ulapa 04.07.02, 10:41 Czy III grupa cytologi musi oznaczać nowotwór czy może być to tylko zapalenie które można wyleczyć globulkami dopochwowymi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagna_jagna Re: cytologia III 04.07.02, 10:47 ulapa napisał(a): > Czy III grupa cytologi musi oznaczać nowotwór czy może być to tylko zapalenie > które można wyleczyć globulkami dopochwowymi Nie musi oznaczać nowotworu ale jest jak najbardziej wskazanie by udać się do ginekologa, który oceni czym to można wyleczyć i czy ewentualnie trzeba leczeniem objąć partnera. Jak będziesz czekać dalej... to o ile pamietam IV grupa to chyba pojedyńcze komórki rakowe. Więc należy się przestać czaić. Odpowiedz Link Zgłoś
julia25 Re: cytologia III 05.07.02, 15:01 III grupa to stan zapalny. KOlejne to pojedyncze komórki rakowe i nowotwór. Prawidłowa jest II. Pzdr Julia Odpowiedz Link Zgłoś
cios Re: cytologia III 05.07.02, 16:04 w moim przypadku III grupa była równoznaczna z pobraniem wycinka w szpitalu /dwa dni, w uśpieniu, nic nie bolało/Po kilku dniach przyszedł wynik i w związku z nienajlepszym wynikiem co wiązało się bezpośrednio z nadżerką musiałam wrócić do szpitala na zabieg ekonizacji /również w uśpieniu kilkuminutowym/niestety po trzech miesiącach okazała się że nadżerka znowu jest /a może jej nie ruszali????/ i nie wiem co teraz będzie.Ale nie bagatelizuj tego tylko potraktuj jako alarm do zrobienia porządku ze swoim ciałem Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: cytologia III 07.07.02, 22:55 A co z grupą I? Jakie są różnice między grupami: I a II? Odpowiedz Link Zgłoś
jagna_jagna Re: cytologia III 08.07.02, 08:39 Grupa I to absolutnie zdrowe komorki. Zadnych zapaleń i zmian. Podobno mają ją głównie dziewice. Odpowiedz Link Zgłoś
nell26 Re: cytologia III 08.07.02, 09:12 jagna_jagna napisał(a): > Grupa I to absolutnie zdrowe komorki. > Zadnych zapaleń i zmian. > Podobno mają ją głównie dziewice. Ja mam grupe I, od bardzo dawna- niedziewica... Odpowiedz Link Zgłoś
jagna_jagna Re: cytologia III 08.07.02, 19:50 nell26 napisał(a): > jagna_jagna napisał(a): > > > Grupa I to absolutnie zdrowe komorki. > > Zadnych zapaleń i zmian. > > Podobno mają ją głównie dziewice. > > Ja mam grupe I, od bardzo dawna- niedziewica... Ja też mam. Dlatego napisałam "podobno" i "głównie" Odpowiedz Link Zgłoś
mela-blonda Re: cytologia III 08.07.02, 19:24 Grupa III to nie nowotwór, ale ostry stan zapalny ze zmianami dysplastycznymi. Często w takich przypadkach lekarze zlecają kolposkopię w celu dokładniejszej weryfikacji diagnozy, tzn. jak dalece zaszły zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: cytologia III 18.07.02, 11:53 Kiedyś stosowano podział na IIIa i III b. Stopień III a to znaczny stan zapalny , również zakazenie brodawczakiem, IIIb to dysplazja i wskazanie do wycinków. Generalnie zazwyczaj przy grupie III badanie powtarza sie po leczeniu, a jesli powtórnie jest grupaIII - jest to wskazanie do wycinków. Bardzo cenym badaniem uzupełniającym jest kolposkopia. Odpowiedz Link Zgłoś