Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

• elutka_111 Tabletki i nieregularny okres . 20.10.05, 15:35
      Witam serdeczniesmile

Mam pytanie, obecnie mam 20 lat, od 2 lat nie współzyje z
      chłopakiem, ale postanowiliśmy to zmienić i zacząć. Jednak problem
      tkwi w zabezpieczeniu przed niechcianą ciążą ... ja wolałabym
      tabletki antykoncepcyjne, jednak nie wiem, czy w mojej sytuacji
      będą one wskazane, mam okres nieregularny i nieczęsty (od zawsze,
      około 3-4 razy do roku a ostatni miałam w kwietniu). Miałam
      wywoływany Luteiną i niestety nie zadziałała, później Orgametril i
      zadziałał (okres dostałam we wtorek a w środe się skończył),
      wyniki hormonów mam dobre, tak samo terczyca, nie odchudzam sie,
      nie zmieniam klimatu, miesiączkuję 6 lat i nie wiem jaka moze być
      przyczyna tych dolegliwości.
      Prosze mi powiedzieć, czy tabletki anty i jakie kolwiek hormony
      będą wskazene, czy też może lepiej, abym uzywała z chłopakiem
      prezerwatyw a z hormonami się wstrzymała?
      Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam
      • koala.mb Re: Tabletki i nieregularny okres . 22.10.05, 13:18
        Odpisałam na priv.
    • kropka311 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.10.05, 10:43
      mam pytanie do Pani doktor. Mam takie wyniki tarczycy TSH 0,865ulU/mL, FT4 18,6
      pmol/l w normie. Martwią mnie przeciwciała ATPO 3X ponad normę chyba 130.
      Próbuję zajść w ciążę ale mi się nie udaje. Czy są jakieś sposoby na obniżenie
      tych przeciwciał. Lekarz nie dał mi żadnych leków kazał tylko obserwować, ale
      ja nie mam cierpliwości. Ponadto mierzę temperaturę i mam bardzo niskie od
      36,4 - 36,5 w I fazie od 36,6 do 36,8 rzadko 36,9 stopni. Może to od prolaktyny
      której nikt mi nie badał. Proszę mi powiedzieć, co mogę zrobić na te
      przeciwciała i czy mają one znaczenie aby być w ciąży oraz proszę mi powiedzieć
      jak mam zbadać prolaktynę, w którym dniu cyklu. jaki powinien być prawidłowy
      wynik. Pozdrawiam Ania
      • iga73 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.10.05, 13:12
        Dzień dobry Pani doktor. Mam pytanie Lekarz endykrynolog ginekolog
        zdiagnozował u mnie PCO i przepisał bromergon bez żadnych badań, tzn robił
        tylko dopochowoe USG które potwierdziło PCO. Brałam przez 2 dni 1/4 potem dwa
        dni 1/2 teraz doszłam do 3/4 i mam zwiększyc do 1 1/2 i brac 3 pełne cykle.
        Niepokoi mnie to ze nie zrobił mi żadnych badań hormonalnych. Czy niepotrzebnie
        sie martwie. Czy moze jednak zmienić lekarza?
        • calineczka79 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.10.05, 13:55
          Cześć iga smile

Ja coprawda lekarzem nie jestem ale mam zdiagnozowane PCO - do takiej diagnozy
          nie wystarczy samo usg, a poza tym skoro nie miałaś badań hormonalnych to na
          jakiej podstawie zapisał ci bromergon i to w tak dużej dawce?

Zaprazszam Cię na nasze forum poświęcone PCO tam się dużo dowiesz:
          pco.enarea.com/forum/index.php?sid=a35216ed0c717218509a769265c306e0

iga73 napisała:

> Dzień dobry Pani doktor. Mam pytanie Lekarz endykrynolog ginekolog
          > zdiagnozował u mnie PCO i przepisał bromergon bez żadnych badań, tzn robił
          > tylko dopochowoe USG które potwierdziło PCO. Brałam przez 2 dni 1/4 potem dwa
          > dni 1/2 teraz doszłam do 3/4 i mam zwiększyc do 1 1/2 i brac 3 pełne cykle.
          > Niepokoi mnie to ze nie zrobił mi żadnych badań hormonalnych. Czy
          niepotrzebnie
          >
          > sie martwie. Czy moze jednak zmienić lekarza?
          • Gość: szeli Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 19:24
            witam Pani Doktor
            Jestem w połowie cyklu ,13 i 14 dnia miałam bardzo duzo śluzu podbarwionego
            krwią (czop śluzowy) natomiast w 15 d.c śluz był taki sam ale bez krwi ,czułam
            przez te 3 dni kłucie w jajnikach ,więc stawiam na owulację , ale mam tez obawy
            bo ta krew była przez 2 dni (było jej niedużo i tylko w śluzie) , słyszałam o
            plamieniach okołoowulacyjnych ale myślałam że trwają tylko troszkę akurat
            podczas owu.Czy to jest normalne ,mam tez nadżerkę ale jest malutka grII i mój
            gin niekazał z nia przed ciążą nic robić.Może to ona daje takie objawy,dodam że
            juz wcześniej miałam służ podbarwiony krwią w połowie cyklu ale tylko przez 1
            dzień.Byłam potem na badaniach i było wszystko o.k.
            Pozdrawiam
            • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.10.05, 13:31
              Plamienie okołoowulacyjne może trwać przez kilka dni. Jesli byłas badana i Twój
              lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidlowości, to należy przyjąć, ze to
              właśnie to. Jeżeli natomiast jest podejrzenie, że krwawisz z nadżerki to lepiej
              ja chyba jednak wyleczyc przed ciążą.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.10.05, 13:28
          Bromergon nie jest leczeniem PCO oraz nie zawsze przy PCO występuje
          hiperprolaktynemia. Nie rozumiem zaleceń twojego lekarza, jednak nie mam
          całosci obrazu. jesli masz wątpliwości co do leczenia skonsultuj to jeszcze z
          kimś.
        • Gość: ala Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.10.05, 14:15
          Dzień dobry Pani doktor .
          od kiedy powinno się brać kwas foliowy przed zajściem w ciążę ? Byłam u lekarza
          z powodu nieregularnych miesiączek , przepisał mi luteinę i duphaston (dodam
          tylko ,że okres dostałam w 8 dniu brania duphastonu i za bardzo nie wiem czy
          tak powinno być). Miało się poprawić , a krwawienia są nadal nieregularne .Co
          prwda miałam się zgłosić zaraz po wybraniu leków ,ale niestety muszę długo
          czekać na wizytę . Proszę mi doradzić czy mam czekać na wizytę u lekarza czy
          udać się do innego , tym bardziej ,że planuję w najbliższym czsie zajść w
          ciążę. dziękuję za odpowiedź.
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 13:11
            Kwas foliowy powinnas przyjmować trzy miesiące przed zajściem w ciążę, później
            do 12 tygodnia ciąży, jednak większość preparatów wielowitaminowych dla
            ciężarnych zawiera ten związek, więc można na nich w ciąży poprzestać. Co do
            postępowania z nieregularnymi cyklami nie umiem się wypowiedzieć co powinnas
            zrobic, jednak trzeba się z tym uporac jak najszybciej jeśli chcesz zajść w
            ciążę.
    • Gość: Hania Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 21:28
      Witam Pani doktor!
      Wczoraj na wizycie kontrolnej lekarz wykrył u mnie nadżerkę (ok.2 cm), nie
      miałam żadnych objawów (czasem odczuwałam ból podczas stosunku ale nie wiem czy
      to ma jakiś związek). Jutro wyjeżdżam do USA na 3-4 miesiące, lekarz kazał
      przeczekać i zgłosić się po powrocie na wizytę, wyniki cytologii mam mież w
      przyszłym tygodniu. Bardzo się denerwuję tym wszystkim, jestem młodą mężatką
      (mam 25 lat) i niedługo chciałabym się zacząć starać o dzieciątko, boję się czy
      to jakoś nie przeszkodzi. Bardzo proszę o wypowiedzenie się w tej kwestii
      (szperałam w Internecie i znalazłam wiele sprzecznych opinii). Mam jeszcze
      jedno pytanie, może naiwne ale zupełnie się nie orientuję a nie mam kogo
      spytać, czy jeśli chodzi o współżycie to może wszystko pozostać normalnie -
      tzn. nie trzeba się ograniczać czy stososwać do jakichś szczególnych zaleceń??
      Proszę o odpowiedź jeśli tylko znajdzie Pani chwilkę czasu, będę tu zaglądać smile
    • Gość: figielka83 witamina C - jak to w koncu jest...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 11:32
      bardzo prosze pania doktor o informacje...
      otoz nadeszla jesien i zaczal sie "czas przeziebien i grypy"... tymczasem na
      tymze forum czytalam kilkakrotnie, iz witamina C wplywa jakos na dzialanie
      tabletek antykoncepcyjnych, a ja stosuje Mercilon i chcialabym sie dowiedziec,
      czy moge spokojnie łykac profilaktycznie jakis
      Cerutin/Ascorutical/Rutinoscorbin/sama witamine C nie martwiac sie o
      skutecznosc antykoncepcji? (jakie dawki witaminy C nie zaszkodza i czy to w
      ogole prawda?). bede wdzieczna za rozwianie moich watpliwosci, pozdrawiam
      • koala.mb Re: witamina C - jak to w koncu jest...? 22.10.05, 14:08
        Kwas askorbinowy czyli witamina C moze współzawodniczyc w ścianie jelita z
        tabletkami antykoncepcyjnymi o połączenia z grupami siarkowymi, co powoduje
        wzrost wchłaniania estrogenów i ich szybszy metabolizm, a wiec może
        doprowadzić, szczególnie przy dużych dawkach witaminy do osłabienia działania
        tabletek. Nalezy więc zastosować conajmniej 2 godzinny odstep pomiędzy
        zażywaniem tabletek i witaminy C.
    • bieta0 Primolut Nor a wątroba??? 22.10.05, 16:04
      Witam serdecznie.Mam pytanie dotyczące tabletek Primolut-Nor.Otórz na ulotce
      wyczytałam że przy dłuzszym stosowaniu tych tabletek mogą wystepowac zmiany w
      wątrobie.Biore je od 4 miesiecy i zastanawiam sie czy zapobiegawczo brac jakieś
      leki na wątrobe typu (Hepason,Hepatil)Primolut-Nor biore przez 14 dni w
      cyklu,prosze o rade kidy brać Leki na wątrobe ochronne w trakcie brania
      Primolut-Nor czy po.Z góry bardzo dziekuje.Elzbieta
      • koala.mb Re: Primolut Nor a wątroba??? 23.10.05, 13:41
        Leki ochronne na watrobe można przyjmowac zawsze przy przewlekłym stosowaniu
        hormonów, jednak działania niepożądane pod postacią uszkodzenia watroby sa
        jednymi z wielu objawów ubocznych i na szczescie nie u wszystkich muszą
        wystąpić.
    • Gość: Kluska Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.toya.net.pl 22.10.05, 18:46
      Witam! Jestem 6 tygodni po zabiegu łyżeczkowania po poronieniu.Na wczorajszym
      usg dowiedzialam sie że moje endometrium ma tylko 2mm grubości a ja ciągle mam
      plamienia. Lekarz przepisał mi cyclo-progynove na poprawę endo.I kolejna rzecz,
      kazal mi go zaczac brac natychmiast, czyli w 8dc.Czy to właściwe postępowanie?
      Na ulotce jest napisane że to lek na menopauze.Bardzo proszę o odpowiedź
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.10.05, 13:44
        Cyclo-Progynova to lek, który w swoim składzie zawiera estrogeny i
        progestageny. Pierwsza z nich potrzebne sa do odbudowy endometrium, drugie zaś
        do prawidłowego jego złuszczania. Okres menopauzalny jest jednym ( a nie
        jedynym) wskazaniem do stosowania tego leku. W Twoim przypadku postępowanie
        jest jak najbardziej słuszne. Podobny efekt można uzyskac stosujac leki
        antykoncepcyjne.
        • Gość: ala Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.10.05, 14:29
          Dzień dobry Pani doktor .
          od kiedy powinno się brać kwas foliowy przed zajściem w ciążę ? Byłam u lekarza
          z powodu nieregularnych miesiączek , przepisał mi luteinę i duphaston (dodam
          tylko ,że okres dostałam w 8 dniu brania duphastonu i za bardzo nie wiem czy
          tak powinno być). Miało się poprawić , a krwawienia są nadal nieregularne .Co
          prwda miałam się zgłosić zaraz po wybraniu leków ,ale niestety muszę długo
          czekać na wizytę . Proszę mi doradzić czy mam czekać na wizytę u lekarza czy
          udać się do innego , tym bardziej ,że planuję w najbliższym czsie zajść w
          ciążę. dziękuję za odpowiedź.

• Gość: mrak Re: ginekolog-położnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 16:55
      Pani doktor, W sierpniu usunieto mi obumarla ciaze. Po miesiacu dostalam
      pierwszy okres, ktory trwa do dzis. USG kontrolne nic nie wykazalo, wzielam
      duphaston 10 dni bez skutku. Nie wiem co dalej.
      • Gość: mała Re: ginekolog-położnik hpv+ciaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 20:14
        Witam,

Mam pytanie , czy podczs ciazy lub porodu mozna zarazic dziecko hpv??
        czy hpv moga miec tez dzieci, tz. noworodki, bo u mojego syna zauwazylam dziwne
        krostki biale pod skorka, jutro ide do lekarza ale bardzo sie denerwuje...skad
        to?? ma 7miesiecy, aha i jak sie mozna hpv zarazic??,.
        dziekuje za odpowiedz
        mała
        • kama755 Re: ginekolog-położnik krew w moczu 24.10.05, 09:31
          jestem 5 tygodni po porodzie, od 2 dni zauważyłam, że oddaje mocz w kolorze
          czerwonym. nie mam żadnych innych objawów. Co to może być? Karmię piersią, więc
          każda wyprawa do leksrza, to mały problem. Będę wdzięczna za odpowiedź
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik krew w moczu 24.10.05, 13:16
            chyba jednak wizyta u lekarza jest niezbędna.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik hpv+ciaza 24.10.05, 13:15
          Dziecko może ulec zakazeniu podczas porodu, jednak niebezpieczne są wyłącznie
          wirusy 16,18. Do zakazenia może dojść wyłącznie w przypadku obecności u matki
          zmian klinicznych.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik 24.10.05, 13:13
        Co to znaczy, że usg nic nie wykazło? jaka jest grubość endometrium?
        Prawdopodobnie trzeba odbudowac endometrium a nastepnie doprowadzić do jego
        złuszczenia. Za grube źle, za cienkie też źle. Jedno i drugie może powodowac
        krwawienia.
    • Gość: kwas foliowy Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.centertel.pl 24.10.05, 13:09
      Witam, mam pytanie: jak długo przed planowaną ciążą należy zacząć brać kwas
      foliowy?
      dzięki i pozdrawiam
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 13:16
        3 miesiące
    • nonika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 13:21
      BŁAGAM o pomoc!!! jestem zbyt mokra podczas stosunku mój mąż uwaza że pochwa
      się powiększyła ale to nie prawad bo ja go nie zdradziłam.Wynik On wiotczeje Ja
      płacze i oby dwoje nie mamy orgazmu. Nasze pożycie zawsze było LUX. Co to może
      być!!!? Bo ja odchodze od zmysłów...
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 17:24
        Nie wiem. Zeby Ci pomóc trzeba Cię zbadać i wiedzieć troche więcej niż to co
        napisałaś. Być może przyczyna lezy w stanie zapalnym bądź reakcji alergicznej -
        zwiekszona ilość wydzieliny pochwowej, być może coś z Twoimi hormonami jest nie
        tak.
    • marina.wp.pl Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 13:31
      Mam pytanie mam założoną wkladkę Mirena zanikl mi okres i mam bolace sutki co
      to moze oznaczać.
      • Gość: ola laparo, endo IP: *.geocarbon.pl / *.crowley.pl 24.10.05, 14:44
        Kilka wątków wcześniej pisałam że moja lekarka podejrzewa u mnie endometriozę w
        związku z moimi bólami brzucha i jajników. Konsultowałam sie jeszcze z innym
        lekarzem ale on stwierdził ze endometrioza boli tylko w czasie miesiączki. W
        necie znalazłam opisy dziewcząt u których zdiagnozowano tę chorobę i które
        uskarżają się też na ciagłe bóle + osłabienie.
        Ponieważ wydłużyły mi się cykle do 40 dni - od tego miesiąca biorę castagnus.
        Pierwsze kroki jakie podjęłam to badania : Ca 125 (8,51); fsh=3,68; lh=7,4;
        progesteron 14,4; prolaktyna=7,78.
        Lekarka przepisała mi clostilbegyl.
        I tu moje pytanie - regulować hormony i próbować zajść w ciążę czy jednak
        zdecydować się na laparoskopię?
        • koala.mb Re: laparo, endo 24.10.05, 17:33
          Clostilbegyt to lek stymulujący owulację, a nie leczący endometriozę. Jeśli
          zależy Ci na ciąży spróbuj stymulacji przez 6 cykli. Jeśli się nie powiedzie,
          wówczas laparoskopia. Takie jest moje zdanie, jednak to tylko propozycja którą
          nie musisz się kierować.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 17:31
        Mirena jest wkładką zawierajacą progestagen, czyli hormon powodujący
        atrofizację ( zanik) błony śluzowej endometrium. Nie ma się co w trakcie
        miesiączki złuszczać, stąd brak okresu. Bolące sutki również mogą byc efektem
        działania tego hormonu.
        • marina.wp.pl Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 18:45
          Czyli nie muszę sie bać że jest to ciąża.
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 22:18
            Raczej nie, ale przypadki chodzą po ludziach i przy założonej spirali ciąża
            może sie zdarzyć. Najlepiej wykonaj test jeśli masz takie podejrzenia.
    • Gość: Hania nadżerka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 14:53
      Witam i ponawiam prośbę o odpowiedź - bardzo mi na tym zależy.
      Na wizycie kontrolnej lekarz wykrył u mnie nadżerkę (ok.2 cm), nie
      miałam żadnych objawów (czasem odczuwałam ból podczas stosunku ale nie wiem czy
      to ma jakiś związek). Na następną wizytę w Polsce mogę się zgłosić dopiero za
      jakieś 3-4 miesiące (pobyt w USA), lekarz kazał przeczekać i zgłosić się po
      powrocie. Bardzo się denerwuję tym wszystkim, jestem młodą mężatką
      (mam 25 lat) i niedługo chciałabym się zacząć starać o dzieciątko, boję się czy
      to jakoś nie przeszkodzi. Bardzo proszę o wypowiedzenie się w tej kwestii
      (szperałam w Internecie i znalazłam wiele sprzecznych opinii). Mam jeszcze
      jedno pytanie, może naiwne ale zupełnie się nie orientuję a nie mam kogo
      spytać, czy jeśli chodzi o współżycie to może wszystko pozostać normalnie -
      tzn. nie trzeba się ograniczać czy stososwać do jakichś szczególnych zaleceń??
      Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź
      • koala.mb Re: nadżerka 24.10.05, 17:34
        odpisałam juz na ten post. poszukaj odpowiedzi. Jeśli nie znajdziesz napisze
        jeszcze raz.
    • halla5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 14:57
      Czy HTZ zapobiega osteoropozie?
      • feather Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 17:17
        Od jakichs 2 lat albo nawet wiecej mam pomiedzy pochwa a odbytem jakby
        wrosnieta grudke, nie widac jej prawie, jest tylko nieznaczna wypuklosc okolo 1
        cm srednicy, ale mozna wyczuc ze ma kulisty ksztalt. Nie preszkadzalo mi to w
        ogole nigdy, nie bolalo i tak wlasnie powiedzialam ginekologowi ostatnim razem -
        ustalilysmy ze wylyzeczkuje mi to nastepnym razem. w tej chwili nie mam
        mozliwosci z nia sie umowic do grudnia, wloalam nie isc do kogo innego. ale
        zaczelo mnie to bolec. czy moze to byc cos niebezpiecznego? bardzo prosze o
        odpowiedz.

acha, widzial to tez dermatolog i wskazal ginekologa jako wlasciwa osobe w tej
        sprawie.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 17:39
          Nie wiem, musiałabym to zobaczyć.
          • Gość: nowa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 194.146.128.* 24.10.05, 18:28
            witam, mam pytanie przez dwa miesiace bralam stediril (zawsze w sobote) teraz
            chcialabym zmienic na mercilon, czy pierwsza tabletke mercilonu mam wziac w
            sobote? tak jakbym brala stediril czy powinnam zrobic dluzsza przerwe i czekac
            na naturalny cykl.Zadalam to pyt.na forum a tam odpowiedziano mi ze nie powinnam
            byla wogole robic przerwy lub wziac tabletke w pierwszy dzien krwawienia,
            przerwe juz zaczelam bo ostatnia tabletke stedirilu wzielam w piatek a
            krwawienie z odstawienia zaczelo sie dzisiaj, dziekuje
            • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 22:16
              jeśli zmieniasz tabletki z zawierających większą dawke hormonów na zawierające
              mniejszą nie powinnaś robić przerwy i przyjąć pierwszą tabletke następnego dnia
              po zakończeniu opakowania Stedirilu. Jesli tego nie zrobiłaś możesz oczywiście
              rozpocząć Mercilon po 7-dniowej przerwie, ale wówczas musisz się dodatkowo
              zabezpieczać. Możesz również odczekać jeden cykl do normalnej miesiączki i
              rozpocząć Mercilon w pierwszym dniu krwawienia, czyli tak jak gdybyś
              antykoncepcję zaczynała od nowa.
              • Gość: nowa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 194.146.128.* 25.10.05, 09:36
                mam awaryjne opakowanie stedirilu, przyjme je po 7 dniowej przerwie a mercilon
                zaczne od przyszlego cyklu-tak jak Pani napisala,jezeli weme mercilon nastepnego
                dnia po ostatniej tabletce stedirilu-czyli bez 7dniowej przerwy wowczas skutek
                antykoncepcyjny bedzie zachowany? czy takze musze dodatkowo sie zabezpieczac?
                dziekuje bardzo,szkoda tylko ze moja Pani ginekolog zapomniala mnie o tym
                poinformowac a moja wscibskosc kazala mi tu zajrzec gdzie uzyskalam Pani
                pomoc-dziekuje i pozdrawiam
                • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.10.05, 12:52
                  Jeśli przyjmiesz mercilon bez przerwy 7-dniowej po stedirilu efekt
                  antykoncepcyjny będzie zachowany i nie musisz się dodatkowo zabezpieczać.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 17:38
        Tak, jest to jedno ze wskazań do wprowadzenia HTZ.
        • Gość: owca5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 24.10.05, 18:58
          Pani Doktor, napisałam juz na glownym forum, ale boje sie ze nikt nie bedzie wiedzial..

Biore Diane. Kochalam sie z moim chlopakiem bez dodatkowego zabezpieczenia, a trzy dni pozniej zapomnialam wziac tabletke.
          Nastepnego dnia dopiero (czwartego w sumie..) wzielam kolejna. Czy istnieje mozliwosc ze zaszlam w ciaze?
          Bardzo prosze o odpowiedz...
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 22:21
            Nie wiem której z kolei tabletki zapomniałaś, jednak raczej "prawo nie działa
            wstecz"smile i jeśli w ogóle doszłoby do owulacji to po 4 dniach nawet bardzo
            silne plemniki juz szlag trafił. Staraj się jednak nie zapominać, bo a nuz
            kiedys któryś przeżyje smile)
    • maurycka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 19:31
      Witam Pani doktor!
      Mam pytanie dotyczące krwawienia w czasie ciaży? jezeli takie wsytepuje, jaki
      wynik pokazuje wtedy test ciążowy?
      moje miesiączki są normalne, ale "dziwnie" sie czuje.
      Bardzo mi zalezy na odpowiedzi, z góry dziekuje o pozdrawiam
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.10.05, 22:22
        Test jest pozytywny
        • Gość: Julia bakterie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 22:50
          Pani Doktor, jestem w 39/40 tyg ciązy i zrobiłam badanie wymazu szyjki macicy.
          Wynik: wyhodowano w warunkach tlenowych:
          1.straphylococcus haemalyticus MR
          2. streptococcus L- hemolizujący
          3. wyhodowane drobnoustroje mogą stanowić zanieczyszczenie próbki mikroflorą
          pochwy, bardzo mnie martwi ten wynik, gdyż nie wiem te bakterie mogą mieć jakiś
          niekorzystny wpływ na dziecko, Proponowane antybiotyki na 2 stronie karty
          podobno nie nadaja się do leczenia w ciąży
          Bardzo proszę o odpwiedź, czy bakterie mogą zaszkodzić dziecku i co powinnam
          zrobić aby tak się nie stało. Będę bardzo wdzięczna za odp., pozdrawiam, Julia
    • heksa4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.10.05, 08:45
      Pani doktor mam krótkie pytanie,bardzo prosze o odpowiedż,bo zaczynam
      panikować.Jakie jest prawdopodobieństwo że 22-23dniu cyklu mozna zajść w
      ciążę.Owulację miałam na 100% 9,10,wiem bo odczuwam tzw ból
      owulacyjny,kochaliśmy sie z mężem 17,10 tzn 8 dni po owulacji.Może to wszystko
      bezsensu brzmi,ale zaczynam potwornie panikować,bo w niedziele powinam dostać
      okres a tu jak narazie nic.Pani doktor czy wogóle jest możliwe zapłodnienie 8
      dni po owulacji,bo ja już sama głupia jestem.Testu narazie nie chcę robić,boję
      sie jak diabeł swięconej wody.Z góry dziękuje za udzielenie odp.

Pozdrawiam heksa
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.10.05, 12:50
        W każdym dniu cyklu można zajść w ciążę. Objawy owulacji są jedynie
        subiektywnym wyznacznikiem jej obecności, więc nie można na tej podstawie na
        100% stwierdzić, że akurat tego dnia kiedy miałaś bóle owulacja miała miejsce.
        Poza tym czasem w jednym cyklu może dojść do owulacji dwukrotnie. Nie chcę cię
        przerażać, bo pewnie miesiączkę dostaniesz lada chwila, jednak jeśli chcesz być
        pewna ze współżyjąc w ciążę nie zajdziesz zacznij stosować antykoncepcję.
        • heksa4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.10.05, 14:18
          > Poza tym czasem w jednym cyklu może dojść do owulacji dwukrotnie

Czy mogłby pani rozwinąć tę myśl,bo nie rozumniem.
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.10.05, 16:30
            Nie bardzo mam co rozwijać. Kobieta to nie maszyna. Teoretycznie w jednym cyklu
            dojrzewa jeden pęcherzyk jajnikowy i z niego wydostaje się podczas owulacji
            jedna komórka jajowa. Ale czasem, nawet w naturalnym cyklu ( nie stymulowanym)
            dojrzewaja dwa lub więcej pęcherzyków i pękaja bądź jednocześnie bądź w różnym
            czasie - stąd np. ciąże mnogie. Zdarza się również, że pod wpływem np. stresu w
            jednym cyklu miesiączkowym dochodzi do dojrzewania kolejno jednego, a później
            drugiego pecherzyka. Wówczas mówi się o dwukrotnej owulacji.
    • Gość: julia bakterie - bardzo proszę ponownie o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 13:06
      Pani Doktor, jestem w 39/40 tyg ciązy i zrobiłam badanie wymazu szyjki macicy.
      Wynik: wyhodowano w warunkach tlenowych:
      1.straphylococcus haemalyticus MR
      2. streptococcus L- hemolizujący
      3. wyhodowane drobnoustroje mogą stanowić zanieczyszczenie próbki mikroflorą
      pochwy, bardzo mnie martwi ten wynik, gdyż nie wiem te bakterie mogą mieć jakiś
      niekorzystny wpływ na dziecko, Proponowane antybiotyki na 2 stronie karty
      podobno nie nadaja się do leczenia w ciąży
      Bardzo proszę o odpwiedź, czy bakterie mogą zaszkodzić dziecku i co powinnam
      zrobić aby tak się nie stało. Będę bardzo wdzięczna za odp., pozdrawiam, Julia
      • koala.mb Re: bakterie - bardzo proszę ponownie o pomoc 25.10.05, 16:37
        Nie bardzo cokolwiek możesz zrobić, musi o tym zdecydować Twoj lekarz. Jeśli
        stwierdził, że wyniki nie kwalifikują Cię do leczenia, to musisz się z tym
        pogodzić sad
    • Gość: toffii Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.10.05, 13:10
      mam pytanie czy jeśli wyniki cytomegalii wyszły u mnie następujaco IgG -
      dodatnie, IgM - ujemne, to czy mój mąż też powinien sie przebadać w tym
      kierunku?
      • Gość: A.z Londynu za wysoki estrogen IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 25.10.05, 17:42
        Pani doktor,
        Kilka lat temu mialam robione badanie poziomu hormonow ze wzgledu na nadmierne
        owlosienie /na brodzie /potem przez jakis czas bralam Diane-35. Wyszedl zbyt
        wysoki poziom estrogenu.
        Odstawilam Diane na rok a pozniej wyjechalam za granice, gdzie nie mialam
        potrzeby stosowania tabletki antykoncepcyjnej. Teraz jednak pojawila sie
        potrzeba I dostalam od tutejszej internistki recepte na tabletke podobna do
        Mercilonu. Nie pamietalam rozmawiajac z lekarka zeby powiedziec o tym
        estrogenie. Teraz przy okazji jakiegos artykulu przypomnialam sobie o tym - czy
        moze to miec jakis wplyw na skutecznosc tabletki? Albo czy moze to powodowac
        przybranie na wadze? Wolalabym nie przytyc juz wiecej bo I tak mam problem z
        nadwaga.
        Pozdrawiam I bardzo prosze o odpowiedz.
        • Gość: A.z Londynu Re: za wysoki estrogen IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 26.10.05, 15:10
          Dziekuje bardzo za odpowiedz i pozdrawiam!
    • Gość: A.z Londynu Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 25.10.05, 17:40
      Pani doktor,
      Kilka lat temu mialam robione badanie poziomu hormonow ze wzgledu na nadmierne
      owlosienie /na brodzie /potem przez jakis czas bralam Diane-35. Wyszedl zbyt
      wysoki poziom estrogenu.
      Odstawilam Diane na rok a pozniej wyjechalam za granice, gdzie nie mialam
      potrzeby stosowania tabletki antykoncepcyjnej. Teraz jednak pojawila sie
      potrzeba I dostalam od tutejszej internistki recepte na tabletke podobna do
      Mercilonu. Nie pamietalam rozmawiajac z lekarka zeby powiedziec o tym
      estrogenie. Teraz przy okazji jakiegos artykulu przypomnialam sobie o tym - czy
      moze to miec jakis wplyw na skutecznosc tabletki? Albo czy moze to powodowac
      przybranie na wadze? Wolalabym nie przytyc juz wiecej bo I tak mam problem z
      nadwaga.
      Pozdrawiam I bardzo prosze o odpowiedz.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 13:47
        Zbyt wysokie stezenie estrogenów może być skutkiem policystycznych jajników na
        przykład. Dodatkowo problemy z nadmiernym owłosieniem mogą również o tym
        swiadczyć. Jednak po pierwsze ilość wytwarzanych estrogenów nie jest stała
        przez całe życie, po drugie przyjmując antykoncepcję blokujesz przysadke i
        wytwarzanie naturalnych estrogenów obniża się. Jeśli stężenie estradiolu w
        Mercilonie bedzie dla Ciebie zbyt niskie, okaże się to podczas przyjmowania
        pierwszych opakowań.
        • binne pęcherzyk 26.10.05, 13:49
          kiedy pęka pęcherzyk? tzn. jak duży powinien być? i po czym mozna poznać, że
          pękł? czy ból jajnika znaczy, że pęcherzyk pękł?
          dziękuję za odpowiedź
          • koala.mb Re: pęcherzyk 26.10.05, 14:03
            Pecherzyk Graffa pęka pomiędzy 18-23 mm. Mniejsze zwykle ulegaja zanikowi,
            większe z reguły powoduja powstanie przetrwałego pecherzyka. Pękanie pęcherzyka
            może powodować dolegliwości bólowe, ale nie musi. Aby stwierdzić że pęcherzyk
            pękł najlepiej ocenić jajnik w usg przed i po owulacji.
        • binne Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 13:53
          kiedy pęka pęcherzyk? tzn. jak duży powinien być? i po czym mozna poznać, że
          pękł? czy ból jajnika znaczy, że pęcherzyk pękł?
          dziękuję za odpowiedź
    • effka29 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.10.05, 20:54
      Pani doktor - od kilku dni odczuwam ból z prawej strony brzucha. Internista
      wykluczył wysrostek, dał mi skierowanie do gastrologa ( idę jutro) i zalecił
      wizytę u ginekologa. Ginekolog stwierdził nieruchomy jajnik oraz zrosty po
      przebytym zapaleniu które jego zdaniem mogą być powodem bólu. Przepisał
      distreptazę.
      Napomknął o tym , że skoro jestem w grupie ryzyka (mama miała raka jajnika w
      wieku 35 lat -wcześniej rodziła ,ja nie mam dzieci, a wiek mniej więcej ten
      sam) powinnam być objęta dodatkowymi badaniami. Jednak nie powiedział, ani tym
      bardziej nie zlecił wykonania żadnych.
      Zaczęłam trochę czytać w internecie o objawach raka jajnika. Rozpoznanie nie
      jest proste bo choroba w początkowym stadium może rozwijać się bezobjawowo.
      Prawie ... bo niewinne dolegliwości, takie jak skłonność do wzdęć lub częste
      bóle brzucha mogą świadczyć o chorobie.
      No właśnie... Ja mam skłonność do wzdęć - i ten ból z prawej strony ( wcześniej
      też bywał mniej więcej w połowie cyklu (owulacja?)- ale dużo słabszy i
      ustępował po 2-3 dniach).
      Jakich badań powinnam żądać od lekarza? Od czego zacząć? Czy może za bardzo
      panikuję?
      Choć z drugiej strony tyle się słyszy, by nie lekceważyć żadnych znaków...
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 13:51
        Kobiety z rakiem jajnika w wywiadzie rodzinnym powinny przynajmniej dwa razy w
        roku, regularnie byc badane przez ginekologa i mieć wykonywane usg. Poza tym w
        surowicy należy okresowo oznaczać antygen Ca-125. To sa podstawowe badania.
        Inne są wynikiem nieprawidłowości, które w tychże badaniach się wykryje. Twoje
        dolegliwości rzeczywiście mogą być spowodowane zrostami, jednak wywiadu nie
        należy lekceważyć.
    • Gość: Iza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 09:29
      Pani doktor co Pani sądzi o Vamea? U mnie jest słabo z lipido. Warto to kupić?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 13:51
        Nie mam doświadczenia.
    • kaaaska1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 09:52
      Cześć.

Pisze do Was,żebyscie wypowiedzieli się co sądzicie o moim problemie,może
      jakoś mi pomożecie.Ja jestem bliska załamaniusadPonieważ od tygodnia spoźnia
      mi się okres(dodam,że miesiączkuję w miarę regularnie i że współżyję z
      chłopakiem-tylko dlatego wlaśnie się martwię terminem miesiączkisad...)Obawiam
      się,że mogę byc w ciązysadChcialabym opisać tę sytuację,ponieważ podczas
      stosunku prezerwatywa nie pękła i wszystko było w porządku.Taka jestem
      zdesperowana,że biorę juz pod uwage wszystko co mozliwe,nawet najmniejsze
      szczegoły...Obawiam się jednak tylko tego,że podczas tzw.'robienia chłopakowi
      dobrze-ręką',miał wytrysk...więc sperma znalazła się na pościeli,później MOŻE
      (nawet nie wiem czy napewno)dotknęłam jej niechcący(ale to tylko pośladkami
      jak w ogóle dotknęlam),następie chłopak już po stosunku zdjął prezerwatywe
      (była cała,nie pęknięta)i poprostu leżał na mnie(nago)ale tylko leżał,nic nie
      robiliśmy,więc chcialabym się dowiedzieć,czy przez takie coś moglabym być w
      ciąży?bo jest to moim zdaniem malo mozliwesadale obawiam się
      najgorszego,ponieważ mam dopiero 18 lat:/Nie dość,że okres spóźnia mi się od
      tygodnia to jeszcze od 5 dni bolą mnie jakoś dziwnie piersi(nie tak jak
      czasem bolą przed okresem)i wydają się jakieś większe...(niestety
      przeczytalam gdzieś tu w internecie,że takie objawy czasem są przy 2-3
      tyg.ciązy i juz sie podłamałamsad )Narazie nie chce robić żadnych badań,bądź
      testów ciążowych,ale naprawde jest mi strasznie ciężkosad Odpowiedzcie na to
      jezli możecie, z gory dziekuje

pa
      • ela696 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 11:20
        dlaczego nie chcesz zrobić testu? Ja bym juz dawno do apteki leciała!
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 13:53
        Nie ma co gdybać. Zrób test.
    • slimaczek1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 10:08
      Pani doktor, czy w ciązy mozna brać preparaty z błonnikiem typu np.otrębuski w
      celu zapobiegania zaparciom i regulacji przemiany materii? Biorę je od jakiegos
      czasu, czy przy ewentualnej ciązy mam przestać?
      • elagie84 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 11:04
        Dzień Dobry Pani doktor mam 21 lat i od dwóch biorę tabl anty boję się tylko że
        w przyszłości nie będę mogła mieć dzieci, czy tabletki mają jakiś wpływ na
        przyszłą ciąże( brałam rgulon harmonet a teraz yasmin).Mam jeszcze pytanie o
        badanie poziomu hormonów:czy potrzebne jest jakieś skierowanie?
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 13:56
          Hormony możesz oznaczyc bez skierowania, jednak trzeba zrobic przerwę w
          przyjmowaniu tabletek przynajmniej miesiąc, bo inaczej wyniki będą niewymierne.
          Tabletki teoretycznie nie zaburzają płodności, ale jak będzie u Ciebie tego nie
          wiem. Wiele dziewczyn ma problemy z regulacja cykli, owulacją i tym samym z
          zajściem w ciąże po odstawieniu tabletek, inne zachodzą w ciąże bez problemu -
          tyle mówi praktyka.
    • ja-sarenka endometrium 26.10.05, 11:27
      witam..podciągam ten watek.
      Może więcej osób wypowie się na ten temat, może ekspert?
      Mam endometrium 6,4 cm na 4,4, oczywiscie rośnie.Dostałam skierowanie do
      szpitala na operację(laparoskopia na szczęście).I mam do was prosbę -opiszcie
      proszę jak wygląda ta operacja, ile byłyście w szpitalu, ile na zwolnieniu po
      operacji.Czy przed szpitalem brałyście antybiotyki(ja dostałam Metronidazol i
      Tarivid)I czy rzeczywiście da się to usunąć metodą laparoskopii.I czy nie
      odnawia się.Zresztą w ogóle mało wiem na temat tej torbieli(bo to jest rodzaj
      torbieli?), i nie ukrywam,że martwię się tym.Więc każda Wasza informacja, rada,
      wskazówka będzie dla mnie niezwykle cenna.
      Acha, jeszcze jedno-od ponad 2 lat brałam Mercilon.Czy mogł on mieć wpływ na
      rozwój tej choroby?
      Pozdrawiam
      I dzieki z góry
      j-s

• koala.mb Re: endometrium 26.10.05, 13:58
        Bardzo mylisz pojęcia - nie może byc endometrium 6,4mm na 4,4. Co rośnie?
        Później piszesz o torbieli. Nic z tego nie rozumiem.
    • feiniel wysoka prl, niski testosteron... coś jeszcze? 26.10.05, 11:34
      Pani Doktor,
      zmianiłam lekarza, bo poprzedni nie chciał mi zrobić badan hormonalnych i
      tłumaczył, że mam małe jajniki i dlatego słabo pracują ...
      nowa pani doktor kazała mi zrobić prl i testosteron - wyniki: prl 28,8 ;
      testosteron <20
      co to może oznaczać? jakie jeszcze wyniki trzeba zrobić, żeby mieć jasną
      sytuację (tym razem mam zamiar upierać się do upadłego przy zrobieniu
      wszystkich niezbędnych oraz przydatnych badań)
      mam 28 lat, 3 lata brałam Dianę bo miałam zdiagnozowany pcos, potem kilka m-cy
      brałam Regulan - w maju odstawiłam. 3 m-ce Castagnusa - skończyłam na początku
      września
      pozdrawiam
      • Gość: deszczowa Czy rozmaz moze nie wykazac grzybicy? IP: *.g / 80.53.83.* 26.10.05, 13:14
        Gdy ginekolog pobiera probke z pochwy do rozmazu, to czy moze potem nie wykryc
        grzybicy mimo, ze ona jest? Czy raczej grzyby sa dobrze widoczne nawet w malej
        ilosci wydzieliny?
        Chodzi o to, ze ide do lekarza 2 dni po miesiaczce, a wiadomo, ze wtedy jest
        dosc sucho w pochwie. Niestety nie moge przesunac wizyty, bo moja lekarka ma
        duzo pacjentek i nastepny termin bylby za miesiac...
        Czy w takiej sytuacji bedzie mozliwe rozpoznanie grzybicy - jesli ona jest (a
        mam nadzieje, ze nie...)?
        • koala.mb Re: Czy rozmaz moze nie wykazac grzybicy? 26.10.05, 14:00
          Będzie możliwe.
          • Gość: deszczowa Re: Czy rozmaz moze nie wykazac grzybicy? IP: *.g / 80.53.83.* 26.10.05, 19:57
            Dziekuje smile
            Mam jeszcze jedno pytanie. Gdyby to nie byla grzybica, tylko np jakies bakterie,
            to rozmaz tez je wykryje?
            Czy na to trzeba robic jakis posiew?
            • koala.mb Re: Czy rozmaz moze nie wykazac grzybicy? 26.10.05, 21:29
              Rozmaz wykonuje sie w celu określenia charakteru flory pochwy, natomiast posiew
              jest dokładniejszy, ponieważ okresla gatunki bakterii bądź grzybów. Czasem
              wystarczy określenie pH pochwy do podjęcia leczenia.
              • Gość: deszczowa Re: Czy rozmaz moze nie wykazac grzybicy? IP: *.g / 80.53.83.* 26.10.05, 21:50
                Jeszcze raz bardzo dziekuje, pani doktor smile
      • koala.mb Re: wysoka prl, niski testosteron... coś jeszcze? 26.10.05, 14:00
        A jaki jest Twój problem? Podałaś tylko wyniki dwóch oznaczeń hormonalnych.
        Szkoda że nie napisałaś w jakim celu je oznaczałas.
        • feiniel Re: wysoka prl, niski testosteron... coś jeszcze? 26.10.05, 15:51
          problem - nieregularne miesiączki i problem z zajściem w ciążę - wszyscy
          lekarze mówili mi że "coś" jest nie tak z hormonami - chcę zajść w ciąże jak
          najszybciej dlatego muszę wiedzieś CO jest nie tak
          wyniki tylko dwóch hormonów zlecił mi nowy lekarz - zastanawiam się czy to nie
          za mało? jakie wyniki powinnam jeszcze zrobić żeby mieć pełny obraz sytuacji?
          • koala.mb Re: wysoka prl, niski testosteron... coś jeszcze? 26.10.05, 16:19
            Jeśli badanie prolaktyny wykonywałaś po zakończeniu Castangusa jasno wynika, że
            był to lek za słaby, bo wynik jest powyżej górnej granicy normy, jeśli przed
            kuracją prolaktyne trzeba powtórzyć. Na jakiej podstawie zdiagnozowano u Ciebie
            PCOS? Wydaje mi sie że powinnas wykonać jeszcze LH,FSH, TSH, fT3, fT4, estriol,
            progesteron oraz usg, a wówczas jeśli potwierdzi się PCOS dodatkowo DHEA-S oraz
            insulinooporność. Dopiero po wynikach takich badań można coś powiedzieć o
            przyczynach niemożności zajścia w ciążę.
            • feiniel Re: wysoka prl, niski testosteron... coś jeszcze? 27.10.05, 09:24
              dziękuję za odpowiedź.
              badanie było po Castagnusie - czyli teraz pewnie dostane coś silniejszego
              po USG pani doktor nie stwierdziła PCOS (może to była zła diagnoza - 4 lata
              temu)
              TSH, fT3 i fT4 robiłam pół roku temu - wyniki w normie, ale żeby mieć pewność
              jeszcze je powtórzę - można je zrobić w dowolnym dniu cyklu? podobnie jak
              estriadol i progesteron? a FSH i LH w 3dc? i najlepiej żeby wszystkie wyniki
              były robione w tym samym cyklu?
              dziękuje za pomoc - zrobie wszystkie wyniki nie czekając na zlecenie mojej pani
              doktor
              • koala.mb Re: wysoka prl, niski testosteron... coś jeszcze? 27.10.05, 09:46
                FSH, LH , estradiol w 3 dniu cyklu, estradiol powtórnie w 12, progesteron w 16
                i 21 dc, hormony tarczycy i prolaktyna - nie ma znaczenia.
    • jukka5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 14:02
      Pani doktor mam pytanie odnośnie termiu wykonywania cytologii. Słyszałam że
      najlepiej ją robić do ok. 20 dnia cyklu. Czy to prawda? Czy jest sens
      pobierania jej w 24 dniu cyklu? Czy muszę się zapisać na inny termin? Dziękuję
      za odpowiedź.Jukka5.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 14:07
        Przy cyklach 28 dniowych cytologie wykonuje się najwyżej do 14 dnia cyklu, w 20
        owszem można jesli masz bardzo długie cykle i jest szansa, że 20 dzień to
        jeszcze I faza cyklu.
    • Gość: maja Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.05, 14:03
      Pani Doktor!
      Jetsem w 47 dc. Do tej pory miałam regularne 28-29-dniowe cykle. Robiłam 3
      testy ciążowe, wynik negatywny. W 38 dniu przez 5 kolejnych dni przyjmowałam
      luteinę i dziś, dwa dni po skończeniu zażywania tego leku, wystąpiły bardzo
      skąpe plamienia. Szczerze powiem, ze myślałam, ze to juz @. Czy jest
      prawdopodobne, ze to jednak ciąża? I czy udac się na usg w najblizszym czasie
      czy jeszcze poczekać?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 14:06
        po pierwsze wykonaj test ciążowy we krwi, po drugie koniecznie idź na usg.
        • Gość: no to klops Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:17
          Jestem 7 tygodni po porodzie. Nie karmie piersia i nie miałam jeszcze okresu.
          Raz odważylismy się z mężem trochę poprzytulać no i mam pytanie czy jest
          możliwe, jesli nie było pełnego stsounku - tzn on tylko wszedł we mnie i
          zaraz się wycofał ( bez wytrysku ) abym mogła ponownie zajść w ciąże?

• koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 16:21
            Przypadki chodzą po ludziach, ale musiałabyś mieć wyjątkowego pecha. Żeby
            jednak seks nie wpędził Cię w nerwicę może pomyślałabyś o jakiejś formie
            antykoncepcji? Stosunek przerywany nie jest najbardziej pewną formą
            zabezpieczenia.
        • Gość: Kasia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 11:19
          Mam problem i nie wiem co zrobić. Dlatego chciałam zadać jedno pytanie.
          Od 2,5 roku biorę Dianę 35. 1 października dostałam okres i zrobiłam sobie
          przerwe miesięczną w braniu tabletek (robie tak co pół roku) i 26 dostałam
          okres zaczełam wtedy brać nowe opakowanie. Jednak miesiączka ta trwała tylko
          jeden dzień i dlatego nie wiem co się dzieje. Nie wiem czy dobrze wziełam
          tabletkę? Zaczełam się zastanawiać czy to nie było plamienie, bo nigdy mi się
          nie zdażało że miała tylko jeden dzień okres. Chciałam się spytać jakie mogą
          byc tedo przyczyny? Czy należy już zmienić tabletki albo czy jest możliwość że
          jestem w ciąży? Proszę o odpowiedź
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka