Gość: Jo dziwny śluz IP: *.chello.pl 01.08.05, 18:50 Od 1,5 roku biorę Harmonet.Mam jednak ostatnio jakiś dziwny śluz, przezroczysty, ale strasznie ciągnący. Czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: dziwny śluz 02.08.05, 08:47 Trzeba wykonac rozmaz i sprawdzić co to jest. Być może wystarczy zobaczyć "gołym" okiem, ale wirtualnie nie bardzo jestem w stanie pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martta Re: dziwny śluz IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 02.08.05, 19:25 ja też mam taki śluz, dzis bylam u lekarza i wszystko jest w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
magdary Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 19:14 Pan doktor czy mozna miec I gr cytologii i byc jednoczesnie zarazona HPV??? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 08:49 Niestety tak. infekcja HPV może mieć postać subkliniczna, czyli taka która nie znajduje odzwierciedlenia w badaniu cytologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 62.148.88.* 01.08.05, 20:47 Pani doktor to była szósta tabl.Dziś wzięłam 11.plamienie wciąż trwa.Mój lekarz jest na urlopie...Ogólnie nic mi nie dolega.To jest już 5 opakowanie tych tabl.Może te informacje w czymś pomogą?!Z góry dziękuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 08:52 Moim zdaniem powinnas odstawić tabletki. Nie maja juz w tym miesiącu działania antykoncepcyjnego i nie ma co przedłużać dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
irmina35 Re: progesteron 01.08.05, 22:37 Badałam poziom progesteronu w 7 dniu po owulacji;wskazanie - 31,71 ng/ml - powyzej normy podanej przez laboratoeium [0,13-20,0 faza lutealna].Mam pytanie czy podwyższony progesteron może świadczyć o wczesnej ciąży? Kiedy w innych przypadkach bywa powyżej normy? (wyklucząjac oczywiście zażywanie progesteronu sztucznego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 23:33 mam 33 lata,pierwszą @ dostałam w wieku 16 lat,ale w zasadzie było to plamienie.przez dwa lata leczyłam sie u ginekologa pnieważ moje @ samoistne nie były normalne i końcu okazało się ze mam hiperprolaktynemię czynnosciową i bałam bromergon, później tabletki antykoncepcyjne(femoden).po ich odstawieniu wszystko przez jakiś czas było w normie...pierwszą ciażę poroniłam,zrobiłam badania,leczyłam się parlodelem do momentu zajścia w ciąże,która przebiegła bez problemu.@dostałam dość szybko i znowu po czasie zaczeły się problemy.brałam przez pewien czas stediril,który odstawiłam dwa lata temu i moje @ wyglądają różnie.wybrałam się z wizytą do ginekologa-endoktynologa,żeby uporządkować swoje hormony ponieważ mam też może nie silne,ale raczej męskie owłosienie.dostałam skierowanie na badania (pziom prolaktyny tylko podstawy,bo pani doktor powiedziała,że ta druga to nie problem).oto wyniki: estradiol-28,3 FT4-1,52 FT3- 3,53 PRL-3,87 LH-12,9 FSH-12,9 estradiol 28,3.pani doktor zaproponaowała mi stediril...nie zgodziłam się ponieważ mam początki żylaków i myślę o ciąży.ostatnio sporo czytam i boję się, że w przyszłości efekty mojego niedoleczenia mogą być poważne..co powinnam zrobić? dodam,ze obserwuję swój organim (jestem po kursie NPR) i uważam że moje cykle są bezowulacyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 08:56 Nie wiem co chcesz osiągnąć, czy antykoncepcję czy ciążę. To dość ważne przy planowaniu leczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:14 Dziękuję za odpowiedz nie jestem w tej chwili zdecydowana w 100% na ciążę,jeżeli chodzi o antykoncepcję chciałabym stosować NPR i mieć w miarę regularne cykle bez plamień Odpowiedz Link Zgłoś
alistar1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 08:53 dzień dobry Zaczęło się od swędzenia, zaczerwienienia i wręcz szczypania w wiadomym miejscu. W końcu poszłam do ginekologa po poradę (niestety moja ginekolog miała urlop). Lekarz przypisał mi Clotrimazolum (dopochwowo + krem) i właściwie jak ręką odjął. Clotrimazolum używałam już wcześniej- m.in po porodzie. Położna, która jest w poradni K powiedziała, gdy wychodziłam: Najlepiej kupić FLUMYCON dla siebie i męża, bo inaczej to będzie nawracało i ciągle będziecie się nawzajem zarażali. Stąd moje pytanie. Dodam, że objawy, o których pisałam powyżej, wystąpiły u mnie po raz pierwszy. 1)Czy zwrócić się do internisty o Flumycon 2)Czy lek ten jest bezpieczny, czy też należałoby zrobić szczegółowe badania 3)Czy stosując kurację Flumyconem trzeba brać np. witaminy albo inne leki wspomagające Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
alistar1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 08:54 Zaczęło się od swędzenia, zaczerwienienia i wręcz szczypania w wiadomym miejscu. W końcu poszłam do ginekologa po poradę (niestety moja ginekolog miała urlop). Lekarz przypisał mi Clotrimazolum (dopochwowo + krem) i właściwie jak ręką odjął. Clotrimazolum używałam już wcześniej- m.in po porodzie. Położna, która jest w poradni K powiedziała, gdy wychodziłam: Najlepiej kupić FLUMYCON dla siebie i męża, bo inaczej to będzie nawracało i ciągle będziecie się nawzajem zarażali. Stąd moje pytanie. Dodam, że objawy, o których pisałam powyżej, wystąpiły u mnie po raz pierwszy. 1)Czy zwrócić się do internisty o Flumycon 2)Czy lek ten jest bezpieczny, czy też należałoby zrobić szczegółowe badania 3)Czy stosując kurację Flumyconem trzeba brać np. witaminy albo inne leki wspomagające Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.gdynia.mm.pl 02.08.05, 11:50 Bardzo prosze o pomoc w rozszyfrowaniu wynikow badania histopatologicznego : "Residua cum inflammatione leikocytaria et fragmenta ovi", bede ogromnie wdzieczna! Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neta-si.pl 02.08.05, 12:42 Pani Doktor! Mam problemy z nawracajacymi stanami zapalnymi. Ostatnio infekcja przebiegala bezobjawowo, tylko przy probie stosunku pojawial sie niesamowity bol. Bralam wtedy Sterovag i pomoglo. Teraz po miesiaczce zauwazylam u siebie uplawy. Ginekolog przepisal mi Biseptol doustnie i Polseptol dopochwowo. Ale po 4 dniach stosowania tych lekow nie widze zadnej poprawy, jest nawet gorzej. Umowilam sie juz na kolejna wizyte jutro, ale prosze Pania bardzo o porade, bo nie wiem co robic. Za niecale 2 tygodnie wyjezdzam na wakcje Odpowiedz Link Zgłoś
b.dori Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 12:22 witam pani doktor czy można odłożyć krioterapię na następny cykl ,czyli za miesiąć,miałam mieć teraz w czwartek ale mam w sobotę wesele siostry i jednak przemyślałam że z upławami nie będę się dobrze czuła na weselu. A czy mogę do tego czasu współżyć,oczywiście z prezerwatywą ,moja gin powiedziała żeby nie bać się współżycia przy nadżerce,ale ja trochę się boję bo miałam te krwawienia. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
alistar1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 12:24 Pani ginekolog, dodam, że w robionym w grundniu badaniu cytologicznym grzybów u mnie nie stwierdzono- czy należałoby może je powtórzyć? Czy po prostu "profilaktycznie" przyjąć razem z mężem Flumycon? Odpowiedz Link Zgłoś
b.dori Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 12:28 Witam ponownie mam jeszcze jedno pytanie. Moja gin proponowała mi również oprucz krioterapii Solcogyn ,ale w końcu ja samam zdecydowałam sie na krio ,ale teraz tak myślę że może jednak powinnam zdecydować się najpierw na smarowanie solcogynem,moja nadżerka nie jest duża ,tylko troszke krwawi przy dotyku ,chodziaż to zdażyło się tylko raz. A czy po solcogynie można zaraz starać się o dzidzie czy trzeba jakiś czas odczekać ,bo tam są jakieś kwasy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
izkak22 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 14:43 witam Pani doktor mam do Pani pytanie a moze takze inne kobiety beda wiedzialy na to odpaoiedz.Czy tabletki furaginum maja wplyw na antykoncepcje biore Cilesty z tego co wyczytalam to nie ponieaw Furaginum nie jest antybiotykiem ale chcialabym sie upewnic dziekuje za szybka odpwoiedz moze Pani takze przeslac odpwoiedz na maila izkak22@o2.pl zawsze bedzie to szybciejpozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
izkak22 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 15:29 witam mam pytanie zaywam furagin i antykoncepcyje cilesty czy one maja na siebie jakies wplyw czy furagin obniza antykoncepcje??dziekuje za szybka odpwoiedz pozdrawiam mzoe pani napsiac takze na maila izkak22@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eps Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:45 Pani Doktor. Kilka watków wczesniej napisała Pani że po braniu hormonów moze sie zdażyć "przetrwanie pęcherzyka jajnikowego, co po odstawieniu terapii hormonalnej czasem się zdarza". Mam pytanie co to własciwie jest, bo mam tak sam problem jak tamta dziewczyna a lekarz u którego byłam nic mi nie powiedział. Bardzo prosze o odpowiedź. W załączeniu wkleiłma opis wątku wyżej zamieszczonego. Witam pani Doktor W styczniu br. odstawiałm po ponad 6 latach tabletki anty. Postanowiliśmy z mężem że "oczyścimy" sobie organizm i zabierzemy się za poczęcie dzidziusia Po odstawieniu tabletek dostałam w terminie, bez problemy okres i ogólnie czułam sie bardzo dobrze. Żadnych dolegliwości, atrakcji dziwnych i w ogóle wszystko super, jakbym nie egzystowała w ciągu ostatnich lat na hormonach I tak super było do czerwca i nagle dostałm okres z 14 dniowym opóźnieniem, co przy poprzedniej regularności cyklu było bardzo dziwne i ten okres był jakiś dziwny, bardzo bolący, skąpy i krótki( tylko 3 dni). Prawde powiedziawszy przypominał bardziej plamienia niz normalny okres. Zaniepokojona zrobiłam sobie test ciążowy ale był negatywny. Aha zaznaczam, iż przez ten okres czasu nie staraliśmy się celowo o dziecko i zabezpieczaliśmy sie nadal prezerwatywami. No i teraz znowu okres spóźnia sie już 8 dni. Ja czuje się jak balon, bolał mnie brzuch wczoraj jak przy pierwszym dniu okresu ale nic z niego nie wyszło Nie wiem czy to jakies spóźnine zaburzenia hormonalne, spadek poziomu niektórych ??? CZy czekać nadal na okres czy do lekarza iść ale nie chce na panikarę wyjść A we wrześniu jedziemy na urlop i chcieliśmy podjąc działania i o dziecko sie starać czy konieczne byłoby w takim wypadku zrobienie sobie badan na stężenie hormonów? martwię się bo nie chce zaszkodzić sobie albo ewentualnemu dziecku dziekuje bardzo za odpowiedź • Re: Martwić się czy nie? koala.mb 02.08.2005 08:44 + odpowiedz Myślę, że dobrze byłoby wykonać usg. Być może opóźnienie Twoich miesiączek wynika z przetrwania pęcherzyka jajnikowego, co po odstawieniu terapii hormonalnej czasem się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
izkak22 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.08.05, 17:17 koala.mb napisała: > Witam wszystkie forumowiczki po niejakiej przerwie Jeszcze raz dziękuje > za gratulacje. Piszcie do mnie , będe odpowiadać w miarę możliwości. Gdyby > coś mi umkneło, to powtarzajcie na priv. Tam zajrze na pewno ( jeśli > oczywiście moje glusie pozwolą ). Serdecznie pozdrawiam > Maria Brzozowska - Łódź ( koala.mb) witam! mam do Pani pytanie czy furagin wpływa nadziałanie tabletek antykoncepcyjnych??prosze o szybka odpwoiedz z gory dziekuje,izkak22@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 02.08.05, 18:56 Witam serdecznie. Chcialabym się dowiedzieć czy przy endometriozie moge mieć problemy z częstym oddawaniem moczu? badania moczu są w porządku, zauwazyłam to już od dawna i zaczęło się to zanim zaczęłam współzyć i tak sie zastanawiam czy to może być przyczyna. Od lekarza dziś właściwie wrócilam po prostu zapomnialam sie o to zapytać dlatego pytam tu na forum Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lunia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 19:59 Witam. W związku z tym że mam miesiączki poprzedzone lekkim plamieniem dostałam Duphaston, który biorę trzeci cykl. Niestety teraz plamienie przed okresem zaczyna się wcześniej, trwa koło tygodnia, okres jest bardzo obfity a po okresie pojawiło sie dodatkowo plamienie i brudzenie które ślimaczy się jeszcze kilka dni. O czym może świadczyć taka reakcja? Plamień miało nie być...Czy lek należy odstawić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przestraszona Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:26 Wczoraj pojawily sie u mnie bezzapachowe uplawy przypominajace twarozek, co wskazywaloby chyba infekcje grzybicza. Studiujac posty na temat grzybicy na forum dowiedzialam sie jednak, ze powinno im towarzyszyc pieczenie i swiad, czego u mnie na szczesnie nie ma. Za chwile lapie za telefon i umawiam sie na wizyte u ginekologa, ale czy w miedzyczasie ktos moze mi powiedziec, co mi sie moglo przyplatac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EPS Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.12b.piotrkow.pilicka.pl 03.08.05, 13:14 wszystko wskazuje na grzybicę. Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka35 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.08.05, 13:15 Pani Doktor, czytając forum zauwazyłam kilka wypowiedzi dotyczących skrzepów w krwi miesiączkowej. Nie wiem jak one wyglądaja, ale u mnie zawsze podczas miesiączki wystepuja takie jakby skrzepy, ktos na forum okreslił, że przypominają "kawałki surowej wątróbki", nie jest ich bardzo duzo i tylko na początku krwawienia, miesiączki mam raczej skape i krótkie (1-2 dni potem czasem plamienie), cykle srednio 30 dniowe, mam 30 lat , nigdy nie rodziłam i nie mam zadnych dolegliwości. co jest tego przyczyną? Czy jest powód do niepokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
agos4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.08.05, 14:34 Pani Doktor!! Mam pytanie dotyczące stosowania leku:gynalgin!Czy mozna go stosowac podczas miesiaczki?Jesli tak to w jaki sposob??Prosze o szybką odpowiedz!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 17:33 Witam pani doktor. mam taki problem ,ponad rok leczę sie już na hiperpr ,biorę parlodel,ostatnio miałam usg ,pęcherzyk rósł ,ale gin powiedział że nie wiadomo czy pęknie ,nie mam możliwości teraz żeby pójść 2 raz sprawdzić bo akurat mam wyjazd. Ale jak mi sie nie uda zajść w ciągu następnych miesięcy ,co doktor powiedział że zrobi mi monitoring cyklu ,żeby sprawdzić czy pęka. I już nie spytałam go czy jak nie pęka co dalej ze mną będzie i jakie leczenie mnie czeka.I właśnie mam takie pytannie jak to wygląda ,czy bierze się tabl czy zastrzyki .I jakie to są leki . pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zmartwiona... Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 217.96.3.* 03.08.05, 15:37 Witam. Mam pewien problem... Od pewnego czasu zauwazylam u siebie krwawe uplawy...Sciany pochwy sa opuchniete... Dodam ze jeszcze nie wspolzylam oraz uzywam tamponow. Czy sa jakies domowe sposoby leczenia tego? Czy to moze byc zapalenie scian pochwy lub calej pochwy?... Prosze o odpowiedz... P.S. Nie chcialabym isc z tym do ginekologa...Mam dopiero 16 lat i strasznie bym sie wstydzila... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Cerazette, pani dr pomocy :( IP: *.petrus.com.pl 03.08.05, 15:39 Kochana Pani Doktor! Dwa miesiace temu urodzilam Dzidzie. Od dwoch tygodni biore Cerazette. Zanim zaczelam brac te tabletki mialam krwawienie lekkie. Teraz to krwawienie jest mocniejsze. Nie takie jak typowy okres ale jest. Czy to normalne?Czy mam odstawic tabletki i czy to ich wina? Dodam ze mialam robione dwukrotnie badanie (łącznie z usg ginekologicznym) i wszystko jest ok! Co wiec jest przyczyna i co robic? Pozdrawiam i sciskam Pania i Maluchy! Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.pronet.lublin.pl 03.08.05, 19:40 Witam. Pani doktor jestem wlasnie w trakcie brania mojego 1 opakowania harmonetu (10 tabletka) oprocz plamien (moja dr uprzedzała ze moga wytapic przy 1 op) odczuwam bardzo dokuczliwy bol piersi, szczegolnie 1. zawsze odczuwalam silne bole przed okresem, ale okres skonczyl mi sie 3 dni temu, i bol tym razem nie ustapil. czy powinnam pani zdaniem zglosic sie do lekarza, czy moze jest to normalne przy 1 opakowaniu? poza tym czuje sie dobrze. dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.08.05, 21:13 Pani doktor, czy można stosować Lactovaginal w czasie krwawienia po cc (2 tyg.)? Wiem,że w czasie okresu można...Czuje lekkie szczypanie, dlatego pytam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nunka działanie pigułek w czasie 7-dniowej przerwy???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:25 Chciałabym wiedziec czy podczas tych dnich jestem mniej zabezpieczona? a jesli nie wziełabym nastepnego opakowania a stosunek opcjonalnie odbył sie podczas tych dni to czy jest jakies ryzyko zajscia w ciąze???? Odpowiedz Link Zgłoś
mika234 żylaki a antykoncepcja 03.08.05, 22:27 P. dr, przy drugiej ciązy wyszedł mi żylak pod kolanem po porodzie wchłonął się z małym problemem tzn. miałam powierzchniowe zapalenie żyły. I wróciłam w czwartej dobie do szpitala, dostawałam kleksan i antybiotyki. Teraz jestem 10 mies po porodzie, noga w porządku choć troszkę widoczne są te moje żyły. Zastanawiam się czy mogę przyjmować tabl. antykoncepcyjne, ew. zastrzyk hormonalny czy najlepsza będzie wkładka o ile będę mogła ją mieć. Dodam, że mój ojciec ma też żylaki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giza endometrioza i PCO stwierdzone laparoskopowo IP: *.net.euron.pl 03.08.05, 23:16 Pani doktor mam 27 lat i od miesiąca wiem chociaż nie miałam żadnych objawów jednej ani drugiej choroby.Biorę danazol 3 razy dziennie i na razie sobie z tym radzę chociaż deprecha jest mym częstym gościem, ale to nie jest problem. Chcę mieć dzidziusia, ale boję się bo w moim przypadku po 6 miesięcznej kuracji danazolem mam mieć kolejną laparo by sprawdzić endo i wykonać tzw. zabieg uwolnienia pęcheżyków z jajników( wykonanie mikroskopijnych nacięC)nie pamiętam w tej chwili fachowej nazwy.I od tej chwili (w\g mojego gina) będę mieć 1 rok na zajście w ciążę, a jeśli się to nie powiedzie zostaje tylko pozaustrojowe.Bardzo się tego obawiam.Czy nie ma jakiejś innej metody nieinwazynej leczenia tych schorzeń.Konsultowałam się z innymi ginami ale oni nie powiedzieli mi do końca czy mam się godzić na następną laparoskopię czy nie. Pani doktor badzo proszę o odpowiedź.Co mam dalej robić??? Odpowiedz Link Zgłoś
jenifer1 Amotaks 1g w ciąży 04.08.05, 07:16 Pani doktor plamiłam i dostałam od lekarza dupfaston i amotaks- wtedy 3 tyd. od zapłodnienia. Lekarz nie wypisał dawki leku i mi go w aptece nie sprzedali. Po 2 tyg. - obecnie 5 tydz., plamienie już prawie nie widoczne- lekarz stwierdził, że i tak muszę wziąć ten antybiotyk, bo standardowo się go wypisuje przy plamieniach.Czy faktycznie muszę go wziąść- plamienia nie wiadomo skąd się wzięły. Pęcherzyk ma na razie prawidłową wielkość. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa79 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.08.05, 14:04 dzien dobry prosze odp.mi na pytanie czy dziewica moze miec wykonane usg dopochwowe? z gory dziekuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś