Dodaj do ulubionych

wtórny brak miesiączki po pigułce???!!!

05.09.02, 10:12
Prosze o prade i pomoc.
W maju wzięłam ostatnie opakowanie tabletek antykoncepcyjnych. Po odstawieniu
miesiączka pojawiła się po ok. miesiącu. Nastepna za miesiąc czyli w lipcu.
Natomiast od 24 lipcA (data osttniej menstruacji) nie mam okresu do dziś (5
wrzesnia). Ciążę wykluczam w 100%. Dodam, że w sierpniu byłam na
dwutygodniowym urlopie, za granicą.
Co robić? iść do ginekologa? Cierpliwie poczekać?
Co to może być????
Z góry dziękuję za poradę Pani Doktor i Wam, Drogie Forumowiczki
Mała
Obserwuj wątek
    • efka2002 Re: wtórny brak miesiączki po pigułce???!!! 05.09.02, 10:59
      U 2% kobiet miesiączka nie pojawia się już nigdy po odstawieniu pigułek
      antykoncepcyjnych, czyli dochodzi do jednego ze "skutków ubocznych":
      bezpłodności. Brałaś pigułki blokujące owulację, a w każdym razie całkowicie
      rozregulowujące bardzo delikatny system hormonalnego wydzielania. Jeśli nie
      jesteś w grupie tych 2% to miesiączka powinna wrócić w ciągu 1 roku, ale trzeba
      prawidłowo się odżywiać, zażywać też magnez, prowadzić samoobserwację cyklu,
      spać w ciemnym pomieszczeniu. Wiele jest jeszcze rad wspomagających organizm,
      ale nie wiem, czy cię interesują. Wiele zależy od tego, w jakim wieku zaczęłaś,
      czy wtedy gdy organizm był już dość dojrzały, czy jeszcze w okresie, kiedy cała
      machina hormonalna dopiero zaczynała pracować. Jeśli chcesz możesz wykonać
      badanie poziomu prolaktyny, która zwykle po zażywaniu hormonów jest bardzo
      wysoka (to ten hormon, który po urodzeniu dzidziusia blokuje owulację). O ile
      ten poziom byłby w normie, nawet po powtórnym badaniu poziomu prolaktyny po
      zażyciu metoclopramidu, może to oznaczać, że masz jakieś ginekologiczne
      schorzenie (typu torbiel, guz itp.) też zresztą będące prostą konsekwencją
      zażywania pigułek. Przerabiałam już i jedno i drugie w moim najbliższym
      otoczeniu. Oczywiście warto odwiedzić jakiegoś specjalistę, ale nie z tej listy
      lekarzy, któzy na dzień dobry zapisują hormony, żeby potem mieć do końca życia
      wdzięczną pacjentkę, która będzie się stale leczyć ginekologicznie zapewniając
      stały dopływ świeżej gotówki.
      • malutka.gruszeczka Re: wtórny brak miesiączki po pigułce???!!! 05.09.02, 12:20
        dzięki za odpowiedz zgodna z Twoim swiatopoglądem
        Myślę jednak, ze u mnie nie jest tak tragicznie, tym bardziej, że dwie
        miesiączki (regularne) po dostawieniu tabletek juz miałam
        Zasatnawiam się co z ta trzecią. Może to wpływ zmian klimatu (wakacje), a może
        jeszce tabletka, może wreszcie stres związany z oczekiwaniem. Kiedys bowiem
        natura sama zrobila mi piskusa i opoznila miesiaczke o trzy tygodnie (ale sie
        wtedy najadlam strachu!)
        Chcialam tylko sie dowiedziec, czy ktoraś z Was miala podobne dosiwadczenie i
        co z tym fantem zrobila; wreszcie - jaka jest opinia Pani doktor - zekac, czy
        zaczac dzialac?
        Pozdrawiam
        Mala
      • jagna_jagna Re: wtórny brak miesiączki po pigułce???!!! 06.09.02, 20:40
        efka2002 napisała:

> U 2% kobiet miesiączka nie pojawia się już nigdy po odstawieniu pigułek
        > antykoncepcyjnych, czyli dochodzi do jednego ze "skutków ubocznych":
        > bezpłodności.

Hmm. Znalazłam coś takiego:

free.med.pl/wrochna/szczegol.htm
        Ostatnie zdanie w rozdziale "po odstwieniu pigułki" brzmi:
        "U 2% kobiet po odstawieniu pigułki hormonalnej miesiączka nie pojawia się
        samoistnie. Jeżeli trwa to kilka miesięcy należy udać się do lekarza
        ginekologa."

Może to stąd Efka bierze informacje tylko znowu niedokładnie czyta i sieje
        niepotrzebnie panikę.
    • agniecha3 Re: wtórny brak miesiączki po pigułce???!!! 05.09.02, 12:25
      witaj,
      skoro nie dostalas okresu od okolo 1,5 miesiaca, to wizyta u lekarza moim
      zdaniem jest konieczna. Nie dotyczy to wszystkich kobiet stosujacych hormony,
      ale niestety spora grupa ma pozniej problemy z regularnoscia okresu. Zdarza
      sie, ze okres zatrzymuje sie na kilka miesiecy i trzeba brac kolejne hormony na
      jego wywolanie. W moim przypadku po odstawieniu pigulek (rok temu) okres
      dostawalam z czestotliwoscia 26-31 dni, natomiast od 4 mcy dostaje co 31-33
      dni. Czyli jakby regularniej, ale za to cykle sa dluzsze. Przed braniem pigulek
      bylo jak w zegarku 27-28 dni.
      pozdr
      Aga
      ps. sporo na ten temat znajdziesz na forum bajbus.pl
    • rose2 Re: wtórny brak miesiączki po pigułce???!!! 05.09.02, 12:57
      U mnie drugi okres nie wystapil, no i trzeba bylo go wywolac. Zatem czym
      predzej udaj sie do lekarza.
      • malutka.gruszeczka Re: wywołanie???!!! 05.09.02, 14:10
        a jak długo na niego czekałaś? Bo moze jeszcze powinnam poczekać? Przyznaję
        się, że nieco makabrycznie brzmi dla mnie hasło "wywoływanie". czy potem zawsze
        już trzeba go wywoływać???
        • agul1 Re: wywołanie???!!! 05.09.02, 15:05
          U mnie wszystko było ok jakieś 5 miesięcy po odstawieniu tabletek, potem cykl
          zaczął się wydłużać, okresy co 40 dni, a teraz mi zanikł i też idę na
          wywołanie. Dlatego ja bym Ci jednak radziła pójść do lekarza od razu, nie ma na
          co czekać!
          • rose2 Re: wywołanie???!!! 05.09.02, 17:20
            Czekalam o ile dobrze pamietam do 43 dnia cyklu (poszlabym wczesniej ale bylam
            w dlugiej delegacji za granica). Wywolanie tzn dostaniesz hormony ktore
            wywolaja (spowoduja) okres. Nie ma sie czego bac. Potem w celu wyregulowania
            okresu bralam duphaston od 15 do 24 dc, w tym miesiacu zaczynam monitoring w
            celu wytropienia owulacji smile poniewaz nie moge zaobserwowac jej naturalnymi
            metodami,
            • malutka.gruszeczka aaa??!! 05.09.02, 20:28
              czy to znaczy, ze juz do końca zycia będę na jakis hormonach? i nigdy swojego w
              100% cyklu? A co z dziećmi(plodnością?)
              załamana coraz bardziej Mała
              • agniecha3 Re: aaa??!! 06.09.02, 09:58
                Mala, nie jest przesadzone, ze bedziesz cale zycie brac hormony albo ze nie
                bedziesz brac ich wcale. Jedna z nas ma tak, druga inczej i nie ma tu reguly.
                Sa dziewczyny, ktorych organizmy bardzo dobrze toleruja tabletki anty i po
                odstawieniu w ciagu 2-3 mcy wszystko reguluje sie samo i nie ma najmniejszych
                problemow z dziecmi.
                Poniewaz u Ciebie cos sie zadzialo z okresem, moim zdaniem powinnas jak
                najszybciej pojsc do lekarza, bo tylko lekarz badajac Cie bedzie potrafil
                powiedziec "Musi Pani brac hormony" lub "Wszsytko sie samo ureguluje"
                pozdr i zycze niedenerwowania sie smile
                • julka2 Re: aaa??!! 06.09.02, 21:40
                  Nie rozumiesz, ze lekarze mówią często to co usłyszeli na sympozjum
                  organizowanym przez koncern produkujący tabletki a odbywający się na rajskiej
                  wyspie? Lekarz powie to czy tamto.... Już nie chcę straszyć swoim przykładem.
                  Zastanów się do jakiego lekarza idziesz. Trudno znaleźć uczciwego. Zaraz odezwą
                  się głosy, że wszystkie chodzą do super lekarzy! Niech to powtarzają sobie
                  często i głośno - może ktoś uwierzy.
    • malutka.gruszeczka Dodatkowa informacja WAZNA 05.09.02, 20:52
      Przed antykoncepcją miałam miesiączki regularne jak w zegarku...
      • rose2 Re: Dodatkowa informacja WAZNA 06.09.02, 10:02
        Zamiast sie bac idz do lekarza (no i nie czytaj postow efki2002). Jako
        nastolatka mialam strasznie nieregularne miesiaczki, potem jakos sie
        wyregulowalo ( mimo wszystko czasem sie zdarzalo, ze okres sie spozil). Teraz
        po tabletkach jedna miesiaczka sie spozniala wiec zdecydowalam, ze jej pomoge.
        Tak naprawde to nie wiem dlaczego nie pojawila sie na czas, tak jak pisalam
        bylam w tym czasie na delegacji ( w USA) przez 4 tygodnie - wiec stres zwiazany
        z lotem, parszywe jedzenie, parszywa woda, zmiana klimatu i czasu(zachodnie
        wybrzeze 9 godzin), stres w pracy. Tak zwane gdybanie nic nam tu nie da, nie
        martw sie na zapas i pedz jak wiatr do lekarza.
        • malutka.gruszeczka :))) 06.09.02, 10:07
          Niecierpliwośc jest złym doradcą, gdybm wczoraj poszła do medyka dzis byłabym
          juz na kuracji...
          a tak obudziwszy sie rano... co za szczęście! problem sam sie rozwizał i jest
          tak jak zawsze było. Myślę więc , że to podróż (daleka) i stres (oczekiwanie).
          Pozdrawiam Was Wszystkie
          Mała
          • rose2 Re: :))) 06.09.02, 10:27
            No widzisz wszystko jest ok, jak rowniez wcale nie jest powiedziane, ze bylabys
            na kuracji.
            Czy probowalas badac szyjke, bo u mnie nic nie wskazywalo na to, ze dostane
            okres?
            • rose2 Re: :))) 06.09.02, 10:29
              Zapomnialam dopisac, ze bralam duphaston poniewaz staram sie z
              o dzdzie, wszystko wiec zalezy od tego jakie masz plany.
              • malutka.gruszeczka Re: :))) 06.09.02, 11:57
                Ja na razie nie staram się o bajbuska; jestem na etapie - jak sie zdarzy to
                będzie (to i tak postęp w stosunku do poprzedniego etapu "nieeee!!!").
                Choc w przyszłosci chciałabym byc mamą.
                A jak się zorientowałam...? Przyszło trochę z zaskoczenia, chcociaż od dwóch
                dni bolały mnie nogi, ale kładłam to na karb dużej wakacyjnej aktywności
                fizycznej. Okazało się że niesłusznie. Równiez niedługo pocieszę się swoim
                kształtnm i nieco większym biustem...smile))
                Generalnie musze dodać, że tabletka zniwelowała i osłabiła mi nieco objawy PMS,
                z eczgo jestem baaaaardzo zadowolona, bo wczesniej żyć się nie dało. Musiałam
                na pierwszy dzień brać wolne i zostawac w pozycji leżącej.
                Pozdrawiam i zyze sukcesów w staraniu się (skądinąd przyjemnym)
                mała
        • julka2 Re: Dodatkowa informacja WAZNA 06.09.02, 21:43
          rose2 napisała:

> Tak naprawde to nie wiem dlaczego nie pojawila sie na czas, tak jak pisalam
          > bylam w tym czasie na delegacji ( w USA) przez 4 tygodnie - wiec stres
          zwiazany
          >
          > z lotem, parszywe jedzenie, parszywa woda, zmiana klimatu i czasu(zachodnie
          > wybrzeze 9 godzin), stres w pracy.
          Jejku gdzie Ty byłaś - jeżdżę tam bardzo często ale nie bywam w parszywych
          miejscach. Ale woda jest gorszasmile
          • rose2 o tym co nazywam parszywe 07.09.02, 15:17
            Parszywe jedzenie to takie, ktorego spozywa sie mniej a jednak przybywa 5 kg
            wciagu 4 tygodni, a parszywa woda to taka, po ktorej skora sie zbiega, a wlosy
            trzeba myc codziennie (normalnie co 2 lub 3 dni) ;o)
    • monika.antepowicz Re: wtórny brak miesiączki po pigułce???!!! 10.09.02, 12:48
      Ja zaczekałabym chwilkę- można spróbować przyjmować przez 1-2 cykle preparat
      ziołowy Castagnus, konieczne wydaje mi się wykonanie usg z oceną endometrium,
      ocena poziomów hormonów we krwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka