Dodaj do ulubionych

nieregularne cykle, a dni płodne

IP: 157.25.69.* 24.09.01, 09:22
Pani doktor,
mam bardzo nieregularne cykle (raz - 28 dni, ostatnio - 37 dni).
Staram się zajść w ciążę. W jaki sposób mam obliczyć kiedy teraz mam dni płodne?

Dziękuję i pozdrawiam
Marta
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: nieregularne cykle, a dni płodne 25.09.01, 17:36
      Mysle,ze niektóre cykle sa bezowulacyjne. Najlepiej mierzyc codziennie rano
      temperature i obserwowac śluz szyjkowy- czy w ogóle ma miejsce owulacja!
      • Gość: marcia Re: nieregularne cykle, a dni płodne IP: 157.25.69.* 26.09.01, 08:52
        Dziękuję, Pani Doktor.
        A czy nie da się tego wcześniej wyliczyć.
        W poprzednim miesiącu, kiedy cykl trwał 37 dni, wyraźnie odczuwałam silne bóle,
        takie, które zazwyczaj towarzyszyły owulacji.
        Czy jest możliwe, że są bóle, a nie ma owulacji?
        Co Pani sądzi o testach owulacyjnych? Czy warto próbować, w którym dniu mojego
        cyklu?
        Pozdrawiam i dziękuję
        marcia
        • monika.antepowicz Re: nieregularne cykle, a dni płodne 30.09.01, 01:25
          Owulacja ma zazwyczaj miejsce 14 dni przed nastepną miesiaczka. może Pani
          spróbowac monitorowac cykl od 18go dnia, ale nie wiem , czy nie będzie to
          związane z kosztami. Przy tak nieregularnych cyklach trudno wyrokowac- nie
          wiadomo, czy owulacja w ogóle ma miejsce- dlatego namawiam na najprostsza i
          najtańsza diagnostyke, jaką jest pomiar podstawowej temperatury ciała i
          obserwacja śluzu szyjkowego.MA
          • Gość: marcia Re: nieregularne cykle, a dni płodne IP: 157.25.69.* 01.10.01, 10:10
            Dziękuję bardzo za odpowiedź.
            Czy mogłaby Pani w skrócie wyjaśnić na czym polega ta metoda?
            Pozdrawiam
          • monika.antepowicz Re: nieregularne cykle, a dni płodne 02.10.01, 09:30
            Śluz owulacyjny jest przezroczystym sto0żkiem, który daje sie wyciagac jak
            nitka przed srom. No i jeszcze pomiar podstawowej temp. ciała_co dzień rano
            wolno Pani sięgnąć tylko po termometr i przez 3 minuyty mierzyc temperature w
            pochwie lub w ustach. Początek wzrostu temperatury o 2-3 stopnie oznacvza , ze
            w ciągu 12-24 godzin będzie owulacja, a jej szczyt-że własnie owulacja miała
            miejsce!AM
            • Gość: cleo Re: nieregularne cykle, a dni płodne IP: *.man.polbox.pl 02.10.01, 11:46
              > pochwie lub w ustach. Początek wzrostu temperatury o 2-3 stopnie oznacvza , ze
              > w ciągu 12-24 godzin będzie owulacja, a jej szczyt-że własnie owulacja miała
              > miejsce!AM

hm, przepraszam że Panią doktor poprawię ale chyba 0,2-0,3 stopnia!
              • monika.antepowicz Re: nieregularne cykle, a dni płodne 02.10.01, 22:29
                Tak, przepraszam . okolo0,5 st>MA
    • Gość: koralik Re: nieregularne cykle, a dni płodne IP: 195.95.19.* 02.10.01, 13:48
      Wyczerpujace informacje nt. naturalnej plodnosci znajdziesz pod adresem
      http://free.med.pl/wrochna/metnat.htm, albo mozesz skontaktowac sie z Liga
      Malzenstwo Malzenstwu: lmm@logonet.com.pl lub info@npr.pl
      Mozna zakupic u nich materialy do nauki metody rozpoznawania plodnosci(w tym
      nawet zeszyt do zapisywania wynikow obserwacji i robienia wykresow), a nawet
      sie umowic na konsultacje. Powodzenia.
      • Gość: marcia Re: nieregularne cykle, a dni płodne IP: 157.25.69.* 03.10.01, 10:05
        Bardzo dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka