Dodaj do ulubionych

spirala jako antykoncepcja

03.08.05, 00:58
chcę sie dowiedzieć jak wygląda w praktyce stosowanie spiralki czy ta metoda
sie sprawdza i wogóle wszystkiego dodam jeszcze że jestem po porodzi .prosze
o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Lucyna Re: spirala jako antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:15
      Jeżeli jesteś w stałym związku, byłaś w ciąży, to jest to bardzo dobra metoda
      antykoncepcji dla Ciebie, ale o tym musisz porozmawiać ze swoim lekarzem. Ja
      jestem bardzo zadowolona.
      Pozdrawiam.
    • anetta7op.pl Re: spirala jako antykoncepcja 03.08.05, 23:00
      lucynko powiedz mi prosze więcej informacij,np.czy czujesz jakiś
      dyskomfort,może twój partner czuje czy założeni boli ,jakiej firmy polecasz
      spiralke,jakie badania musiałasz przejść czy twoje miesiączki są bolesne niż
      wcześniej no i czy ty czujesz ją w sobie ,ile czasu ją używasz.sorry za tyle
      pytań ,ale chcę sie dowiedzieć od strony praktycznej a nie teoretycznej jak u
      ginekologa prosze o wyczerpującą odp.
      • anulka37 Re: spirala jako antykoncepcja 04.08.05, 09:23
        to jak organizm zareaguje na spiralę to sprawa indywidualna.Niektóre kobiety
        nie odczuwają żadnych dolegliwości i bardzo chwalą sobie ten rodzaj
        antykoncepcji a niektóre niestety muszą wyciągać zaraz po założeniu ,bo czują
        duży dyskomfort.Nie dowiesz się jak spirala działa na Ciebie dopóki nie
        spróbujesz.
        Ja miałam założoną wkładkę NOVA-T -bolało przy założeniu,pierwsze 4 dni to był
        koszmar-bóle jak przy okresie(skurcze macicy,która próbuje wydalić ciało
        obce),ciągle brałam No-spe ale mało pomagało.Później było lepiej,ale jak doszło
        do współżycia to okazało się,że ...nie mogę -czułam taki dyskomfort,że
        odechciało mi się wszystkiego.Lekarz mówił,że to minie,żeby poczekać do
        pierwszej miesiączki-i tak zrobiłam.Ale zaraz po miesiączce zdecydowałam się na
        usunięcie spirali.Teraz wiem,że spirala nie jest dla mnie.
        Dodam,że miałam robione 2 USG-spirala była dobrze założona,a mimo wszystko
        powodowała te przykre dolegliwości.
        • Gość: Kasia Re: spirala jako antykoncepcja IP: *.cable.satra.pl 04.08.05, 11:06
          Ja też mam NOWA-T jest oki - pierwszy miesiac po zalozeniu bolalo mnie podbrzusze takie slebe skurcze - dalo sie wytrzymac , pierwszy okres tez oki-najpierw plamienie potem 1 dzien dosc obfity a pozniej juz spokoj.Wkladka jest dobra jezeli nie planujesz juz dzieci i mysle ze mniej chemi na organizm mimo wszystko.Moj partner pierwszy raz niby cos czul ale to chyba jego sugestia , moze on odczuwac nitki ktore sa ale je zawsze moze ginekolog troszke przyciac!
          • anka1003 Re: spirala jako antykoncepcja 04.08.05, 11:55
            niestety moja wkładka wyleciała po 3 m-cach.Było dobrze ale krótko.Nagle
            dostałam skórczy jak przed porodem i wkładka wyleciała.Niestety nie wiem
            dlaczego
      • Gość: Lucyna Re: spirala jako antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:07
        No to odpowiadam, postaram sie wyczerpująco.
        Pierwszą wkładkę miałam zakładaną po porodzie, jak dostałam pierwszą miesiączkę.
        To była wkładka na 3 lata, TCu-200AG.
        Badana byłam dość dokładnie, wielkość macicy, USG,cytologia i wszystko było O.K.
        Miałam się zgłosić, jak dostanę miesiaczkę. Założenie było niezbyt przyjemne,
        ale to tylko chwila. Pierwsze miesiaczki były bardziej obfite, szczególnie
        pierwszy dzień i trwały 5-6 dni (wczesniej miałam ok 4 dni). Poza tym nic mi
        nie dolegało, żadnego dyskomfortu, mąż też był zadowolony. Po ok. 6 miesiącach
        to już w zasadzie wszystko wróciło do normy, tylko 1 dzień krwawienia był
        bardziej obfity. Do kontroli chodziłam regularnie co roku. Mój lekarz mówił, że
        im dłużej się ma wkładkę, tym jest mniej skutków ubocznych i coraz lepsze
        działanie antykoncepcyjne. Po 3 latach wymieniłam na nastepną, nazywała się
        Nova-T i była przeze mnie jeszcze lepiej tolerowana, praktycznie zadnych
        skutków ubocznych. Potem to już rutyna, kolejna taka sama wkładkę po 5 latach i
        właśnie czeka mnie kolejna wymiana i szukałam w internecie nowości. Czyli
        reasumując:
        Zalety:
        - wygoda,
        - skuteczność,
        - niska cena,
        - mnieszy wpływ na organizm niz tabletki,
        - dyscyplina badań lekarskich,
        Wady:
        - badania, zakładanie,
        - obfitsze miesiączki (na poczatku),
        - problemy natury psychicznej - seks podczas dni płodnych (na początku się
        bałam)
        To tyle, jestem do dyspozycji. Pozdrawiam.
        • agajen Re: spirala jako antykoncepcja 14.12.05, 22:26
          Proszę powiedz czy jesteś z Warszawy?
          Ja też chcę założyć wkładkę ale nie mam sprawdzonego lekarza więc się trochę boję.

Pozdrawiam
          Agata
          • lucyna_sp Re: spirala jako antykoncepcja 15.12.05, 18:21
            Nie jestem z Warszawy. Przy zakładaniu wkładki, ważne jest doświadczenie
            lekarza. Jak masz jakieś pytania, to śmiało.
    • Gość: hania Re: spirala jako antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:02
      mnie lekarz założył Multiload Cu375 na pięć lat za 300 zł (wyprodukowano w
      Irlandii), czy koś ją zna? jej skuteczność, wady i zalety?
    • Gość: hania Re: spirala jako antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:38
      Czy to prawda, że w pierwszym miesiącu po założeniu spirali trzeba się
      dodatkowo zabezpieczać? Lekarz mi nic takiego nie mówił?
      • Gość: Lucyna Re: spirala jako antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 21:48
        Nie trzeba, skuteczność jest na początku nieco mniejsza i czasem tak informują.
        A ta co Ty masz, to jest jedna z popularniejszych obecnie. Jestes zadowolona ?
        • Gość: hania Re: spirala jako antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:08
          ja mam ją dopiero od paru dni, i jak narazie jest ok.
          • Gość: Kaska Re: spirala jako antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:17
            Ja mam od 3 miesięcy i dalej mam lęk przed ciążą, wsześniej używaliśmy
            prezerwatyw, nie mogę się przyzwyczaić.
    • karola.v Re: spirala jako antykoncepcja 05.08.05, 10:24
      Spralki używam od trzech lat.W tej chwili jest to juz drugi Multiload (z miedzią).
      Jestem bardzo zadowolona z takiej antykoncepcji.
      Praktycznie nie wiem ze ja mam,nie odczuwam zadnego dyskomfortu.
      Polecam spralke jako srodek antykoncepcyjny smile
    • samo Re: spirala jako antykoncepcja 15.12.05, 02:24
      Ja mam spiralke i nie odczuwam zadnego dyskomfortu. W ogole nie czuje nic :o)
      Bolalo mnie tylko chwile podczas zalozenia i pozniej jeszcze troche przez 1
      dzien, ale ibuprofen likwidowal bol.Czy sie sprawdza? U mnie skuteczna, nie mam
      dzieci.

Jesli chodzi o dodatkowe zabezpieczenie, moj ginekolog radzil mi kontynuacje
      pigulek przez 2 cykle po zalozeniu. Nie dlatego,ze spiralka jest na poczatku
      mniej skuteczna,ale dlatego,ze wlasnie na poczatku istnieje ryzyko,ze skurcze
      macicy spowoduja przesuniecie lub wydalenie spiralki podczas miesiaczki. A jako
      ze mieszkam w USA, to ciagle widze,jak dmuchaja wszedzie na zimne :o) Po 2
      miesiacach jednak poszlam na kontrole i nic sie nie przesunelo. Caly czas jest
      tam gdzie powinna,zreszta moge to spradzic wsuwajac palec do pochwy glebiej i
      wyczuwajac nitki od spirali.
      • samo Re: spirala jako antykoncepcja 15.12.05, 02:25
        Aha- mam spiralke Paragard, z miedzia. Nie chcialam zadnych hormonow, bo
        zaczelam sie fatalnie czuc z powodu pigulek.
      • kopcia28 Re: spirala jako antykoncepcja 17.12.05, 23:20
        Ja miałam wkładkę z miedzi założoną po drugim porodzie. Byłam bardzo zadowolon,
        świetnie się czułam, miałam ochtę na seks, zero dyskomfortu. Trwało to prawie
        rok. No ale wkładka zwiodła po roku "używania" zaszłam w ciążę. Zatem jak widać
        nie jest to taka świetna metoda antykoncepcji.
        • driadea Re: spirala jako antykoncepcja 17.12.05, 23:29
          Ja mam Mirenę dea lata, jestem bardzo zadowolona/ Poza ceną nie ma żadnych
          minusów, a plusów mnóóstwo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka