Dodaj do ulubionych

czy to rak?

IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 27.02.05, 11:56
mam 20 lat czy to mozliwe ze w moim wieku mozna miec raka piersi ostatnio
wyczulam niepokojace guzki w piersi ktore sie powiekszaja czy nie jestem na
to za mloda co robic?
Obserwuj wątek
    • annb Re: czy to rak? 27.02.05, 11:58
      idz natychmiast do ginekologa
      on powinien zbadac ci piersi lub tez skieruje cię na usg piersi (jestes młoda i
      u młodych dziewczyn stosuje się usg zamiast mammografii)
      wykonuje się je od 1 do 7 dnia cyklu( o ile dobrze pamiętam)
      i trzymaj się
      • Gość: mala Re: czy to rak? IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 27.02.05, 12:08
        a czy mozna isc tylko na same badanie piersi? czy od razu bedzie to pelne
        badan8ie?
    • hippophae Re: czy to rak? 27.02.05, 12:04
      To niestety możliwe, ale jest duża szansa że są to niegroźne zmiany albo powiększone gruczoły. Koniecznie idź do lekarza on wszytsko wyjaśni.
    • Gość: hm Re: czy to rak? IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 27.02.05, 12:29
    • lipa55 Re: czy to rak? 27.02.05, 12:31
      czy nie jestem na
      > to za mloda co robic?

na chorobe nigdy się nie jest za młodym
      jak to co robić - natychmiast lekarz i usg piersi

• Gość: MALA DODAM ZE NIE BRALAM TABLETEK I NIE BIORE IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 27.02.05, 12:49
    • Gość: mala Re: czy to rak? IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 27.02.05, 12:58
      czy tabletki moga powodowac raka?
      • lipa55 Re: czy to rak? 27.02.05, 13:01
        uspokój sie
        nie ma idealnie gładkich piersi
        najprawdopodobniej masz torbiele
        te małe cholerstwa wyczuwa się szczególnie przed okresem

a czy twoj ginekolog nigdy ci nie badał piersi?
        • Gość: mala Re: czy to rak? IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 27.02.05, 13:03
          nigdy nie bylam u ginekologa sad a to paskudztwo mam od dawna tylko teraz tez w
          2 puiersi i ostatnio bola caly czas
          • lipa55 Re: czy to rak? 27.02.05, 13:08
            no, to najwyższe czas wybrać się również do ginekologa
            a jeśli masz jakieś paskudztwo w piersi od dawna, to tym bardziej...
          • Gość: anna Re: czy to rak? IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.05, 16:45
            Z tego co słyszałam rak raczej nie boli- w tym cały problem, bo jakby od razu
            bolał to ludzie by się wcześniej zgłaszali do lekarza, zamiast hodować kalafiory.

No chyba że już jest w fazie zaawansowanej i groźnej.

Niemniej jednak trzeba reagować już przy najmniejszych zmianach, koniecznie idź
            się zbadać. Łatwiej leczyć początek, bo koniec to już koniec.

Prawdopodobnie to jakieś tłuszczaki czy włókniaki (nigdy nie mogę się połapać
            co jest co i jaka różnica, jak tylko usłyszę że niegroźne to przestaję niestety
            słuchać i kontempuję ulgę), taka gruczołowata uroda piersi.

No ale lepiej zeby Ci to lekarz powiedział, a nie forumowicze.

Odwagi i pomyślności. Chodzi wyłącznie o Twoje zdrowie, to chyba ważniejsze niż
            strach czy wstyd?
        • Gość: mala Re: czy to rak? IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 27.02.05, 13:04
          mozna isc na somo badanie piersi?
          • annb Re: czy to rak? 27.02.05, 13:51
            idz na usg
            opłatnie
            tak bedzie najszybciej
            1-7 dzien cyklu(jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi)

• lipa55 Re: czy to rak? 27.02.05, 13:55
              mniej wiecej
              w każdym razie w I pol., bo potem zaczynają sie napiecia przedmiesiączkowe i
              piersi zaczynają szalec
            • Gość: anna Re: czy to rak? IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.05, 16:30
              Badanie piersi najlepiej robić regularnie zawsze w tym samym dniu cyklu i z tego
              co ja wiem nie między 1-7 (też tak kiedyś myślałam, ale mnie "uświadomiono"), a
              w drugim tygodniu cyklu, nie zaraz po mniesiączce, ale jeszcze przed owulacją,
              ok. 10-12 dnia, bo potem itotnie zaczyna się burza hormonów i badanie już nie
              jest tak miarodajne (wcześniej równowaga rozchwiana jeszcze okresem).

Dlatego to zależy Mała, w którym momencie cyklu sobie te guzy wybadałaś- po czy
              przed okresem. Ale skoro masz to też w drugiej piersi i to już od dłuższego
              czasu to udaj się na badanie do ginekologa (trochę dziwnie jeśli poprosisz tylko
              o badanie piersi, zresztą w tym wieku już powinnaś mieć badania ginekologiczne,
              co Ci na pewno lekarz poleci i nie będzie to naciąganie z jego strony, tylko
              troska o Twoje zrowie).

Można też pójść na kontrolę bezpośrednio do onkologa- ten już różne kalafiory
              widział i leczył, dlatego fachowo, wprawioną ręką (+ usg) rozpozna od razu
              jakiego typu są to zmiany i czy groźne, a może po prostu taka "uroda" Twoich piersi.

Ja z wątpliwościami poszłam prywatnie do onkologa- bezpośrednio, szybko, bez
              łaski i bez skierowań, usg w gabinecie, więc nie wiem jaka jest oficjalna droga
              w publiczenj służbie zdrowia. Ale do ginekologa chodzę regularnie, więc badanie
              ginekologiczne mogłam sobie odpuścić, a w przypadku piersi zależało mi tym razem
              na opinii (niemal rodzinnego sad ) onkologa.

Bez paniki Mała- poczekaj do okresu, a potem po miesiączce idź koniecznie do
              ginekologa. W tym wieku to jeszcze nie musi być nic strasziwie groźnego, ale już
              może być coś dziwnego, co trzeba leczyć. Ale lepiej zeby to ocenił lekarz niż
              forumowicze- będziesz spokojniejsza.

Znam przypadek 18 letniej dziewczyny, która miała przeprowadzony zabieg.
              Przypadek nie był jeszcze bardzo groźny, ale już wymagał interwencji. No ale bez
              paniki, bez paniki. Pewna doza strachu wskazana, żeby w końcu dać się zbadać i
              mieć nauczkę na przyszłość. To tylko dla Twojego dobra.
          • Gość: kalinosia Re: czy to rak? IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 15:34
            skoro nie byłaś nigdy u ginekologa, to powinnaś iść na badanie "kompleksowe"
            tj. typowo ginekologiczne + badanie piersi. Raczej nie chodzi się do gina, zeby
            zbadał tylko piersi, zwłaszcza, że nie jest to "typowy" lekarz od piersi, po
            prostu bardziej fachową ręką obmaca, ew. zrobi usg i jeśli cos mu się nie
            spodoba, skieruje do innego lekarza i na dalsze badania.Powodzenia i zapisz się
            jak najszybciej do ginekologa
      • Gość: anna Re: czy to rak? IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.05, 16:48
        > czy tabletki moga powodowac raka?

Mogą zwiększyć ryzyko zachorowania.

A jak już wystąpi, to na hormonach szybciej się rozwija i "rośnie jak na drożdżach".
    • Gość: Nan Re: czy to rak? IP: *.chello.pl 27.02.05, 15:33
      idz do lekarza. prawdopodobnie!!! sa to włokniaki. mam 22 lata i mam to samo.
      niestety leczy sie je...........chirurgicznie. jesli bardzo bola cie piersi, to
      zabieg ten cie czeka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka