Gość: eliza IP: *.ghnet.pl 29.09.05, 11:31 Czy mozliwe jest odwrócenie tego zabiegu? Zarówno u kobiet jak i mężczyzn. U nas to niedozwolone ale w innych krajach jest to metoda antykoncepcji. Czy zdecydowałybyście sie na taki zabieg? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasiulek Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 11:37 Nie zdecydowałabym się nigdy! A o odwróceniu tego zabiego słyszałam, ale rzadko się to udaje. Chyba nie warto bez potrzeby..... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 29.09.05, 12:56 teoretycznie można, ale jest duże ryzyko porażki - sporo większe w przypadku kobiety niż faceta. chyba bym wolała kiedyś wysłać na taki zabieg mojego faceta tylko on się boi, że to by naruszyło jego męskość )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadinka Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja IP: *.bpl.vectranet.pl 29.09.05, 19:21 Czy > zdecydowałybyście sie na taki zabieg? tak Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 29.09.05, 20:38 Gość portalu: eliza napisał(a): Czy > zdecydowałybyście sie na taki zabieg Tak. Po 36 rz.zamierzam poddac sie zabiegowi sterylizacji. Decyzja podjeta wraz z mezem. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
miarka.miarka Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 29.09.05, 20:49 Zalezy jakie niesie za sobą skutki uboczne. Nigdy mi to nie przyszło do głowy, ale może to być dobre rozwiazanie. Dlaczego własciwie jest w Polsce zakazane? Bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 09:17 bo pozbawienie obywatela możliwości spłodzenia/poczęcia dziecka jest karalne - według kodeksu. też uważam, że przepis jest za ostry i można by go złagodzić. pamiętam też, że w Niemczech nazistowskich w imię eugeniki potrafili wysterilizować osoby podejrzane o depresję, a jeszcze w latach 60 i 70-tych XX wieku w postępowej Szwecji robiono tak z wieloma osobami np. uzależnionymi od opieki społecznej (nie dając im wielkiego wyboru) - to ostatnie dopiero niedawno wyszło na jaw. czyli zwykła brzytwa w rękach małpy może stać się narzędziem zbrodni. tylko nie wiadomo kto pod tę brzytwę wpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 10:24 No właśnie, przepis zezwalający na sterylizację sam w sobie nie byłby niczym zlym, natomiast założę się, że jego obecność prowadziłaby do wielu nadużyć. Takie samo zdanie mam na temat eutanazji - korzystając z tego przepisu wiele osób mogłoby w świetle prawa po prostu pozbywać się kłopotu. Od razu mówię - nie piszę tego po to, żeby wywołać kolejną niekończącą się debatę o eutanazji, tylko pokazuję analogię. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vibe-b Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja IP: *.telia.com 30.09.05, 11:02 > No właśnie, przepis zezwalający na sterylizację sam w sobie nie byłby niczym > zlym, natomiast założę się, że jego obecność prowadziłaby do wielu nadużyć. > Takie samo zdanie mam na temat eutanazji - korzystając z tego przepisu wiele > osób mogłoby w świetle prawa po prostu pozbywać się kłopotu. Od razu mówię - ni > e > piszę tego po to, żeby wywołać kolejną niekończącą się debatę o eutanazji, tylk > o > pokazuję analogię. Czy dochodzi do naduzyc w krajach, w ktorych sterylizacja jest obecnie dozwolona? Jakie to naduzycia? Przytoczysz jakis link traktujacy o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vibe-b Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja IP: *.telia.com 30.09.05, 13:20 lilith76 napisała: > Chiny... W Chinach to sie dokonuje naduzyc pod kazdym chyba wzgledem. (Prawie) legalne mordowanie dzieci sie do tego zalicza. Jakies inne panstwa niz Chiny i nazistowskie Niemcy? Jakie naduzycia? Lapanka na ulicy i dawaj na sterylizacje? Pytam o naduzycia w krajach cywilizowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:20 jesli ktos nie planuje dzieci to powinien miec taka mozliwosc. zarowno kobieta jak i mezczyzna. nikt nie moze chyba wysterylizowac kogos na sile. ja bym skorzystała. a czasami ktos nie moze miec juz dzieci ze wzgledu na zdrowie a inne formy antykoncepcji mu nie słuza. byłaby to dobra sprawa. no i jak oszczedna. nfz zapłaciłby za zabieg i nie musiałby dopłacac do pigułek dla takiej osoby. ale odwrócenie powinna taka osoba pokrywac z własnej kieszeni- decyzje trzeba chyba mocno przemyslec. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:25 > nikt nie moze chyba wysterylizowac kogos na sile. nie trzeba kogoś wiązać do stołu operacyjnego. wystarczy odmówić mu zapłaty świadczeń społecznych (tak było w Szwecji w przez jakiś czas). Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 sterylizacja 30.09.05, 11:31 moja przyjaciolka majaca 40 lat przy urodzeniu swojego drugiego dziecka, zostala zapytana przez polazna czy brala pod uwage sterylizacje. bo jako, ze musiala poddac sie cesarce, mozna bylo przy okazji dokonac zabiegu sterylizacji. (moja pciolka nie mieszka w szwecji i jest dosyc zamozna hehe pciolka po krotkim zastanowieniu sie, zgodzila sie. bo dwoje dzieci starczy, bo po 40 nie chce miec juz dzieci. uwazam to za sluszna decyzje, bez skutkow ubocznych. gdyby tego nie zrobila, to pewnie jeszcze za jakichs 10-15 lat,a lbo i dluzej musialaby brac pigulki, ktore na 100 % maja skutki uboczne.. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: sterylizacja 30.09.05, 12:18 m.in. o takie przypadki mi chodzi kiedy piszę o złagodzeniu dostepności sterylizacji Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: ilith76 30.09.05, 14:21 dwudziestoletnim panienkom, które nie lubią dzieci i są pewne, że im tak zostanie. dwudziestoletnim facetom, którzy myślą, że to fajny hard-core i żadna ich nie złapie . kobietom, które facet "tak bardzo prosił", a one "tak bardzo kochają". to metoda do przemyślenia dla ludzi po trzydziestce (albo i grubo po trzydziestce), z dziećmi, par, które mają duży procent pewności, że ich dziecko urodzi się z ciężką wadą genetyczną (nie chcą ryzkować ciąży), kobiet dla których kolejna ciąża będzie ruiną zdrowia (duża wada wzroku, zakrzepica, czy co tam - wybaczcie). Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: ilith76 30.09.05, 14:31 na pierwszy rzut oka masz pelna racje... moze faktycznie powinno byc od 25 lat.... ale mysle, ze rzadko sie ktos taki zdarza. o i ciekawia mnie statystki. poszperam jak to w niemczech jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vibe-b Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja IP: *.telia.com 30.09.05, 13:24 lilith76 napisała: > nie trzeba kogoś wiązać do stołu operacyjnego. wystarczy odmówić mu zapłaty > świadczeń społecznych (tak było w Szwecji w przez jakiś czas). A jakich to swiadczen odmowiono w Szwecji? Kiedy to bylo? Akurat mieszkam w Szwecji i jedno jest pewne: system swiadczen spolecznych jest tu bardzo rozwiniety. Zwlaszcza w zakresie dzieci i posiadania dzieci. Jednoczesnie sterylizacja jest tu legalna. Prawo wyboru dla wolnego czlowieka. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 13:45 dobrze, piszę to co czytałam jakiś czas temu w "Polityce" bodajże - był o tym spory artykuł, że zdarzało się z latach 60 i 70-tych i dopiero teraz wychodzi to na jaw. nie będę się upierać, bo tekstu dawno już nie mam. PS: nadal uważam, że nawet w cywilizowanym kraju mogą zdarzać się nadużycia. Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 13:49 lilith76 napisała: > dobrze, piszę to co czytałam jakiś czas temu w "Polityce" bodajże - był o tym > spory artykuł, że zdarzało się z latach 60 i 70-tych i dopiero teraz wychodzi > to na jaw. > > nie będę się upierać, bo tekstu dawno już nie mam. > > PS: nadal uważam, że nawet w cywilizowanym kraju mogą zdarzać się nadużycia Aha. Ale wydarzenia sprzed 30-40 lat chyba sie nijak nie maja do rzeczywistosci obecnie. A my rozmawiamy przeciez o terazniejszosci, a nie o tym czy w polowie ubieglego stulecia wykonywano sterylizacje. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:30 jeden przykład: gdyby dziś, w czasie cięcia cesarskiego, lekarz przez pomyłkę przeciął kobiecie jajowody (choć ona stanowczo sobie tego nie życzy), ewidentnie podpadłby pod kodeks karny. w przypadku dopuszczenia legalnej sterylizacji od razu okazałoby się, że sprawa zostałaby zatuszowana, pogmatwana na korzyść lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:32 lakarze powinni znac sie na fachu Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:34 przy legalnym zabiegu kobieta musiałaby podpisac zgode. chyba nie mógłby lekarz tak sobie ciachac jajowodów, bo to faktycznie pod kk podpadałoby. Odpowiedz Link Zgłoś