Dodaj do ulubionych

26. dzień

IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 17:29
takie małe pytanie... bo jeszcze nie do końca się orientuję w tym...
chodzi mi o to: mam 18 lat, miesiączkuję od 14. roku życia, miesiączkuję już
dość długo regularnie (cykl: 27-28 dni) i chciałabym wiedzieć, czy 26. dzień
cyklu jest dniem raczej niepłodnym i jeśli tak, to na ile %?
ogólnie: które dni cyklu są na 99% (bo na 100% nie liczę) niepłodne, a w
których występuje ryzyko?
byłabym wdzięczna za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: 26. dzień 15.02.05, 17:41
      tego nie da sie wyliczyć
      choć przyjmuje się,ze owulacja jest w 14 dniu przy cyklu 28
      ale to jest teoria,bo owulacja róznie dobrz mogła być w 10 dniu
      a pleminki żyją nawet po 7 dni
    • Gość: barka Re: 26. dzień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 20:13
      Każda kobieta tak naprawdę ma inaczej. Ja mam owulację zazwyczaj około 18 dnia
      przy 26 dniowym cyklu, bo bywają znaczne odchyłki. Jedyną w miarę wiarygodną
      metodą ustalenia terminu owulacji, jest regularne mierzenie temperatury porannej
      i robienie wykresu, oraz obserwacja śluzu podnego. Wtedy mniej więcej po 6-7
      miesiącach zorientujesz się, kiedy zazwyczaj masz owulację. A i to tylko w
      przybliżeniu bo zawsze może wypaść ci cykl z nietypową owulacją. Jeśli
      przymierzasz się do współżycia to pomyśl raczej o dobrym zabezpieczeniu, które
      ochronioby cię przed niespodzianką.
    • Gość: beta Re: 26. dzień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:23
      Karissa... czas bezwzględnej niepłodności można "wyliczyć" a właściwsze słowo-
      zaobserwować. Od 12 lat to robię i mam dwoje zaplanowanych dzieci. Codziennie
      mierzę temperaturę i zapisuję w zeszycie. Podobnie notuję objaw śluzu. Nie
      zawiodło mnie to ani razu. Dodam, że mam nieregularne cykle (27 - 48), co nie
      przeszkadza w stosowaniu metod naturalnych, jeśli wie się jak je stosować. Mam
      wiele znajomych małżeństw, które nie stosują antykoncepcji i wcale nie mają
      drużyny piłkarskiej w domu. Nie można mówić, że metody naturalne są
      nieskuteczne, kiedy nie wie się na ich temat praktycznie nic. Wiele kobiet
      wykrzykuje, że się na tym zawiodły - ale kiedy się je zapyta o jakieś niezbędne
      szczegóły metody, to się dziwią i nie rozumieją pytania. Jeśli nie rozumieją o
      co pytam, to nie stosują metod naturalnych, ale metodę "na chybił trafił".
      Więcej informacji na ten temat uzyskasz na stronie www.lmm.pl
      Dni przed miesiączką są z całą pewnością niepłodne: u mnie tych dni w
      zależności od danego cyklu (za każdym razem może być inaczej - ale wiem jak je
      okreslać) jest 9-11 (od poowulacji do miesiączki).
    • lilith76 Re: 26. dzień 16.02.05, 10:29
      hipotetycznie płodne są u ciebie dni 8-17.
      to, że miesiączkujesz regularnie nie oznacza, że akurat najbliższy cykl nie
      okaże się nieregularny. można założyć oddzielne forum ciąż w 23 czy 26 dniu
      cyklu. zdajesz sobię sprawę, że nie ma 100%-owej metody, ale czy wiesz co
      zrobisz jeśli jednak "wpadniesz". urodzisz? usuniesz? w twoim wieku żadna z
      tych dróg nie jest przyjemna. poobserwuj swoje ciało - czy masz jakieś objawy
      zbliżającej się miesiączki, czy zauważasz jakieś objawy owulacji. poczytaj o
      npr.
      zastanów się nad prezerwatywą. w młodym wieku lepiej dmuchać na zimne i nie
      słuchać stwierdzeń chłopaka - że zapomniał ją kupić, bo on nie lubi tak. to ty
      zostaniesz z problemem, nie on.
    • Gość: karissa no tak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:33
      a jeśli nawet 26. dnia komórka jajowa znajdowała się jeszcze w macicy, to chyba
      podczas miesiączki tak, czy inaczej zostałaby usunięta z organizmu, czy nie
      tak? tzn... nie wiem, ale tak przynajmniej gdzieś wyczytałam
      ale... jeśli 26. dnia doszłoby do zapłodnienia, a następnego dnia powinna być
      miesiączka, to będzie, czy nie? może to zależy od tego, czy jajeczko zdąży
      się "zagnieździć" w ściance macicy?
      stwierdzam, że jednak jestem "zielona" uncertain
      chyba zacznę prowadzik taki zeszycik z informacjami dot. mojego czyklu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka