Gość: YRSA IP: 10.0.211.* / 212.191.188.* 18.07.01, 20:01 Lekarka przepisała mi te pigułki antykoncepcyjne. Czy ktoś je brał - jak je oceniacie? A jakie zdanie na ich temat ma Pani Doktor Monika Kużawczyk- Antepowicz ?? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yen Re: MERCILON IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 18.07.01, 23:22 ja biore od pol roku. sa super, nic mi sie po nich nie dzieje, swietnie sie przyjmuja i sa skuteczne jak narazie )) pozdrawiam -yen- Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: MERCILON 19.07.01, 00:01 Szczerze mówiąc ja je lubię-gdyz sa dobrze tolerowane i rzadko w pierwszym cyklu pojawiaja sie plamienia, czy bóle piersi. Godne polecenia dla Pań oładnej cerze, nieprzetłuszczających się włosach, a zwłaszcza tych, które bolą piersi przed miesiaczka.MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Re: MERCILON IP: 10.1.1.* / *.poz.zigzag.pl 19.07.01, 08:24 Mi lekarz przepisał mercilon, bo skarżyłam się na zmiany cery na gorsze przy Logeście. Wg. Pani mersilon nie pomorze mojej cerze? Co w takim razie - nie najlepiej znosiłam Logest, często bolą mnie piersi, włosy się przetłuszczają i cera też nie najlepsza... Poprosze porade Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: MERCILON 19.07.01, 23:07 Proszę spróbować , ale ja bym chyba dała lek o nieco wiekszej zawarości etynyloestradiolu. Czy w brodawkach sutkowych nie ma wydzieliny. Czy nie przyjmuje Pani żadnych innych leków (np. uspokajających, przeciwwrzodowych, przeciwpadaczkowych) Jestem w bardzo trudnej sytuacji, gdyż trudno na podstawie tak małej ilosci danych wybrać odpowiednią antykoncepcje (może Marvelon?)MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: MERCILON IP: 212.160.71.* 23.07.01, 14:25 biorę mercilon już od trzech lat rzadko zdarzają skąpe poplamiania(raz na kilka miesięcy)toleruję go znakomicie moje znajome też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: MERCILON IP: *.gazeta.pl 19.07.01, 10:01 Ja stosuję Mercilon i bardzo go lubię, ale faktycznie nigdy nie miałam problemów z cerą, włosami ani nawet z bólami piersi. Ale z Mercilonem jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: MERCILON IP: 212.191.6.* 19.07.01, 11:40 Ja nie polecam. Przez mercilon miesiaczka trwaal u mnie ponad 2 tyg. i skonczyla sie tylko dlatego ze odstawilam. Mam za to b.dobre doswiadczenie z Cilestem Odpowiedz Link Zgłoś
esther Re: MERCILON 19.07.01, 13:20 A ja mialam problemy z Mercilonem (bolesne stosunki, suchosc pochwy), i z Cilestem (plamienia miedzy miesiaczkami, bole glowy). Od dluzszego czasu biore Logest i jest super, czuje sie swietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: MERCILON IP: 148.81.118.* 19.07.01, 13:22 Osobiscie polecam, bralam przez 2 lata, miesiaczka tak mi sie wyregulowala, ze dostawalam zawsze tego samego dnia, w tych samych godzinach. Nie odczuwalam przy tym zadnego bolu piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: MERCILON 19.07.01, 23:12 Myśle,że na podstawie tych wypowiedzi dostrega Panie,że czasem trudno jest od początku dobrać odpowiednia pigułkę. Często podczas pierwszych cykli pojawiaja się plamienia i krwawienia, często potem organizm się przyzwyczaj i reguluje, ale nie zawsze staqć nas na cierpliwosc. Dlatego tak bardzo podkreślam konieczność dokładnego wywiadu. a tak a propos logest i harmonet, jak również minulet i femoden mają ten sam składe.MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: MERCILON IP: 194.204.161.* 20.07.01, 07:45 a ja tolerowałam Mercilon fatalnie!! Dopiero po długich badaniach wykryto, iż pojawiające się u mnie zaburzenia widzenia są jego winą. I te ciągłe nudności. To był koszmarr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: MERCILON IP: *.ch2m.com 20.07.01, 13:27 Mercilon biorę od trzech lat, na nic nie moge narzekać. Po wielu artykułach na temat doustnych środków antykoncepcyjnych w gazetach, stosunku lekarzy do przepisywania ich pacjentkom musze przyznać że maiłam szczęście trafiając do bardzo dobrej Pani Doktor Ginekologi. Spotkałam się z bardzo fachowa pomocą przy wyborze tabletek, zanim jednak pierwszy raz dostałam receptę przeszłam wszystkie kompleksowe badania. Poza tym pierwsze opakowanie dostałam od Pani Doktor za darmo. pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
natasza7 Re: MERCILON 20.07.01, 16:03 Ja od dłuższego czasu zażywam Triquilar, coż czuje sie bardzo dobrze zero mdłosci, nic mnie nie boli, tylko obawiam sie czy nie sa to za silne pigulki jak na moj wiek - mam 24 lata. Lekarz stwierdził ze nic mi po nich nie bedzie jednak obawy sa - Moja mama która przechodzila menopauzę dostała Triquilar. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: MERCILON 20.07.01, 23:21 Ja jestem zwolenniczka jak najmniejszej dawki hormonów, ale z drugiej strony skoro organizm sie przyzwyczaił to na wakacje nie ma co zmieniac, gdyz przy nowych pigułkach poczatkowo moga pojawiźć sie plamienia i wtedy jest Pani"ugotowana"... Ale cały świat obecnie preferuje pigułki jednofazowe (chronia przed rakiem jajnika i trzonu macicy!), mają niższą dawke hormonów. Trójfazowe stosujemy, gdy przy jednofazowych wysteopuja plamienia lub u Pań w wieku nieco bardziej dojrzałym.MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: MERCILON IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.09.01, 17:05 Dlaczego srodki 3 fazowe , przeciez zawieraja one wieksza dawke hormonow ( estradiol) niz np Mercilon dla "starszych " kobiet ? Im starsza kobieta tym dawka silnego przeciez syntetycznego zwiazku estradiolu powinna byc mniejsza tzn. bardziej Mercilon niz np Triquilar Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: MERCILON 02.09.01, 21:55 Tak, ale właśnie u Pań nieco starszych wystepują niższe poziomy hormonów endogennych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: MERCILON IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 16:05 czyli bardziej Triquilar niz Mercilon u starszych ? W mądrej ksiazce czytalam ze u kobiet po 40 rz powinno sie stosowac leki zawierajace 20 mikrogramow etinyloestradiolu -czyli bardziej Mercilon ? Prosze o wyjasnienie to dla mnie wazne A moze do Mercilonu dodac Oestrofeminal 0.3przez 21 dni jako lagodniejszy zwiazek estrogenowy niz syntetyczny etinyloestradiol ? A w ogole do ilu lat mozna stosowac antykoncepcje doustna ,czy mozna zamiast HTZ np do 60 rz Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: MERCILON 03.09.01, 20:38 Tak, jeżeli nie ma żadnych nadmiernie obfitych krawawień- to Mercilon, chociaz lepsze byłyby na pewno Minipigułki progestagenne. Nie można stosować antykoncepcji zamiast HTZ, bo może powodowac np. zaburzenia krzepnięcuia krwi( etynyloestradiol z pigułek antykoncepcyjnych jest znacznie mocniejszy i ma znacznie więcej działań niepożądanych niz estrogeny naturalane. Ja po 45 roku życia zalecam wykonanie w 3im dniu miesiączki oceny stężenia FSH- badanie to jest w stanie określić możliwości prokreacyjne kobiety>MA Odpowiedz Link Zgłoś