Dodaj do ulubionych

Czysto teoretycznie- sterylizacja

IP: *.ghnet.pl 29.09.05, 11:31
Czy mozliwe jest odwrócenie tego zabiegu? Zarówno u kobiet jak i mężczyzn.
U nas to niedozwolone ale w innych krajach jest to metoda antykoncepcji. Czy
zdecydowałybyście sie na taki zabieg?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiulek Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 11:37
      Nie zdecydowałabym się nigdy! A o odwróceniu tego zabiego słyszałam, ale rzadko
      się to udaje. Chyba nie warto bez potrzeby.....
    • lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 29.09.05, 12:56
      teoretycznie można, ale jest duże ryzyko porażki - sporo większe w przypadku
      kobiety niż faceta.

chyba bym wolała kiedyś wysłać na taki zabieg mojego faceta smile
      tylko on się boi, że to by naruszyło jego męskość smile))
    • Gość: nadinka Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja IP: *.bpl.vectranet.pl 29.09.05, 19:21
      Czy
      > zdecydowałybyście sie na taki zabieg?

tak
    • vibe-b Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 29.09.05, 20:38
      Gość portalu: eliza napisał(a):

Czy
      > zdecydowałybyście sie na taki zabieg

Tak. Po 36 rz.zamierzam poddac sie zabiegowi sterylizacji. Decyzja podjeta wraz
      z mezem.

pozdr
    • miarka.miarka Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 29.09.05, 20:49
      Zalezy jakie niesie za sobą skutki uboczne. Nigdy mi to nie przyszło do głowy,
      ale może to być dobre rozwiazanie.

Dlaczego własciwie jest w Polsce zakazane? Bez sensu...
      • lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 09:17
        bo pozbawienie obywatela możliwości spłodzenia/poczęcia dziecka jest karalne -
        według kodeksu.

też uważam, że przepis jest za ostry i można by go złagodzić.

pamiętam też, że w Niemczech nazistowskich w imię eugeniki potrafili
        wysterilizować osoby podejrzane o depresję, a jeszcze w latach 60 i 70-tych XX
        wieku w postępowej Szwecji robiono tak z wieloma osobami np. uzależnionymi od
        opieki społecznej (nie dając im wielkiego wyboru) - to ostatnie dopiero
        niedawno wyszło na jaw. czyli zwykła brzytwa w rękach małpy może stać się
        narzędziem zbrodni. tylko nie wiadomo kto pod tę brzytwę wpadnie.
        • very_martini Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 10:24
          No właśnie, przepis zezwalający na sterylizację sam w sobie nie byłby niczym
          zlym, natomiast założę się, że jego obecność prowadziłaby do wielu nadużyć.
          Takie samo zdanie mam na temat eutanazji - korzystając z tego przepisu wiele
          osób mogłoby w świetle prawa po prostu pozbywać się kłopotu. Od razu mówię - nie
          piszę tego po to, żeby wywołać kolejną niekończącą się debatę o eutanazji, tylko
          pokazuję analogię.

16%VOL
          22%VAT

--
          takie tam... forum homeopatia
          • Gość: vibe-b Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja IP: *.telia.com 30.09.05, 11:02
            > No właśnie, przepis zezwalający na sterylizację sam w sobie nie byłby niczym
            > zlym, natomiast założę się, że jego obecność prowadziłaby do wielu nadużyć.
            > Takie samo zdanie mam na temat eutanazji - korzystając z tego przepisu wiele
            > osób mogłoby w świetle prawa po prostu pozbywać się kłopotu. Od razu mówię -
            ni
            > e
            > piszę tego po to, żeby wywołać kolejną niekończącą się debatę o eutanazji,
            tylk
            > o
            > pokazuję analogię.

Czy dochodzi do naduzyc w krajach, w ktorych sterylizacja jest obecnie
            dozwolona? Jakie to naduzycia? Przytoczysz jakis link traktujacy o tym?
            • lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:26
              Chiny...
              • Gość: vibe-b Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja IP: *.telia.com 30.09.05, 13:20
                lilith76 napisała:

> Chiny...

W Chinach to sie dokonuje naduzyc pod kazdym chyba wzgledem. (Prawie) legalne
                mordowanie dzieci sie do tego zalicza.

Jakies inne panstwa niz Chiny i nazistowskie Niemcy? Jakie naduzycia? Lapanka
                na ulicy i dawaj na sterylizacje?

Pytam o naduzycia w krajach cywilizowanych.
    • przeciwcialo Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:20
      jesli ktos nie planuje dzieci to powinien miec taka mozliwosc. zarowno kobieta
      jak i mezczyzna. nikt nie moze chyba wysterylizowac kogos na sile.
      ja bym skorzystała. a czasami ktos nie moze miec juz dzieci ze wzgledu na
      zdrowie a inne formy antykoncepcji mu nie słuza. byłaby to dobra sprawa. no i
      jak oszczedna. nfz zapłaciłby za zabieg i nie musiałby dopłacac do pigułek dla
      takiej osoby. ale odwrócenie powinna taka osoba pokrywac z własnej kieszeni-
      decyzje trzeba chyba mocno przemyslec.
      • lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:25
        > nikt nie moze chyba wysterylizowac kogos na sile.

nie trzeba kogoś wiązać do stołu operacyjnego. wystarczy odmówić mu zapłaty
        świadczeń społecznych (tak było w Szwecji w przez jakiś czas).
        • maya2006 sterylizacja 30.09.05, 11:31
          moja przyjaciolka majaca 40 lat przy urodzeniu swojego drugiego dziecka, zostala
          zapytana przez polazna czy brala pod uwage sterylizacje. bo jako, ze musiala
          poddac sie cesarce, mozna bylo przy okazji dokonac zabiegu sterylizacji. (moja
          pciolka nie mieszka w szwecji i jest dosyc zamozna hehesmile
          pciolka po krotkim zastanowieniu sie, zgodzila sie. bo dwoje dzieci starczy, bo
          po 40 nie chce miec juz dzieci. uwazam to za sluszna decyzje, bez skutkow
          ubocznych. gdyby tego nie zrobila, to pewnie jeszcze za jakichs 10-15 lat,a lbo
          i dluzej musialaby brac pigulki, ktore na 100 % maja skutki uboczne..smile
          • lilith76 Re: sterylizacja 30.09.05, 12:18
            m.in. o takie przypadki mi chodzi kiedy piszę o złagodzeniu dostepności
            sterylizacji smile
            • maya2006 ilith76 30.09.05, 14:11
              rozumie, a w jakich wypadkach zabronilabys? smile
              • lilith76 Re: ilith76 30.09.05, 14:21
                dwudziestoletnim panienkom, które nie lubią dzieci i są pewne, że im tak
                zostanie. dwudziestoletnim facetom, którzy myślą, że to fajny hard-core i żadna
                ich nie złapie smile. kobietom, które facet "tak bardzo prosił", a one "tak bardzo
                kochają".

to metoda do przemyślenia dla ludzi po trzydziestce (albo i grubo po
                trzydziestce), z dziećmi, par, które mają duży procent pewności, że ich dziecko
                urodzi się z ciężką wadą genetyczną (nie chcą ryzkować ciąży), kobiet dla
                których kolejna ciąża będzie ruiną zdrowia (duża wada wzroku, zakrzepica, czy
                co tam - wybaczcie).
                • maya2006 Re: ilith76 30.09.05, 14:31
                  na pierwszy rzut oka masz pelna racje...smile moze faktycznie powinno byc od 25
                  lat.... ale mysle, ze rzadko sie ktos taki zdarza. o i ciekawia mnie statystki.
                  poszperam jak to w niemczech jestsmile
        • Gość: vibe-b Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja IP: *.telia.com 30.09.05, 13:24
          lilith76 napisała:

> nie trzeba kogoś wiązać do stołu operacyjnego. wystarczy odmówić mu zapłaty
          > świadczeń społecznych (tak było w Szwecji w przez jakiś czas).

A jakich to swiadczen odmowiono w Szwecji? Kiedy to bylo? Akurat mieszkam w
          Szwecji i jedno jest pewne: system swiadczen spolecznych jest tu bardzo
          rozwiniety. Zwlaszcza w zakresie dzieci i posiadania dzieci.
          Jednoczesnie sterylizacja jest tu legalna. Prawo wyboru dla wolnego czlowieka.

pozdr
          • lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 13:45
            dobrze, piszę to co czytałam jakiś czas temu w "Polityce" bodajże - był o tym
            spory artykuł, że zdarzało się z latach 60 i 70-tych i dopiero teraz wychodzi
            to na jaw.

nie będę się upierać, bo tekstu dawno już nie mam.

PS: nadal uważam, że nawet w cywilizowanym kraju mogą zdarzać się nadużycia.
            • vibe-b Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 13:49
              lilith76 napisała:

> dobrze, piszę to co czytałam jakiś czas temu w "Polityce" bodajże - był o tym
              > spory artykuł, że zdarzało się z latach 60 i 70-tych i dopiero teraz wychodzi
              > to na jaw.
              >
              > nie będę się upierać, bo tekstu dawno już nie mam.
              >
              > PS: nadal uważam, że nawet w cywilizowanym kraju mogą zdarzać się nadużycia

Aha. Ale wydarzenia sprzed 30-40 lat chyba sie nijak nie maja do rzeczywistosci
              obecnie. A my rozmawiamy przeciez o terazniejszosci, a nie o tym czy w polowie
              ubieglego stulecia wykonywano sterylizacje.

pozdr
    • lilith76 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:30
      jeden przykład:
      gdyby dziś, w czasie cięcia cesarskiego, lekarz przez pomyłkę przeciął kobiecie
      jajowody (choć ona stanowczo sobie tego nie życzy), ewidentnie podpadłby pod
      kodeks karny.
      w przypadku dopuszczenia legalnej sterylizacji od razu okazałoby się, że sprawa
      zostałaby zatuszowana, pogmatwana na korzyść lekarza.
      • maya2006 Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:32
        lakarze powinni znac sie na fachu
      • przeciwcialo Re: Czysto teoretycznie- sterylizacja 30.09.05, 11:34
        przy legalnym zabiegu kobieta musiałaby podpisac zgode. chyba nie mógłby lekarz
        tak sobie ciachac jajowodów, bo to faktycznie pod kk podpadałoby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka