Dodaj do ulubionych

głupio pisac, ale mam powazny problem

12.05.05, 22:57
wspominalam ze mnie swedzialo tam....z powodu uczulenia na coś, do tej pory
nie wiem na co.
Wczoraj wzięłam lusterko zeby zobaczyc czy jestem bardzo zaczerwieniona, ra
tu jestem cała biała tam w srodku, z upławów czy co??? jak dotykałąm to
schodził ten osad.Całę wargi sromowe oblepione jakby to jkaś narośl.
Sory za takie szczególy ale jak mam inaczej napisac.
Błagam o pomoc!!!!
Obserwuj wątek
    • driadea Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 22:59
      A co na to lekarz, no bo chyba bylaś u ginekologa?
      Ja stawiam na grzybicę.
      Do lekarza, szybko! smile
      Pozdrawiam, Aga
      • ewulka1111 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:00
        nie byłam bo jestem za 2 tyg mowiona dopiero , nie ma szans wczesniej. Na
        prywatnego mnie nie stac
        • nanuk24 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:04
          Tez stawiam na grzybice.
          Jak najszybciej do lekarza. Moze jeszcze wystapic u Ciebie opuchlizna warg
          sromowych i sliny swiad i pieczenie.
        • marcelino1 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:05
          ewulka1111 napisała:

> nie byłam bo jestem za 2 tyg mowiona dopiero , nie ma szans wczesniej. Na
          > prywatnego mnie nie stac

idź do tego gabinatu i poproś o wizytę w trybie pilnym.
        • mufka51 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 13.05.05, 00:26
          ewulka1111 napisała:

> nie byłam bo jestem za 2 tyg mowiona dopiero , nie ma szans wczesniej. Na
          > prywatnego mnie nie stac
          Małe pytanie:do ginekologa nie przyjmują od ręki?Trzeba czekać w kolejce?
          Przepraszam,że odbiegłam od tematu,ale mocno mnie to zaintrygowało.
    • anet22 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:04
      Na pewno grzybica. Nie przejmuj się, to nic poważnego, tylko trochę uciążliwe -
      swędzi, piecze.
      Spróbuj może zadzwonić do lekarza, tam gdzie jestes umówiona i powiedzieć mu,
      ze wiesz, ze masz grzybicę i chesz przyjść szybko, bo Ci to doskwiera. Mnie się
      kiedyś w ten sposób udało.
      Pozdrawiam
      Anet
    • lawia Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:04
      To na 100% grzybica. Idź do lekarza i powiedz w rejestracji co sie dzieje to napewno cie przyjmą bez kolejki ( tak jak do dentysty z bólem) nikt nie bedzie kazał czekać kobiecie z takimi objawami 2 tygodnie.
    • ewulka1111 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:07
      jesli sa takie upławy/osad to grzybica? jest tego wiecej wtedy?
      • lawia Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:09
        Właśnie taki osad (biały, serowate grudki) i swędzenie to sa ewidentne objawy grzybicy
        • ewulka1111 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:15
          tak, własnie mam takie grudki.Tylko jestem ciekawa, jak dostałam taką grzybice?
          stosuję prezerwatywę, i nie mam pojęcia od czego?
          • yenna_m Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:19
            a bralas ostatnio jakies antybiotyki?
            albo mąż na przyklad?
          • lawia Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:19
            Z tą grzybicą to jest tak, że mozna ją dostać nawet od nadmiernej higieny.
            Nieodpowiednie mydło ( za bardzo zasadowe) lub za dokładne podmywanie.
            • yenna_m Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:23
              albo od sztucznych, nieprzewiewnych majtek, jak ktos delikatny jest
              • ewulka1111 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:26
                myje sie plynem do higieny intymnej , moze nie odpowiedni, alo od majtk, tez
                miała kilka razy ubrane takie ciasniejsze, dopasowane. Ni brałam antybiotków
                ani maz.
                Moze od wkładek, po kilku godzinach styczności moze coś byc?
                No nie wiem, a moze uczulenie na gumkę?
                Jestem "tam cała biała" serek normalnie
                • lawia Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:29
                  Mówię Ci przedstaw całą sprawę Pani w rejestracji to napewno Cie przyjmąsmile
                  Swoją drogą to i tak długo wytrzymujesz, przecież to sie usiedzieć nie da.
                  • yenna_m Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:41
                    jakby co - są w aptece srodki na grzybice pochwy dostępne bez recepty.
                    Poszlabym jutro rano albo nawet wyslala faceta (jesli masz taka mozliwosc) do
                    apteki po taki lek.
                    Acha, i mozesz się poki co myć np kefirem czy kwasnym mlekiem. Zwiększa
                    kwasowosc pochwy i nieco pomaga.
                    • yenna_m Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:46
                      bez recepty są: canesten - krem, calendulin - tabletki z nagietka, azucalen,
                      vagosan - plyn, vagolavit - herbata, clotrimazolum maść - zewnętrznie;
                      lactovaginal w globulkach dopochwowych

i jak napisalam - doraznie kefir, jogurt czy kwasne mleko dorażnie bardzo
                      pomoze w razie braku innych srodkow
                      • czajkax2 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:46
                        I jeszcze Tantum Rosa do podmywania powinna pomóc
                • czajkax2 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:42
                  Grzybica rzaden wstyd,chociaż kiedyś myslałam inaczej. Są kobiety,które mają
                  skłonność to takich zakażeń. Wystarczy brać leki,osłabienie organizmu i już
                  flora bakteryjna siada. U mojej koleżanki w ten sposób objawiało się uczulenie
                  na prezerwatywysad( Ja mam po antybiotykach. ZAWSZE. Pamiętaj że leczyć musi się
                  tez partner i jeżeli dziecko z wami śpi to też trzeba sprawdzić,bo mogło się
                  zarazic. Pozdrawiam
                  • czajkax2 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:43
                    Tiaaaaaa,ja ru gadu gadu o ortografii a sama co robię?? Pisałam,że objawia się
                    u mnie wtórny analfabetyzmsmile) Ciekawe kto się zorientuje gdzie zrobiłam błąd
                    hihihi,tyle tu teraz dysortografów,że może mało kto się zorientujesmile)
                    • pesteczka5 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 12.05.05, 23:46
                      RZadensmile
                      • czajkax2 Brawo Pesteczka;))) 12.05.05, 23:48

• yenna_m hehehe, dobre, dobre pesteczka :) n/t 12.05.05, 23:51

• lila1974 Re: Ewulka! 12.05.05, 23:55
      Na przyszlosc - nadmiar higieny tez szkodzi.
      Plyny do higieny intymnej wcale nie sa takie swietne, jak sie sadzi.
      Wyjalawiaja pochwe. Jesli mycie nimi daje Ci komfort, to zafunduj sobie taki z
      paleczkami kwasu mlekowego (oczywiscie tytulu w tej chwili sobie nie przypomne)

Jesli poczujesz kiedys jeszcze swedzenie, to koniecznie podmyj sie pare razy
      sokiem z cytryny. Nie zawsze swiat oznacza grzybice i drozdze. Czasami pochwa
      potrzebuje zwyczajnie kwasu, by mogly odbudowac sie paleczki kwasu mlekowego.
      Na mnie dziala praktycznie od razu. Jak dotad niew mialam potrzeby stosowania
      srodkow "dowcipnych", bo poradzilam sobie za pomoca cytryny i jogurtu
      naturalnego. Choruje na nerki i przesadnie dbam o higiene intymna, wiec takie
      kwiatki tez mi sie zdarzaja, choc nigdy nie dopuscilam do III na wymazie z
      pochwy.
      • m.i.l.a Z pałeczkami 13.05.05, 09:53
        Gyntima ma pełeczki kwasu mlekowego. I mają też globulki niezłe.
    • mama_kakaszka tantum rosa 12.05.05, 23:58
      wiem, że juz bylo, ale ja polecam do irygacji, przynosi najlepsze efekty. Mozna
      kupic irygator w zestawie ok. 6 zl lub uzywac zwyklej gruszki. Saszetki sa po
      okolo 4 zl za jedna, ale napawde mi bardzo pomogly, no i faktycznie kefir smile.
      niestety grzybica lubi wracać i bierze się niewiadomo skąd, czasem można
      przenieść na obcym ręczniku, nosicielem może być facior choć ten zazwyczaj nie
      ma objawów.
      Pozdrawiam Ania
      • ledzeppelin3 Re: tantum rosa 13.05.05, 08:41
        Idź jak najszybciej do ginekologa, prawdopodobnie to grzybica, ale jest też
        kilka innych możliwości (rzęsistek pochwowy- do zakażenia może dojść nawet
        przez używanie urządzeń sanitarnych, chlamydia trachomatis), trzeba żeby to
        ginekolog obejrzał. Jeśli to zakażenie grzybicze, to wygląda z opisu że jest
        dość masywne, niewykluczone, że dostaniesz też leki doustne (np.Orungal), i
        oczywiście leczenie miejscowe, dość skuteczna jest Nystatyna. Jeśli weźmiesz na
        własną rękę środki z apteki, jest szansa, że lekarz nie będzie miał pełnego
        obrazu choroby.
        • ewulka1111 Re: tantum rosa 13.05.05, 08:54
          drogie mamy, dziekuje za porady!
          swedzi mnie nadal, sprawdzam ten nalot, on jest tak mocno przyklejony ze nie da
          sie go oderwac.
          Tak poza tym nie mam szans na lekarza wczesniej, dzwonilam do kilku
          najwczesniej za kilka dni.
          Nie wiem co robic, pieniedzy chwilowo nie mam(do ostatniego) do dyspozycji.
          • ewulka1111 Re: tantum rosa 13.05.05, 08:56
            jakas dziwna sie zrobiłam po porodzie, wszystko jakies dziwne. Rodziłam w
            zeszłym roku i od tamtego czasu wszystko sie popieprzyło z miesiaczkami, ze
            mna.Jakas dziwna jestem.
            • nicol.lublin Re: tantum rosa 13.05.05, 09:06
              to idź na oddział ginekologiczny. powiedz, że do przychodni nie możesz się
              dostać, a już nie możesz wytrzymać. nie mają prawa cię odesłać. a leków na
              własną rękę nie kupuj
              p.s. rzęsistek pochwowy daje zupełnie inne objawy.
              • umasumak a propos rzęsistka 13.05.05, 09:41
                resmedica.pl/ffxart12992.html
                Na wklejonej stronce jest podane, że jednym z powikłań rzęsistka pochwowego
                może być grzybica.
    • ewulka1111 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 13.05.05, 10:11
      no nie wiem jak bedzie z lekarzem.Idę jeszcze do ostatniej przychodni, jak nie
      wyjdzie to musze sie meczyc.
    • anek.anek Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 13.05.05, 11:45
      dź natychmiast, nawet na osry dyżur ginekologiczny. Grzybica nie musi być
      groźna (a to prawdopodobnie własnie grzybica), ale też nie musi być całkiem bez
      komplikacji.
      Ja nabawiłam się kiedyś grybicy po niemądrym wykąpaniu się w rzecce na działce.
      Skończyło się utratami przytomności, totalnymi odparzeniami i ponad miesięcznym
      leczeniem. A wszystko dlatego, że byłam baaardzo młoda i bałam się iść do
      ginekologa. i tak odwlekałam, odwlekałam.
      zadzwoń do przychodni/szpitala, nawet trochę poudawaj cierpienie, powinni cię
      przyjąć w trybi natychmiastowym! Dwa tygodnie dla grzybicy (jeśli to to) to
      bardzo dużo!
      • kborz2 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 13.05.05, 13:22
        Musze o tym napisac, bo nikt o tym nie wspomniał.
        Czasem zakwaszanie jest nieodpowiednie. I żądna cytryna czy cos w tym stylu nie
        pomoże. Mnie własnie przy takiej okazji świetnie pomogła zwykła soda
        oczyszczona z aptekido irygacji.
    • magdak5 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 13.05.05, 13:48
      Witaj !
      Ja, kiedy nie stosowałam środków antykoncepcyjnych typu plastry albo pigułki to
      miałam prawie zawsze, przed okresem takie swędzenie i "serek", ale tylko kilka
      dni i przechodziło. Głowa do góry. Może warto zastosować te metody z sodą,
      kefirem itp zanim dostaniesz się do lekarza.
      Magda
    • rufusowa Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 13.05.05, 16:52
      W ostateczności możesz też iść do internisty, powiedzieć co i jak i powinien
      receptę wypisać. Spróbuj też iść do ginekologa, ale nie pytaj w rejestracji
      tylko bezpośrednio u lekarza czy cię przyjmie, z takimi objawami powinien. Nie
      zwlekaj z wizytą
    • elza78 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 14.05.05, 00:41
      jak pojdziesz do ogolnego i powiesz o swoich dolegliwosciach to zaloze sie ze
      wypisze ci nystatyne albo clortimazol bo to dam sobie reke odciac jest
      grzybica...
      sprobuj u ogolnego...
    • olda3 Re: głupio pisac, ale mam powazny problem 14.05.05, 23:02
      to na pewno grzybica.ja miałam zaraz po porodzie i często mi się nawracało,tak
      co dwa miesiące i zmieniłam lekarza.nowy moj ginekolog przepisała mi leki dla
      meza,bo ja się leczyłam ale jednak przeniosłam chorobę na niego a on potem
      przenosil ja z powrotem na mnie.moj mąz dostał leki na trzy dni,ja równiez
      antybiotyk i juz chyba z rok mam spokoj.ale nie ma czego sie wstydzic,moj
      ginekolog powiedział,że grzybica jest jak łupież na glowie.widziałam kiedys
      reklame chyba tatum verde (chyba tak to sie pisze),czy tatum rosa coś takiego
      własnie na kobiece sprawy ,pisało ,że szybko pomaga w zwalczeniu tego
      pieczenia.ale wizyta u ginekologa murowana!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka