Dodaj do ulubionych

Sposób na wypróżnienie

IP: *.kom / *.kom-net.pl 26.01.05, 09:08
Mam od jakiegoś czasu potworne problemy z wypróżnianiem. Nie działają na mnie
żadne senesy ani alaxy- trochę poburczy w brzuchu, mam wzdęcia i nic...sad
Lekartz też nc nie stwierdził, miałam rózne badania robione, wszystko w
porzaku.
Macie jakies sposoby na podobny problem? Bardzo utrudnia mi to życie. Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.kom / *.kom-net.pl 26.01.05, 09:49
      czy znaczy, że nikt podobnych klłopotów nie ma??? szkoda...
    • baranek_wawa Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 09:50
      Na szczęście nie mam takiego problemu, ale wiem co pomaga- śliwki suszone w
      dużych ilościach przez kilka dni. Do dzieła i życzę Ci powodzeniawink
    • Gość: foch Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 09:54
      a mnie pomaga siemię lniane. Ugotować i trzeba wypić jeszcze ciepłe. i
      najlepiej, jakbyś się przemogła i zjadła te ziarenka też. nie jest to zbyt
      smaczne, ale bardziej skuteczne.
      Pozdrowionka i powodzonka!! smile
      • luna333 Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 10:31
        moja ginka mi doradziła picie soku z buraka i jedzenie buraczków (ale niezbyt
        mi to pomogło) natomiast bardzo pomógł mi "duphalac" w syropku do nabycia w
        aptece- tylko najlepiej wypić go wieczorem i rano pomaga + ciemne pieczywo dużo
        warzyw i owoców (w instrukcji napisano żeby go wypić podczas śniadania - kiedyś
        tak zrobiłam i mnie okropnie i boleśnie wzdęło - a wypity wieczorkiem jest ok),
        niektórzy polecają sok z kiszonej kapusty no i te suszone śliwki (ale na mnie
        też nie działają)
        pozdrowionka
        • Gość: Kasia Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.robbo.pl / 194.106.193.* 26.01.05, 10:49
          Zwykłe jabłko rano na czczo bądź wieczorem. Szklanka wody w takich samych
          porach. Na mnie działa kawa z rana (filtrowana) praktycznie na czczo (wiem,
          wiem). Mam jednak podejrzenia, że autorka wątku ma problem natury psychicznej
          (podobnie jak ja - skoro była u lekarzy i fizycznie jest ok), co wpływa na
          wypróżnienia. Rada jest jedna: zwolnić tempo, zjeść powoli śniadanie, pogłaskać
          kota. Mam za sobą lata takich problemów - zaczęło się, gdy poszłam do szkoły -
          i rodzinne zagrożenie rakiem jelita, więc staram się nie brac żadnych
          przeczyszczaczy - część drażni jelito, część rozleniwia. Uwierz mi, to
          najgorsze, co możesz zrobić. Musisz nauczyć organizm pracować (czyli: zastosuj
          wszystkie podane przez poprzedniczki rady)
          Pozdrawiam,
          Kasia
          • Gość: iza Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.kom / *.kom-net.pl 26.01.05, 11:07
            Dzięki za odpowiedzi- spieszę z wyjaśnieniami:
            -śliwki ni w ząb nie działają
            -podobnie, jak któraś z dziewczyn, rano na czczo kawa, czasem pomaga, casem nie
            -siemie lniane też jakoś średnio działa
            -celowo wstaj wczęsniej, aby nie spieszyć się i załatwić potrzebę, ale...cóż!

Dziewczyny, ja j€z na prawdę wszystkie wypróbowałam, ale nic nie jest super
            skuteczne sad(
            Mimo wszystko dziękuję.
    • Gość: bu Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 11:25
      a szklanka gorącej wody z sokiem cytrynowym rano na czczo??
      słyszałam, że poprawia przemianę materii, ale nie wiem czy działa, bo jeszcze
      nie próbowałam
    • the_kami Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 12:21
      A ja słyszałam o ziarnach (żyto, pszenica) - wypłukać, ugotować do miękkości
      (ale nie rozciapciać), dodać ziół jakie się lubi, sporo czosnku, dobrej oliwy,
      ewentualnie jakichś oliwek/pomidora/ogórka. To smaczne, zdrowe, i ładnie działa.
    • Gość: zosik Re: Sposób na wypróżnienie IP: 81.15.213.* 26.01.05, 12:23
      Na mnie też niewiele działa. Większość naturalnych sposobów powoduje jedynie
      wzdęcie i gazy. Jedynie siemie lniane działa łagodnie ale skutecznie.
      Codziennie wypijam 2 łyżki rozgotowanego siemienia razem z ziarenkami. Nie
      działa od razu, ale po kilku dniach daje systematyczny efekt.
      A nie zaczęłaś brać ostanio jakichś leków? Na mnie potwornie działa żelazo
      również w preparatach wielowitaminowych i tabletki antyk.
    • tigratom Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 12:36
      - kawa z rana
      - śliwki suszone
      - duże ilości jabłek
      - na niektórych działa kefir lub maslanka
      - sól gorzka (bardzo niedobra ale skuteczna)
      - olejek glicerynowy lub czopki glicerynowe
      • Gość: iza Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.kom / *.kom-net.pl 26.01.05, 12:57
        stosowałam raz czopki i wypróżnianie sprawiało mi wielki ból, też pojawiła się
        krwe. Od razu zaznaczam, że nie mam hemoroidów, ale pewnie zjaąc życie nabawię
        się ich przez te problemy w późniejszym wieku ;/
        leków też na razie nie biorę żadnych-to już chroniczna ma dolegliwość, ale same
        widzice, jakie to straszne i niekomfortowe sad
        Pozdr, buźka
    • karolina.g Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 13:32
      a bierzesz może tabletki antykoncepcyjne?
      • Gość: kasia Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:43
        moja znajoma też miała z tym problem, ale zaczeła pić czerwoną herbatę i
        pomogło.może warto spróbować.
    • libra.a Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 13:43
      suszone morele
      jabłka
      ciemne pieczywo

ps. u mnie to właśnie tabletki anty zapoczątkowały problem
      poza tym mój organizm ma "zastój" po mleku
      • kasia191273 Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 13:48
        suszone morele powoduja straszliwe wzdecia
        • libra.a Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 20:55
          nie miałam wzdęć po suszonych morelach, ale to pewnie kwestia organizmu
    • Gość: Ania Re: spróbój tego IP: *.wroclaw.mm.pl 26.01.05, 13:50
      Powinnaś jeść więcej produktów zawierających błonnik.Nie będziesz miała problemów z wypróżnianiem,żadnych zaparć.Jedz więcej owoców ze skórką np.2 jabłka pod rząd,więcej chleba z pełnym ziarnem-to bardzo istotne.Warzywa głównie surowe.Wtedy może się okazać,że możesz całkowicie wyeliminować środki przeczyszczające.Pozdrawiam
      • Gość: atra1 Re: spróbój tego IP: *.kalisz.mm.pl 28.01.05, 20:19
        W aptekachy możanb dostać sproszkowany błonnik - działa świetnie. Zdaje sie reklamują jako coś na odchudzanie. Na mnie dzIała idealnie, a potrafię mieć "niemoc twórczą" ponad tydzień.
        papapa
    • baranek_wawa Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 16:35
      To spróbuj jeszcze:
      -surowe mleko na czczo- na mnie działa kiblopędnie
      -kawa i papieros (jeśli jeteś w ciąży to oczywiście odpada, ale chociaż zapach
      papierosa do kawy..)
      - moja siostra wtyka sobie kawałek mydła w wiadome miejsce i mówi,że idzie jak
      po maślewink
      A może jakieś ziółka? Nie znam się, ale pamiętam z dzieciństwa że po jakiś
      ziołach moja babcia biegła "krzyżakiem do WC. Może podpytaj w aptece o jakieś
      naturalne metody
      • Gość: jo Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 19:05
        "krzyżakiem" do WC... <hahaha> fajne powiedzonko smile))))))))))))
    • Gość: doerotka Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.05, 20:52
      tez mam ten problem i to od dawna,ale jakos sobie zawsze dawałam rade:
      szklanka wody rano
      kawa
      papieros(już nie palę)
      buraczki
      mleko z worka nieprzegotowane wieczorem
      a teraz nic nie działa .od tygodnia czuję sie jak balon.chcialabym troche
      schudnąc a tu jeszcze gorzej.jutro kupie siemie lniane...
      dobrze działa na mnie senes,ale juz po 2-3 dniach organizm sie przyzwyczaja i
      jest jeszcze gorzej...
      a ta sól gorzka jest do kupienia w aptece i ile kosztuje???
    • asiulek31 Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 21:56
      proponuję kurację oczyszczającą jelita, przez 3 dni je się tylko winogrona i
      pije napar z pokrzywy....to działa!
      • mandi.ole Re: Sposób na wypróżnienie 26.01.05, 22:13
        To ja- autorka postu. A co myślicie o lewatywach? Słyszałam, że podobno nieźle
        przeczyszczają jelita i jest łatwiej..Ale jak domowym sposobem?
        No i co dziwne, zawsze przed okresem mam całkiem odwrotnie, jak np przez 3 dni
        nie mogę, tak wtedy 3 razy dziennie- ble mam dość!
        • Gość: Kasia Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.robbo.pl / 194.106.193.* 27.01.05, 00:27
          Lewatywa tez rozleniwia jelita smile. Wróć powoli do naturalnego rytmu (fakt,
          przed okresem rozwolnienie jest częste), spróbuj jedz powoli, małe porcje i
          dużo warzyw - jak polecały dziewczyny. Odradzam ziółka (te senesy, figury...),
          siemię jest dobre. Jelita odnajdą swój normalny rytm i poczujesz się lepiej.
          Takie objawy, jak ciągłe obstrukcje pojawiające się nagle moga być też bardzo
          groźnym objawem, ale rozumiem, że to wykluczyłaś. TAk, jak pisałam, u mnie
          decyduje psychika. Ale jeśli 2 dni nic się nie dzieje, nie martwię się, bo 3.
          dnia na pewno będzie dobrze - tak już miewam. Mój własny ojciec męczyl się
          przez 30 lat, a potem - po wstrząsie, jakim był dla organizmu atak serca,
          paradoksalnie - wszystko wróciło do normy. Podsumowując, jeśli masz silne
          zaparcia, wielodniowe, można czasem spróbować jakiegoś agresywnego sposobu -
          lewatywa, silne zioła. Ale nie na co dzień, bo powoduje odwrotne skutki.
          Pozdrawiam,
          KW
          • Gość: paw Re: Sposób na wypróżnienie IP: 5.5D* / 213.40.67.* 27.01.05, 00:33
            otręby pszenne z wodą lub jogurtem, bll, niedobre, ale na mnie dzialają
            jogurt naturalny
            jabłka
        • Gość: ANNA Re: lewatywy IP: *.wroclaw.mm.pl 27.01.05, 11:04
          można je kupić w aptece,ale nie polecam..są niewygodne w stosowaniu.możesz sobie kupić-olej rycynowy-w małych buteleczkach(niewiele potrzeba do pełnego,zamierzonego efektu)albo Duphalac-wszystko dostępne bez recepty!!
          • luna333 Re: zaparcia 27.01.05, 11:26
            na forum dla ciężarnych - dziewczyna polecała "Colon C" to takie otręby
            wzbogacone bakteriami żyjącymi w jelitach - czy jakoś tak- ponoć bez rewelacji
            ale działa - tylko że kosztuje 40zł. Ja obstaję przy duphalac i diecie bogatej
            w warzywa i błonnik - duphalac albo lactulosum - można to podawać nawet małym
            dzieciom przy zaparciach. Pozwolono mi go zastosować w ciąży więc chyba nie ma
            aż takiego wpływu negatywnego - choć oczywiście lepiej by było bez wspomagania
          • mandi.ole Re: lewatywy 27.01.05, 18:43
            jak stosować ten olej? ile kosztuje ten Duphalac? dzięki za oodpo
    • getsemani Re: Sposób na wypróżnienie 27.01.05, 12:38
      że senes nie działa... pare ładnych lat temu wypiłam pl szklanki czystego
      senesu... cud prawdziwy, że wnętrzności zostały na miejscu.
      Sposobem może byc spokojniejszy tryb życia - mnie w nerwach kiszka się
      zakleszcza, cos okropnego! I, uwaga codziennie siadać na sedesie o tej samej
      porze i sobie posiedzieć, na zasadzie wyrabiania nawyku. Możesz sobie cos
      poczytac, jest to nawet wskazane, bo lektura cię zrelaksuje i nie bedziesz
      myśleć "no tak, tym razem tez nie, jak nic dostane raka, organizm się zatruje
      itp. itd."
      • aalila Re: Sposób na wypróżnienie 28.01.05, 10:03
        Ja mam podobne problemy. Gastrolog kazała mi bardzo dużo pić. I zaproponowała
        właśnie "Colon C". Te ziarenka trzeba pić wymieszane w szklance wody lub soku,
        a po nich dodatkowo wypić jeszcze jedną szkalnkę. Wymaga to picia, więc
        trochę "zmiękcza" jak to mówiła p. doktor. Spróbuj, nie działa to na zasadzie
        przeczyszczania, ale na pewno usprawniają prace jelit i ułatwia wypróżnianie.

p.s. nie jestem jak widzę sama.
        • Gość: izka Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.stalexport.com.pl 28.01.05, 11:32
          Polecam jeden dzień głodówki,organizm się oczyści + dużo wody mineralnej i
          soków np.pomidorowy.Dobrze jest również zafundować sobie piwko-chmiel działa
          oczyszczająco.Osobiście bardzo mi pomaga.Pozdrawiam
    • Gość: Marcinka Re: Sposób na wypróżnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 19:25
      wieczorem przygotuj sobie napój - szklanka przegotowanej wody + 1 łyżka miodu
      naturalnego, wypij zaraz po przebudzeniu. Początkowo codziennie a później sama
      ocenisz jak często potrzebujesz.
      Wskazany jest ruch - spacer, jazda na rowerze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka