do siebie wówczas zabieraja się za
        &#62
        &#62 drugą. Okres pooperacyjny jest ciężki do zniesienia. Kobieta spędziła rok
        &#62 chodzac o kulach (pare miesięcy z jedną nogą i parę z drugą). A na dodatek
        &#62 minęło dopiero ok 3 lat od operacji, a halluksy znów sie tworzą. Tak więc efekt
        &#62
        &#62 jest krótkotrwały. Chyba ze nastąpił jakiś niesamowity postęp w metodach
        &#62 leczenia tej przypadłości.

No właśnie - operacja haluksów nie wpływa na przyczyny istnienia, tylko poprawia
        optycznie wygląd stopy. A dobry wygląd to nie to samo, co funkcjonalnosć.
        Słyszałam, że istnienie haluksów jest związane z nieprawidłowym wzorcem ruchowym,
        i należy poprawić ten wzorzec, aby uzyskac jakąkolwiek trwała poprawę. Dokadniej,
        sama mam halukssy, bardzo poważne, i poprawiły mi się, od kiedy zastosowałam się
        do uwag lekarza: dużo chodzić, w miękkich, szerokich butach, bez obciążeń. Dobrze
        chodzić po górach. Unikać usztywniania nogi (buty ortopedyczne, narciarskie,
        etc). I jeszcze jedno, mały drobiazg, ale bardzo istotny - podczas siedzenia
        zwracać uwagę na ułożenie stóp - NIE PODWIJAĆ PALCÓW pod stopy. Stosuję się do
        tych zaleceń, i trochę się poprawiło. Na pewno się nie pogarsza. Pogorszyło sie
        tylko (znacząco), jak przez sezon pracowałam jako instruktor narciarstwa - 4
        miesiące z usztywnionymi stopami. Ale po powrocie nadrobiłam to skrzywienie. Od
        kiedy mam psa, dużo chodzę - kilka km dzinnie.

• Gość: maja Re: Halluksy IP: *.hda.hydro.com 05.07.01, 09:19
      Wyczytałam kiedys w jakims poradniku o "chinskiej sztuce walki z
      halluksami".Zabieg polega na przypalaniu halluksow moksą (zioła sprowadzane z
      Chin).Proszek ziołowy nasypuje się na halluksy i podpala je.Trwa to ok. 5min-
      zioła nie parzą stóp.Wg medycyny chińskiej halluksy tworzą się na skutek złego
      ukrwienia okolic dużego palca.Pod wpływem wysokiej temperatury i
      rozgrzewającego działania ziół poprawia się ukrwienie i złogi wapnia zostają
      zabrane z krwią. Zabiegi takie wykonać można w Przychodni Medycyny Naturalnej
      Komed w W-wie, tel. 628-74-83.Pierwszy zabieg kosztuje ok.120zl -kolejne 90,70
      (efekt widoczny po 3-5 zabiegach).
      Osobiście nie znam nikogo kto korzystał z tej metody ale może warto spróbować..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka