Gość: eljast1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 09:13 Czy któraś z Was miała podobną sytuację - test ciążowy wypadł pozytywnie, a dwa dni później pojawiła się miesiączka i to dość bolesna. Co to może oznaczać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiam1 Re: test ciążowy i potem... 24.01.05, 09:58 Na przykład byłaś w ciąży, ale nastąpiło wczesne poronienie. A najlepiej zaczekać, czy będzie następna miesiączka, bo czasem na początku ciąży zdarzają się krwawienia; obserwować, czy są inne objway ciąży. No, i powiedzieć o tym lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljast1 Re: test ciążowy i potem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 10:24 Zastanawiałam się, czy nie zrobić teraz drugiego testu.... Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: test ciążowy i potem... 24.01.05, 10:49 Zrób, najlepiej betaHCG z krwi, i idź do lekarza. Prawda jest taka, że 50% ciąż jest ronionych, w przeciągu pierwszych 2- 3tygodni, i kobieta przeważnie nawet o tym nie wie, często są to ciąże biochemiczne bez implantacji zarodka. Jednak również czesto zdarza się , że mimo zdrowo rozwijającej się ciąży dochodzi do krwawienia i nie zagraża ono jej bezpieczeństwu. Jednak może być potrzebne podanie leków znoszących skurcze i progesteronu na podtrzymanie. Tak więc sprawdź koniecznie jak sprawy się mają, idź do lekarza, zrób test z krwi i będziesz miała pewność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljast1 Re: test ciążowy i potem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 10:52 A co to za test i gdzie go można wykonać? Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: test ciążowy i potem... 24.01.05, 10:56 To test na obecność hormonu wytwarzanego w czasie ciąży, takiego samego jak w testach z moczu, jednak ten oznacza ilościowo jego poziom (z moczu-czy wogóle jest). Powtórzenie tego testu co 24 godziny, przy prawidłowym wzroście potwierdza istnienie rozwijającej się ciąży, niski poziom i spadek oznacza problemy m.in.poronienie. Zrobisz w każdym laboratorium, koszt między 20-40 zł. w zależności od miasta, na skierowanie od lekarza bezpłatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljast1 Re: test ciążowy i potem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:15 dziękuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
ag_nes Re: test ciążowy i potem... 24.01.05, 17:19 moja kolezanka dowiedziala sie ze jest w ciazy gdy byla w 5 miesiacu - dowiedziala sie bo zaczal rosnac jej brzuch i piersi ... tymczasem przez te 5 miesiecy miala normalny okres i nic nie wskazywalo, ze moze nosic dzidziusia... krwawienia tez nie byly szkodliwe bo teraz ma slicznego i zdrowego bobasa... proponuje powtorzyc test po miesiaczce i wybrac sie do lekarza... czesto pozytywny wynik testu moze oznaczac jakied dolegliwosci nerkowe, kilka z moich koleaznaek tak mialo i okazalo sie ze przeziebily sobie nerki .. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
majka.majka Re: test ciążowy i potem... 24.01.05, 12:59 Na Betę nie potrzeba skierowania., płacisz to Ci wszędzie zrobią. Ja niestety też tak miałam i było samoistne poronienie. Zrób sobie bete, powtórz za 48 godz. Jeśli pierwsza wyjdzie ciążowa to idź do lekarza, może nie wszystko stracone. Ale jeśli niestety, nie będzie po twojej myśli to pamiętaj że z natępną ciążą nie powinno być problemów. Pozdrawiam (9 tydz. trwa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljast1 Re: test ciążowy i potem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:31 Pomimo, ze się martwię to troche mnioe pocieszyłaś tym, że z następną ciążą nie powinno być problemu tzn. z zajściem w ciążę. Bo potem to może być różnie. Mój mąż bardzo się zmartwił. Myśli nawet, ze może to być spowodowane tym, że kochaliśmy się tego samego dnia rano (to stało się wieczorem), ale robiliśmy to bardzo delikatnie. Nie wiem czy to prawda, ale w pierwszych tygodniach ciąży powinno się zrezygnować ze współżycia, dopóki jajeczko sie dobrze nie zagnieżdzi, gdzieś tak czytałam. Co o tym sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: test ciążowy i potem... 24.01.05, 12:59 mogla to byc ciaza biochemiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljast1 Re: test ciążowy i potem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:27 A co to oznacza - biochemiczna? Możesz napisać coś więcej, proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
libra.a Re: test ciążowy i potem... 24.01.05, 13:59 Ciaza taka najczesciej roniona jest na bardzo wczesnym etapie, co powoduje niemoznosc stwierdzenia jej na obrazie usg lub w czasie badania ginekologicznego mimo iz proba ciazowa wypada dodatnio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljast1 Re: test ciążowy i potem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 09:19 Dziękuję. Na pewno wybiorę się do lekarza i mam nadzieję, że wtedy wszystko się wyjaśni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś