Dodaj do ulubionych

CIĄŻA MOZLIWA????????????????

IP: *.krosno-podwale.sdi.tpnet.pl 25.05.05, 11:21
Czy możliwa jest ciąża w 19 dniu cyklu przy 31-33 dniowym cyklu???
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 25.05.05, 11:24
      TAK!!!!
    • kocio-kocio Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 25.05.05, 11:25
      Nawet bardzo.
      Ja przy cyklach 33 dniowych miewam owulację właśnie w 19-20 dniu.
    • eccia0102 Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 25.05.05, 12:08
      Ja zaszłam w ciąże 1 dzien przed okresem wic wszystko jest mozliwe
      • emilia_a Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 25.05.05, 12:20
        > Ja zaszłam w ciąże 1 dzien przed okresem wic wszystko jest mozliwe

Według dotychczasowej wiedzy lekarzy - ich znajomości fizjologii cyklu - jest to
        niemożliwe.
        Jeśli faktycznie do zapłodnienia doszło 1 dzień przed krwawieniem to było to
        krwawienie owulacyjne (świetny czas do zajścia w ciażę) a nie miesiączka.
        Miesiaczkę i krwawienie owulacyjne można odróżnić jedynie mając wykresy
        temperatury z cyklu, objawy śluzu i szyjki.
        • lilith76 Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 25.05.05, 12:22
          to pewnie popularny skrót myślowy. powinno być: zaszła w ciążę na dzień przed
          spodziewanym okresem.
        • emilia_a Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 25.05.05, 12:24
          > 1 dzień przed krwawieniem

Nie napisałaś czy to było "spodziewane krwawienie" czy rzeczywiście było jakieś
          krwawienie... w takiej sytuacji w ogóle trudno coś wnioskować...
          • eccia0102 Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 25.05.05, 13:02
            Cykle miałam regularne (książkowe)28 dni .Dzien przed spodziewanym okresem
            przyszalałam z mężem(mama zawsze mi powtarzała ze 3 dni przed i 3 dni po to
            100% pewne i posłuchałam mamy).Jestem pewna ze to był własnie ten cudowny dzien
            bo nie miałam jak wczesniej sie zaplodnic(chyba nie musze tłumaczyc?)Jak sie
            dowiedziałam ze jestem w ciąży(Test i intuicja) tydzien po Miesiączce ,to
            niezle byłam w szoku.I tak oto mam wspaniałą córęPozdrawiam
            • Gość: emilia Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.chello.pl 25.05.05, 14:39
              Dzięki za odpowiedź. Czyli jednak była ta spodziewana miesiączka, jeśli dobrze
              zrozumiałam. Otóż 3 dni po miesiączce to wcale nie jest 100% pewności. Stad moje
              kolejne pytania:
              Jak długa była ta miesiączka i kiedy było wtedy współżycie - ten trzeci dzień po
              miesiaczce?
              Dla mnie bardzo prawdopodobna jest taka opcja, ze plemniki z tego 3 dnia po
              miesiączce doczekały się owulacji (żyją 5-7 dni w śluzie płodnym) i wtedy doszło
              do zapłodnienia.
              Tu Ci wklejam bardzo ładne wytłumacznie, dlaczego nie może dojść do zapłodnienia
              w określone dni przed miesiączką (od trzeciego wieczoru po zaobserwowanych
              objawach świadczących o owulacji):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=20178405&v=2&s=0

Zajrzyj też do linkowni na forum Naturalne Planowanie Rodziny:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906

O wielokrotnej owulacji jeszcze - wyniki badań usg na grupie kobiet:

www.lmm.pl/przychodnia/jajeczkowanie.html
            • Gość: emilia Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.chello.pl 25.05.05, 14:51
              >Jak sie
              dowiedziałam ze jestem w ciąży(Test i intuicja) tydzien po Miesiączce ,to
              niezle byłam w szoku.I tak oto mam wspaniałą córęPozdrawiam

Z tego co wiem, to testy nie mogą wykryć ciąży po tak krótkim czasie. Zaplątałam
              się trochę, moze to jednak nie była miesiączka tylko krwawienie owulacyjne
              (które czasem występuje i jak już pisałam może być nieodróznialne od miesiączki,
              jeśli nie mierzy się temp, itd.), a więc plemniki z tego 1 dnia przed
              krwawieniem doczekały się owulacji.

I jeszcze coś. Jeśli kobieta ma regularne 28-dniowe cykle, to nigdy nie może
              zakładać, ze tak będzie dalej - kalendarzyk miałby wtedy 100% skuteczności,
              tymczasem ma skuteczność 80%. Natomiast NPR (czyli obserwacje nie kalendarzyk)
              ma ponad 99% - oczywiście % dotyczą metod poprwanie stosowanych.
            • Gość: emilia Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.chello.pl 25.05.05, 14:54
              > bo nie miałam jak wczesniej sie zaplodnic(chyba nie musze tłumaczyc?)

Jednak poproszę o wytłumacznie, bo jeśli zakładasz, ze 3 dni po miesiączce były
              100% pewne do nie zajścia w ciązę to błąd.
              • Gość: eccia0102 Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:10
                Ok jeszcze raz
                -Mąż mieszka zagranicą wiec jeden dzien przed miesiączką odwiedzilam go w Angli
                i było bzykankosmile
                -Nastepnego dnia po bzykanku dostalam miesiączki
                -W trakcie miesiączki(trwała 7 dni,tak jak zawsze) wróciłam do polski
                -W PolscePierwszy raz od szesciu lat miałam oczucie ze cos jest nie tak i
                pomyslałam o ciązy,wiec zrobiłam test(wyszedł pozytywny)
                -Lekarz który prowadził moją ciąze tez był w szoku
                Dodam ze z mezem nie widziałam sie dwa miesiące przed bzykankiem i po
                bzykanku,nie miałam tez zadnych skoków w bok.I to na pewno była miesiączka.
                • Gość: ela Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.05, 19:22
                  Stawiam na krwawienie owulacyjne. Tu masz takie:
                  free.med.pl/wrochna/nietyp.htm#kw_srod
                  Przed miesiączką NIE MOŻNA zajść w ciążę, bo to faza lutealna - w 100%
                  niepłodna.
            • Gość: ela Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.05, 19:25
              > mama zawsze mi powtarzała ze 3 dni przed i 3 dni po to
              > 100% pewne i posłuchałam mamy).

Oryginalne. Jeszcze tego nie słyszałamwink))
              Trzy dni "po" - bez względu na to, czy okres trwał 3 dni, czy 7 dni...?
              • to_jaaa Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 25.05.05, 19:35
                Gość portalu: ela napisał(a):

> > mama zawsze mi powtarzała ze 3 dni przed i 3 dni po to
                > > 100% pewne i posłuchałam mamy).
                >

trzy dni przed...?
                nie każda z nas jest jasnowidzem
                • Gość: eccia0102 Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:07
                  Te trzy dni po i trzy dni przed nie wiem skąd wzieła moja mama,ale sobie to
                  zapamietalam.Po tym incydencie z ciążą wiem ze rzeczy niemozliwe są mozliwe.Mój
                  lekarz tłumaczył mi ze niektóre kobiety po prostu tak mają,ale chyba sam nie
                  wiedzial za bardzo co mowi.W kazdym bądz razie nigdy za bardzo sie nie
                  zastanawiałam nad tym czy tak powinno byc czy nie i czy to normalne.
                  Po prostu wiem jedno ta ciąża nie była urojona albo cos w tym stylu.Juz ponad
                  rok chowam corke .Lekarze nie wszystko potrafiąl wyjasnic.
                  • emilia_a Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 25.05.05, 22:17
                    > lekarz tłumaczył mi ze niektóre kobiety po prostu tak mają,ale chyba sam nie
                    > wiedzial za bardzo co mowi.

>Lekarze nie wszystko potrafiąl wyjasnic.

Przecież potrafią (może nie wszyscy). Napisałam Ci ,że bez pomiarów temperatury
                    i objawów nie można odróżnić miesiączki od krwawienia owulacyjnego. Nie możesz
                    być pewna, że to była miesiączka, zresztą nie wiem czy aby na pewno krwawienie
                    w ciąży można w ogóle nazwać miesiączką.
                    Czy po tym krwawieniu było "następne krwawienie" w ciąży?
                    • Gość: anrid Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.devs.futuro.pl 26.05.05, 00:07
                      Takie rzeczy się zdarzają - i właśnie dlatego NPR czasem zawodzi. Organizm
                      kobiety to maszyna nastawiona na płodność.
                      • emilia_a Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 26.05.05, 00:19
                        Nieplanowane ciąże w wieloobjawowych metodach NPR zdarzają sie tylko w
                        pierwszej fazie niepłodności, tzw. niepłodności względnej (niecały 1%
                        stosujących uczciwie zasady).
                        A w tym przypadku stosowany był zdaje się zmodyfikowany kaledarzyk małżeński -
                        już od dawna kalendarzyk (80% skuteczności) nie jest polecany przez nauczycieli
                        NPR

Polecam strony z linkowni na forum Naturalne Planowanie Rodziny.
                  • Gość: ela Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.05, 22:18
                    > Po tym incydencie z ciążą wiem ze rzeczy niemozliwe są mozliwe.

Dlaczego niemożliwe? Przy stosowaniu takich reguł ciąża jest jak najbardziej
                    możliwasmile))

• Gość: eccia0102 Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:18
                    Dziekuje wszystkim za linki,troche poczytalam i co nieco wiecej wiem.Teraz
                    jestem pewna ze nie bede mojej córce głupot wmawiac na temat zaplodnienia.
                    Zapytałam mamy skąd wzieła te swoje 3 przed i 3po,mówi ze od babci.U nas tak z
                    dziada pradziada informacja jest przekazywana(najgorsze jest to ze
                    poinformowalam niektórych swoich znajomych o yych specjalnych dniach.Mam
                    nadzieje ze jednym uchem wpuscili drugim wypuscili)Pozdrawiam
                    • to_jaaa Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? 25.05.05, 22:21
                      z dziada pradziada...
                      to już wiadomo, jak twoja rodzina przetrwała wink
                      • Gość: eccia0102 Re: CIĄŻA MOZLIWA???????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:24
                        Wciąż rodzina sie powieksza. Nie wiem czy to za sprawą babcinych informacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka