Dodaj do ulubionych

badania przed pigułkami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 11:12
Hej,
Chciałabym zacząć brać tabletki anty.
Jakie powinnam zrobić badania przed? I czy jakieś w ogóle są potrzebne?
Pytam, bo z tego co wiem mój gin nie zleca żadnych badań, tylko wypisuje
receptę "od ręki".
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Buziaki
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 11:17
      Przede wszystki powinien zapytać Cię, czy w rodzinie nie było historii
      zakrzepowych typu żylaki, bo jeśli w najbliższej rodzinie to się zdarzyło, to to
      powinno Cię albo zdyskwalifikować, albo skłonić lekarza do indywidualnego
      dobrania tableki, a nie "jak leci" (wrrrr)
      Ogólne morfologia, w tym koniecznie płytki i krzepliwość, bilirubina, niby można
      próby wątrobowe. I piersi, jeśli lekarz nie zbadał. I coś jeszcze, ale właśnie
      mi z głowy wylecialo, pewnie ktoś dopisze.

16%VOL
      22%VAT

takie tam sobie forum homeopatia
      • kociak19 Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 11:20
        żylaki...??
        Ponad rok temu miałam operację na żylaki. Miałam usuwane z lewego uda. Nici z
        pigułek??
        • Gość: gosia Re: badania przed pigułkami IP: *.vub.ac.be 31.01.05, 11:33
          O rany, noz sie w kieszeni otwiera. Zmien ginekologa, dobrze Ci radze. Przed
          pigulkami trzeba zrobic badania krwi, zwlaszcza na krzepliwosc. Do tego na
          watrobe. Na forum bylo duzo wypowiedzi dziewczyn, ktore mialy z watroba
          problemy po pigulkach. Przydaje sie tez USG piersi (samo badanie przez gina nie
          starczy). I te badania przede wszystkim trzeba po pol roku powtorzyc, zeby
          sprawdzic czy pigulki czegos dramatycznie nie pozmienialy.
          Nie wiem dokladnie jak to jest z kwestia zylakow, ale podejrzewam, ze niestety
          nici z pigulek.
      • kociak19 Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 11:27
        Dodam, że w marcu kończę 20lat (operacja usunięcia żylaków w wieku 18lat -
        masakra).
        Moja babcia ma bardzo duże problemy z żylakami, a mama ma na nogach bardzo dużo
        popękanych naczynek (baaaaaaaaaardzo dużo).
        Czyli pigułki nie dla mnie??
        • very_martini Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 11:39
          Zdecydowanie nie dla Ciebie. Możesz sobie zafundować calkiem przyzwoity zakrzep
          i kilka pięknych zatorów.
          Dyplom bym odebrała, albo wysłała na ponowny egzamin z farmakologii, co by
          wystaczyło, bo pewnie by nie zdał. Wrrr

16%VOL
          22%VAT

• kociak19 Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 11:41
            to co ja mam zrobić??
            a plaster?? spirala??
            co o tym myślisz??
            • annuczek Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 12:50
              Plasterek to tak samo hormony. Jeżeli zaś chodzi o spiralkę, to u nieródek
              należy z nimi uważać. Niektórzy wręcz uważają, że u nieródek wkładek zakładać w
              ogóle się nie powinno (zbyt duże ryzyko róznych powikłań), inni - że jednak
              można. Probelm w tym, ze na polskim rynku nie ma (nie było przynajmniej jeszcze
              do niedawna) - małych wkładek wewnątrzmacicznych, które 'pasują' dla takich
              dziewczyn (można próbować sprowadzić). Tu także należy wcześniej wykonać szereg
              badań - przede wszystkim czystość pochwy (lub posiew), chlamydie. Jeżeli np.
              często miewasz zapalenia/skłonność do grzybicy - to metodę tę też raczej
              przekreśl. Pozostaje kombinowanie innych metod. Bardzo skuteczne jest połączenie
              NPR+prezerwatywa+chemiczne, ale nie trzeba stosować aż tak wielu metod na raz.
              Gumka z globulkami wystarczy. Obserwacja organizmu też na pewno nie zaszkodzi -
              bo nawet jeżeli nie będziesz jej chciała stosować jako metody antykoncepcyjnej,
              to zpewnością wiele Ci ona powie o tym, jak działa Twój organizm, a to się może
              później przydać. Solo NPR, bez doświadczenia - szczególnie w pierwszej połowie
              cyklu - nie doradzam.
              • kociak19 Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 15:15
                a co to są tzw. minipigułki?
                Mają takie samo stężenie hormonów i też mi mogą zaszkodzić??
                • very_martini Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 15:29
                  Minipigułki zawieraja tylko progesteron, problem w tym, że często powodują
                  znaczny spadek libido (więc w sumie po co Ci tabletywink). A problem jeszcze
                  większy w tym, że one akurat sa absolutnie niewskazane przy Twoich problemach.

16%VOL
                  22%VAT

• kociak19 Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 15:36
                    sad
              • Gość: Kat Re: badania przed pigułkami IP: *.ec.pl / *.ec.pl 31.01.05, 16:46
                Ta a do tego silna wiara. Moja koleżanka stosowała twoje rady i bardzo
                wierzyła. A teraz ma kilkunastodniowego synka i nauke w plecy
                • kociak19 Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 16:48
                  wszystkie trzy??????????? i zawiodły??????????
                  • very_martini Re: badania przed pigułkami 31.01.05, 16:55
                    Kociak, npr jest całkowicie do opanowania, wejdź na forum npr na prywatnch na
                    zdrowiu. A z calym szacuneczkiem dla przeciwników - ja sobie myślę, że
                    stosowanie npr plus chemia plus zabezpieczenie mechaniczne jest skuteczniejsze
                    niż pigułka, a i tak wiadomo, że najlepszym środkiem jest szklanka wody. Przy
                    okazji najtańszym i nie daje skutków ubocznych, chociaż lepiej pewnie mineralną,
                    niż kranówę, ale w chwili desperacji i to ostatnie się nada.

16%VOL
                    22%VAT

• kociak19 Re: badania przed pigułkami 02.02.05, 09:53
      podciągam wątek
    • kociak19 Re: badania przed pigułkami 28.02.05, 10:36
      witam ponownie
      znalazłam swoje stare badania (z końca 2003)
      oczywiście zrobię nowe, ale chiałam się Was zapytać czy tamte wyniki są dobre
      (odnosząc je do stosowania piguł)
      Morfologia:
      HGB: 13,9
      RBC: 4,55
      MCHC: 34,5
      WBC: 9,0
      HCT:40,3
      PLT (K/UL): 330

APTT czas (sek): 42 Ratio: 1,12
      Wskaźnik protrombinowy: 87,1 INR: 1,15

Elektrolity:
      Sód (mmol/l): 136,0
      Potas (mmol/l): 4,04
      Chlorki (mmol/l): 103,5

Są to badania zrobione przed operacją usunięcia żylaków.
      Co o tym myślicie? Pytam, bo dla mnie te literki to czarna magia...

Z góry dzięki
    • Gość: Aga Re: badania przed pigułkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 11:45
      Wyniki są w normie-sprawdzałam je według takiej płytki "zdrowie kobiety"-tam można porównać sobie wyniki badań.Jesli chcesz wiedziec co oznaczaja te wszystkie terminy to podaj adres e-mail to prześle Ci.U mnie w rodzinie tez są żyleki(od strony taty),a tabletki biore Novynette.Tylko ,ze ja nie miałam robionych zadnych badań a lekarz nawet nie spytał o zylaki w rodzinie.Zastanawiam się więc czy nie isc do innego,bo mi juz wyszedł jeden żylak(3 lata temu),zanim zaczełam brac tabletki i boje sie zeby za kilka lat nie było poważniejszych powikłań.A z drugiej strony boje sie,ze on kaze mi odstawić tabletki a wtedy....Ja mam 20 lat i nie moge zostac teraz mamą.
      • kociak19 Re: badania przed pigułkami 28.02.05, 15:00
        pisz na mail gazetowy
        z góry dzięki smile
    • Gość: Aga Re: badania przed pigułkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 16:37
      wiesz,wszystko byłoby dobrze,ale ja nie mam zielonego pojecia jaki masz adres gazetowy i nie wiem jak sie wysyła,więc tu Ci wkleje.
      HBG-OPIS
      Norma
      11-17,2 g/dl
      6,82-10,67 mmol/l
      Hemoglobina jest to barwnik krwi, który jest podstawowym składnikiem erytrocytów. Wiąże ona tlen oraz dwutlenek węgla. Odpowiada także za transport i wymianę tych gazów pomiędzy płucami a tkankami organizmu. Do jej wytworzenia niezbędne jest żelazo. Przy określeniu poziomu hemoglobiny oznacza się zarówno całkowitą zawartość hemoglobiny w organizmie, a także ilość hemoglobiny związanej z erytrocytami. Wartości te pozwalają ustalić przyczyny występującej anemii. Na wynik badania może wpłynąć przebyty trening wysokogórski bądź palenie papierosów.
      MOŻLIWE PRZYCZYNY NIEPRAWIDŁOWEGO WYNIKU
      Twoje wyniki są prawidłowe i mieszczą się w normie.
      MCHC-OPIS
      Norma:
      32,5-36,9 g/dl
      20-22,9 mmol/l
      MCHC charakteryzuje , średnie stężenie hemoglobiny w pojedynczym erytrocycie. MCHC wraz z wartościami MCV i MCH używany jest do określania barwliwości krwinek czerwonych.
      WBC-OPIS
      Norma:
      4,4-11,3
      Krwinki białe wytwarzane są w szpiku kostnym oraz w organach limfatycznych (węzłach chłonnych). Zalicza się do nich granulocyty, limfocyty, monocyty. Krwinki białe odgrywają decydującą rolę w systemie obronnym organizmu (ochrona przed bakteriami, wirusami, pasożytami) i znajdują się nie tylko we krwi, ale także w tkankach różnych organów. Odchylenia od normy często wynikają ze stanów zapalnych w organizmie. Na wynik badania może wpłynąć zażywanie niektórych antybiotyków, sulfonamidów, doustnych leków przeciwcukrzycowych, niesterydowych leków przeciwzapalnych oraz leków przeciwpadaczkowych.
      HCT-OPIS
      Norma:
      32-46%
      Hematokryt określa stosunek ilościowy pomiędzy erytrocytami a osoczem krwi ( % objętości krwinek w 100 ml krwi). Badanie ma na celu określenie proporcji stałych i płynnych składników krwi. Wartości normalne zależą od wieku, a także płci pacjenta.
      PTL-OPIS
      Norma:
      150-440
      Płytki krwi są małymi komórkami, które nie posiadają jądra komórkowego. Trombocyty są mniejsze niż inne składniki krwi. Produkowane są w szpiku kości i żyją około 10 dni. Odgrywają ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Badanie ma duże znaczenie w diagnostyce częstych krwawień oraz zakrzepicy. Na wynik może wpływać zażywanie niektórych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych bądź kortykosterydów.
      APTT-OPIS
      Norma
      30-55 sekundy
      Czas kaolinowo-kefalinowy , ocenia wewnątrzpochodną aktywację protrombiny i zależy od zawartości w osoczu czynników II, V, VIII, IX, X, XI, XII i fibrynogenu. Nie zależy od liczby płytek krwi.
      Protrombina-OPIS
      Norma:
      80-120%
      Czas protrombinowy jest miarą zewnątrzpochodnego układu aktywacji protrombiny. , Zależy on od zawartości w osoczu protrombiny czynników V, VII, X i fibrygenu.
      Sód
      Norma
      135-145 mmol/l
      135-145 mEg/l
      Sód jest ważnym składnikiem płynu pozakomórkowego. Pierwiastek ten wpływa zarówno na gospodarkę kwasową, jak i elektrolitową organizmu. W postaci związku NaCl, czyli jako sól, jest często nadużywany w diecie przeciętnego człowieka. Badanie jego poziomu w osoczu ma na celu określenie stanu gospodarki wodnej i elektrolitowej organizmu.
      Potas-OPIS
      Norma:
      3,5-5 mmol/l
      3,5-5 mEg/l
      Potas jest pierwiastkiem, który uczestniczy w procesach przewodnictwa nerwowego i mięśniowego, szczególnie mięśnia sercowego. Wyniki badań informują o tym, czy zachowana jest równowaga elektrolitowa. Pomagają też w ocenie funkcjonowania komórek mięśniowych i nerwowych. Na wynik badania może wpłynąć wcześniejsze zjedzenie posiłku zawierającego duże ilości potasu, np. fasoli, ziemniaków, szpinaku, soków owocowych lub diuretyków.
      CHLORKI
      Norma
      120-250 mmol/doba
      Dobowe wydalanie chlorku , z moczem zależy od zawartości chlorku w diecie. Badanie jest często wykonywane w celu oceny funkcji kanalika proksymalnego.
      uporczywe wymioty lub biegunki, nadmierne pocenie się, pierwotna nadczynność kory nadnerczy , leczenie kortykosterydami, retencja chlorku sodu, np. przy uszkodzeniach mózgu lub tworzeniu się obrzęków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka