Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

• Gość: Ala!!! Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 14:38
      Sz.P doktor!!
      Mam pytanie,jakie srodki uspakajające mogę zażywać w czasie ciązy.Czy np może
      to być walerin w tabletkach bądz melisa{zioła}a może są jakieś inne?
      Ala
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.12.05, 22:06
        Na pewno możesz stosować Neospasminę i Melisę. Inne leki musisz skonsultować ze
        swoim lekarzem.
        • Gość: Caline-czka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 13:00
          Witam Pania, czy bakterie w moczu (wynikajace z choroby nerek - wielotorbielowatosc nerek) moga
          miec wplyw na niemoznosc zajscia w ciaze? staramy sie z mezem kilka miesiecy bezskutecznie,
          przeciwskazan od nefrologa nie ma, jednak wg niego branie antybiotykow na bakterie jest
          bezcelowe,gdyz one znow sie pojawia (ze wzgledu ze w torbielach w nerkach tworza sie kamienie),a
          antybiotyk zle wplywa na prace nerek.
      • palma30 stosowanie kamery podczas łyżeczkowania 08.12.05, 21:44
        Muszę mieć zabieg wyłyżeczkowania macicy ze względu na polipy. Czy zabieg
        należy wykonać za pomocą kamery aby było mniejsze ryzyko przebicia macicy.
        Dodam, iż chciałabym mieć jeszcze dzieci.
        Dziękuję za odpowieź.
        • koala.mb Re: stosowanie kamery podczas łyżeczkowania 13.12.05, 20:52
          To łyżeczkowanie z kamera to jak sądze histeroskopia - przy polipach bardziej
          wskazana nie ze względu na ryzyko przebicia macicy a dlatego ze łyżeczkowanie
          jest mniej dokładne, poniewaz wykonuje się je na ślepo.
    • Gość: Asia Pytanie: wiek ciąży według OM a USG IP: *.elsat.net.pl 05.12.05, 14:54
      Pani Doktor,
      W 21 tygodniu ciąży (liczonym od daty ostatniej miesiączki) miałam robione
      badanie USG podczas którego dowiedziałam się że ciąża ma ok 18-19 tyg. Tym
      samym termin porodu wyznaczono mi ponad dwa tygodnie później niż pierwotnie.
      Ostatnią miesiączke miałam 4 lipca, a 17-go lipca podczas USG widziałam wyraźnie
      dojrzały pęcherzyk Graffa. Czy w tej sytuacji taka rozbieżnośc w terminie porodu
      i wieku ciąży nie jest niepokojąca?
      • koala.mb Re: Pytanie: wiek ciąży według OM a USG 05.12.05, 22:07
        na podstawie USG termin porodu można wyznaczyc jedynie jeśli badanie wykonane
        było do 12 tygodnia ciązy. później jest ono za mało dokładne. Raczej należy
        trzymać się daty OM.
    • Gość: kvolpe plastyka pochwy IP: *.icpnet.pl 05.12.05, 15:58
      Czy po porodzie wykonuje sie plastykę pochwy.Na czym to polega?Czy są jakieś
      przeciwwskazania? Dodam ze po pierwszym porodzie mam bardzo obniżone narżady,
      teraz jestem w drugiej ciąży.Dziękuję.
      • agga28 pytanie do pani doktor 05.12.05, 22:09
        od dwóch lat usiłuję stwierdzić, co mi jest.. w tym czasie zmieniłam 4
        ginekologów i wzięłam tony lekarstw i objawy jak były tak są.. Okresowo
        pojawiają mi się żółte upławy o dość neutralnym zapachu i świąd pochwy,
        pieczenie a czasami przy stosunku ból.. Leczono mnie na grzybicę, choć mnie
        się wydaje, że upławy przy grzybicy są inne, czasem stwierdzali, że pochwa
        jest czysta a ja za trzy dni miałam te same objawy. Nikt nie zrobił mi wymazu
        z pochwy. Czasem dostawałam coś na bakterie i pierwotniaki. Dla mojego
        partnera też zawsze prosiłam o leki i pilnowałam, żeby brał. Czasem zdarzało
        sie, że coś go piekło. Teraz on nie ma objawów. A sytuacja i tak się powtarza..
        Jestem zniechęcona.. zwłaszcza, że staramy się o dzidziusia. Czy przy grzybicy
        mogą być ŻÓŁTE upławy? Brałam clotrimazol, orungal, nystatynę, netreomycynę(?),
        gynalgin, pimafucort i globulki robione w aptece (składu nie pamiętam).
        pozdrawiam serdecznie On nie ma
        objawów.
      • koala.mb Re: plastyka pochwy 05.12.05, 22:09
        Plastyka pochwy jest odrębna operacja. Raczej nie łączy się je z porodem.
    • Gość: joanna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 22:53
      czy Pani doktor odbiera maile (mail gazetowy)? moze lepiej wpisac pytanie tu na
      forum? serdecznie pozdrawiam
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.12.05, 11:02
        Odbieram, ale czasem nie nadążam z odpowiedziami, szczególnie jeśli pytania są
        takie które wymagaja trochę zastanowienia się. Mysle, że wiem które jest Twoje
        i obiecuje, ze odpowiem smile)
    • Gość: jazzaa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 06.12.05, 08:54
      Dzień dobry.Co Pani sądzi o zrobieniu przerwy w stosowaniu pigułek? Biorę
      pigułki od ponad roku i zastanawiam się czy warto zrobić teraz przerwę "dla
      zdrowia".Proszę o radę.Pozdrawiam
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.12.05, 21:47
        W wytycznych Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego nie zaleca sie robienia
        przerw. Dostepne obecnie na rynku tabletki antykoncepcyjne maja mała dawkę
        hormonów i dlatego przerwy w stosowaniu ich nie sa konieczne.
    • Gość: miau poziom Progesteronu IP: *.zedat.fu / *.zedat.fu-berlin.de 06.12.05, 09:44
      Witam,

poniewaz przez 6 miesiecy nie mialam okresu, zdecydowalam sie w koncu na
      zrobienie usg dopochwowego i badan hormonalnych, endometrium wyszlo jednorodne
      a badanie progesteron robiony 1.12.05 = 0,688 ng/ml 2.12.05 czyli dzien
      pozniej dostalam okres, widze jednak ze norma w fazie luteralnej dla
      progesteronu wynosi 1,7 do 27 (Prolaktyna 10,01 ng/ml robiona tego samego dnia)
      czy taki spadek porgesteronu tuz przed okresem jest normalny? okres trwal tylko
      3 dni..
      z gory dziekuje za odpowiedz!
      • ivonne2 Re: poziom Progesteronu 06.12.05, 11:49
        Pani doktor, mam pytanie. Od 7 dni biorę cilest. Czuje się po nim fatalnie, mam
        mdłości, zawroty głowy i taki straszny ból głowy, że nie jestem w stanie
        funkcjonować. Kiedys jakieś 4 lata temu tolerowałam go doskonale, jednak teraz
        szok, nie jestem w stanie tego znieść, nie wybiore ich do końca. myśli pani, że
        mogę je teraz odstawić, po 7 dniach. Właśnie kończy mi się okres, czy dostanę
        następny?
        Tabletki zalecił mi gin, gdyż miałam bardzo długie cykle, i na usg bardzo grube
        endometrium.
        Pozdrawiam
        • Gość: gaga.77 pytanie IP: *.rybnet.pl 06.12.05, 12:03
          Witam .Czy kazda narośl wewnątrz warg sromowych musi oznaczać kłykciny i wirus
          hpv?
          • koala.mb Re: pytanie 06.12.05, 21:54
            Nie.
        • koala.mb Re: poziom Progesteronu 06.12.05, 21:53
          Bardzo grube endometrium i długie cykle swiadcza o braku owulacji oraz
          niedoborze progesteronu a tym samym względnym nadmiarze estrogenów. Cilest
          zawiera stosunkowo dużo estrogenów ( 0,035) i dość słaby gestagen. Nie wiem
          dlaczego lekarz zalecił własnie ten środek - widocznie miał swoje powody wink
          Jesli teraz odstawisz Cilest raczej krwawienia nie będzie, jednak może się
          troche rozregulowac Twój naturalny cykl. musisz się także w tym cyklu
          zabezpieczać, gdyż efektu antykoncepcyjnego Cilestu nie będzie.
      • koala.mb Re: poziom Progesteronu 06.12.05, 21:49
        Stezenie progesteronu zalezy od fazy cyklu. Przed miesiączką obniża sie
        znacznie. Dlatego tez wynik z dnia przed miesiączka nie jest miarodajny.
    • semira1982 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.12.05, 12:27
      droga pani doktor, mam pytanie-od dwóch dni stosuję globulki propolisowe i maść
      Clotrimazolum, mam stan zapalny pochwy-juz sa efekty,bo nawet juz tak nie boli
      i nie piecze.Ale także od 2,5tygodnia biorę Diane35.Czy globulki,maśc i sam
      stan zapalny maja wpływ na zmniejszenie efektu antykoncepcyjnego tabletek.Czy
      jeśli zapalnenie przejdzie moge bez obaw współzyć, czy raczej stosowac
      dodatkowe zabeazpieczenie?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.12.05, 21:56
        To raczej Diane moze sprzyjać stanom zapalnym a nie stan zapalny osłabiać
        działanie Diane. Nie musisz się dodatkowo zabezpieczać.
    • zosia_51 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.12.05, 16:54
      Dobry wieczór.Mam 55 lat, do tej pory miesiączkowałam regularnie-do tej pory,
      bo od 2 miesięcy nie mam okresu.Przypuszczam,iż może już zaczęły się
      komplikacje związane z menopauzą-zanik okresu(ciążę wykluczam).I dlatego mam
      pytanie-Jeżeli nie mam okresu,czy wtedy jestem już niepłodna?Nigdy nie
      stosowałam tabletek antykoncepcyjnych.Czy teraz musiałabym je stosować, by mieć
      pewność żeby nie zajść w ciążę? Okres menopauzy odczuwam juz od ok.6 lat, kiedy
      będę miała pewność,że już jest po menopauzie, i nie musze sie juz
      martwić,że"wpadnę"?Kiedy już będe niepłodna?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.12.05, 21:58
        Oznacz FSH. jesli jest powyżej 20 mIU/ml w ciązę raczej nie zajdziesz, jesli >
        40 mIU/ml oznacza to menopauzę.
    • Gość: mega Testosteron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 17:57
      tak to prawda ...pomyliłam jednostki testosteron o,483 ng/ml natomiast 17-OH
      progesteron wynosi 1,40 i był badany przy koncu okresu.
      Prosze mi powiedziec czy teraz jest w porządku?/
      pozdrawiam ciepło
      • koala.mb Re: Testosteron 06.12.05, 22:00
        Testosteron jest w porządku a 17-OH-progesteron w jakich w końcu jednostkach
        podajesz?
    • Gość: gośka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.toya.net.pl 06.12.05, 19:21
      Sz.Pani dr , czy w Polsce jest dostępny, novu ring, przez trzy lata brałam
      różne rodzaje tabletek, niestety coraz gorzej je znoszę (coraz częstsze i
      silniejsze migreny, plamienia międzymiesiączkowe), srodki dopochwowe - wywołują
      uczulenia, prezerwatyw - najnormalniej w świecie nie lubię, mój ginekolog
      rozważa nawet założenie mi wkładki (chociaż jemu także ten pomysł sie nie
      podoba) - pomimo tego że nie rodziłam, a ja po prostu nie wiem co powinnam
      robić, wyczytałam o nuva ring- może to mogłaby być antykoncepcja dla mnie, a
      może jednak zdecydować się na tą wkładkę i dlaczego ginekolodzy nie proponują
      wkładek kobietom które nie rodziły?
    • semira1982 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.12.05, 23:21
      Skoro Diane powoduja zapalenia, to co powinnam zrobić by w przyszłości uniknąć
      zapaleń(grzybicy).Przeciez tabletek nie odstawie, a nie bede cały czas stosowac
      gałki propolisowe.....
    • Gość: Iza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 10:19
      Pani doktor moja 12 letnia córka ma ciągle stany zapalne. Nie chcę jej
      prowadzić do ginekologa do ona się boi. Bardzo propszę powiedzieć mi co ja mam
      zrobić. Od dwóch dni podmywa się rumiankiem, ale słyszałam że to zły pomysł.
    • dwa_kotki DO PANI DOKTOR PROSZE O POMOC 07.12.05, 13:53
      baRDZO PROSZE O RADE . prawie juz nie karmie piersią tylko w nocy jestem juz
      4 miesiace po porodzie okres mialam 10 listopada czyli 3 miesiace po porodzie
      trwal tylko 3 dni w tym czasie po krwawieniu do teraz zdażylo nam sie z mężem
      kilka razy przytulanko bez zabezpieczenia nie doszlo jednak do wytrysku MAZ
      WYCOFYWAL SIE sporo przed wytryskiem jakie
      są szanse zajcia ponownego w ciąże?
    • Gość: mega Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 17:15
      tak to prawda ...pomyliłam jednostki testosteron o,483 ng/ml natomiast 17-OH
      progesteron wynosi 1,40 i był badany przy koncu okresu.
      Prosze mi powiedziec czy teraz jest w porządku?/
      pozdrawiam ciepło
      Przepraszam za moje pomyłki....17-OH progesteron 1,40 ng/ml Czy jest dobry>????
      I jeszcze jedno mam pytanie do Pani Doktor
      Lekarz przepisał mi na obfite miesiączki Exacyl....czy to jest dobry lek???
    • margret79 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.12.05, 21:39
      Witam.
      Na przełomie listopada i grudnia rozpoczeliśmy starania o dziecko. Starania
      rozpoczęły sie w cyklu od razu po odstawieniu Harmonetu (branego przez 3 m-ce).
      Przytulanko było też tak jakby w 7 dniowej przerwie od harmo, (po ustąpieniu
      krwawienia z odstawienia). Zaczęłam mierzyć tempkę, zeby sprawdzić czy będzie
      owu. Dziś jest 19 dc, a moja tempka począwszy od 7 dc (wtedy wzrosła z 36.2)
      utrzymuje się w granicach 36.4-36.5 czyli jest jakby przez cały czas
      podwyższona, gdyż wiem, że jak mierzyłam w innych cyklach to miałam pierwszą
      fazę cyklu średnio 36.2 -36.3, a następna dopiero II faza była 36.5 - 36.6.
      Teraz w pierwszej fazie cyklu zaobserwowałam śluz przypominający ten płodny,
      który potem zniknął na 3 dni, a teraz znów się pokazał i jest cały czas. Czy to
      może oznaczać podwójną owu? Przyznam, że prawie od drugiej połowy I fazy cyklu
      czuję kłucie jajników i napięcie w dole brzucha oraz mam uczucie ciągłego
      napięcia brzucha. Acha. Dodam tylko, ze właśnie dziś tzn. 19 dc tempka spadła
      do 36.1. Już nic nie rozumiem. Czy była owu czy nie.Proszę podpowiedzieć mi co
      mniej więcej może oznaczać taka sytuacja. Dziękuję i pozdrawiam
    • Gość: maga metronizadol IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 08.12.05, 04:06
      Dzień dobry,
      Od paru dni boli mnie(paląco -piekąco) wejście do pochwy, wczoraj zauważyłam niewielkie biało- serkowate upławy. Nigdy nie miałam grzybicy i nie brałam ostatnio antybiotyków. Co to może być ? Mój partner,który jest radiologiem (jak sam twierdzi nie zna się na ginekologi) przypisał mi metronizadol dopochwowy i laktovaginal. Proszę mi doradzić czy leczyc się tym metronizadolem czy nie. Trochę sie go boję, gdyż na ulotce pisze, że może wywoływać grzybicę, a jeśli jej jeszcze nie mam, to wolałabym jej uniknąć. Z góry dziękuje za odpowiiedź.
    • ewa354 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.12.05, 10:18
      Cykle miałam od zawsze nie regularne(mam 27lat). 2 miesiące temu cykl mi się
      przedłużał i bolał mnie brzuch z prawej strony. Gin powiedział że to torbiel.
      Dostałam leki, po których po miesiączce nie było śladu po torbiel na usg.
      Dostałam Duphaston od 16 do 25 dnia cyklu na uregulowanie i być może miał ni
      pomóc w zajściu w ciąże. W następnym cyklu ok 17-19 dzień cyklu znów zaczełam
      czuć bóle które ustąpiły po miesiączce. W tym cyklu znów jest to samo. Ból w
      tym samym miejscu. Czy to możliwe że nie pęka mi pęcherzyk i dlatego ten ból?
      Do ginekologa idę za 5 dni-obawiam się diagnozy. Dlaczego to akurat teraz jak
      chcemy dzidzię, a wcześniej nigdy nie miałam żadnych bóli? Czy są na to jakieś
      sposoby? Czy wogóle będę mogła mieć dzieci??? Proszę o poradę i z góry dziękuję
      • anka125 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.12.05, 13:45
        Droga Pani Doktor,czy to jest normalne aby po Estradiolu-Depot bolały mnie
        piersi?Bóle są najczęściej napadowe.Nadmieniam,że jestem po operacji wycięcia
        macicy(rok temu).Jestem pod kontrolą onkologa(mały guzek w piersi).Ale do
        onkologa pójdę dopiero pod koniec przyszłego roku,gdy wykonam kolejną
        mammografię.Muszę czekać tak długo,gdyż NFZ mammografie refunduje raz na dwa
        lata a prywatnie mnie nie stać.Czy przestać brać Estradiol?
    • jukka5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.12.05, 15:19
      W opisie badania USG mam napisane" Endometrium 10mm, PG w prawym jajniku 19mm"
      Czy to oznacza że będzie niedługo owulacja?
    • Gość: beta Alfadiol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 16:40
      Lekarz gin przepisał mi profilaktycznie Alfadiol prosze mi powiedzieć czy to
      jest dobry lek czy może powinnam zażywać wapno w tabletkach.Mam 44 lata .
      Pozdrawiam milutko
      • maalza Re: Alergia i tabletki 08.12.05, 16:59
        Dobry wieczór pani doktor. Mam pytanie, które umieszczałam juz na forum, ale
        dręczy mnie bardzo i przyda mi sie strasznie fachowa pomoc. Byłam na badaniu
        alergicznych poprzez biorezonans. Poszlam na badanie poniewaz przy tabletkach
        towarzyszyly mi niepokojące objawy (tabletki zmienialam 3 razy, łącznie brałam
        je ponad rok), wysypka, biegunki, świąd pochwy, pryszcze, ktore wystepowały
        nawet przy jeanine, ktora jest ponoc dobra na cere. na badaniach alergenów
        wyszlo, że tabletki moje ciało trkatuje jak alergen, czy jest to mozliwe?
        badano mi wiele alergenów ale zaden nie wykazal tak silnego dzialania na skali
        jak własnie tabletka> Odstawilam i czuje sie duzo lepiej. Jest to dla mnie
        problem, gdyz potrzebuje pewnej ochrony antykoncepcyjnej. Z góry dziekuję za
        odpowiedź
    • Gość: Małgosia Bardzo prosze o odpowiedź-wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 21:51
      Dopadło mnie przeziębienie.Dzis po poludniu wypilam Coldrex z witamina C i
      paracetamolem a wczesniej rano wzielam 1 tabletke rutinoscorbinu. Na Coldrexie
      jest napisane ze zawiera 70 mg witaminy C i 750 mg paracetamolu. Czy nie
      przekraczam dziennej dawki paracetamolu, która nie wpływa na tabletki (gdzies
      wyczytalam ze mozna 500 mg na dzien)I czy nie przesadziłam z witamina C. To
      byla tylko jednorazowa kuracja. Czy moge sie czuć bezpieczna?
      Dziekuje za odpowiedz
      • feather Tabletki a Seroxat 09.12.05, 10:33
        Pani doktor, prosze o upewnienie: czy zazywanie leku przeciwdepresyjnego
        seroxat 20mg /lub 10mg/ ma wplyw na skutecznosc antykoncepcyjna tabletek?
        zazywam tabletki Marviol, zawierajace desogestrel B.P. 150 micrograms i
        ethinylestradiol Ph.Eur. 30 micrograms.
      • koala.mb Re: Bardzo prosze o odpowiedź-wazne 13.12.05, 20:50
        Nie powinnas przyjmowac tych leków równoczesnie z tabletkami ( wit C i
        paracetamolu). Trzeba zachowac minimum 2 godziny przerwy. W innym przypadku
        musisz sie dodatkowo zabezpieczać. Dawki nie maja większego znaczenia.
    • marija123 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.12.05, 11:10
      Pani Doktor! Mam pytanie. Od 10 września br. własciwie nie mam okresu, nie
      licząc czerodniowego plamienia (14.11), wywołanego zresztą Proverą, a wcześniej
      Luteiną. Po trzech wizytach ginekolog nie stwierdził nic niepokojącego, ale
      teraz powaznie sie obawiam,że i następna @ nie przyjdzie. Mało tego, nie wiem
      czy akurat to jest skutek takiego stanu rzeczy, mam ciagle rosący brzuch,
      uczucie cieżkości i wzrost wagi (w ciagu trzech miesięcy o około 5 kg). Sama
      nie wiem co robić? Bardzo prosze o radę. Z góry bardzo dziękuję!
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.12.05, 20:47
        A może tak zmienic lekarza? To co opisujesz to na pewno nie fizjologia.
    • nysia12 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.12.05, 13:23
      dzien dobry czcialam zpytac mam 26 lat urodzilam jesdno dziecko chcialabym
      prosic o odpowiedz od kilku dni bardzo swedzimnie pochwa wrecz boli wrgi sromowe
      mam napuchniete i bola czy moze mi pani cos pordzic moze jaki krem, masc albo
      globulki ale wle cos co mozna kupic bez recepty dzikuje z gory za odpowiedz
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.12.05, 20:15
        Możliwe, ze to co opisałaś to objawy grzybicy, jednak musi to obejrzec lekarz.
    • agataa3 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.12.05, 17:17
      Witam!Po polrocznym stosowaniu diane 35 lekarz przepisal mi jeanine, diane
      przyswajalam dobrze,ale moje libdo spadlo do zera,wiec zmiana tabletek byla
      konieczna,jednak po przeczytaniu opinii innych mam obawy co do jeanine - czy one
      naprawde maja taka straszna dawke hormonow?!Jesli tak czy nie wplynie to jeszcze
      gorzej na moje libido? Przezrażaja mnie tez plamienia ktore ponoc dosyc czesto
      wystepuja.Prosze o opinie.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.12.05, 20:14
        Nie wiem jak będziesz tolerowała Jeanine, to sprawa osobnicza. Nie wiem skąd
        opinie na temat "strasznej dawki hormonów" w Jeanine.
    • anaesthes kiedy Cerazette zaczyna działać?? 09.12.05, 20:53
      Jestem 6 tygodni po porodzie, karmię piersią. Nie miałam jeszcze krwawienia
      miesiączkowego, wczoraj wzięłam pierwszą pigułkę Cerazette. Moje pytanie brzmi:
      jak szybko możemy z mężem nie stosować innego zabezpieczenia: od razu, po 7
      dniach czy dopiero przy 2. opakowaniu?? Ulotka tego nie precyzuje, lekarza
      zapomniałam zapytać, a na forum nie znalazłam tej konkretnej odpowiedzi.
      • koala.mb Re: kiedy Cerazette zaczyna działać?? 13.12.05, 20:12
        4 godziny po przyjęciu tabletki i działanie to utrzymuje sie około 24 godzin.
        Dlatego bardzo istotne jest przyjmowanie kolejnych tabletek o tej samej porze.
    • kasia161069 Re: ginekolog-położnik - ciśnienie 10.12.05, 12:51
      Pani Doktor mam pytanko - w domu kiedy mierze cisnienie to 125/75 lub w
      granicach 130/80 a u lekarza kollosalny wzrost nawet 180/110 tak mam zawsze i
      wtedy tetno 110.Ja to nawet czuje ze juz pod gabinetem mam adrenaline i czuje
      jak wali mi serce i juz wiem cisnienie bedzie wysokie.Moj lekarz rodzinny kaze
      mi mierzyc i zapisywac i mowi ze tak jest oki.Jestem obecnie w 7 tc i martwie
      sie co to bedzie u gin. na comiesiecznych badaniach co ja powinnam robic? I czy
      tak ewentualnie może być u mnie sama mysl o tym podnosi mi ciśnienie!!smile
      Pozdrawiam
      • Gość: zalamana Re: ginekolog-położnik - ciśnienie IP: 194.146.128.* 10.12.05, 14:07
        Pani Doktor, moje pytanie dotyczy wirusa HPV. Wczoraj moj chlopak byl u
        wenerologa i stwierdzono u niego 2 brodawki, ma je od okolo 3 tygodni. W tym
        czasie odbylismy ok 3 stosunkow bez prezerwatywy, czy ja tez to mam?? bylam
        wczoraj tez u tej Pani wenerolog, stwierdzila ze na razie nic nie mam , mam
        tylko tzw.brodawki przedsionkowe, ktore czasem sa mylone z tymi HPV ale to nie
        sa te. Zatem czy zostalam zarazona?? czy moge cos zrobic zeby zatamowac proces
        powstawania tych brodawek,ewentualnie jakie badania powinnam zrobic by sie o tym
        przekonac i jak dlugo trwa okres w ktorym moga sie one pojawic, tzn ile czasu
        musi uplynac abym mogla byc pewna iz nie zostalam zarazona. Czy teraz jak bede z
        tym chlopakiem ciagle bedziemy sie zarazac, nawet po usunieciu brodawek, bo
        wirusa przeciez sie nie wyleczy?? nawet w prezerwatywie??
        z gory dziekuje za odpowiedz
        pozdrawiam
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik - ciśnienie 13.12.05, 18:36
          jesli się az tak niepokoisz wykonaj badanie DNA wirusa we krwi. To da
          jednoznaczną odpowiedź na to czy jesteś zarażona czy nie.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik - ciśnienie 13.12.05, 18:38
        jest cos takiego jak nadciśnienie białego fartucha. Trzeba jednak wyjaśnic czy
        rzeczywiście u Ciebie nie ma żadnej patologii innej czyli czy to nie sa skoki
        ciśnienia zwiastujace rozwiniecie się poważniejszej patologii w późniejszej
        ciązy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka