IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 14:39
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: bigos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 14:41
      mam kapustę kiszoną, mięso wołowe i wieprzowe,ale co dalej mam robić, aby
      wyszedł dobry bigos?
      • giezik Re: bigos 23.11.04, 14:49
        poniewaz zaraz rozgorzeje dyskusja na temat tego czym jest bigos, a czym nie jest podaje przepis, z ktorego wychodzi najlepszy BIGOS na swiecie

Bigos (bieszczadzkich niedźwiedzi)
        Autor (źródełko): z sieci
        Kategoria: Jednogarnkowe.
        Ilość porcji: 12
        Składniki:
        4 kg kapusta kiszona
        1 3/5 kg mięsa
        • Gość: ela Re: bigos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 15:16
          oj,oj,giezik dzięki za przepis, ale nie wiedziałam, że to takie czasochłonne, a
          nie można by szybciej?
          • giezik Re: bigos 23.11.04, 15:19
            no wiesz są tacy co bigos w jeden wieczór robią, ale dla mnie to jest kapusta z grzybami wtedy :)

a tak powaznie. Pewne potrawy - bigos do nich nalezy - uwielbiajaj odgrzewanie. Tu znow dziala ta kuchenna magia, dla ktorej swiezo ugotowana zacierkowa jest gorsza, niz odgrzana na drugi dzien
            • Gość: ela Re: bigos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 15:32
              a tak przy okazji jak gotujesz zacierkową, przecież na drugi dzień to robi się
              z niej kit- taka jest gęsta
              • giezik Re: bigos 23.11.04, 15:34
                zwykle do tych gestych na drugi dzien, po prostu dolewa sie odrobine wody
                • Gość: ela Re: bigos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 15:37
                  tak i ja robię, a jak robisz zacierki?
            • Gość: perry Re: bigos IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 15:44
              jestesmy wlasnie w trakcie obalania wielkiego gara bigosu, ktory zaczal byc
              gotowany w piatek i w niedziele dopiero moglismy go zaczac probowac bo musial
              swoje odlezec;
              robie dosc podobnie do giezika ale uproszczajac to i owo bo nikt wkoncu nie ma
              czasu na stanie przy bigosie przez kilka dni, ale przepis wyglada rewelacyjnie,
              nastepnym razem dodam miod i rodzynki i igly jak zdobede, a tymczasem ja robie
              tak:
              1szy wieczor: gotuje kapuste kiszona z kminkiem jak leci, bez plukania czy
              odlewania, dodaje liscie laurowe i dozo zila angielskiego
              2gi wieczor: dodaje podsmazone wolowe mieso w kostke i wedzone kielbasy i
              boczek, ale w calosci
              3ci dzien: usmazyc wieprzowe, boczek wedzony, kielbasy z kapusty, cebule i co
              tam jeszcze macie ale kazde z osobna i do gara z kapusta, dodac sliwki suszone
              i grzyby, ja akurat mam swieze mrozone, mala glowke swiezej kapusty poszatkowac
              i ugotowac osobno z kminkiem i dodac do gara z kapusta, wymieszac drewniana
              lycha i tam ja zostawic
              dla tych co sie spiesza to dwa ostatnie dni mozna zrobic ostatecznie razem,
              pitrasic powoli i mieszac dosc czesto, nie dodaje koncentratu ani pomidorow
              choc lubie u innych
      • ochd2 Re: bigos 27.11.04, 20:59
        Trochę mało w tak interesującum wątku dlatego dorzucę i swoje uwagi

Składniki do bigosu jak wiadomo ale mój sposob gotowania to:
        na dno garnka włożyć żeberka lub ogon i na to kapustę i inne
        wody aby pokryła kapustę ( nie za dużo)
        garnek ogrzewć w piekarniku nastawionym na 1/2 - bigos równomiernie się ugotuje
        i nie powinien się przypalić
        JN
    • basia553 Re: bigos 23.11.04, 16:11
      Co sadzicie o pomidorach? Dodaje zawsze puszke takich oskalpowanych, a nigdy
      nie dodaje sliwek suszonych. Mam wielka ochote zamienic pomidory na sliwki, ale
      boje sie, ze to nie bedzie juzz "möj" bigos. Czyli tradycyjne "chcialaby i boi
      sie".
      • Gość: perry Re: bigos IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 16:15
        no widzisz, najtrudniejszy pierwszy krok, odwaz sie choc raz!!!
        bigos ze sliwkami jest inny w smaku od tego z pomidorami, ja tam lubie obydwa,
        ale osobiscie nie daje pomidorow
        • Gość: ela Re: bigos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 16:42
          wszystkim dziękuję za porady
          • Gość: eeeeeeewa Re: bigos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:52
            a ja daję do bigosu i śliwki i pomidory
    • kasiunia-bt Re: bigos 27.11.04, 21:26
      a jak robi sie bigos postny?
      chciauabym zrobic z Mamusia na swieta ale brak przepisu
      • Gość: perry Re: bigos IP: *.proxy.aol.com 27.11.04, 21:40
        bigos jak mowisz postny to juz nie bedzie bigos tylko jakis radzaj kapusty,
        zrob tak samo jak przy bigosie tylko zapomnij o miesach i wedlinach, powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka