IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:02
Czy zaburzenia hormonalne mogą powodować obfite miesiączki? Jakimi badaniami
to sprawdzić? Lekarz przepisuje tabletki hormonalne bez badań? Można tak?
Dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • anneczka78 Re: Anemia 19.05.05, 20:28
      Większośc lekarzy przepisuje tabletki hormonalne bez badań. Niestety sad
      Co do obfitych miesiączek, ja też od zawsze mam takie. To raczej nie
      zaburzenie, po prostu taki typ hormonalny. Pigułki powodują zmniejszenie
      krwawienia podczas miesiączki i gerenalnie ją skracają. Pozdrawiam
      • Gość: asia Re: Anemia IP: *.gv.shawcable.net 20.05.05, 06:31
        Zwykle wystarczy wylyzeczkowanie macicy - blona ja wyscielajaca moze byc za
        gruba. Ale przyczyna moga byc tez miesniaki. Stad tez anemia(dobrze
        zrozumialam?).Tabletki tylko po badaniu poz. hormonow - przeciez trzeba je do
        Cibie dobrac! Zmniejsza znacznie krwawienia. Sa tez takie po ktorych sa one
        tylko 4 razy do roku(skrajnosc).Przyczyny nie usuna, ale jest przyjemniej.
        Pozdr.
        • anneczka78 Re: Anemia 20.05.05, 07:39
          Asiu, ale Ty piszesz chyba o bardzo dużych nieustępujących krwawieniach... Ja,
          jak juz pisałam wcześniej, mam obfite miesiączki, ale nie mam mięśniaków i na
          pewno nie zachodzi u mnie potrzeba łyżeczkowania! I u 99.9% dziewczyn z
          obfitymi miesiączkami też nie...
          • Gość: natalka Re: Anemia IP: *.devs.futuro.pl 20.05.05, 07:47
            Obfite miesiączki są niekorzystne przy anemii - to bezdyskusyjne, ale nie wpada
            się anemię TYLKO przez to, że ma się obfite miesiączki.
            • Gość: Marga Re: Anemia IP: *.f.strato-dslnet.de 20.05.05, 09:53
              O tak Natalko, ja tak mialam. Bardzo silna anemie. Teraz nie mam krwawien i
              anemia zniknela.
              • Gość: natalka Re: Anemia IP: *.devs.futuro.pl 20.05.05, 16:48
                Te silne krwawienia miesięczne mogły sie przyczynić do anemii, ale nie były jej
                główną przyczyną. Anemia to nie kwestia kilku dni, trochę trzeba na nią
                "popracować", np: dietą, trybem życia.
                • Gość: Marga Re: Anemia IP: *.f.strato-dslnet.de 20.05.05, 18:48
                  Natalko, u mnie lala sie krew jak z kranu (przepraszam za tak obrazowe
                  okreslenie)przez trzy tygodnie. Kazdego dnia mialam nadzieje, ze jutro bedzie
                  koniec. Tego nie mozna sobie wyobrazic. Dobrze, ze w tym czasie nie musialam
                  pracowac. Po operacji, nastapila natychmiastowe polepszenie ilosci zelaza we
                  krwi. Ja nigdy nie stosowalam diet, a buzie mam jak jabluszko, stale. Lekaze sie
                  dziwili, bo ani troche nie wygladalam na anemiczke. Nareszcie mam ten obrzydliwy
                  klopot z glowy, ufff.
                  • Gość: natalka Re: Anemia IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 21.05.05, 08:18
                    To umówmy się co do jednego: jeśli "leci jak z kranu" i trwa 3 tygodnie to nie
                    jest to okres tylko jakieś zaburzenia. Gdyby anemii można było się nabawić przez
                    bardzieł obfite krwawienie miesięczne to połowa kobiet chodziłaby z anemia, i
                    może jeszcze 1/3 dzieciakówk rozwalających sobie kolana na podwórkach.
                    Co do wyglądu to nie trzeba być bladym, chudym...
                    Ale to nieważne szczegóły, ważne jest zdrowię, którego życzę.
                    • Gość: Marga Re: Anemia IP: *.f.strato-dslnet.de 21.05.05, 11:31
                      Dzieki.
                      Zgadza sie Aneczko, w moim wypadku bylo wlasnie zaburzenie spowodowane chorym
                      organem. Pozdrawiam i zycze milego weekendu.
                      • Gość: Marga Re: Anemia IP: *.f.strato-dslnet.de 21.05.05, 11:33
                        Ten poprzedni post byl adresowany do Natalki, przepraszam smile
            • anneczka78 Re: Anemia 20.05.05, 13:40
              Przyczyną nie są, ale mogą dodatkowo osłabiać organizm. Anemia to przede
              wszystkim złe odżywianie (diety!) i zaburzenia wchłaniania żelaza. Czasem tez
              picie kawy bez umiaru.
    • jusska1 Re: Anemia 20.05.05, 09:40
      Ja wpadłam w anemię podczas zrzucania zbędnych kilogramów-a wydało mi się że
      mam tak dobrze przemyslaną dietę ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka