Gość: hejjkum Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 23.09.05, 19:27 Pani Doktor, bylam dzisiaj na USG - 23.09. Bije serduszko i dzidzia ma 7t5d - 1,4 -1,5 cm, to by sie zgadzalo z USG ktore robilam w ostatnia sobote 17.09 (prawie tydzien temu i bylo 6t6d -o.85 cm). Na USG Nie widac przyczyny plamien ani krwawien. Wczoraj mialam bole krzyza i dol brzucha i krwawilam - tak jakby byl to poczatek miesiaczki, ale nie "rozkrecilo sie bardziej" i po 3 Duphastonach wczoraj przeszly bole i lepiej sie poczulam. Od wczoraj tez biore Duphaston 4X1 tabl. tak jak Pani zalecila. Co moze oznaczac tak niski poziom HCG (pisalam przed wczoraj o wynikach pare postow wyzej)? o niedomodze hormonalnej, o poczatku poronienia, o wadach plodu? na ile mozna tym Duphastonem to "nadgonic"? . Blagam Pania o szczera odpowiedz. Mam tez pytania dotyczace co moge robic zeby Malenstwu pomoc? - siedziec, stac na glowie, lezec - ja sama juz nie mam pojecia. Mam 21 msc coreczke i wiadomo troche to kosztuje wysilku. Nie mamy tutaj zupelnie nikogo kto moglby nam pomoc, a maz pracuje po 12 g. zastanawiamy sie nad "sciagnieciem" do USA ktorejs z mam - meza lub mojej, ale tylko w przypadku zaleconego lezenia. Noi pytania o Duphaston jak i kiedy go zmniejszac i jak dlugo go brac, bo musimy zorganizowac przwoz do USA tego leku, a zostalo mi tylko 3 opakowania, prosze o dokladne instrukcje. Teoretycznie, nie biorac pod uwage USG, w ktorym tyg ciazy jestem ? pierwszy dzien OM 28 lipca. Czekam i dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:33 Witam.Czy to prawda że tabletki anty można zacząć brać w dowolnym dniu cyklu, np w 5?Czy wtedy biorę np. 5 tabletkę 5 dnia, czy 1?Dziekuje z góry za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.09.05, 19:43 Dobrze, że napisałaś, bo ciężko mi było robic cokolwiek trzymajac caly czas kciuki ). Cieszę się bardzo, że się udało. Jeśli na razie w usg wszystko wyglada w porządku nie ma co sie zastanawiać o co chodzi z hCG. Od nadmiaru wiadomości tylko człowiek ma złe samopoczucie. Na pewno musisz leżeć, bo to podstawowe postępowanie w zagrażajacym poronieniu, a leki sa jedynie działaniem wspomagajacym. Nie powinnas sama zajmować sie teraz córeczka Dość trudno mi prowadzić Twoja ciążę wirtualnie. Zwykle podaje się Duphaston najwyżej do 16 tygodnia ciąży w dawce 2x1 tabletka, do czego należy stopniowo zmniejszać po ustąpieniu plamienia oraz bólów w podbrzuszu i krzyżu. Wg ostatniej miesiączki obecnie jest skończone 8 tygodni ciąży. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spanikowana Re: ginekolog-położnik BLAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:46 Bardzo Prosze o pomoc i odpowiedz na moje pytanie. Otorz od prawie 9 miesiecy zazywam diane( nie pominelam nigdy zadnej tabletki i przyjmuje bardzo leguralnie) od kilku miesiecy wspolzyje z moim chlopkiem ale ostatnio zrobilismy to bez prezerwatywy z tym ze wytrysk nie bylo do srodka.Czy przez takie "cos" moza zajsc w ciaze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hejjkum Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 23.09.05, 20:27 ehhhhh z Wami lekarzami to tak zawsze - ciezko cos wyciagnac Chcialabym wiedziec poprostu co moze lub co sie dzieje z tym moim cialem i czy ono da rade pociagnac i mnie i Fasolke i czego mam pilnowac i o co domagac sie lub prosic tutaj lekarzy( bo Oni sami z siebie zalecaja tylko zeby nie chodzic na silownie, to tyle z rad na temat badan i postepowania pacjenta ). To niech Pani chociaz powie czy tym Duphastonem mozna to hcg nadgonic? (W kazdym razie krwawienie jest na tym samym poziomie. Nie jest to plamienie, ale tez nie ciezkie krwawienia - poprostu sam poczatek miesiaczki - cos takiego). Tak powaznie, to jest Pani niesamowita. Tempo reakcji i Pani zaangazowanie jest niezwykle. Pani tez ma swoje dziecko i rodzine i tez musi im Pani posiecic czas plus praca zawodowa i jeszcze Forum, ktore tez "kradnie" czas. Bardzo Pani dziekuje za trzymanie kciukow i szybka odpowiedz. Calusy dla Pani i zycze zdrowia dlacalej Pani rodzinki. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.09.05, 17:17 Dzięki za słowa uznania, jednak myslę, że są one trochę na wyrost. Ja lubię to co robię i tyle. Żadnego czasu mi forum nie kradnie, bo jestem tutaj tylko wówczas kiedy moje dzieci ( mam ich trzy sztuki) i reszta rodziny mnie nie potrzebują. Ale o to mniejsza. Duphaston "nie nadgoni" bhCG ponieważ jest to gestagen czyli pochodna progesteronu. Rolą bhCG jest utrzymanie funkcji ciałka żółtego czyli narzadu wytwarzającego w ciązy progesteron. Jeśli hCG jest niskie to progesteronu wytwarzane jest mniej i trzeba go uzupełniać. Takie jest załozenie podawania w ciąży gestagenów. Nie wiem dlaczego krwawisz, jednak na pewno jest to objaw mocno niepokojący. Nic więcej nie potrafię Ci powiedzieć, bo nie mam możliwości zbadania Cię ani obejrzenia obrazu usg, co w takim przypadku jak Twój mogłoby mi nieco rozjaśnić w głowie. W kazdym razie powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 83.238.172.* 25.09.05, 18:17 Czy to prawda ze tylko cytologia wykonana metoda szczoteczkowa jest wiarygodna? Odpowiedz Link Zgłoś
adix100 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.09.05, 19:54 mam pytanie do pani a minowicie.JakiS czas temu na otoczce sutka pojawły misię malusieńkie dziureczki z których wydobywa się biła bardzo gęsta wydzielina są to takie bardzo białe w cudzysłowiu glistki jest to 5 dziureczek w jednym miejscu .Teraz zauważyłam jedną na drugiej piersi proszę o jakąkolwiek odp na łamach forum z góry serdecznie dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:55 musiałabym to zobaczyć. Kiepska mam wyobraźnię ( Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:53 A jakie inne metody masz na myśli? Metoda szczoteczkowa na pewno jest wiarygodna. Ale czy tylko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 83.238.172.* 26.09.05, 14:25 patyczek z wata i jeszcze jedna ale umknela mi nazwa.Czy takimi metodami cytologia jest niewiarygodna i nie ma co brac jej pod uwage?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 18:42 W porównaniu z "patyczkiem z wata" na pewno metoda szczoteczkowa jest bardziej wiarygodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hejjkum Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 26.09.05, 13:57 dziekuje jeszcze raz za rozjasnienie mi w glowie. od najblizszego czwartku bede miala pomoc do mojej coreczki wiec poleze sobie. Krwawienie sie zmniejszylo przy Duphastonie 4x1 i oszczednym trybie zycia, mam tylko plamienia. pozdrawiam Pania serdecznie i bardzo sie ciesze, ze robi Pani to co lubi. Malo jest ludzi ktorzy chca poswiecac swoj czas dla innych zupelnie wolontaryjnie. Bardzo Pani za to dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSIA co z mięśniakami? Bardzo proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 11:56 Pani doktor. Proszę o poradę dla mojej mamy. Od jakiegoś czasu mama (47lat) miewa bóle w podbrzuszu. Na USG okazało się, że ma macicę o nieregularnych kształtach mięśniakowatą. Mięsniak śródścienny 4cm, mięśniak podsurowickowy 6cm. Do tego jeszcze torbiel na jajniku. Lekarz sugeruje operację usunięcia mięśniaków. Mama ma najpierw iść do szpitala na wyczyszczenie i później operacja. Czy istnieje szansa,że nie trzeba będzie usuwać operacyjnie?Czy może obyć się z samym czyszczeniem i ewentualnie farmakologiczne leczenie?. Co robi się z takimi mięśniakami?Proszę o odpowiedź. dziękuję z góry. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 194.146.128.* 23.09.05, 19:50 WITAM PANIĄ DOKTOR. NARZESZCIE SIŁA FACHOWA MA CHĘCI POMÓC KOBIETKOM. JA MAM NASTEPUJACY PROBLEM: ODCZUWAM CZĘSTO BÓL PODCZAS STOSUNKU. RAZ BOLI MNIE PRZY WEJŚCIU DO POCHWY A CZASAMI GDZIES DALEKO, MAM WRAŻENIE ŻE W BRZUCHU. MAM PRZELECZONA NADŻERKĘ SOLCOGYNEM I TYŁOZGIECIE SZYJKI MACICY. ROZMAWIAŁAM Z KILKOMA LEKARZAMAMI, TEIWRDZA ŻE ODCZUWAM BÓL WŁASNIE PRZEZ NADŻERKE I TO TYŁOZGIĘCIE. DODAM,ŻE MAM SKŁONNOŚĆ DO GRZYBICY, ALE NAWET JAK JESTEM WYLECZONA I NIE MAMA ŻADNEGO GRZYBKA ITP. ODCZUWAM BÓL. CZY TAM BĘDZIE JUZ ZAWSZE? PROSZE O POMOC. Z GÓRY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDŹ. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.09.05, 17:06 Przy dużym tyłozgięciu macicy ból przy stosunku może pojawić się i dotyczy to głębokiej penetracji, najczęsciej w określonych pozycjach. natomiast nie ma czegoś takiego jak ból spowodowany nadżerka - ona nie powoduje dolegliwości bólowych. Obecnośc nadżerki natomiast może sprzyjać stanom zapalnym pochwy, a te pozbawieniu pochwy naturalnej flory bakteryjnej. Takie środowisko pochwy może sprzyjac zmianom powodujący dyskomfort w trakcie współżycia. jest to jednak inny rodzaj bólu niż spowodowany tyłozgięciem macicy i tych dwóch powodów nie należy rozpatrywać wspólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
margret79 po leczeniu toxo... 23.09.05, 20:30 Witam serdecznie i bardzo dziękuję za odpowiedź dotyczącą tego czy robić badania IgG w przerwie leczenia antybiotykiem Rovamycine. Oczywiście wykonam to badanie Moja gina powiedziała, że jeżeli będą dobre wyniki to po całkowitym leczeniu tzn. II turze Rova nie będę musiała wykonywać ponownie IgG. No i dopiero po przyjściu do domu uświadomiłam sobie, ze może mogłabym rozpocząć prędzej starania o bobo. Jednak jest małe "ale" przez 2 miesiace brałam pigułki anty - Harmonet. (przed leczeniem pigułek nie brałam przez 8 m-cy) Czy w związku z tym będę musiała po odstawieniu tabletek przeczekać jeden cykl, czy mogłabym już rozpocząć starania w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek. Przed leczeniem badałam swoje cykle i były ok. Tempka tak jak trzeba i śluz też więc...może. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytanie Re: Pytanie o tabl.Antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 08:11 Witam.Mam kilka pytan odnosnie tabl.antykoncepcyjnych. Biore diane od stycznia zaczelam ja brac z powodu problemow zwiazanych z cera i przetluszczajacymi sie wlosami.Poniewaz ginekolog powiedzial ze diane to takze tabl.anty tutaj moje pytania 1. jak dziala tak tabletka ze zapobiega zajsciu w ciaze. 2.Czytalam ze wzskaznik Perla dla tabl.Anty to 0,1-0,5 wiec jakie moga byc przyczyny zajscia w ciaze przy braniu tabletek. I jeszcze ostatnie moje pytanie. Zmieniam diane na Hormonet i czy bede juz w I opakowaniu zabezpieczona? I jeszcze jedno pytanie: czy bez obaw mozna wspolzyc bez dodatkowego zabezpieczenia biorac diane lub inne tabl.anty wraz z wytryskiem w srodku pochwy. Duzo tych pytan ale bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pytanie o tabl.Antykoncepcyjne 25.09.05, 17:21 Troche sie dziwię, że biorąc tyle miesięcy Diane nie zainteresowałaś się tym wcześniej i nie wypytałaś o to wszystko swojego lekarza. Są to podstawowe pytania dotyczące działania tabletek antykoncepcyjnych. Weź do ręki każdą jedną broszurke o antykoncepcji a wszystko tam znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: po leczeniu toxo... 25.09.05, 17:18 Teoretycznie po odstawieniu tabletek zaleca się przynajmniej 2-3 miesiące bez starań, jednak jeśli uda Ci się zajść w ciążę, to pewnie nic się nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antosia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 62.233.185.* 24.09.05, 08:34 Droga Pani Doktor, 4 miesiące temu urodziłam dziecko - rodziłam siłami natury, na koniec pękłam w 3 miejscach. Po 6 tyg poszłam na wizytę kontrolną i okazało się, że Pani Ginekolog zaszyła mi wejście do pochwy - oczywiście nie całe, ale zrobiła sobie taką ósemkę. Po znieczuleniu, mój ginekolog mi to przeciął - po 3 dniach wszystko sie ładnie zagoiło. Jednak ze współżyciem czekaliśmy jeszcze 2 tyg - wtedy okazało się, ze stosunek z moim mężem jest prawie niemożliwy. Początkowo myśleliśmy, że to wina tego, że byłam na nowo cięta i wstrzymaliśmy się jeszcze 1,5 miesiąca. I po kolejnej próbie okazało się, że nadal mnie wewnątrz boli. Poszłam do ginekologa i powiedziął mi, że jestem za wąsko zszyta i nic się już nie da zrobić. Teraz moje pytanie do Pani: czy rzeczywiście nic się już nie da zrobić, czy każda próba współżycia będzie tak bolała? czy może można przeprowadzić drobny zabieg hirurgiczny? chyba, że Pani radzi próbować i z czasem to sie unormuje? pozdrawiam Panią serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jusska1 CO TERAZ??? :/ 24.09.05, 09:35 Pani doktor mam prośbę o poradę, wczoraj powinnam wziąść pierwsza tabletkę z nowego opakowania (już 6) Novonette, niestety z powodu natychmiastowego wyjazdu nie wzielam ze sobą tabletek i niestety nie przyjme tabletki również dziś i jutro. Dlatego nie wiem jak mam teraz postapić czy zrobić miesięczną przerwę w braniu tabletek i zacząć wszystko od poczatku tzn. pierwsza wziąść w pierwszy dzień miesiączki, czy pominąc te trzy tabletki i zacząć brać od poniedziałku od 18. Bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jusska1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.09.05, 09:36 Pani doktor mam prośbę o poradę, wczoraj powinnam wziąść pierwsza tabletkę z nowego opakowania (już 6) Novonette, niestety z powodu natychmiastowego wyjazdu nie wzielam ze sobą tabletek i niestety nie przyjme tabletki również dziś i jutro. Dlatego nie wiem jak mam teraz postapić czy zrobić miesięczną przerwę w braniu tabletek i zacząć wszystko od poczatku tzn. pierwsza wziąść w pierwszy dzień miesiączki, czy pominąc te trzy tabletki i zacząć brać od poniedziałku od 18. Bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jusska1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.09.05, 09:40 Pani doktor mam prośbę o poradę, wczoraj powinnam wziąść pierwszą tabletkę z nowego opankowania Novenette (jest to 6 opakowanie) ale niestety z powodu wyjazdu zapomnialam wziąść ze soba tabletek, których nie moge również przyjąć dziś i jutro. Bardzo prosze mi poradzić co mam w tej sutyacji zrobić: czy miesiąc przerwy czy w poniedziałek wziąść tabletkę i skończyc na 18? Bardzo dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELIZA Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 24.09.05, 14:44 Witam Pania Doktor! Mam pytanie, podejrzewam u siebie objawy grzybicy (mialam kilka razy grzybice pochwy) teraz zauwazylam u siebie cos zupelnie innego, odczuwam ogromne swedzenie w okolicach odbytu i w miejscu pomiedzy odbytem a wejsciem do pochwy, zaobserwowalam bialawa wydzieline a teraz rowniez uplawy z pochwy. Pytanie do kogo sie zglosic? Czy do ginekologa, czy ginekolog pomoze rowniez na takie dolegliwosci. Jak sie leczy taka dziwna grzybice i co sie stalo ze zaczela sie ona wlasnie w takim miejscu. Dodam ze nie bralam zadnych antybiotyków, poprzednia grzybice pochwy mialam wyleczona do konca. Pozdrawiam Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
agulundzia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 09:34 mam pytanie chciała bym zrobić sobie test ciązowy tylko nie wiem po jakim czasie od stosunku moge go zrobic jestem w depresji pomozcie mi bo mam 14 lat Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:52 najlepiej w terminie spodziewanej miesiączki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna ruchy płodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 08:29 Jestem w 32tc. Od jakiegoś czasu czuję jakby moje dziecko drżało. Nie trwa to długo parę sekund ale zaczynam się martwić. Czy to coś niepokojącego, czy dziecko może wykonywać takie ruchy? Odpowiedz Link Zgłoś
minia1984 Re: bolacy prawy jajnik 25.09.05, 18:16 Witam od jakiegos czau odczuwalam klucie w prawym jajniku i bol po prawej stronie plecow w okolicy krzyza(miesiaczki mialam regularne choc niestety bolesne sa(( bylam u ginekologa 2 tygodnie temu i stwierdzil zapalenie prawego jajnika(oraz infekcje pochwy) bralam juz dwa antybiotyki, tabletki dopochwowe i nadal czuje klucie w prawym jajnkiku oraz bol plecow po prawej stronie,czy to mozliwe ze jednak to nie jest zapalenie jajnika?? czy to moze cos innego??czy mozliwe tez ze nie przeszlo mi po 10 dnowej kuracji antybiotykami, jestem juz straszniue zmeczona psychicznie i fizycznie tym wszystkim...przeszkadza mi to w codziennym funkcjonowaniu... do ginekologa na kontrole ide 4.10 wiec dopiwro za tydzien i nie wiem co robic z tym wszytskim czy kiedys mi to przejdzie i czy mozliwe zeby jajnik tak dlugo bolal(((((((Z gory dziekuje za dopowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
karina66 Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? 25.09.05, 20:48 Moje wyniki to IgM ujemne ale IgG 790.Czy takie wysokie przeciwciała są groźne???Staramy się z mężem o dziecko.Pierwsza moja ciąża zakończyła się w 40tyg porodem wywoływanym bo dziecko nie żyło.Druga ciążę poroniłam w 5 tyg.Teraz znów poróbujemy ale zastanawiam się czy to mogło mieć wplyw na tamte ciąże i czy może na następną. A i jeszcze jedno pytanko.Dziś jest 7 dc a jutro mam wizytę u dentysty (usunięcie dwóch ósemek).Czy znieczulenie zniknie z mojego organizmu przed owulacją?Usuwam je bo w ciąży jest mi niedobrze pzry myciu zębów.Chciałam wcześniej ale przełożyli i teraz nie jestem pewna czy mogę.Czy to nie za późno?? Czy nie zaszkodzi ciąży w którą mam nadzieję zajść już w tym cyklu?? Karina Odpowiedz Link Zgłoś
karina66 Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? 25.09.05, 20:50 Zapomniałam napisać,że awidność cytom wyszła 89%. Karina Odpowiedz Link Zgłoś
karina66 Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? 25.09.05, 20:52 Zapomniałm dodać,że awidność wyszła 89%. Karina Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? 26.09.05, 13:45 z dentystą i znieczuleniem nie ma problemu. Wątpliwości związane z cytomegalia najlepiej jak najszybciej skonsultuj ze specjalistą chorób zakaźnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toffii Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.10.05, 13:05 mam pytanie czy jeśli wyniki cytomegalii wyszły u mnie następujaco IgG - dodatnie, IgM - ujemne, to czy mój mąż też powinien sie przebadać w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? 25.10.05, 16:31 Może się przebadać jeśli ma taką potrzebe, jednak wyniki świadcza o tym, że miałaś kontakt z chorobą, a w chwili obecnej nie jesteś chora. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Paciorkowiec beta hemolizujący...cd Pilne 26.09.05, 06:16 Na poczatku dziękuję za poradę w sprawie paciorkowca. Skończyliśmy antybiotyk doustny i dopochwowy. Ale wczoraj rano córka( 8 lat, bo jej dotyczy problem) znowu plamiła krwią! Jaka jest tego przyczyna? Co się dzieje? Leczymy się od kilku tygodni. Badania wykazały tylko tego paciorkowca, choć były wykonane po podaniu Macmiroru i Pimafukortu. Córka miała straszne, ropne upławy i plamienie. Teraz jednak jest bez upławów tylko wczoraj rano krew. Mój ginekolog dziecięcy jest na urlopie. Jutro idę do pediatry, ale może Pani Doktor coś zasugeruje. Odpowiedz Link Zgłoś
dulce3 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 09:45 Mam pytanie do Pani doktor Czy dzieczynie w wieku 20 lat ginekolog podałby leki hormonalne na wywolanie miesiaczki po 40 dniach opoznienia? I czy takie leki bierze sie 3 razy po jednej tabletce? Prosze o odpowiedz to dla mnie bardzo wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
dulce3 to dla mnie bardzo wazne. 26.09.05, 09:49 Czy dzieczynie w wieku 20 lat ginekolog podałby leki hormonalne na wywolanie miesiaczki po 40 dniach opoznienia? I czy takie leki bierze sie 3 razy po jednej tabletce? Prosze o odpowiedz to dla mnie bardzo wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: to dla mnie bardzo wazne. 26.09.05, 13:47 Za mało mam danych i nie wiem o co chodzi w Twoim pytaniu. Na wywołanie miesiaczki podaje sie rozne leki w róznych postaciach i dawkach. napisz o jaki lek chodzi. Po 40 dniach od początku cyklu miesiączke można wywoływać przy ujemnym teście ciążowym oraz badaniu usg z ocena endometrium, która umożliwia najlepsze dobranie leku. Odpowiedz Link Zgłoś
mutak Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 26.09.05, 10:54 Witam Mam pytanie: byłam w piątek na USG piersi i lekarz powiedział, że mam niewielką torbiel w lewej piersi i do tegopowiększony węzeł chłonny z prawej strony, napisął węzel podejrzliwy? włóknisty? Zalecił kontrole internistyczną. Prosze napisac, czy to coś złego, czy torbiele moga byc niezlośliwe, i co z tym węzłem? Jakie badania moż ezlecic internsit ai w jaki sposób moż esprawdzić czy to coś złego? Prosze o poradę Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 26.09.05, 13:54 Proponuje wizyte u onkologa. jesli powie, że to nic możesz byc spokojna. Odpowiedz Link Zgłoś
mutak Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 27.09.05, 11:28 Proszę mi powiedzięc, mam napisane, że węzeł chłonny ze zgrubieniem warstwy korowej o wym. ok 5x3 mm - wskazana kontrola usg za ok 1 miesiac, do rozważenia BACC. Cot o jest tne BACC? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 27.09.05, 14:38 BACC - biopsja aspiracyjna cienkoigłowa Odpowiedz Link Zgłoś
mutak Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 27.09.05, 14:59 A prosze mi powiedziec jeszcze, jakie badania internista może zlecic? Czego on właściwie może szukac, jaka choroba może być zwiazana internistycznie? I skąd powiększania węzłów chłonnych? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 27.09.05, 17:00 Węzły chłonne moga ulegać powiększeniu odczynowo , towarzycząc chorobom infekcyjnym i układowym. Internista moze zlecić badania w zależności od wywiadu oraz wyniku badania internistycznego Odpowiedz Link Zgłoś
mutak Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 03.10.05, 11:26 Witam |jestem po konsultacji i badaniach internisttycznych, które nic nie wykaząły - żadnej infekcji. Czy w związku z tym powinnam licyzc się z biopsją? Czy powinnam udac się do tego samego lekarza co ostatnio czy może do innego, by potwierdzić poprzedni wynik? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 08.10.05, 23:02 Moim zdaniem powinnas poddac się biopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 62.134.128.* 26.09.05, 11:30 Pani Doktor, 3 lata temu wymrozilam nadzerkę i od tamtej pory uplawy ustaly-super ale nastąpila straszna suchosć pochwy... Bez kremow nie moge sie obejsc.To jest straszne, gdy kocham sie z mezem, podniecam sie, jest czuly i kochany ale NIC ze mnei nie idzie wysicnąć. Jak mozna mi pomoć? Jest cos na taką dolegliwość ? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:48 W trakcie wymrażania może niekiedy dojść do uszkodzenia gruczołów wytwarzających śluz. Niewiele z tym da się później zrobic niestety ( Odpowiedz Link Zgłoś
agusia713 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:17 Witam, już wcześniej pytałam o męża i zastrzyki gentomycyny, ale za nim zadam nurtujące mnie pytanie muszę opisać trochę sutuację. Staram się o drugie dziecko, w pierwszą ciążę zaszłam bez problemu i urodziłam normalnie, bez problemu. W drugą też zaszłam tak jak sobie planowaliśmy, tylko że na początku 8 tygodnia poroniłam. Ponieważ wizyta u lekarza prowadzącego miała być w czwartek, a poroniłam w środę, to niezdąrzył jej potwierdzić i trudno było ustalić przyczyny poronienia. Zmieniłam lekarza (nie wiem do końca czemu), a nowy kazał zrobić badania surowicy na obecność autoprzeciwciał przeciwko kardiolipinom-elisa (IgG i IgM) - wyszły ok i miałam z mężem dalej się starać. Nic nie wychodziło, więc znowu zmieniłam lekarza, który zlecił zrobienie badań hormonalnych i pobrał do badania posiew szyjki macicy. Badania hormanalne wyszły ok, za to posiew nie. I tak miałam robione już trzy posiewy, przyjmuję antybiotyki i nadal utrzymuje się "ureaplasma urealyticum". Proszę mi powiedzieć co mam robić, czym to się leczy, bo sił mi już brak. Brałam już doksycyklinę, gentomycynę, bo w drugim posiewie pojawiła się "pseudomonas", a w trzecim posiewie mam nadal ureaplasmę. I jeszcze następne pytanie: skąd to mogłam złapać i czy ta bakteria mogła tak długo się utrzymywać i być odpowiedzialna za poronienie, (to już prawie rok minął jak poroniłam). Lekarz odkąd miałam robione posiewy (lipec tego roku) - nakazał żeby niewspółżyć - i tak też robiłam, ale ile można .... czy możemy kochać się z prezerwatywą,.... bo niedługo mi się małżeństwo rozpadnie ;-((( Bardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:50 Niestety nic Ci nie powiem. Musisz o tym porozmawiać ze swoim lekarzem. Nie możesz postępować wg zdania różnych lekarzy, a trzymaj się jednego, to może cos z tego będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zizimna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:28 Dzień dobry, nie miesiączkowałam 7 miesięcy(dieta, spadek masy ciała), wcześniej też miałam nieregularne miesiączki. Po 7 miesiacach dostałam okres, skąpy bardzo, pozniej brałam Luteine 16. - 25. d.c. na wywołanie, okres nie pojawił się pomimo Luteiny, o czym to może świadczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:51 o niedomodze podwzgórza i/lub przysadki. Odpowiedz Link Zgłoś
zizimna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 14:23 Dziękuję za odp. Mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie - czy takie niedomoagania leczy się jakimiś hormonami, czy można to zostawić, tak jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 18:39 Przede wszystkim trzeba doprowadzić się do prawidłowej ( należnej ) masy ciała, nastepnie oznaczyć poziomy hormonów i leczyc zależnie co chce sie uzyskać ( regularne cykle, antykoncepcję, ciążę ) Odpowiedz Link Zgłoś
maria_swiderska nadzerka 26.09.05, 16:42 moj ginekolog wykryl u mnie nadzerke ( mam 19 lat) zaproponowal wymrarzanie w swoim prywatnym gabinecie za 250 zl. zgodzic sie? slyszalam, ze potem pojawiaja sie problemy z ciaza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Tabletki antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:10 Witam.Czy to prawda że tabletki antykoncepcyjne można zacząć brać w dowolnym dniu cyklu, np w 5?Czy wtedy biorę np. 5 tabletkę 5 dnia, czy 1?Dziekuje z góry za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Tabletki antykoncepcyjne 27.09.05, 14:42 można. jest to tzw. metoda quick start. Przyjmujesz w dowolnym dniu cyklu 1 tabletke z opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: nadzerka 26.09.05, 19:04 Wymrażanie to zabiegowa metoda z wyboru dla kobiet które nie rodziły. Pytanie tylko czy rzeczywiscie Twoja nadżerka kwalifikuje sie do leczenia zabiegowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Tabletki antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:07 Witam.Czy to prawda że tabletki anty można zacząć brać w dowolnym dniu cyklu, np w 5?Czy wtedy biorę np. 5 tabletkę 5 dnia, czy 1?Dziekuje z góry za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 To naprawdę ważne! Paciorkowiec cd! Prosze o radę! 26.09.05, 18:09 -------------------------------------------------------------------------------- Na początku dziękuję za poradę w sprawie paciorkowca. Skończyliśmy antybiotyk doustny i dopochwowy. Ale wczoraj rano córka( 8 lat, bo jej dotyczy problem) znowu plamiła krwią! Jaka jest tego przyczyna? Co się dzieje? Leczymy się od kilku tygodni. Badania wykazały tylko tego paciorkowca, choć były wykonane po podaniu Macmiroru i Pimafukortu. Córka miała straszne, ropne upławy i plamienie. Teraz jednak jest bez upławów tylko wczoraj rano krew. Mój ginekolog dziecięcy jest na urlopie. Jutro idę do pediatry, ale może Pani Doktor coś zasugeruje. Dodam, że dzisiaj nic nie plamiła! Czy to plamienie może być od pałeczek dopochwowych z antybiotykiem? Jednak podczas 10 dniowej kuracji plamiła bardzo malutko. teraz 2 dni po skończeniu leku, było to spore plamienie, ale jednorazowe. Czy mam się czego obawiać? Czy jest może ok? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: To naprawdę ważne! Paciorkowiec cd! Prosze o 26.09.05, 19:17 Plamienie czy tez lekkie krwawienie może byc spowodowane podrażnieniem błony śluzowej pochwy przez antybiotyk. jednak bez badania nie potrafię powiedzieć nic na pewno. Córkę powinien zobaczyć ginekolog. Czy przed rozpoczeciem kuracji córka była badana? Czasem takie dolegliwości spowodowane sa na przykład ciałem obcym w pochwie (ropne upławy, krwawienia) Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: To naprawdę ważne! Paciorkowiec cd! Prosze o 27.09.05, 06:16 Tak, była badana przez ginekologa. Nic nie stwierdziła ta pani. Oprócz infekcji. Szkoda jednak, że nie zrobiła od razu wymazu, tylko dopiero po antybiotyku, gdy wróciły wszystkie objawy + wysypka. Zresztą badanie i wymaz pobrała pediatra. Teraz jest już kilka dni po skończeniu leczenia i upławy nie wróciły, tylko to jednorazowe lekkie krwawienie. Może nie ma się czym martwić? Oczywiście pójdę do ginekologa z nią, ale jest teraz na urlopie. Bardzo dziękuję za pomoc! Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
ania9943 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 18:16 mam anginę i niestety muszę brać antybiotyk, mówiłam lekarzowi że staram się zajść w ciążę więc dał mi odpowiedni lek-nazywa się on ospamoks 1000 mg-2 razy po jednej tabletce. Moje pytanie czy oby napewno nie zaszkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:39 Pani doktor mam pytanko.Przez ponad rok nie miałam miesiączki. Lekarz powiedział mi, że nie mam się czym przejmować, bo jak będzie trzeba to okres sam wróci. Poszłam do innego, który dał mi proverę i estrofem. Teraz mam brać Cilast przez 10 dni cyklu. Co Pani o tym sądzi? Cilast nie będzie miał chyba działania antykoncepcyjnego jeśli będę go brać tylko przez 10 dni. z góry dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 19:48 Działanie antykoncepcyjne zapewnia przyjącie co najmniej 16 kolejnych tabletek. Po 10 dniach takiego działania nie ma. Wydaje mi sie jednak że przed właczeniem terapii powinnas wykonac badania hormonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:54 Robiłam testy na poziom hormonów: tes- 0,53; prl- 10.18; fsh- 4,42; lh- 1.02. USG też nie wykazało żadnych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELZA303 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie)DAYSY IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 00:00 PANI DOKTOR MAM 30 LAT CHCIELIBYŚMY MIEĆ JUŻ DZIDZIUSIA ALE....ZGŁOSIŁAM SIĘ DO LEKARZA Z CYTOLOGIĄ 3 CIN 1 OKAZAŁO SIĘ ŻE JEST RÓWNIEŻ HPV <<BARDZO WYSOKIEGO RYZYKA>> BYŁ ZABIEG ŁYŻECZKOWANIA<ABRAZJA> POTEM 42 GLOBULKI HEVIRANU I JEST CYTOLOGIA 2 ALE NADAL STAN ZAPALNY BIORĘ TERAZ ALBOTYL A POTEM LACTOVAGINAL .CZY MAJĄC CYTOLOGIĘ 2 , HPV MOGĘ STARAĆ SIĘ O DZIECKO?JAK WYLECZYĆ STAN ZAPALNY?W PIERWSZEJ WERSJI LEKARZ CHCIAŁ ROBIĆ KONIZACJĘ ALE CYTOLOGIA ULEGŁA POPRAWIE<TROCHĘ>MOŻE WYMRAŻANIE?CO Z TYM HPV ,CZY TO GROŹNE DLA MNIE LUB DZIECKA ?A MĘŻA NIE LECZY SIĘ Z TEGO?JAK PANI SĄDZI CZY PO ZAKOŃCZENIU KURACJI MOGĘ PRÓBOWAĆ ZAJŚĆ W CIĄŻĘ? MOŻE TO TROCHĘ CHAOTYCZNE W RAZIE POTRZEBY PROSZĘ PYTAĆ.POZDRAWIAM.E Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie)DAYSY 27.09.05, 14:37 jeżeli masz nadżerke wymrażanie jak najbardziej, jeśli jej nie ma to raczej nie. Wykonaj ponownie badanie w kierunku wirusa HPV. Jesli go nie ma problem jest wyjaśniony, jesli nadal jest również możesz rozpocząć starania o dziecko. stany zapalne trzeba wówczas będzie leczyc w trakcie ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
summer6 Świąd 27.09.05, 17:39 PAni doktor w styczniu byłam u lekarza dermatologa i dostałam diagnozę świąd krocza.Dostałam leki i ok pomogło.NIestety teraz od około dwoch tygodni znowu pojawiło się wielkie swędzenie.Wiem,że musze sie wybrać do ginekologa ,ale chciałam jeszcze chwilke poczekać bo staramy sie o dziecko.Czy jest cos czym mogę łagodzić objawy,bez szkody dla ewentualnej wczesnej ciązy? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Świąd 27.09.05, 17:56 Najbardziej istotną sprawą jest wyleczenie przyczyn świądu sromu. Czy lekarz na ten temat coś Ci powiedział? Z jakiego powodu jest ten świąd? Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Świąd 27.09.05, 19:13 nie .Nie miałam zleconych badań.TYlko krem ,masc i tabletki doustne na 2 tygodnie.Pani doktor powiedziala,ze jak ktos ma raz to juz bedzie sie powtarzalo do konca zycia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Świąd 28.09.05, 10:59 no to chociaż napisz jakie leki przyjmowałaś, bo tak nic nie jestem w stanie wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
summer6 Re: Świąd 29.09.05, 10:07 Curam-tabletki dopochwowe 14 dni,virlix,betnovate c -krem,i jakas masc z ateki.W razie nawrotu mialam smarowac betnovate.Teraz moze jestem w 1 miesiacu ciazy i nie wiem czy mozan sie tym smarowac. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Świąd 04.10.05, 22:54 Proponuje wykonac rozmaz mikrobiologiczny ponieważ teraz może być to grzybica, której głównym objawem jest świąd, a zdarza się w małej ciąży bardzo czesto. Maść Betnovate która jest sterydem może w takim przypadku dolegliwości tylko zaostrzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
vatnajokull Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 20:04 Pani doktor, jak radzić sobie ze stanami zapalnymi pochwy po kuracji antybiotykowej? Zamieszczam link do posta, w którym przedstawiłam mój problem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=29564895&a=29564895 Dziękuję i pozdrawiam oraz gratulacje! Vatna Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.09.05, 14:34 Teraz juz rzeczywiście za późno na profilaktyke. Na przyszłośc wraz z antybiotykami musisz przyjmować leki p/grzybicze. Objawy, które opisałas występują najcześciej przy grzybicy pochwy. Bez recepty dostaniesz jedynie clotrimazol w masci, a to może byc za mało. Nie wiem czy bez wizyty u ginekologa się obedzie. Objawy owszem moga ustąpić, ale niedoleczona grzybica przejść może w stan przewlekły i przy kazdym spadku odporności będzie wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
justina_w Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.09.05, 13:55 niestety nie otrzymałam odpowiedzi więc ponawiam pytanie. Obecnie jestem w 32tc, od jakiegos czasu czuję dziwne ruchy dziecka tak jakby się trześło, drżało trwa to parę sekund- sama nie wiem jak to określić. Oczywiście odczuwam również normalne ruchy, po tym dreszczyku dziecko porusza się dalej normalnie. Pytałam swojego lekarza ale nie potrafił mi odpowiedzieć co to jest - rzucil jedynie zdawkowo że może to być związane z niedojrzałością układu nerwowego. Czy jest to coś niepokojącego, czy jeszcze na tym etapie ciąży może się to ustabilizowac - tzn takie ruchy zanikną.Przyznam szczerze ze jestem przerażona! samyo wyrażenie - niedojrzałość układu nerwowego- budzi niepokój i już mam czarne myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.09.05, 14:41 Niedojrzałość układu nerwowego u 32 tygodniowego płodu jest norma i nie ma co się przerażać. podobnie niedojrzała jest reszta narządów i układów. ciąża przecież z jakiegoś powodu trwa u człowieka 40 tygodni a nie 32. kazda kobieta w inny sposób opisuje ruchy dziecka, wiec trudno się dziwić , że nie zawsze lekarz jest w stanie określić czy jest to norma czy nie ( tez nie wiem ). jeżeli nic, co można obiektywnie stwierdzić nie budzi zastrzeżeń lekarza, myslę że nie masz się czym martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Tabletki anty cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 19:02 Jeszcze małe pytanie:biorę wtedy całe opakowanie 21 tabletek i potem normalnie 7 dni przerwy? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Tabletki anty cd. 28.09.05, 10:58 Tak, jeśli to pierwsza faza cyklu, ponieważ jesli rozpoczniesz opakowanie przed miesiączką mogą pojawić się plamienia. Proponuje jednak abyś te watpliwości rozstrzygnęła ze swoim lekarzem, który zaproponował taki sposób rozpoczynania tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka79 Femoston mite 28.09.05, 09:46 mam takie szybkie pytanie moja mama dostała te tabletki, w ulotce jest napisane żeby brać bez przerwy i lekarz też coś o tym wspominał ale pytanie jest takie czy wtedy będzie występowała miesiączka? a jeśli tak to w jakim okresie? Mama ma 50 lat i chyba wchodzi w okres przekwitania ma kłopoty z miesiączkami tzn. nie ma ich miesiącami i wywołuje luteiną. Ma kłopty z sercem, nerkami i ma powiększoną wątrobę - czy jest to dobry lek dla niej? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Femoston mite 28.09.05, 11:23 To jest preparat dla kobiet miesiączkujących i powinno sie go rozpocząć w pierwszym dniu cyklu naturalnego lub wywołanego na przykład Luteina. Wówczas miesiączki powinny być regularne, choć zdarzać się mogą plamienia międzymiesiączkowe. Jeżeli mama choruje na serce, nerki i watrobe - nie wiem co to za choroby, jednak wydaje mi sie że może trzeba rozważyć plastry. Odpowiedz Link Zgłoś