Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja i slonce

IP: 192.39.188.* 21.09.01, 15:23
Czytalam gdzies, ze jesli przyjmuje sie tabletki antykoncepcyjne to trzeba byc
ostroznym z opalaniem sie, czy nawet ogolnie z przebywaniem na sloncu, bo moze
sie to skonczyc z przebarwieniami skory. Czy to prawda? Dla wszystkich tabletek?
Obserwuj wątek
    • esther Re: Antykoncepcja i slonce 21.09.01, 17:19
      Cos w tym jest, bo biorac tabletki od 5 lat (Logest) w tym roku na wakacjach, w
      dosc intensywnym sloncu, mimo iz uzywalam silnych filtrow (od 15 do 40)dostalam
      przebarwien na skorze. Nad ustami i na policzkach. Mimo iz opalenizna zeszla,
      przebarwienia zostaly. nie sa jakos widoczne, zreszta i tak na codzien nakladam
      makijaz.
      Nie wiem co z tym mozna zrobic - na razie chodze do kosmetyczki na serie
      maseczek. Moze Pani Doktor cos nam poradzi?
      • monika.antepowicz Re: Antykoncepcja i slonce 22.09.01, 23:22
        Te przebarwienia są spowodowane działaniem estrogenów i po pewnym czasie
        znikają. W razie czego kożna spróbowac leczenia laserem (klinika Epi-Centrum.
        Mój domowy sposób- to maseczka ze swiezego ogórka (najlepsze sa obierki!)MA
        • Gość: aneta Re: Antykoncepcja i slonce IP: 157.25.99.* 24.09.01, 09:41
          monika.antepowicz napisał(a):

> Te przebarwienia są spowodowane działaniem estrogenów i po pewnym czasie
          > znikają. W razie czego kożna spróbowac leczenia laserem (klinika Epi-Centrum.
          > Mój domowy sposób- to maseczka ze swiezego ogórka (najlepsze sa obierki!)MA
          Mój Dermatolog przepisał mi masc - Akneroxid (kosztuje 2 zł ok). Troche bylam niezadowolona bo Pani
          doktor powiedziala ze jest to masc przeciwtradzikowa a dzialaniu wybielejacym, i sprobujemy tego
          zamiast lasera i innych kwasow owowcowych. Wydawalo mi sie ze taka zwykla masc nie zadziala badz
          potrwa to bardzo dlugo....ale zadzialalo jak najbardziej i tak ze dwa tyg to trwalo, ale w czasie kuracji byl
          zakaz chodzenia na slonce i nakaz bezwzgledny uzywania filtra.
          Jednak w moim przypdaku moglobyc inne pochodzenie tych plam - sadzac po charakterze oraz
          umiejscowieniu (tylko nad gorną warga) - to powstaly one w wyniku uzywania pomadki zapachowej
          ochronej, podobno nalezy uzywac tylko neutralnych
          • monika.antepowicz Re: Antykoncepcja i slonce 25.09.01, 17:38
            Gość portalu: aneta napisał(a):

> monika.antepowicz napisał(a):
            >
            > > Te przebarwienia są spowodowane działaniem estrogenów i po pewnym czasie
            > > znikają. W razie czego kożna spróbowac leczenia laserem (klinika Epi-Centr
            > um.
            > > Mój domowy sposób- to maseczka ze swiezego ogórka (najlepsze sa obierki!)M
            > A
            > Mój Dermatolog przepisał mi masc - Akneroxid (kosztuje 2 zł ok). Troche bylam n
            > iezadowolona bo Pani
            > doktor powiedziala ze jest to masc przeciwtradzikowa a dzialaniu wybielejacym,
            > i sprobujemy tego
            > zamiast lasera i innych kwasow owowcowych. Wydawalo mi sie ze taka zwykla masc
            > nie zadziala badz
            > potrwa to bardzo dlugo....ale zadzialalo jak najbardziej i tak ze dwa tyg to tr
            > walo, ale w czasie kuracji byl
            > zakaz chodzenia na slonce i nakaz bezwzgledny uzywania filtra.
            > Jednak w moim przypdaku moglobyc inne pochodzenie tych plam - sadzac po charakt
            > erze oraz
            > umiejscowieniu (tylko nad gorną warga) - to powstaly one w wyniku uzywania poma
            > dki zapachowej
            > ochronej, podobno nalezy uzywac tylko neutralnych

Zapomniałam dodac,ze przebarwienia wystepują tylko u 5% kobiet>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka