Dodaj do ulubionych

od kiedy ciąża

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:41
Mam pytanie. Od kiedy (jakiego konkretnie miesiąca) liczy się ciąża. Np.
stosunek był lipcu i przykładowe zajście w ciążę, to czy jest to pierwszy
miesiąc, czy liczy sie pierwszy miesiąc w sierpniu. I kiedy zatem poród
(miesiąc). Jak to jest. Może pytanie głupie, ale mnie to ciekawi. Dziękuje za
odpowiedź. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: od kiedy ciąża 22.03.05, 11:45
      od daty ostatniej miesiączki
    • lilith76 Re: od kiedy ciąża 22.03.05, 12:42
      w sierpniu kończy się pierwszy miesiąc.
    • Gość: A Re: do lilith 76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 12:56
      Sorry, że zawracam Ci głowę, ale jeszcze małe pytanko. A jeżeli jest to połowa
      miesiąca, znowu wracam do lipca. I jest np. połowa lipca, to czy I miesiąc to
      połowa sierpnia, dobrze zrozumiałam? Dzięki za odpowiedź.
      • lilith76 Re: do lilith 76 22.03.05, 14:17
        tak na prawdę to ciążę liczy się w tygodniach (ciążą nie trwa równo 9
        miesięcy!). początkiem pierwszego tygodnia jest pierwszy dzień ostatniej
        miesiączki. w połowie sierpnia - w tym przykładzie - mija czwarty tydzień ciąży
        (jeśli miesiączka była w połowie lipca).
        • Gość: A Re: do lilith 76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 15:24
          Dziękuję.
        • Gość: ela Re: do lilith 76 IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.05, 15:33
          Czyli dwutygodniowy płód (owulacja np.1 sierpnia) ma tak naprawdę cztery
          tygodnie w połowie sierpnia?
          wink

• lilith76 Re: do lilith 76 22.03.05, 15:53
            a żebyś wiedziała, że tak smile))
            rzadko która kobieta wie, kiedy dokładnie było zapłodnienie (chyba, że to był
            jedyny stosunek w cyklu). dlatego daty porodu wyznaczane na podstawie daty
            ostatniej miesiączki są potem czasem korygowane przed badanie USG.
            • Gość: asia Re: do lilith 76 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 16:01
              No, ok, ale jak kobieta nie wie, to chyba trochę nielogiczne jest założenie, że
              zapłodnienie było w pierwszy dzień miesiączki. Zapłodnienie było w dzień
              owulacji, a datę owulacji można dokładniej oszacować, jak napisałam wcześniej.
              • lilith76 Re: do lilith 76 22.03.05, 16:27
                dobrze, więc tłumacz to ginekologom, bo powszechna praktyka to liczenie wieku
                ciąży od ostatniej miesiączki. datę owulacji można jak najbardziej oszacować,
                ale ona zdarza się czasami wczęśniej, później, więc takie gdybanie nie zawsze
                jest dobre. chyba, że jest się npr-ką i mierzy się temperaturę, sprawdza szyjkę
                macicy.
                • lilith76 Re: do lilith 76 22.03.05, 16:30
                  krótka dyskusja na forum "ciąża i poród"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=21963879
                  • Gość: asia Re: do lilith 76 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 18:06
                    Ależ ja tej informacji nie wymyśliłam, tylko mam ją od profesjonalnych lekarzy
                    ze stron:
                    free.med.pl/wrochna/metnat.htmwww.lmm.pl
                    Uważam, że nie trzeba stosować NPR, by wyznaczyć termin porodu, a założenie, że
                    owulacja wystąpiła w 12-16 dniu cyklu jest bardziej prawdopodobne niż to, że
                    wystąpiła w pierwszym dniu cyklu.
                    • Gość: asia Re: do lilith 76 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 18:19
                      Może:
                      1. licząc od pierwszego dnia cyklu dalej stosuje się następujące oszacowanie:
                      termin porodu wyznaczamy dodając 9 miesięcy, i jeszcze dodając 5-9 dni
                      (zależnie od tego, kiedy przypuszczamy, że była owulacja, 12-16 dzień cyklu).

To by wtedy było tak samo, jak ja podałam:
                      2. do terminu owulacji w 12-16 dniu cyklu (może są kobiety, które wiedzą
                      dokładniej, jak u nich jest) dodajemy 9 miesięcy, a potem odejmujemy 7 dni.

Czy 1, czy 2 wyjdzie to samo, pod warunkiem, że przyjmiemy w końcu konkretny
                      dzień owulacji, nie chce mi się wierzyć, że nigdy nie widziałyście u siebie
                      owulacji, nawet, jak nie stosowałyście NPR.
                      • Gość: asia Re: do lilith 76 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 21:48
                        Ela ma rację, należy wziąć pod uwagę, że owulacja mogła się przesunąć.
                        Obliczenia 1. i 2. były przy założeniu, że cykl trwa około 28 dni.

Zapomnijmy więc o 28 dniach i zastosujmy nieco dokładniejsze obliczenie. Czas
                        od pierwszego dnia cyklu do owulacji oraz czas od owulacji do ostatniego dnia
                        cyklu wynoszą zwykle 12-16 dni, ale ten drugi czas, od owulacji do ostatniego
                        dnia cyklu jest bardziej pewny i nie zmienia się mocno dla danej kobiety.
                        Przypominamy sobie jaka była najczęściej długość cyklu odejmujemy te 12-16 dni
                        i mamy oszacowany dzień owulacji. Ciąża trwa 269 dni (38 tygodni i 3dni),
                        dodajemy do owulacji i jest oszacowanie porodu.
                        ZAZNACZAM, ŻE TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z OBECNIE ZALECANYMI NPR, TO TYLKO
                        OSZACOWANIE TERMINU PORODU DLA KOBIETY, KTÓRA NIE MA POJĘCIA, KIEDY U NIEJ
                        WYSTĘPUJE OWULACJA.

U mnie owulacja objawiała się zawsze kłuciem któregoś jajnika, ale dopiero
                        kiedy poznałam metodę termiczno-objawową zauważyłam, że przed stosowaniem
                        pigułek były u mnie "książkowe" objawy śluzu. Obserwacja własnego organizmu nie
                        jest taka trudna.
                        Dodam, że gdy byłam u pani endokrynolog-ginekolog, zapytała mnie ona, czy
                        zaobserwowałam owulację. Myśląc, że chodzi jej o czas po pigułkach, gdy moje
                        wykresy są czasem trochę śmieszne odpowiedziałam, że nie potrafię dokładnie
                        określić. A ona na to:
                        "Jak to? Ma pani 25 lat i nie widziała pani u siebie owulacji?"
                        Powiedziałam, że przed pigułkami obserwowałam, ale po pigułkach nie zawsze się
                        udaje, jednak mimo wszystko było mi głupio; nie współżyłam przed braniem
                        pigułek, ale też nigdy przed pigułkami nie sprawdziłam, na czym dokładnie
                        polega metoda termiczno-objawowa i nie byłam na tyle dociekliwa, by sprawdzić,
                        jak działa organizm. Może gdybym wczesniej poznała metodę termiczno-objawową, a
                        nie tylko o niej słyszała, to nigdy nie stosowałabym pigułek i nie odczułabym
                        ich negatywnych skutków ubocznych. Metoda termiczno-objawowa jest tak samo
                        skuteczna lub skuteczniejsza niż pigułki - tylko trzeba poprawnie stosować

Dla kobiet, które interesuje ich własna osobista owulacja:
                        free.med.pl/wrochna/metnat.htmwww.lmm.pl

Z forum ginekologicznego:
                        www.forumginekologiczne.pl/md.php?name=mtxt&file=article&sid=396&m=0
                        "Wyznaczenie daty porodu
                        Ciąża od poczęcia do porodu trwa mniej więcej 266 dni. Poczęcie najbardziej
                        prawdopodobne jest w dniu owulacji. W normalnym 28 dniowym cyklu, następuje ono
                        około 14 dni przed spodziewaną datą miesiączki, a zatem: aby obliczyć
                        prawdopodobną datę porodu, do daty ostatniej miesiączki należy dodać 280 dni
                        (266 plus 14). Należy pamiętać, że jest to tylko przybliżenie. Chociaż
                        przeciętnie ciąża trwa 40 tygodni, to prawidłowy poród odbywa się pomiędzy 38 a
                        42 tygodniem.

Czas trwania ciąży.
                        -liczony od pierwszego dnia ostatniej miesiączki do dnia porodu, tzn. 40
                        tygodni = 10 miesięcy księżycowych (28 dniowych) (jedynie 5% porodów ma miejsce
                        w obliczonym terminie)
                        -liczony od dnia poczęcia, zapłodnienia (rzeczywisty, faktyczny czas trwania
                        ciąży)wynosi około 269 dni, tzn. 38 tygodni = 9½ miesiąca księżycowego

/w poniższej regule trzeba dodać rok, bo odejmuje się 3 miesiące i dodaje 7
                        dni - i tak na to samo wyjdzie/
                        Termin porodu ustala się po stwierdzeniu ciąży najczęściej według reguły
                        Naegelego- obliczenie 280 dni wylicza się przez odjęcie 3 miesięcy i dodanie 7
                        dni od daty ostatniej miesiączki. Czas trwania ciąży i zarazem termin porodu
                        można obliczyć również na podstawie obserwacji przez ciężarną pierwszych ruchów
                        płodu, dlatego istotne jest aby kobieta ciężarna wsłuchała się w swój organizm
                        i zapamiętała kiedy pierwsze ruchy płodu miały miejsce."

• Gość: asia korekta adresów stron IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 21:49
                          1. free.med.pl/wrochna/metnat.htm
                          2. www.lmm.pl
            • Gość: ela Re: do lilith 76 IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.05, 18:48
              Można się pośmiaćwink
              ale sprawa nie jest śmieszna w przypadku, gdy kobieta ma długie cykle.
              Wyobraźmy sobie, że owulacja nastąpiła w 35 dc., a lekarz będzie liczył wiek
              ciązy od daty ostatniej miesiączki. (W chwili poczęcia dziecko będzie miało
              zatem już "pięć tygodni", a nie "dwa", jak ustawa przewiduje).

Warto po prostu o tym wiedzieć.
          • Gość: asia Fajne obliczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 15:56
            No, faktycznie, fajnie to sobie obliczyły, jakby owulacja była zawsze w
            pierwszy dzień miesiączki.
            Przed obliczeniem daty porodu trzeba oszacować kiedy mogła wystąpić owulacja,
            np. 12-16 dzień miesiączki w tym lipcu, na podstawie swoich cykli (to nie jest
            ustalanie owulacji jak przy unikaniu ciąży, można sobie szacować).
            Do tej daty owulacji dodajemy dziewięć miesięcy i odejmujemy 7 dni (bo ciąża
            nie trwa całe dziewięć miesięcy), hmm... miesiące mają różną liczbę dni, więc
            jak ktoś chce dokładniej, to musi sobie znaleźć w encyklopedii, ile dni średnio
            trwa ciąża.
            • Gość: mar Re: Fajne obliczenia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 22.03.05, 18:24
              od zapłodnienia ma trwać 266 dni w/g tego co podają że 40 tyg od pierwszego dnia
              ost.miesiączki - a moja pierwsza ciąża trwał równo 40 tyg bo wiedziałam kiedy a
              i o drugiej też wiedziałam kiedu doszło do zapłodnienia i też było to 40 tyg i 1
              dzień
              • Gość: asia Pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 20:28
                Dzięki za odpowiedź.
                266 dni to dokładnie 38 tygodni, więc przyjmując, że liczymy od pierwszego dnia
                miesiączki oraz zakładając, że owulacja była 14 dnia, mamy zasadę, że poród
                będzie 40 tygodni od daty pierwszego dnia miesiączki przed poczęciem.
                Wiek na dany dzień płodu będzie jednak określony po obliczeniu dni od 14 dnia
                cyklu, w którym było poczęcie do bieżącej daty.
                Dokładniej mamy zawsze, gdy wiedziałyśmy, kiedy wystąpiła owulacja, nie musi to
                być przecież dzień 14 cyklu.

Jak rozumiem Twoje ciąże trwały: pierwsza 40 tygodni, druga 40 tygodni i 1
                dzień. Czy to oznacza, że oba porody był za późno, czy liczyłaś od pierwszego
                dznia cyklu?
              • Gość: asia Re: Fajne obliczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 21:51
                Przeczytałam jescze, że ciąża trwa 269 dni od poczęcia do porodu (38 tygodni i
                3 dni), ale poród prawidłowy jest między 38-42 tygodniem.
                www.forumginekologiczne.pl/md.php?name=mtxt&file=article&sid=396&m=0
                • Gość: mani Re: Fajne obliczenia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.03.05, 07:18
                  Czy ginekolog palpacyjnie wybada ciążę mniej niż tygodniową????
                  • lidek0 Re: Fajne obliczenia 23.03.05, 07:33
                    Nie i takiej ciązy nie wykryją żadne testy. 10 dni po owulacji możesz próbować
                    robić calkowite HCG z krwi
    • lidek0 Re: od kiedy ciąża 23.03.05, 07:32
      Wieku ciaży nigdy nie liczy się od momentu zapłodnienia bo nawet jak okreslisz
      termin owu to nie wiesz kiedy doszło do zapłodnienia. Żeby sprawę ujednolicić
      lekarze za pierwszy dzień ciązy liczą pierwszy dzien ostatniej miesiączki
      chociaż ciążą jest młodsza, ale to już nie ma nic do rzeczy, więc nie wiem po
      co ta dyskusja. Termin porodu okresla się najpierw na podstawie daty ostatniej
      miesiączki a w trakcie ciąży lekarz bada obwód główki i długość kości udowej i
      na tej podstawie może skorygowac "teoretyczną" datę porodu.
      Poza tym ciąże liczy się w tygodniach.
      • lilith76 Re: od kiedy ciąża 23.03.05, 09:13
        też starałam się to wytłumaczyć smile
        dla ginekologa rozmwiającego z cieżarną pacjentką jedynym stałym punktem
        odniesienia jest data ostatniej miesiączki, bo jeśli nawet ja, ty, sporo kobiet
        rozpoznaje u siebie owulację, to zadawanie takiego pytania większości kobiet
        może się spotkać z ich ogłupiałym spojrzeniem. dawniej ciężko było wymusić od
        kobiety datę miesiączki, bo jej się obliczenia myliły i nie pamiętała, dziś
        sukcesem jest, to że opanowały ten krok.
        z datą miesiączki to nie żart, mam znajomą, która urodziła o miesiąc przed
        terminem tylko dlatego, że nie pamiętała kiedy miała okres i strzeliła coś
        około. dziewczyna 25 lat, rodziła 3 lata temu...

jeśli kobieta zna moment owulacji niech oblicza od tego momentu te 38 tygodni +
        jeśli kobieta nie ma o niej pojęcia niech oblicza 40 tygodni od daty ostatniej
        miesiączki, pamiętając, że wtedy ciąża trwa 38-42 tygodnie.
        oba sposoby są dobre na litość boską!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka