oshink 14.06.02, 12:08 Na jakie sprawy należy szczególnie zwrócić uwagę? Czy są jakieś szczególne zagrożenia dla przyszłej matki? Co i jak jeść? Czy otyłość grozi powikłaniami przy porodzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: otyłość w ciąży 16.06.02, 13:14 Otyłe kobiety są narazone bardziej na wystapienuie w ciaży- gestozy( zatrucia ciazowego- nadciśnienie , białkomocz i obrzeki), które niestety niekorzystnie wpływają na matkę i płóda no i moga rodzic większe dzieci-tzw makrosomiczne co moze wpływać niekorzystnie na przebieg porodu. Tak wiec nalezy kontrolować dietę, unikać cukrów prostych( na przykład.... soków w kartonikach) zapewnić sobie umiarkowany wysiłek fizyczny , nie odchudzać sie- przyrost masy ciała, zwłaszcza w II połowie ciazy powinien wynieść 8-10 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_o Re: otyłość w ciąży 16.06.02, 19:27 Radzę Ci - uważaj co jesz. Ja przytyłam w ciąży prawie 30 kg /zgroza!/. Swoje ciągłe obżarstwo usprawiedliwiałam rzuceniem palenia - wynik; pod koniec ciąży ledwo mogłam się ruszać, opuchnięte nogi,podejrzenie zatrucia ciążowego /uniknęłam całe szczęście/ ciężki poród, bo dziecko duże ponad 4 kg i kac moralny po porodzie - w lustrze hipopotam. Wracałam do swojej wagi 2 lata. Jedyne szczęście bobas zdrowy/odpukać/. Pozdrawiam, trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś