Dodaj do ulubionych

Citrosept a grzybica

03.07.02, 17:51
W lutym leczyłam grzybicę pochwy Orungalem, Pimafucinem i Gynoxinem, partner
stosował (z mojej inicjatywy) Clotrimazol w kremie- objawy ustąpiły. Dziś
lekarz stwierdził znowu grzybicę, zapisał Betadine dopochwowo i Ketokonazol (2
tabl. dziennie). O leczeniu partnera nie wspomniał- czy partner znowu może
stosować Clotrimazol? Jak często i jak długo?

Czytałam też gdzieś na forum o tym, że na grzybice pomaga Citrosept, jak
powinnam go stosować- doustnie czy w formie irygacji?

Dziękuję bardzo za odpowiedź- bzbzbz
Obserwuj wątek
    • maciejka4 Re: Citrosept a grzybica 05.07.02, 13:50
      Citrosept można stosować i tak, i tak. Stosowanie doustne - na ulotce. Irygacje
      można robić rozpuszczając kilka kropli (np. 5) w 1/2l wody. Należy spróbować,
      bo różne są reakcje, np. pieczenie. Jeśli nic się nie dzieje, można zwiększać
      stężenie. Najlepiej naturalnie irygować się przed snem. Citrosept jest bardzo
      drogi, podobno na Słowacji można kupić bardzo tanio.
      • justy1 Re: Citrosept a grzybica 05.07.02, 22:55
        Citrosept staniał ostatnio bardzo: z ok. 70 zł za 30 ml do 37 zł. Więc chyba
        obejdzie się bez zagranicznych zakupów smile
    • bzbzbz Re: Citrosept a grzybica 12.07.02, 21:50
      Wyciągam wątek, bo wciąż mam nadzieję na odpowiedź p.Doktor...
    • monika.antepowicz Re: Citrosept a grzybica 13.07.02, 10:23
      Według mnie partner powinien otrzymac leczenie tymi preparatami doustnymi, które
      stosowała Pani. Jeśli grzybica nawraca przed upływem miesiąca to oznacza, że
      infekcja nie została całkowicie wyleczon. W tej sytuacji proponuję przeleczenie
      obojga Państwa Fluconazolem, a potem podtrzymujące leczenie Fluconazole 0,1 , 2xw
      tygodniu doustnie.
      • bea71 Re: Citrosept a grzybica 13.07.02, 20:25
        Jestem zaskoczona, ze pani doktor nie zaleca zmiany diety, jako decydujacego
        czynnika w walce z gzrybica. Ponoc bez eliminacji z diety produktow,
        powodujacych rozprzestrzenianie sie grzybicy oraz wzmocnienia systemu obronnego
        ciala (witaminy i suplementy) wyleczenie nie jest mozliwe. Jezeli ma sie
        tendencje, to nalezy byc ostroznym, bo grzybica wroci, jezeli balans w
        organizmie zostanie naruszony.
        • bzbzbz Re: Citrosept a grzybica 14.07.02, 00:38
          Bea, napisz proszę coś więcej! Ja jestem w lekkiej desperacji i już sama nie
          wiem, co robić. Dziś nabyłam Laktacyd- płyn do podmywania, biorę witaminę C i B-
          complex oraz ten cały Citrosept (doustnie). Do irygacji nim jakoś jednak nie
          mogę się przekonać. No i jem jogurty i kefiry- do obrzydzenia. No i już sama
          nie wiem, co robić. Jutro mam wizytę u mojej gin.- może mnie nie zabije (dość
          antypatyczna jest) i raczy "zajrzeć" co tam słychać u moich grzybków (moze już
          ich nie ma? wink).

I jeszcze jedno pytanko- jak to jest- można się kochać w trakcie leczenia, czy
          nie?
          • bea71 Re: Citrosept a grzybica 14.07.02, 02:50
            bzbzbz napisała:

> Bea, napisz proszę coś więcej! Ja jestem w lekkiej desperacji i już sama nie
            > wiem, co robić. Dziś nabyłam Laktacyd- płyn do podmywania, biorę witaminę C i
            B
            > -
            > complex oraz ten cały Citrosept (doustnie). Do irygacji nim jakoś jednak nie
            > mogę się przekonać. No i jem jogurty i kefiry- do obrzydzenia. No i już sama
            > nie wiem, co robić. Jutro mam wizytę u mojej gin.- może mnie nie zabije (dość
            > antypatyczna jest) i raczy "zajrzeć" co tam słychać u moich grzybków (moze
            już
            > ich nie ma? wink).
            >
            > I jeszcze jedno pytanko- jak to jest- można się kochać w trakcie leczenia,
            czy
            > nie?
            Ponoc mozna, ale po kochaniu sie nalezy sie porzadnie umyc, a partner powinien
            stosowac takie same srodki leczenia jak ty. Do podmywania sie mozna uzywac
            wode z soda oczyszczana, ktora ma dezynfekujace wlasciwosci, mozna tez plukac
            nia usta. Czytalam, ze zaleca sie tez hydrogen peroxide albo szczegolnie do
            plukania ust australijski olej z drzewa herbacianego (znakomity).
            Ja wyleczylam sie z grzybicy dzieki bardzo spartanskiej diecie, duzej ilosci
            witamin, mineralow i ziol. Wspanialy jest czosnek, ale aby dzialal jak
            lekarstwo nalezy spozywac go w specjalny sposob. Zabek z ekologicznego czosnku
            drobno tak posiekac, aby nie wyciekl sok. Polknac w calosci w polowie jedzenia
            sniadania lub obiadu. Gwarantuje, ze w ten sposob nikt nie poczuje, ze jadlas
            czosnek.
            Nalezy unikac cukru, drozdzy, alkoholu, grzybow, octu, bialej maki i ryzu,
            ziemniakow, owocow oprocz cytryn i greippfrutow, (owoce sa zbyt slodkie) itp
            Ja czulam sie swietnie po jedzeniu brazowego ryzu z warzywami z dodatkiem oleju
            z oliwek i pieprzu cayenne.
            Nie wiem, czy w Polsce mozna dostac ziola, ktorymi mnie lekarz "naturopath"
            wyleczyl, wiec nie bede ich podawac. Przeczytalam ksiazke, ktora moj lekarz mi
            pozyczyl. Dzieki niej walka z candida albicans (grzybica) byla latwiejsza.
            Autorami ksiazki "Complete candida yeast guidebook" sa kanadyjczycy Jeanne
            Marie Martin i Zoltan Rona. Powodzenia w walce z gzrybica!
            • bea71 Re: Citrosept a grzybica 14.07.02, 03:21
              Zapomnialam dodac, ze grzybica jest wynikiem anomalii w organizmie. Moze byc
              skutkiem problemow hormonalnych, nie wystarczajacej ilosci kwasu HCl w zoladku
              czy tez enzymow trawiennych w trzustce, zatrucia organizmu metalami ciezkimi,
              niedoborem mineralow i witamin, ... Nalezy przeprowadzic testy, aby stwierdzic,
              co tak naprawde powoduje zaatakowanie organizmu grzybica. Ginekolog nie jest w
              stanie tego stwierdzic. Endokrynolog lub gastrolog moze byc pomocny, czasami
              dobry internista moze postawic dobra diagnoze. Jest obszerna literatura na
              temat candida albicans. Edukacja na pewno nie zaszkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka