IP: 10.0.211.* / 212.191.188.* 18.07.01, 20:01
Lekarka przepisała mi te pigułki antykoncepcyjne. Czy ktoś je brał - jak je
oceniacie? A jakie zdanie na ich temat ma Pani Doktor Monika Kużawczyk-
Antepowicz ??
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: yen Re: MERCILON IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 18.07.01, 23:22
      ja biore od pol roku. sa super, nic mi sie po nich nie dzieje, swietnie sie
      przyjmuja i sa skuteczne jak narazie smile))
      pozdrawiam
      -yen-
    • monika.antepowicz Re: MERCILON 19.07.01, 00:01
      Szczerze mówiąc ja je lubię-gdyz sa dobrze tolerowane i rzadko w pierwszym
      cyklu pojawiaja sie plamienia, czy bóle piersi.
      Godne polecenia dla Pań oładnej cerze, nieprzetłuszczających się włosach, a
      zwłaszcza tych, które bolą piersi przed miesiaczka.MA
      • Gość: Mała Re: MERCILON IP: 10.1.1.* / *.poz.zigzag.pl 19.07.01, 08:24
        Mi lekarz przepisał mercilon, bo skarżyłam się na zmiany cery na gorsze przy
        Logeście. Wg. Pani mersilon nie pomorze mojej cerze? Co w takim razie - nie
        najlepiej znosiłam Logest, często bolą mnie piersi, włosy się przetłuszczają i
        cera też nie najlepsza... sad Poprosze porade smile
        • monika.antepowicz Re: MERCILON 19.07.01, 23:07
          Proszę spróbować , ale ja bym chyba dała lek o nieco wiekszej zawarości
          etynyloestradiolu. Czy w brodawkach sutkowych nie ma wydzieliny. Czy nie
          przyjmuje Pani żadnych innych leków (np. uspokajających, przeciwwrzodowych,
          przeciwpadaczkowych)
          Jestem w bardzo trudnej sytuacji, gdyż trudno na podstawie tak małej ilosci
          danych wybrać odpowiednią antykoncepcje (może Marvelon?)MA
          • Gość: joa Re: MERCILON IP: 212.160.71.* 23.07.01, 14:25
            biorę mercilon już od trzech lat rzadko zdarzają skąpe poplamiania(raz na kilka
            miesięcy)toleruję go znakomicie moje znajome też.
    • Gość: Anka Re: MERCILON IP: *.gazeta.pl 19.07.01, 10:01
      Ja stosuję Mercilon i bardzo go lubię, ale faktycznie nigdy nie miałam
      problemów z cerą, włosami ani nawet z bólami piersi. Ale z Mercilonem jest OK.
      • Gość: Weronika Re: MERCILON IP: 212.191.6.* 19.07.01, 11:40
        Ja nie polecam. Przez mercilon miesiaczka trwaal u mnie ponad 2 tyg. i skonczyla sie tylko dlatego ze
        odstawilam. Mam za to b.dobre doswiadczenie z Cilestem
      • esther Re: MERCILON 19.07.01, 13:20
        A ja mialam problemy z Mercilonem (bolesne stosunki, suchosc pochwy), i z
        Cilestem (plamienia miedzy miesiaczkami, bole glowy).
        Od dluzszego czasu biore Logest i jest super, czuje sie swietnie.
    • Gość: mmm Re: MERCILON IP: 148.81.118.* 19.07.01, 13:22
      Osobiscie polecam, bralam przez 2 lata, miesiaczka tak mi sie wyregulowala, ze
      dostawalam zawsze tego samego dnia, w tych samych godzinach. Nie odczuwalam
      przy tym zadnego bolu piersi.
      • monika.antepowicz Re: MERCILON 19.07.01, 23:12
        Myśle,że na podstawie tych wypowiedzi dostrega Panie,że czasem trudno jest od
        początku dobrać odpowiednia pigułkę. Często podczas pierwszych cykli pojawiaja
        się plamienia i krwawienia, często potem organizm się przyzwyczaj i reguluje,
        ale nie zawsze staqć nas na cierpliwosc. Dlatego tak bardzo podkreślam
        konieczność dokładnego wywiadu.
        a tak a propos logest i harmonet, jak również minulet i femoden mają ten sam
        składe.MA
        • Gość: gosia Re: MERCILON IP: 194.204.161.* 20.07.01, 07:45
          a ja tolerowałam Mercilon fatalnie!! Dopiero po długich badaniach wykryto, iż
          pojawiające się u mnie zaburzenia widzenia są jego winą. I te ciągłe nudności.
          To był koszmarr.
          • Gość: Ania Re: MERCILON IP: *.ch2m.com 20.07.01, 13:27
            Mercilon biorę od trzech lat, na nic nie moge narzekać. Po wielu artykułach na
            temat doustnych środków antykoncepcyjnych w gazetach, stosunku lekarzy do
            przepisywania ich pacjentkom musze przyznać że maiłam szczęście trafiając do
            bardzo dobrej Pani Doktor Ginekologi. Spotkałam się z bardzo fachowa pomocą
            przy wyborze tabletek, zanim jednak pierwszy raz dostałam receptę przeszłam
            wszystkie kompleksowe badania. Poza tym pierwsze opakowanie dostałam od Pani
            Doktor za darmo.
            pozdrawiam
            Ania
            • natasza7 Re: MERCILON 20.07.01, 16:03
              Ja od dłuższego czasu zażywam Triquilar, coż czuje sie bardzo dobrze zero
              mdłosci, nic mnie nie boli, tylko obawiam sie czy nie sa to za silne pigulki
              jak na moj wiek - mam 24 lata. Lekarz stwierdził ze nic mi po nich nie bedzie
              jednak obawy sa - Moja mama która przechodzila menopauzę dostała Triquilar.
              • monika.antepowicz Re: MERCILON 20.07.01, 23:21
                Ja jestem zwolenniczka jak najmniejszej dawki hormonów, ale z drugiej strony
                skoro organizm sie przyzwyczaił to na wakacje nie ma co zmieniac, gdyz przy
                nowych pigułkach poczatkowo moga pojawiźć sie plamienia i wtedy jest
                Pani"ugotowana"...
                Ale cały świat obecnie preferuje pigułki jednofazowe (chronia przed rakiem
                jajnika i trzonu macicy!), mają niższą dawke hormonów. Trójfazowe stosujemy,
                gdy przy jednofazowych wysteopuja plamienia lub u Pań w wieku nieco bardziej
                dojrzałym.MA
                • Gość: Asia Re: MERCILON IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.09.01, 17:05
                  Dlaczego srodki 3 fazowe , przeciez zawieraja one wieksza dawke hormonow ( estradiol) niz np Mercilon dla "starszych " kobiet ?
                  Im starsza kobieta tym dawka silnego przeciez syntetycznego zwiazku estradiolu powinna byc mniejsza tzn. bardziej Mercilon niz np Triquilar
                  • monika.antepowicz Re: MERCILON 02.09.01, 21:55
                    Tak, ale właśnie u Pań nieco starszych wystepują niższe poziomy hormonów
                    endogennych.
                    • Gość: Asia Re: MERCILON IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 16:05
                      czyli bardziej Triquilar niz Mercilon u starszych ? W mądrej ksiazce czytalam
                      ze u kobiet po 40 rz powinno sie stosowac leki zawierajace 20 mikrogramow
                      etinyloestradiolu -czyli bardziej Mercilon ?
                      Prosze o wyjasnienie to dla mnie wazne
                      A moze do Mercilonu dodac Oestrofeminal 0.3przez 21 dni jako lagodniejszy
                      zwiazek estrogenowy niz syntetyczny etinyloestradiol ?
                      A w ogole do ilu lat mozna stosowac antykoncepcje doustna ,czy mozna zamiast
                      HTZ np do 60 rz
                      • monika.antepowicz Re: MERCILON 03.09.01, 20:38
                        Tak, jeżeli nie ma żadnych nadmiernie obfitych krawawień- to Mercilon, chociaz
                        lepsze byłyby na pewno Minipigułki progestagenne. Nie można stosować
                        antykoncepcji zamiast HTZ, bo może powodowac np. zaburzenia krzepnięcuia krwi(
                        etynyloestradiol z pigułek antykoncepcyjnych jest znacznie mocniejszy i ma
                        znacznie więcej działań niepożądanych niz estrogeny naturalane. Ja po 45 roku
                        życia zalecam wykonanie w 3im dniu miesiączki oceny stężenia FSH- badanie to
                        jest w stanie określić możliwości prokreacyjne kobiety&#62MA
    • Gość: Asia Re: MERCILON IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.09.01, 07:38
      Dziekuje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka