Gość: AGA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 12:51 Co mozna poradzic na bardzo bolesne miesiączki u 15-latki??Dodam moze,ze uczulona jest ona na salicylany,czyli składnik większości leków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agat78 Re: Bolene miesiączki 21.04.05, 12:34 Proponuję iść do lekarza. I nie polecam antykoncepcji na pozbycie się bólu, bo potem może mieć problemy w przyszłości z zajściem w ciążę. Ja miałam bardzo bolesne, długie i obfite miesiączki i powodem tego była endometrioza. Na USG jest trudna do wykrycia. U mnie wykryli przypadkiem podczas laparoskopii. Tylko że ja mam 27 lat. Z leków pomagał mi Ibuprom. Podobno No spa tez jest dobra bo rozkurczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Bolene miesiączki IP: 195.47.201.* 21.04.05, 12:46 A jak u Ciebie objawiała sie endometrioza? I co to jest laparoskopia? Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: Bolene miesiączki 21.04.05, 13:04 Ja miałam długie, bolesna miesiączki, mdłości przed miesiączką, skrzepy. Sama sobie ją podejrzewałam. Na USG nie było widać endo. Zawsze był ładny, czysty obraz, dlatego gin nic nie podejrzewał. I jak mi robili HSG (badania na drożność jajowodów), bo nie mogłam zajść w ciążę i wyszło, że mam niedrożny 1 jajowód to skierowali mnie na laparoskopię. To jest zabieg robiony pod narkozą. Robią 2 nacięcia 1 cm. Jedno w pępku a drugie w spojeniu łonowym. Zabieg trwa 15-30 min. W szpitalu byłam 2,5 dnia. I tak wykryli niewielkie ogniska endo. Czasem już przy USG można wykryć tę chorobę. Szczególnie gdy ma sie skłonność do torbieli. Dlatego tez nie polecam antykoncepcji na bolesne miesiączki, bo to nie załatwi problemu. Trzeba się doszukiwać przyczyny takiego przebiegu okresu. Na forum niepłodności jest wiele dziewczyn, które przez wiele lat grzecznie brały antyki, a teraz mają problem z zajściem w ciążę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Bolene miesiączki IP: 217.17.32.* 21.04.05, 16:28 Anty pomogła mi ale na bardzo krótko. Za to dużo dłużej mam problemy z cerą i samopoczuciem. Kiedy sie bierze jest naprawdę lżej (tz w trakcie okresu, ale może sie zdarzyć że ktos bedzie źle tolerował anty w trakcie przyjmowania - ja czułam sie chora przez całe trzy tygodnie)Poza tym nie powinno się stosować anty zwłaszcza kiedy nie wiadomo co jest przyczyną bóli. Radze spróbować grzanego piwa albo wina,. Ciepło jest rozkurczowe alkohol tak samo, poza tym lekko przeciwbólowe. Czasem przy bólu bardziej "boli" ten stres i napięcie niż same skurcze macicy. Potem sie przekimać i w razie potrzeby po kilku godzinach "terapię" powtórzyć. Przyjemne i w miarę naturalne)). Odpowiedz Link Zgłoś