Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

• Gość: hejjkum Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 23.09.05, 19:27
      Pani Doktor, bylam dzisiaj na USG - 23.09. Bije serduszko smile i dzidzia ma 7t5d -
      1,4 -1,5 cm, to by sie zgadzalo z USG ktore robilam w ostatnia sobote 17.09
      (prawie tydzien temu i bylo 6t6d -o.85 cm). Na USG Nie widac przyczyny plamien
      ani krwawien. Wczoraj mialam bole krzyza i dol brzucha i krwawilam - tak jakby
      byl to poczatek miesiaczki, ale nie "rozkrecilo sie bardziej" i po 3
      Duphastonach wczoraj przeszly bole i lepiej sie poczulam. Od wczoraj tez biore
      Duphaston 4X1 tabl. tak jak Pani zalecila. Co moze oznaczac tak niski poziom
      HCG (pisalam przed wczoraj o wynikach pare postow wyzej)? o niedomodze
      hormonalnej, o poczatku poronienia, o wadach plodu? na ile mozna tym
      Duphastonem to "nadgonic"? . Blagam Pania o szczera odpowiedz.
      Mam tez pytania dotyczace co moge robic zeby Malenstwu pomoc? - siedziec, stac
      na glowie, lezec - ja sama juz nie mam pojecia. Mam 21 msc coreczke i wiadomo
      troche to kosztuje wysilku. Nie mamy tutaj zupelnie nikogo kto moglby nam
      pomoc, a maz pracuje po 12 g. zastanawiamy sie nad "sciagnieciem" do USA
      ktorejs z mam - meza lub mojej, ale tylko w przypadku zaleconego lezenia. Noi
      pytania o Duphaston jak i kiedy go zmniejszac i jak dlugo go brac, bo musimy
      zorganizowac przwoz do USA tego leku, a zostalo mi tylko 3 opakowania, prosze o
      dokladne instrukcje.
      Teoretycznie, nie biorac pod uwage USG, w ktorym tyg ciazy jestem ? pierwszy
      dzien OM 28 lipca.
      Czekam i dziekuje

• Gość: A Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:33
        Witam.Czy to prawda że tabletki anty można zacząć brać w dowolnym dniu cyklu,
        np w 5?Czy wtedy biorę np. 5 tabletkę 5 dnia, czy 1?Dziekuje z góry za odpowiedź
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.09.05, 19:43
        Dobrze, że napisałaś, bo ciężko mi było robic cokolwiek trzymajac caly czas
        kciuki smile). Cieszę się bardzo, że się udało. Jeśli na razie w usg wszystko
        wyglada w porządku nie ma co sie zastanawiać o co chodzi z hCG. Od nadmiaru
        wiadomości tylko człowiek ma złe samopoczucie. Na pewno musisz leżeć, bo to
        podstawowe postępowanie w zagrażajacym poronieniu, a leki sa jedynie działaniem
        wspomagajacym. Nie powinnas sama zajmować sie teraz córeczka sad Dość trudno mi
        prowadzić Twoja ciążę wirtualnie. Zwykle podaje się Duphaston najwyżej do 16
        tygodnia ciąży w dawce 2x1 tabletka, do czego należy stopniowo zmniejszać po
        ustąpieniu plamienia oraz bólów w podbrzuszu i krzyżu. Wg ostatniej miesiączki
        obecnie jest skończone 8 tygodni ciąży.
        Pozdrawiam
        • Gość: spanikowana Re: ginekolog-położnik BLAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:46
          Bardzo Prosze o pomoc i odpowiedz na moje pytanie. Otorz od prawie 9 miesiecy
          zazywam diane( nie pominelam nigdy zadnej tabletki i przyjmuje bardzo
          leguralnie) od kilku miesiecy wspolzyje z moim chlopkiem ale ostatnio
          zrobilismy to bez prezerwatywy z tym ze wytrysk nie bylo do srodka.Czy przez
          takie "cos" moza zajsc w ciaze???
        • Gość: hejjkum Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 23.09.05, 20:27
          ehhhhh z Wami lekarzami to tak zawsze - ciezko cos wyciagnac smile Chcialabym
          wiedziec poprostu co moze lub co sie dzieje z tym moim cialem i czy ono da rade
          pociagnac i mnie i Fasolke smile i czego mam pilnowac i o co domagac sie lub
          prosic tutaj lekarzy( bo Oni sami z siebie zalecaja tylko zeby nie chodzic na
          silownie, to tyle z rad na temat badan i postepowania pacjenta ). To niech Pani
          chociaz powie czy tym Duphastonem mozna to hcg nadgonic? smile (W kazdym razie
          krwawienie jest na tym samym poziomie. Nie jest to plamienie, ale tez nie
          ciezkie krwawienia - poprostu sam poczatek miesiaczki - cos takiego).
          Tak powaznie, to jest Pani niesamowita. Tempo reakcji i Pani zaangazowanie jest
          niezwykle. Pani tez ma swoje dziecko i rodzine i tez musi im Pani posiecic czas
          plus praca zawodowa i jeszcze Forum, ktore tez "kradnie" czas. Bardzo Pani
          dziekuje za trzymanie kciukow i szybka odpowiedz. Calusy dla Pani i zycze
          zdrowia dlacalej Pani rodzinki.
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.09.05, 17:17
            Dzięki za słowa uznania, jednak myslę, że są one trochę na wyrost. Ja lubię to
            co robię i tyle. Żadnego czasu mi forum nie kradnie, bo jestem tutaj tylko
            wówczas kiedy moje dzieci ( mam ich trzy sztuki) i reszta rodziny mnie nie
            potrzebują. Ale o to mniejsza.
            Duphaston "nie nadgoni" bhCG ponieważ jest to gestagen czyli pochodna
            progesteronu. Rolą bhCG jest utrzymanie funkcji ciałka żółtego czyli narzadu
            wytwarzającego w ciązy progesteron. Jeśli hCG jest niskie to progesteronu
            wytwarzane jest mniej i trzeba go uzupełniać. Takie jest załozenie podawania w
            ciąży gestagenów. Nie wiem dlaczego krwawisz, jednak na pewno jest to objaw
            mocno niepokojący. Nic więcej nie potrafię Ci powiedzieć, bo nie mam możliwości
            zbadania Cię ani obejrzenia obrazu usg, co w takim przypadku jak Twój mogłoby
            mi nieco rozjaśnić w głowie. W kazdym razie powodzenia.
            • Gość: Gosc Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 83.238.172.* 25.09.05, 18:17
              Czy to prawda ze tylko cytologia wykonana metoda szczoteczkowa jest wiarygodna?
              • adix100 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.09.05, 19:54
                mam pytanie do pani a minowicie.JakiS czas temu na otoczce sutka pojawły misię
                malusieńkie dziureczki z których wydobywa się biła bardzo gęsta wydzielina są
                to takie bardzo białe w cudzysłowiu glistki jest to 5 dziureczek w jednym
                miejscu .Teraz zauważyłam jedną na drugiej piersi proszę o jakąkolwiek odp na
                łamach forum z góry serdecznie dziękuje.
                • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:55
                  musiałabym to zobaczyć. Kiepska mam wyobraźnię sad(
              • adix100 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.09.05, 19:56
                pardą....
              • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:53
                A jakie inne metody masz na myśli? Metoda szczoteczkowa na pewno jest
                wiarygodna. Ale czy tylko?
                • Gość: gosc Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 83.238.172.* 26.09.05, 14:25
                  patyczek z wata i jeszcze jedna ale umknela mi nazwa.Czy takimi metodami
                  cytologia jest niewiarygodna i nie ma co brac jej pod uwage?Pozdrawiam
                  • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 18:42
                    W porównaniu z "patyczkiem z wata" na pewno metoda szczoteczkowa jest bardziej
                    wiarygodna.
            • Gość: hejjkum Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 26.09.05, 13:57
              dziekuje jeszcze raz za rozjasnienie mi w glowie.
              od najblizszego czwartku bede miala pomoc do mojej coreczki wiec poleze sobie.
              Krwawienie sie zmniejszylo przy Duphastonie 4x1 i oszczednym trybie zycia, mam
              tylko plamienia. pozdrawiam Pania serdecznie i bardzo sie ciesze, ze robi Pani
              to co lubi. Malo jest ludzi ktorzy chca poswiecac swoj czas dla innych zupelnie
              wolontaryjnie. Bardzo Pani za to dziekuje.
            • Gość: GOSIA co z mięśniakami? Bardzo proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 11:56
              Pani doktor. Proszę o poradę dla mojej mamy. Od jakiegoś czasu mama (47lat)
              miewa bóle w podbrzuszu. Na USG okazało się, że ma macicę o nieregularnych
              kształtach mięśniakowatą. Mięsniak śródścienny 4cm, mięśniak podsurowickowy
              6cm. Do tego jeszcze torbiel na jajniku. Lekarz sugeruje operację usunięcia
              mięśniaków. Mama ma najpierw iść do szpitala na wyczyszczenie i później
              operacja. Czy istnieje szansa,że nie trzeba będzie usuwać operacyjnie?Czy może
              obyć się z samym czyszczeniem i ewentualnie farmakologiczne leczenie?. Co robi
              się z takimi mięśniakami?Proszę o odpowiedź.
              dziękuję z góry.
              Gosia
    • Gość: Monika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 194.146.128.* 23.09.05, 19:50
      WITAM PANIĄ DOKTOR. NARZESZCIE SIŁA FACHOWA MA CHĘCI POMÓC KOBIETKOM. JA MAM
      NASTEPUJACY PROBLEM: ODCZUWAM CZĘSTO BÓL PODCZAS STOSUNKU. RAZ BOLI MNIE PRZY
      WEJŚCIU DO POCHWY A CZASAMI GDZIES DALEKO, MAM WRAŻENIE ŻE W BRZUCHU. MAM
      PRZELECZONA NADŻERKĘ SOLCOGYNEM I TYŁOZGIECIE SZYJKI MACICY. ROZMAWIAŁAM Z
      KILKOMA LEKARZAMAMI, TEIWRDZA ŻE ODCZUWAM BÓL WŁASNIE PRZEZ NADŻERKE I TO
      TYŁOZGIĘCIE. DODAM,ŻE MAM SKŁONNOŚĆ DO GRZYBICY, ALE NAWET JAK JESTEM WYLECZONA
      I NIE MAMA ŻADNEGO GRZYBKA ITP. ODCZUWAM BÓL. CZY TAM BĘDZIE JUZ ZAWSZE? PROSZE
      O POMOC. Z GÓRY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDŹ.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.09.05, 17:06
        Przy dużym tyłozgięciu macicy ból przy stosunku może pojawić się i dotyczy to
        głębokiej penetracji, najczęsciej w określonych pozycjach. natomiast nie ma
        czegoś takiego jak ból spowodowany nadżerka - ona nie powoduje dolegliwości
        bólowych. Obecnośc nadżerki natomiast może sprzyjać stanom zapalnym pochwy, a
        te pozbawieniu pochwy naturalnej flory bakteryjnej. Takie środowisko pochwy
        może sprzyjac zmianom powodujący dyskomfort w trakcie współżycia. jest to
        jednak inny rodzaj bólu niż spowodowany tyłozgięciem macicy i tych dwóch
        powodów nie należy rozpatrywać wspólnie.
    • margret79 po leczeniu toxo... 23.09.05, 20:30
      Witam serdecznie i bardzo dziękuję za odpowiedź dotyczącą tego czy robić
      badania IgG w przerwie leczenia antybiotykiem Rovamycine. Oczywiście wykonam to
      badanie smile Moja gina powiedziała, że jeżeli będą dobre wyniki to po całkowitym
      leczeniu tzn. II turze Rova nie będę musiała wykonywać ponownie IgG. No i
      dopiero po przyjściu do domu uświadomiłam sobie, ze może mogłabym rozpocząć
      prędzej starania o bobo. Jednak jest małe "ale" przez 2 miesiace brałam pigułki
      anty - Harmonet. (przed leczeniem pigułek nie brałam przez 8 m-cy) Czy w
      związku z tym będę musiała po odstawieniu tabletek przeczekać jeden cykl, czy
      mogłabym już rozpocząć starania w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek.
      Przed leczeniem badałam swoje cykle i były ok. Tempka tak jak trzeba i śluz też
      więc...może. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Pytanie Re: Pytanie o tabl.Antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 08:11
        Witam.Mam kilka pytan odnosnie tabl.antykoncepcyjnych. Biore diane od stycznia
        zaczelam ja brac z powodu problemow zwiazanych z cera i przetluszczajacymi sie
        wlosami.Poniewaz ginekolog powiedzial ze diane to takze tabl.anty tutaj moje
        pytania
        1. jak dziala tak tabletka ze zapobiega zajsciu w ciaze.
        2.Czytalam ze wzskaznik Perla dla tabl.Anty to 0,1-0,5 wiec jakie moga byc
        przyczyny zajscia w ciaze przy braniu tabletek.
        I jeszcze ostatnie moje pytanie. Zmieniam diane na Hormonet i czy bede juz w I
        opakowaniu zabezpieczona?
        I jeszcze jedno pytanie: czy bez obaw mozna wspolzyc bez dodatkowego
        zabezpieczenia biorac diane lub inne tabl.anty wraz z wytryskiem w srodku
        pochwy.
        Duzo tych pytan ale bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi
        • koala.mb Re: Pytanie o tabl.Antykoncepcyjne 25.09.05, 17:21
          Troche sie dziwię, że biorąc tyle miesięcy Diane nie zainteresowałaś się tym
          wcześniej i nie wypytałaś o to wszystko swojego lekarza. Są to podstawowe
          pytania dotyczące działania tabletek antykoncepcyjnych. Weź do ręki każdą jedną
          broszurke o antykoncepcji a wszystko tam znajdziesz.
      • koala.mb Re: po leczeniu toxo... 25.09.05, 17:18
        Teoretycznie po odstawieniu tabletek zaleca się przynajmniej 2-3 miesiące bez
        starań, jednak jeśli uda Ci się zajść w ciążę, to pewnie nic się nie stanie.
    • Gość: antosia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 62.233.185.* 24.09.05, 08:34
      Droga Pani Doktor, 4 miesiące temu urodziłam dziecko - rodziłam siłami natury,
      na koniec pękłam w 3 miejscach. Po 6 tyg poszłam na wizytę kontrolną i okazało
      się, że Pani Ginekolog zaszyła mi wejście do pochwy - oczywiście nie całe, ale
      zrobiła sobie taką ósemkę. Po znieczuleniu, mój ginekolog mi to przeciął - po 3
      dniach wszystko sie ładnie zagoiło. Jednak ze współżyciem czekaliśmy jeszcze 2
      tyg - wtedy okazało się, ze stosunek z moim mężem jest prawie niemożliwy.
      Początkowo myśleliśmy, że to wina tego, że byłam na nowo cięta i wstrzymaliśmy
      się jeszcze 1,5 miesiąca. I po kolejnej próbie okazało się, że nadal mnie
      wewnątrz boli. Poszłam do ginekologa i powiedziął mi, że jestem za wąsko zszyta
      i nic się już nie da zrobić. Teraz moje pytanie do Pani: czy rzeczywiście nic
      się już nie da zrobić, czy każda próba współżycia będzie tak bolała? czy może
      można przeprowadzić drobny zabieg hirurgiczny? chyba, że Pani radzi próbować i
      z czasem to sie unormuje?
      pozdrawiam Panią serdecznie
    • jusska1 CO TERAZ??? :/ 24.09.05, 09:35
      Pani doktor mam prośbę o poradę, wczoraj powinnam wziąść pierwsza tabletkę z
      nowego opakowania (już 6) Novonette, niestety z powodu natychmiastowego wyjazdu
      nie wzielam ze sobą tabletek i niestety nie przyjme tabletki również dziś i
      jutro. Dlatego nie wiem jak mam teraz postapić czy zrobić miesięczną przerwę w
      braniu tabletek i zacząć wszystko od poczatku tzn. pierwsza wziąść w pierwszy
      dzień miesiączki, czy pominąc te trzy tabletki i zacząć brać od poniedziałku od
      18. Bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
    • jusska1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.09.05, 09:36
      Pani doktor mam prośbę o poradę, wczoraj powinnam wziąść pierwsza tabletkę z
      nowego opakowania (już 6) Novonette, niestety z powodu natychmiastowego wyjazdu
      nie wzielam ze sobą tabletek i niestety nie przyjme tabletki również dziś i
      jutro. Dlatego nie wiem jak mam teraz postapić czy zrobić miesięczną przerwę w
      braniu tabletek i zacząć wszystko od poczatku tzn. pierwsza wziąść w pierwszy
      dzień miesiączki, czy pominąc te trzy tabletki i zacząć brać od poniedziałku od
      18. Bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
    • jusska1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.09.05, 09:40
      Pani doktor mam prośbę o poradę, wczoraj powinnam wziąść pierwszą tabletkę z
      nowego opankowania Novenette (jest to 6 opakowanie) ale niestety z powodu
      wyjazdu zapomnialam wziąść ze soba tabletek, których nie moge również przyjąć
      dziś i jutro. Bardzo prosze mi poradzić co mam w tej sutyacji zrobić: czy
      miesiąc przerwy czy w poniedziałek wziąść tabletkę i skończyc na 18? Bardzo
      dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: ELIZA Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 24.09.05, 14:44
      Witam Pania Doktor!

Mam pytanie, podejrzewam u siebie objawy grzybicy (mialam kilka razy grzybice
      pochwy) teraz zauwazylam u siebie cos zupelnie innego, odczuwam ogromne
      swedzenie w okolicach odbytu i w miejscu pomiedzy odbytem a wejsciem do pochwy,
      zaobserwowalam bialawa wydzieline a teraz rowniez uplawy z pochwy. Pytanie do
      kogo sie zglosic? Czy do ginekologa, czy ginekolog pomoze rowniez na takie
      dolegliwosci. Jak sie leczy taka dziwna grzybice i co sie stalo ze zaczela sie
      ona wlasnie w takim miejscu. Dodam ze nie bralam zadnych antybiotyków,
      poprzednia grzybice pochwy mialam wyleczona do konca. Pozdrawiam
      Eliza
      • agulundzia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 09:34
        mam pytanie chciała bym zrobić sobie test ciązowy tylko nie wiem po jakim
        czasie od stosunku moge go zrobic
        jestem w depresji pomozcie mi bo mam 14 lat sadsadsad
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:52
          najlepiej w terminie spodziewanej miesiączki.
    • Gość: Justyna ruchy płodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 08:29
      Jestem w 32tc. Od jakiegoś czasu czuję jakby moje dziecko drżało. Nie trwa to
      długo parę sekund ale zaczynam się martwić. Czy to coś niepokojącego, czy
      dziecko może wykonywać takie ruchy?
      • minia1984 Re: bolacy prawy jajnik 25.09.05, 18:16
        Witam
        od jakiegos czau odczuwalam klucie w prawym jajniku i bol po prawej stronie
        plecow w okolicy krzyza(miesiaczki mialam regularne choc niestety bolesne sasad((
        bylam u ginekologa 2 tygodnie temu i stwierdzil zapalenie prawego jajnika(oraz
        infekcje pochwy) bralam juz dwa antybiotyki, tabletki dopochwowe i nadal czuje
        klucie w prawym jajnkiku oraz bol plecow po prawej stronie,czy to mozliwe ze
        jednak to nie jest zapalenie jajnika?? czy to moze cos innego??czy mozliwe tez
        ze nie przeszlo mi po 10 dnowej kuracji antybiotykami, jestem juz straszniue
        zmeczona psychicznie i fizycznie tym wszystkim...przeszkadza mi to w codziennym
        funkcjonowaniu... do ginekologa na kontrole ide 4.10 wiec dopiwro za tydzien i
        nie wiem co robic z tym wszytskim czy kiedys mi to przejdzie i czy mozliwe zeby
        jajnik tak dlugo bolalsad(((((((Z gory dziekuje za dopowiedz
    • karina66 Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? 25.09.05, 20:48
      Moje wyniki to IgM ujemne ale IgG 790.Czy takie wysokie przeciwciała są
      groźne???Staramy się z mężem o dziecko.Pierwsza moja ciąża zakończyła się w
      40tyg porodem wywoływanym bo dziecko nie żyło.Druga ciążę poroniłam w 5
      tyg.Teraz znów poróbujemy ale zastanawiam się czy to mogło mieć wplyw na tamte
      ciąże i czy może na następną.
      A i jeszcze jedno pytanko.Dziś jest 7 dc a jutro mam wizytę u dentysty
      (usunięcie dwóch ósemek).Czy znieczulenie zniknie z mojego organizmu przed
      owulacją?Usuwam je bo w ciąży jest mi niedobrze pzry myciu zębów.Chciałam
      wcześniej ale przełożyli i teraz nie jestem pewna czy mogę.Czy to nie za
      późno?? Czy nie zaszkodzi ciąży w którą mam nadzieję zajść już w tym cyklu??

Karina
      • karina66 Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? 25.09.05, 20:50
        Zapomniałam napisać,że awidność cytom wyszła 89%.
        Karina
      • karina66 Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? 25.09.05, 20:52
        Zapomniałm dodać,że awidność wyszła 89%.

Karina
      • koala.mb Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? 26.09.05, 13:45
        z dentystą i znieczuleniem nie ma problemu. Wątpliwości związane z cytomegalia
        najlepiej jak najszybciej skonsultuj ze specjalistą chorób zakaźnych.
        • Gość: toffii Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.10.05, 13:05
          mam pytanie czy jeśli wyniki cytomegalii wyszły u mnie następujaco IgG -
          dodatnie, IgM - ujemne, to czy mój mąż też powinien sie przebadać w tym
          kierunku?
          • koala.mb Re: Czy IgG cytomegalii są groźne??? 25.10.05, 16:31
            Może się przebadać jeśli ma taką potrzebe, jednak wyniki świadcza o tym, że
            miałaś kontakt z chorobą, a w chwili obecnej nie jesteś chora.
    • zebra12 Paciorkowiec beta hemolizujący...cd Pilne 26.09.05, 06:16
      Na poczatku dziękuję za poradę w sprawie paciorkowca. Skończyliśmy antybiotyk
      doustny i dopochwowy. Ale wczoraj rano córka( 8 lat, bo jej dotyczy problem)
      znowu plamiła krwią! Jaka jest tego przyczyna? Co się dzieje? Leczymy się od
      kilku tygodni. Badania wykazały tylko tego paciorkowca, choć były wykonane po
      podaniu Macmiroru i Pimafukortu. Córka miała straszne, ropne upławy i
      plamienie. Teraz jednak jest bez upławów tylko wczoraj rano krew. Mój ginekolog
      dziecięcy jest na urlopie. Jutro idę do pediatry, ale może Pani Doktor coś
      zasugeruje.
    • dulce3 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 09:45
      Mam pytanie do Pani doktorsmile Czy dzieczynie w wieku 20 lat ginekolog podałby
      leki hormonalne na wywolanie miesiaczki po 40 dniach opoznienia? I czy takie
      leki bierze sie 3 razy po jednej tabletce? Prosze o odpowiedz to dla mnie
      bardzo wazne.
    • dulce3 to dla mnie bardzo wazne. 26.09.05, 09:49
      Czy dzieczynie w wieku 20 lat ginekolog podałby
      leki hormonalne na wywolanie miesiaczki po 40 dniach opoznienia? I czy takie
      leki bierze sie 3 razy po jednej tabletce? Prosze o odpowiedz to dla mnie
      bardzo wazne.
      • koala.mb Re: to dla mnie bardzo wazne. 26.09.05, 13:47
        Za mało mam danych i nie wiem o co chodzi w Twoim pytaniu. Na wywołanie
        miesiaczki podaje sie rozne leki w róznych postaciach i dawkach. napisz o jaki
        lek chodzi. Po 40 dniach od początku cyklu miesiączke można wywoływać przy
        ujemnym teście ciążowym oraz badaniu usg z ocena endometrium, która umożliwia
        najlepsze dobranie leku.
    • mutak Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 26.09.05, 10:54
      Witam
      Mam pytanie: byłam w piątek na USG piersi i lekarz powiedział, że mam niewielką
      torbiel w lewej piersi i do tegopowiększony węzeł chłonny z prawej strony,
      napisął węzel podejrzliwy? włóknisty? Zalecił kontrole internistyczną. Prosze
      napisac, czy to coś złego, czy torbiele moga byc niezlośliwe, i co z tym
      węzłem? Jakie badania moż ezlecic internsit ai w jaki sposób moż esprawdzić czy
      to coś złego?
      Prosze o poradę
      • koala.mb Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 26.09.05, 13:54
        Proponuje wizyte u onkologa. jesli powie, że to nic możesz byc spokojna.
        • mutak Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 27.09.05, 11:28
          Proszę mi powiedzięc, mam napisane, że węzeł chłonny ze zgrubieniem warstwy
          korowej o wym. ok 5x3 mm - wskazana kontrola usg za ok 1 miesiac, do rozważenia
          BACC. Cot o jest tne BACC?
          • koala.mb Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 27.09.05, 14:38
            BACC - biopsja aspiracyjna cienkoigłowa
            • mutak Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 27.09.05, 14:59
              A prosze mi powiedziec jeszcze, jakie badania internista może zlecic? Czego on
              właściwie może szukac, jaka choroba może być zwiazana internistycznie? I skąd
              powiększania węzłów chłonnych?
              • koala.mb Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 27.09.05, 17:00
                Węzły chłonne moga ulegać powiększeniu odczynowo , towarzycząc chorobom
                infekcyjnym i układowym. Internista moze zlecić badania w zależności od wywiadu
                oraz wyniku badania internistycznego
                • mutak Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 03.10.05, 11:26
                  Witam
                  |jestem po konsultacji i badaniach internisttycznych, które nic nie wykaząły -
                  żadnej infekcji. Czy w związku z tym powinnam licyzc się z biopsją? Czy
                  powinnam udac się do tego samego lekarza co ostatnio czy może do innego, by
                  potwierdzić poprzedni wynik?
                  • koala.mb Re: torbiel w piersi i powiększony węzeł chłonny 08.10.05, 23:02
                    Moim zdaniem powinnas poddac się biopsji.
    • Gość: marzena Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 62.134.128.* 26.09.05, 11:30
      Pani Doktor,
      3 lata temu wymrozilam nadzerkę i od tamtej pory uplawy ustaly-super ale
      nastąpila straszna suchosć pochwy... Bez kremow nie moge sie obejsc.To jest
      straszne, gdy kocham sie z mezem, podniecam sie, jest czuly i kochany ale NIC
      ze mnei nie idzie wysicnąć. Jak mozna mi pomoć? Jest cos na taką dolegliwość ?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:48
        W trakcie wymrażania może niekiedy dojść do uszkodzenia gruczołów
        wytwarzających śluz. Niewiele z tym da się później zrobic niestety sad(
    • agusia713 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:17
      Witam, już wcześniej pytałam o męża i zastrzyki gentomycyny, ale za nim zadam
      nurtujące mnie pytanie muszę opisać trochę sutuację. Staram się o drugie
      dziecko, w pierwszą ciążę zaszłam bez problemu i urodziłam normalnie, bez
      problemu. W drugą też zaszłam tak jak sobie planowaliśmy, tylko że na początku
      8 tygodnia poroniłam. Ponieważ wizyta u lekarza prowadzącego miała być w
      czwartek, a poroniłam w środę, to niezdąrzył jej potwierdzić i trudno było
      ustalić przyczyny poronienia. Zmieniłam lekarza (nie wiem do końca czemu), a
      nowy kazał zrobić badania surowicy na obecność autoprzeciwciał przeciwko
      kardiolipinom-elisa (IgG i IgM) - wyszły ok i miałam z mężem dalej się starać.
      Nic nie wychodziło, więc znowu zmieniłam lekarza, który zlecił zrobienie badań
      hormonalnych i pobrał do badania posiew szyjki macicy. Badania hormanalne
      wyszły ok, za to posiew nie. I tak miałam robione już trzy posiewy, przyjmuję
      antybiotyki i nadal utrzymuje się "ureaplasma urealyticum". Proszę mi
      powiedzieć co mam robić, czym to się leczy, bo sił mi już brak. Brałam już
      doksycyklinę, gentomycynę, bo w drugim posiewie pojawiła się "pseudomonas", a w
      trzecim posiewie mam nadal ureaplasmę. I jeszcze następne pytanie: skąd to
      mogłam złapać i czy ta bakteria mogła tak długo się utrzymywać i być
      odpowiedzialna za poronienie, (to już prawie rok minął jak poroniłam).
      Lekarz odkąd miałam robione posiewy (lipec tego roku) - nakazał żeby
      niewspółżyć - i tak też robiłam, ale ile można .... czy możemy kochać się z
      prezerwatywą,.... bo niedługo mi się małżeństwo rozpadnie ;-((( Bardzo proszę o
      odpowiedzi. Pozdrawiam Agnieszka
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:50
        Niestety nic Ci nie powiem. Musisz o tym porozmawiać ze swoim lekarzem. Nie
        możesz postępować wg zdania różnych lekarzy, a trzymaj się jednego, to może cos
        z tego będzie.
    • zizimna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:28
      Dzień dobry, nie miesiączkowałam 7 miesięcy(dieta, spadek masy ciała),
      wcześniej też miałam nieregularne miesiączki. Po 7 miesiacach dostałam okres,
      skąpy bardzo, pozniej brałam Luteine 16. - 25. d.c. na wywołanie, okres nie
      pojawił się pomimo Luteiny, o czym to może świadczyć?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 13:51
        o niedomodze podwzgórza i/lub przysadki.
        • zizimna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 14:23
          Dziękuję za odp. Mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie - czy takie
          niedomoagania leczy się jakimiś hormonami, czy można to zostawić, tak jak jest?
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 18:39
            Przede wszystkim trzeba doprowadzić się do prawidłowej ( należnej ) masy ciała,
            nastepnie oznaczyć poziomy hormonów i leczyc zależnie co chce sie uzyskać (
            regularne cykle, antykoncepcję, ciążę )
    • maria_swiderska nadzerka 26.09.05, 16:42
      moj ginekolog wykryl u mnie nadzerke ( mam 19 lat) zaproponowal wymrarzanie w
      swoim prywatnym gabinecie za 250 zl. zgodzic sie? slyszalam, ze potem pojawiaja
      sie problemy z ciaza...
      • Gość: A Tabletki antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:10
        Witam.Czy to prawda że tabletki antykoncepcyjne można zacząć brać w dowolnym
        dniu cyklu,
        np w 5?Czy wtedy biorę np. 5 tabletkę 5 dnia, czy 1?Dziekuje z góry za odpowiedź

• koala.mb Re: Tabletki antykoncepcyjne 27.09.05, 14:42
          można. jest to tzw. metoda quick start. Przyjmujesz w dowolnym dniu cyklu 1
          tabletke z opakowania.
      • koala.mb Re: nadzerka 26.09.05, 19:04
        Wymrażanie to zabiegowa metoda z wyboru dla kobiet które nie rodziły. Pytanie
        tylko czy rzeczywiscie Twoja nadżerka kwalifikuje sie do leczenia zabiegowego.
    • Gość: A Tabletki antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:07
      Witam.Czy to prawda że tabletki anty można zacząć brać w dowolnym dniu cyklu,

• zebra12 To naprawdę ważne! Paciorkowiec cd! Prosze o radę! 26.09.05, 18:09
      --------------------------------------------------------------------------------
      Na początku dziękuję za poradę w sprawie paciorkowca. Skończyliśmy antybiotyk
      doustny i dopochwowy. Ale wczoraj rano córka( 8 lat, bo jej dotyczy problem)
      znowu plamiła krwią! Jaka jest tego przyczyna? Co się dzieje? Leczymy się od
      kilku tygodni. Badania wykazały tylko tego paciorkowca, choć były wykonane po
      podaniu Macmiroru i Pimafukortu. Córka miała straszne, ropne upławy i
      plamienie. Teraz jednak jest bez upławów tylko wczoraj rano krew. Mój ginekolog
      dziecięcy jest na urlopie. Jutro idę do pediatry, ale może Pani Doktor coś
      zasugeruje. Dodam, że dzisiaj nic nie plamiła! Czy to plamienie może być od
      pałeczek dopochwowych z antybiotykiem? Jednak podczas 10 dniowej kuracji
      plamiła bardzo malutko. teraz 2 dni po skończeniu leku, było to spore
      plamienie, ale jednorazowe. Czy mam się czego obawiać? Czy jest może ok?
      • koala.mb Re: To naprawdę ważne! Paciorkowiec cd! Prosze o 26.09.05, 19:17
        Plamienie czy tez lekkie krwawienie może byc spowodowane podrażnieniem błony
        śluzowej pochwy przez antybiotyk. jednak bez badania nie potrafię powiedzieć
        nic na pewno. Córkę powinien zobaczyć ginekolog. Czy przed rozpoczeciem kuracji
        córka była badana? Czasem takie dolegliwości spowodowane sa na przykład ciałem
        obcym w pochwie (ropne upławy, krwawienia)
        • zebra12 Re: To naprawdę ważne! Paciorkowiec cd! Prosze o 27.09.05, 06:16
          Tak, była badana przez ginekologa. Nic nie stwierdziła ta pani. Oprócz
          infekcji. Szkoda jednak, że nie zrobiła od razu wymazu, tylko dopiero po
          antybiotyku, gdy wróciły wszystkie objawy + wysypka. Zresztą badanie i wymaz
          pobrała pediatra. Teraz jest już kilka dni po skończeniu leczenia i upławy nie
          wróciły, tylko to jednorazowe lekkie krwawienie. Może nie ma się czym martwić?
          Oczywiście pójdę do ginekologa z nią, ale jest teraz na urlopie.
          Bardzo dziękuję za pomoc!
          Ewa
    • ania9943 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 18:16
      mam anginę i niestety muszę brać antybiotyk, mówiłam lekarzowi że staram się
      zajść w ciążę więc dał mi odpowiedni lek-nazywa się on ospamoks 1000 mg-2 razy
      po jednej tabletce. Moje pytanie czy oby napewno nie zaszkodzi?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 19:18
        Nie zaszkodzi.
    • Gość: Anka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:39
      Pani doktor mam pytanko.Przez ponad rok nie miałam miesiączki. Lekarz
      powiedział mi, że nie mam się czym przejmować, bo jak będzie trzeba to okres
      sam wróci. Poszłam do innego, który dał mi proverę i estrofem. Teraz mam brać
      Cilast przez 10 dni cyklu. Co Pani o tym sądzi? Cilast nie będzie miał chyba
      działania antykoncepcyjnego jeśli będę go brać tylko przez 10 dni. z góry
      dziękuję i pozdrawiam!
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 19:48
        Działanie antykoncepcyjne zapewnia przyjącie co najmniej 16 kolejnych tabletek.
        Po 10 dniach takiego działania nie ma. Wydaje mi sie jednak że przed właczeniem
        terapii powinnas wykonac badania hormonalne.
        • Gość: Anka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:54
          Robiłam testy na poziom hormonów: tes- 0,53; prl- 10.18; fsh- 4,42; lh- 1.02.
          USG też nie wykazało żadnych zmian.
          • Gość: ELZA303 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie)DAYSY IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 00:00
            PANI DOKTOR MAM 30 LAT CHCIELIBYŚMY MIEĆ JUŻ DZIDZIUSIA ALE....ZGŁOSIŁAM SIĘ DO
            LEKARZA Z CYTOLOGIĄ 3 CIN 1 OKAZAŁO SIĘ ŻE JEST RÓWNIEŻ HPV <<BARDZO
            WYSOKIEGO RYZYKA>> BYŁ ZABIEG ŁYŻECZKOWANIA<ABRAZJA> POTEM 42 GLOBULKI HEVIRANU
            I JEST CYTOLOGIA 2 ALE NADAL STAN ZAPALNY BIORĘ TERAZ ALBOTYL A POTEM
            LACTOVAGINAL .CZY MAJĄC CYTOLOGIĘ 2 , HPV MOGĘ STARAĆ SIĘ O DZIECKO?JAK
            WYLECZYĆ STAN ZAPALNY?W PIERWSZEJ WERSJI LEKARZ CHCIAŁ ROBIĆ KONIZACJĘ ALE
            CYTOLOGIA ULEGŁA POPRAWIE<TROCHĘ>MOŻE WYMRAŻANIE?CO Z TYM HPV ,CZY TO GROŹNE
            DLA MNIE LUB DZIECKA ?A MĘŻA NIE LECZY SIĘ Z TEGO?JAK PANI SĄDZI CZY PO
            ZAKOŃCZENIU KURACJI MOGĘ PRÓBOWAĆ ZAJŚĆ W CIĄŻĘ?
            MOŻE TO TROCHĘ CHAOTYCZNE W RAZIE POTRZEBY PROSZĘ PYTAĆ.POZDRAWIAM.E
            • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie)DAYSY 27.09.05, 14:37
              jeżeli masz nadżerke wymrażanie jak najbardziej, jeśli jej nie ma to raczej
              nie. Wykonaj ponownie badanie w kierunku wirusa HPV. Jesli go nie ma problem
              jest wyjaśniony, jesli nadal jest również możesz rozpocząć starania o dziecko.
              stany zapalne trzeba wówczas będzie leczyc w trakcie ciąży.
              • summer6 Świąd 27.09.05, 17:39
                PAni doktor w styczniu byłam u lekarza dermatologa i dostałam diagnozę świąd
                krocza.Dostałam leki i ok pomogło.NIestety teraz od około dwoch tygodni znowu
                pojawiło się wielkie swędzenie.Wiem,że musze sie wybrać do ginekologa ,ale
                chciałam jeszcze chwilke poczekać bo staramy sie o dziecko.Czy jest cos czym
                mogę łagodzić objawy,bez szkody dla ewentualnej wczesnej ciązy?
                • koala.mb Re: Świąd 27.09.05, 17:56
                  Najbardziej istotną sprawą jest wyleczenie przyczyn świądu sromu. Czy lekarz na
                  ten temat coś Ci powiedział? Z jakiego powodu jest ten świąd?
                  • marta76 Re: Świąd 27.09.05, 19:13

nie .Nie miałam zleconych badań.TYlko krem ,masc i tabletki doustne na 2
                    tygodnie.Pani doktor powiedziala,ze jak ktos ma raz to juz bedzie sie
                    powtarzalo do konca zyciasad
                    • koala.mb Re: Świąd 28.09.05, 10:59
                      no to chociaż napisz jakie leki przyjmowałaś, bo tak nic nie jestem w stanie
                      wymyślić.
                      • summer6 Re: Świąd 29.09.05, 10:07
                        Curam-tabletki dopochwowe 14 dni,virlix,betnovate c -krem,i jakas masc z
                        ateki.W razie nawrotu mialam smarowac betnovate.Teraz moze jestem w 1 miesiacu
                        ciazy i nie wiem czy mozan sie tym smarowac.
                        • koala.mb Re: Świąd 04.10.05, 22:54
                          Proponuje wykonac rozmaz mikrobiologiczny ponieważ teraz może być to grzybica,
                          której głównym objawem jest świąd, a zdarza się w małej ciąży bardzo czesto.
                          Maść Betnovate która jest sterydem może w takim przypadku dolegliwości tylko
                          zaostrzyć.
    • vatnajokull Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.09.05, 20:04
      Pani doktor, jak radzić sobie ze stanami zapalnymi pochwy po kuracji antybiotykowej?
      Zamieszczam link do posta, w którym przedstawiłam mój problem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=29564895&a=29564895
      Dziękuję i pozdrawiam oraz gratulacje!
      Vatna
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.09.05, 14:34
        Teraz juz rzeczywiście za późno na profilaktyke. Na przyszłośc wraz z
        antybiotykami musisz przyjmować leki p/grzybicze. Objawy, które opisałas
        występują najcześciej przy grzybicy pochwy. Bez recepty dostaniesz jedynie
        clotrimazol w masci, a to może byc za mało. Nie wiem czy bez wizyty u
        ginekologa się obedzie. Objawy owszem moga ustąpić, ale niedoleczona grzybica
        przejść może w stan przewlekły i przy kazdym spadku odporności będzie wracać.
    • justina_w Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.09.05, 13:55
      niestety nie otrzymałam odpowiedzi więc ponawiam pytanie.
      Obecnie jestem w 32tc, od jakiegos czasu czuję dziwne ruchy dziecka tak jakby
      się trześło, drżało trwa to parę sekund- sama nie wiem jak to określić.
      Oczywiście odczuwam również normalne ruchy, po tym dreszczyku dziecko porusza
      się dalej normalnie.
      Pytałam swojego lekarza ale nie potrafił mi odpowiedzieć co to jest - rzucil
      jedynie zdawkowo że może to być związane z niedojrzałością układu nerwowego.
      Czy jest to coś niepokojącego, czy jeszcze na tym etapie ciąży może się to
      ustabilizowac - tzn takie ruchy zanikną.Przyznam szczerze ze jestem przerażona!
      samyo wyrażenie - niedojrzałość układu nerwowego- budzi niepokój i już mam
      czarne myślisad.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.09.05, 14:41
        Niedojrzałość układu nerwowego u 32 tygodniowego płodu jest norma i nie ma co
        się przerażać. podobnie niedojrzała jest reszta narządów i układów. ciąża
        przecież z jakiegoś powodu trwa u człowieka 40 tygodni a nie 32. kazda kobieta
        w inny sposób opisuje ruchy dziecka, wiec trudno się dziwić , że nie zawsze
        lekarz jest w stanie określić czy jest to norma czy nie ( tez nie wiemsad ).
        jeżeli nic, co można obiektywnie stwierdzić nie budzi zastrzeżeń lekarza, myslę
        że nie masz się czym martwic.
        • Gość: A Tabletki anty cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 19:02
          Jeszcze małe pytanie:biorę wtedy całe opakowanie 21 tabletek i potem normalnie
          7 dni przerwy?
          • koala.mb Re: Tabletki anty cd. 28.09.05, 10:58
            Tak, jeśli to pierwsza faza cyklu, ponieważ jesli rozpoczniesz opakowanie przed
            miesiączką mogą pojawić się plamienia. Proponuje jednak abyś te watpliwości
            rozstrzygnęła ze swoim lekarzem, który zaproponował taki sposób rozpoczynania
            tabletek.
    • calineczka79 Femoston mite 28.09.05, 09:46
      mam takie szybkie pytanie moja mama dostała te tabletki, w ulotce jest napisane
      żeby brać bez przerwy i lekarz też coś o tym wspominał ale pytanie jest takie
      czy wtedy będzie występowała miesiączka? a jeśli tak to w jakim okresie? Mama
      ma 50 lat i chyba wchodzi w okres przekwitania ma kłopoty z miesiączkami tzn.
      nie ma ich miesiącami i wywołuje luteiną. Ma kłopty z sercem, nerkami i ma
      powiększoną wątrobę - czy jest to dobry lek dla niej?
      • koala.mb Re: Femoston mite 28.09.05, 11:23
        To jest preparat dla kobiet miesiączkujących i powinno sie go rozpocząć w
        pierwszym dniu cyklu naturalnego lub wywołanego na przykład Luteina. Wówczas
        miesiączki powinny być regularne, choć zdarzać się mogą plamienia
        międzymiesiączkowe. Jeżeli mama choruje na serce, nerki i watrobe - nie wiem co
        to za choroby, jednak wydaje mi sie że może trzeba rozważyć plastry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka