Dodaj do ulubionych

nie wiem co robic pomozcie

17.11.05, 20:51
w grudniu mialam poronienie a w sierpniu pozamaciczną lekarz powiedzial ze
ciąze bedą ale ja sie boje sprobowac. tak pragniemy miec dzidziusia a zycie
uklada sie inaczej, szukam osoby z olsztyna ktorej sie powiodlo i znalazla
dobrego lekarza,bo ja mam z tym problem pomozcie prosze
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: nie wiem co robic pomozcie 18.11.05, 07:20
      W wyborze gian nie pomoge. Moge jedynie zasugerowac badania, które powinnaś
      zrobić. To HSG na droznośc. Nie wiem co było powodem pozamacicznej, u mnie były
      zrosty po łyżeczkowaniu. Warto się przebadac, będziesz spokojniejsza.
      • kask77 Re: nie wiem co robic pomozcie 18.11.05, 14:03
        Badania nie sa musem, czesto tez niewiele wnosza, ale decyzje czy zrobic hsg
        zostaw lekarzowi, to inwazyjne badanie. Jednak jezeli lekarz powie, zeby robic-
        to rob. Mysle, ze w tej sytuacji muszisz odczekac chwile, zeby psychicznie sie
        pozbierac. To przyjdzie samo...wreszcie zapragniesz znow sie starac, a strach
        bedzie mniejszy niz potrzeba działania. Zobaczysz. Wiem co mowie, ciaze
        pozamaciczna mialam trzy razy. Nikt nie wie czemu. Bedzie dobrze! Pozdrawiam!
        kask
        • lidek0 Re: nie wiem co robic pomozcie 18.11.05, 14:10
          Kask, ale w Twoim przypadku /jak czytałam na forum/ to chyba jednak trochę wina
          lekarza. Po drugiej ektopowej ryzyko trzeciej jest tak bardzo duże, że gina
          powinien zasugerować Ci starania w inny sposób. W szpitalu była ze mną
          dziewczyna po 2 ektopowych i lekarze wyraźnie sugerowali zaprzestanie metod
          naturalnych. Niestety statystyki są nieubłagane. Badanie na drożność jest
          inwazyjne, ale jeżeli nic nie wycięli to po samym laparo mogą być zrosty
          dlatego sugerowałam, ze warto je zrobić.
      • 011p877p Re: nie wiem co robic pomozcie 25.11.05, 19:06
        witam ponownie. bylam dzis i gina powiedzial mi ze w moim przypadku moze sie
        zdazyk kolejna pozamaciczna ale procent nie jest wcale tak wysoki jak piszecie.
        kazdy przypadek jest indywidualny i obsolutnie nie mozna brac przykladu z innej
        kobiety,wiec prosze was nie zalamujcie innych kobiet bo calkowicie sie zamkną a
        blokada psychiczna wiem ze robi z umyslem straszne rzeczy. nie opisujcie tego
        samego 100 razy to nam nie pomaga!gorąco pozdrawiam.gosia
        • lapromyczek Re: nie wiem co robic pomozcie 28.11.05, 15:37
          Witam.Ja też jestem po poronieniu i pozamacicznej(sierpień).Myślę,że mam siłe!
          Wiem,że muszę ją mieć i próbuję przezwyciężyć strach.Starania rozpoczęliśmy.W
          tym miesiącu chyba nic z tego, ale wierzę, że będzie ok.Staram się odgonić złe
          myśli.Myślę,że mi się to udaje a sądzę,że to bardzo ważne.Pozdrawiam i trzymam
          kciuki.Czego tu się bać?! smile
          Ściskam.Kinga(Ostróda)
          • 011p877p Re: nie wiem co robic pomozcie 28.11.05, 18:31
            czesc laseczki.kingus jestes optymistką gratuluje mam nadzieje ze tym razem wam
            sie uda ale po 3 nie udanej probie zwątpisz uwierz mi chociaz mam wielką
            nadzieje ze wszystko dobrze sie uda. informuj nas nabierząco. pozdrawiam.gosia
    • kask77 post 011p877p przeniesiony z innego watku 18.11.05, 18:36

dzieki za odpowiedzi,ale to co wy wiecie mnie zaskakuje! dopiero od was sie
      dowiaduje takich nowosci.mam prywatnego lekarza i myslalam ze jest ok, ale
      sie zalamalam!!!!!!!! piszecie tu o 3 i wiecej ciazach gdzie moj lekarz mowil
      ze beda nastepne nie slyszalam ze czeka mnie znowu to samo na 90% jesli
      ponowi mi sie znowu to ja napewno nie dam rady juz teraz to wiem!mam wsparcie
      w rodzinie ale nie dam rady. tak strasznie kocham dzieci a w tej chwili nie
      moge chodzic do znajomych ktorzy je mają.bylam teraz u gina bo przez 2
      miesiace ten okres moj trwa 2 dni a potem przez kolejne 2 brazowe plamienie.
      teraz wlasnie mam te brazowe ale nic mnie boli mysle ze nie jestem w ciazy bo
      uwazalismy co to moze byc czy to normalne? aha mialam sie was zapytac czy
      chodzenie na solarium wplywa na komplikacje, mowie o chodzeniu przed zajsciem.

• makowka3 Re: do kask 29.11.05, 08:53
        Mam pytanko do Ciebie co lekarz powiedział ci na te krótkie okresy, bo ja
        ostatnio też miałam krótki okres trwał 3 dni i 2 dni brązowe plamienia.
        • makowka3 Re: do kask 29.11.05, 09:02
          I zastanawiam sie czu iść do lekarza?
    • kask77 do 011p877p 18.11.05, 18:40
      Droga 011p877p,
      prosze, nie zalkadaj osobnych wątków aby odpowiedziec na post zawarty w jeszcze
      innym watku. W zwiazku z tym przenioslam tutaj Twoj ostatni post, poniewaz
      dotyczy on tej dyskusji, a tamten watek zostal skasowany. Chodzi o to, aby
      forum bylo klarowne i latwo nam bylo znalezc potrzebne informacje. Pozdrawiam
      kask
    • kask77 Re: nie wiem co robic pomozcie 24.11.05, 17:14
      Absolutnie nie bylow moim przypadku bledu lekarza! Po drugiej ciazy mialam
      robione hsg, ktore wyszlo idealnie, wszystko calkowicie drozne, zadnego oporu.
      Mimo to moja kolejna ciaza buyla pozamaciczna. Jednak tylko lekarz moze ocenic,
      jakie badania nalezy przeprowadzic, w oparciu o przeszlosc gin pacjentki. Nie
      nalezy postepowac schematycznie, tylko tak, aby minimalizowac ryzyko i
      wybierac "najlepsze" opcje leczenia dla konkretnego przypadku. Niektore badania
      tez n8isa ze soba ryzyko. W twoim przypadku Lidku, ja tez nie ryzykowalabym
      kolejnej ektopowej, bo z tego coi pamietam straciclas jeden jajowod. Jak
      widzisz, kazdy przypadek jest inny. Pozdrawiam!
      kask
      • lidek0 Re: nie wiem co robic pomozcie 25.11.05, 07:50
        Już się trochę pogubiłam w Twoich odpowiedziach. Błędem lekarza było to, że po
        2 ektopowej pomimo dobrych wyników badań nie uświadomił Cię jakie jest ryzyko
        kolejnej. Niestety po każdej ektopowej ryzyko kolejnej diametralnie rośnie.
        Pomimo dobrego wyniku hsg mogły zawinić rzęski bądź jajowody źle
        pracowły /chyba nawet sama mi o tym pisałaś w innym watku/. Więc gin tak
        zupełnie bez winy nie jest.
    • kask77 Re: nie wiem co robic pomozcie 27.11.05, 14:44
      Lidku, kolejny i ostatni raz mowie, ze nie ma tu winy lekarza. Sposob
      postepowania mojego lekarza potwierdzilo kilku specjalistow w tej dziedzinie.
      Wszycy zgodnym chorem potwierdzili, ze postapiliby tak samo. Kazdy przypadek
      jest inny i dobry lekarz nie postepuje schematycznie, tylko waży koszty i
      korzysci, wybierajac na tej podstawie najpelsza opcje dla indywidualnego
      przypadku. Lidku, nie wyglaszaj tak kategorycznych sadow, przeciez nie masz
      wszystkich danych i nie jestes lekarzem. Nie my tu jestesmy od wyznaczania
      sposobu postepowania w danym przypadku. Zostawmy to lekarzowi.Pozdrawiam!
      kask
      • lidek0 Re: nie wiem co robic pomozcie 28.11.05, 07:11
        Czyli jak rozumiem po 2 ektopowych uświadomiła Ci jak duże jest ryzyko kolejnej
        pozamacicznej? Ok, nie wypowiem się więcej na temat Twojego gina, ale
        statystyki niestety są nieubłagane niezależnie od przypadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka