Gość: marcia IP: 157.25.69.* 24.09.01, 09:22 Pani doktor, mam bardzo nieregularne cykle (raz - 28 dni, ostatnio - 37 dni). Staram się zajść w ciążę. W jaki sposób mam obliczyć kiedy teraz mam dni płodne? Dziękuję i pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: nieregularne cykle, a dni płodne 25.09.01, 17:36 Mysle,ze niektóre cykle sa bezowulacyjne. Najlepiej mierzyc codziennie rano temperature i obserwowac śluz szyjkowy- czy w ogóle ma miejsce owulacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcia Re: nieregularne cykle, a dni płodne IP: 157.25.69.* 26.09.01, 08:52 Dziękuję, Pani Doktor. A czy nie da się tego wcześniej wyliczyć. W poprzednim miesiącu, kiedy cykl trwał 37 dni, wyraźnie odczuwałam silne bóle, takie, które zazwyczaj towarzyszyły owulacji. Czy jest możliwe, że są bóle, a nie ma owulacji? Co Pani sądzi o testach owulacyjnych? Czy warto próbować, w którym dniu mojego cyklu? Pozdrawiam i dziękuję marcia Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: nieregularne cykle, a dni płodne 30.09.01, 01:25 Owulacja ma zazwyczaj miejsce 14 dni przed nastepną miesiaczka. może Pani spróbowac monitorowac cykl od 18go dnia, ale nie wiem , czy nie będzie to związane z kosztami. Przy tak nieregularnych cyklach trudno wyrokowac- nie wiadomo, czy owulacja w ogóle ma miejsce- dlatego namawiam na najprostsza i najtańsza diagnostyke, jaką jest pomiar podstawowej temperatury ciała i obserwacja śluzu szyjkowego.MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcia Re: nieregularne cykle, a dni płodne IP: 157.25.69.* 01.10.01, 10:10 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czy mogłaby Pani w skrócie wyjaśnić na czym polega ta metoda? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: nieregularne cykle, a dni płodne 02.10.01, 09:30 Śluz owulacyjny jest przezroczystym sto0żkiem, który daje sie wyciagac jak nitka przed srom. No i jeszcze pomiar podstawowej temp. ciała_co dzień rano wolno Pani sięgnąć tylko po termometr i przez 3 minuyty mierzyc temperature w pochwie lub w ustach. Początek wzrostu temperatury o 2-3 stopnie oznacvza , ze w ciągu 12-24 godzin będzie owulacja, a jej szczyt-że własnie owulacja miała miejsce!AM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: nieregularne cykle, a dni płodne IP: *.man.polbox.pl 02.10.01, 11:46 > pochwie lub w ustach. Początek wzrostu temperatury o 2-3 stopnie oznacvza , ze > w ciągu 12-24 godzin będzie owulacja, a jej szczyt-że własnie owulacja miała > miejsce!AM hm, przepraszam że Panią doktor poprawię ale chyba 0,2-0,3 stopnia! Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: nieregularne cykle, a dni płodne 02.10.01, 22:29 Tak, przepraszam . okolo0,5 st>MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralik Re: nieregularne cykle, a dni płodne IP: 195.95.19.* 02.10.01, 13:48 Wyczerpujace informacje nt. naturalnej plodnosci znajdziesz pod adresem http://free.med.pl/wrochna/metnat.htm, albo mozesz skontaktowac sie z Liga Malzenstwo Malzenstwu: lmm@logonet.com.pl lub info@npr.pl Mozna zakupic u nich materialy do nauki metody rozpoznawania plodnosci(w tym nawet zeszyt do zapisywania wynikow obserwacji i robienia wykresow), a nawet sie umowic na konsultacje. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcia Re: nieregularne cykle, a dni płodne IP: 157.25.69.* 03.10.01, 10:05 Bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś