Gość: ela IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 14:39 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ela Re: bigos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 14:41 mam kapustę kiszoną, mięso wołowe i wieprzowe,ale co dalej mam robić, aby wyszedł dobry bigos? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: bigos 23.11.04, 14:49 poniewaz zaraz rozgorzeje dyskusja na temat tego czym jest bigos, a czym nie jest podaje przepis, z ktorego wychodzi najlepszy BIGOS na swiecie Bigos (bieszczadzkich niedźwiedzi) Autor (źródełko): z sieci Kategoria: Jednogarnkowe. Ilość porcji: 12 Składniki: 4 kg kapusta kiszona 1 3/5 kg mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: bigos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 15:16 oj,oj,giezik dzięki za przepis, ale nie wiedziałam, że to takie czasochłonne, a nie można by szybciej? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: bigos 23.11.04, 15:19 no wiesz są tacy co bigos w jeden wieczór robią, ale dla mnie to jest kapusta z grzybami wtedy :) a tak powaznie. Pewne potrawy - bigos do nich nalezy - uwielbiajaj odgrzewanie. Tu znow dziala ta kuchenna magia, dla ktorej swiezo ugotowana zacierkowa jest gorsza, niz odgrzana na drugi dzien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: bigos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 15:32 a tak przy okazji jak gotujesz zacierkową, przecież na drugi dzień to robi się z niej kit- taka jest gęsta Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: bigos 23.11.04, 15:34 zwykle do tych gestych na drugi dzien, po prostu dolewa sie odrobine wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: bigos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 15:37 tak i ja robię, a jak robisz zacierki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perry Re: bigos IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 15:44 jestesmy wlasnie w trakcie obalania wielkiego gara bigosu, ktory zaczal byc gotowany w piatek i w niedziele dopiero moglismy go zaczac probowac bo musial swoje odlezec; robie dosc podobnie do giezika ale uproszczajac to i owo bo nikt wkoncu nie ma czasu na stanie przy bigosie przez kilka dni, ale przepis wyglada rewelacyjnie, nastepnym razem dodam miod i rodzynki i igly jak zdobede, a tymczasem ja robie tak: 1szy wieczor: gotuje kapuste kiszona z kminkiem jak leci, bez plukania czy odlewania, dodaje liscie laurowe i dozo zila angielskiego 2gi wieczor: dodaje podsmazone wolowe mieso w kostke i wedzone kielbasy i boczek, ale w calosci 3ci dzien: usmazyc wieprzowe, boczek wedzony, kielbasy z kapusty, cebule i co tam jeszcze macie ale kazde z osobna i do gara z kapusta, dodac sliwki suszone i grzyby, ja akurat mam swieze mrozone, mala glowke swiezej kapusty poszatkowac i ugotowac osobno z kminkiem i dodac do gara z kapusta, wymieszac drewniana lycha i tam ja zostawic dla tych co sie spiesza to dwa ostatnie dni mozna zrobic ostatecznie razem, pitrasic powoli i mieszac dosc czesto, nie dodaje koncentratu ani pomidorow choc lubie u innych Odpowiedz Link Zgłoś
ochd2 Re: bigos 27.11.04, 20:59 Trochę mało w tak interesującum wątku dlatego dorzucę i swoje uwagi Składniki do bigosu jak wiadomo ale mój sposob gotowania to: na dno garnka włożyć żeberka lub ogon i na to kapustę i inne wody aby pokryła kapustę ( nie za dużo) garnek ogrzewć w piekarniku nastawionym na 1/2 - bigos równomiernie się ugotuje i nie powinien się przypalić JN Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: bigos 23.11.04, 16:11 Co sadzicie o pomidorach? Dodaje zawsze puszke takich oskalpowanych, a nigdy nie dodaje sliwek suszonych. Mam wielka ochote zamienic pomidory na sliwki, ale boje sie, ze to nie bedzie juzz "möj" bigos. Czyli tradycyjne "chcialaby i boi sie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perry Re: bigos IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 16:15 no widzisz, najtrudniejszy pierwszy krok, odwaz sie choc raz!!! bigos ze sliwkami jest inny w smaku od tego z pomidorami, ja tam lubie obydwa, ale osobiscie nie daje pomidorow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: bigos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 16:42 wszystkim dziękuję za porady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeeewa Re: bigos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:52 a ja daję do bigosu i śliwki i pomidory Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia-bt Re: bigos 27.11.04, 21:26 a jak robi sie bigos postny? chciauabym zrobic z Mamusia na swieta ale brak przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perry Re: bigos IP: *.proxy.aol.com 27.11.04, 21:40 bigos jak mowisz postny to juz nie bedzie bigos tylko jakis radzaj kapusty, zrob tak samo jak przy bigosie tylko zapomnij o miesach i wedlinach, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś