Gość: fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.01, 00:03 Jestem w czwartym miesiącu ciąży i wiem, że ok 20 tygodnia powinnam poczuć pierwsze ruchy dziecka. Czy ktoś mi opisze jakie to uczucie, czego się spodziewać??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: /li Re: ruchy dziecka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.09.01, 00:49 Moim zdaniem każda kobieta odczuwa to troche inaczej. Przede wszystkim nie wierz w opinie, że kiedy TO poczujesz to będziesz wiedziała, że TO jest właśnie TO. Bo niby skąd miałabyś wiedzieć przy pierwszej ciąży?? Ja sama czyłam jakby kuleczki powietrza wędrowały po jelitach. Oczywiście zakładając, że faktycznie to było TO. Jeśli prowadzisz napięty tryb życia, jesteś zabiegana to będzie Ci trochę trudniej, a raczej po prostu trochę później poczujesz ruchy dziecka. Powodzenia w słuchiwaniu się w siebie!!! Pozdro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgaT Re: ruchy dziecka IP: 195.116.92.* 26.09.01, 08:35 Zgadzam sie z "przedmowczynia" - ja sadzilam, ze sie czyms zatrulam i am wzmozone gazy w jelitach. Ale kiedy sie nasilaly, a innych dolegliwosci nie bylo, zrozumialam, ze to moj dzidzius probuje sie poruszac. Pierwsze ruchy sa jednak delikatne, jakby motyl trzepotal skrzydelkami, bo maluch jest jeszcze naprawde niewielki. Pozniej zdarzaja sie bokserzy.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwena Re: ruchy dziecka IP: *.bf.uni.wroc.pl 26.09.01, 09:12 Ja najpierw czułam jak mi się uwypuklają niektóre części brzucha, nawet to było widać, ale nie czułam zadnych trzepotań itp. Za to 1 września dzidzia kopnęła tak,że nawet mój mąż to poczuł przykładając rękę. Teraz już regularnie kopie i to coraz częściej. Polecam zaraz po przebudzeniu pogłaskać brzuch i chwilę poleżeć spokojnie, moje dziecko budzi się razem ze mną, codziennie o 7:15, taki punktualny!!! Trzymaj się ciepło. Zauważyłam wrocławski adres, czy dowiadywałaś się może o jakieś szkoły rodzenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: ruchy dziecka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.01, 10:42 Owszem dowiadywałam się. Polecam zajrzeć na stronę rodzić po ludzku (w gazecie wyborczej) są tam informacje o wrocławskich szpitalach i szkołach rodzenia oraz telefony do nich - można sobie podzwonić i osobiście popytać. Są szkoły bezpłatne i prywatne a tu się oczywiście płaci. Moja lekarka pleciła mi tą przy przychodni na Orzeszkowej i już się tam zapisałam. Na zajęcia zaczynamy chodzić od 32 tygodnia, potrzebne jest zaświadczenia lekarskie, że nie ma przeciwskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamoo Re: ruchy dziecka IP: *.chello.pl 26.09.01, 09:58 a jak bylo u was z temperatura w ciazy czy byla lekko podniesiona 37-37.2 jestem w 34 tyg i troche sie martwie Odpowiedz Link Zgłoś
kajman_ Re: ruchy dziecka 26.09.01, 12:48 Ja jestem w 31 tyg i do 20 miałam podniesioną temperaturę do 36.8 (normalnie mam 36.0) a teraz chwilami do 37.2. Wzrost temperatury wiąże się ze wzrostem ilości krwi (1.5l) i jest normalny. Tak twierdzi mój lekarz Ruchy, mimo że to moje pierwsze dziecko, zidentyfikowałam od razu. Solidne bam bam utrzymuje się od 21 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: ruchy dziecka 30.09.01, 01:36 Wzrost temperatury tak jak po owulacji w kazdym cyklu jest spowodowany wydzielaniem progesteronu-hormonu podtrzymującego ciaze, i jest bardzo pozytywnym objawem. ruchy może Pani poczuc tez późniwej- najcześciej pojawiją sie okołom pól godziny po jedzweniu, a wtak małej ciązy najlepiej sie położyc w spoczynku- na pewno nagle poczuje Pani"bąbelki" w brzuszku! To bedzie TO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaryPe Re: ruchy dziecka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.01, 19:31 czulam sie tak jak na kolejce gorskiej, gdy sie zjezdza szybko w dol - cos jak chwilowy stan niewazkosci w brzuchu. trwalo to momencik i bylo bardzo przyjemne Odpowiedz Link Zgłoś