kara13 12.10.02, 20:26 Mam podwyższony poziom prolaktyny i jednocześnie przyjmuję pigułki anty. Czy są jakieś proszki na obniżenie prolaktyny które nie kolidowałyby z pigułkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skakanka Re: Prolaktyna a pigułki. 13.10.02, 11:29 Koniecznie musisz brać lekarstwa utrzymujące poziom prolaktyny w normie. Mnie pewna pani doktor tak załatwiła - dawała anty- bez osłonki przeciw wzrostowi prolaktyny - dopiero po czterech latach udało mi się zbic prolaktynę do normalnego poziomu (przy pomocy innego lekarza, tamtej pani podziękowałam). Więc się nie zastanawiaj, tylko pędź do ginekologa, albo endokrynologa i niech Ci da coś, co powstrzyma podnoszenie poziomu prolaktyny, póki nie jest za późno. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kara13 Re: Prolaktyna a pigułki. 13.10.02, 19:42 A co dokładnie powoduje podwyższony pozim prolaktyny? I czy sosowałaś jakieś pigułki anty biorąc jednocześnie proszki na obniżenie prolaktyny? Odpowiedz Link Zgłoś
skakanka Re: Prolaktyna a pigułki. 13.10.02, 19:50 Nie wiem, czym konkretnie jest to spowodowane, nie znam się na medycynie. Ale mój endokrynolog (który mnie teraz prowadził) mi powiedział, że w moim przypadku antykoncepcyjne wystymulowały podwyższony poziom prolaktyny. I że obowiązkiem lekarki było o tym pomysleć, jak przepisywała antykoncepcyjne (Cilest, o ile dobrze pamiętam, ale mogę się mylić). Podsumowując, z moich wypocin chyba wynika tylko tyle, że warto, żebyś się skonsultowała z dobrym endokrynologiem. Czasem podwyższony poziom PRL jest wynikiem np. guza w przysadce (albo obok) mózgowej - tam jest prdukowana prolaktyna. Ale skoro to zauwazyłaś przy antykoncepcji, to pewno to jest przyczyna. Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
skakanka Re: Prolaktyna a pigułki. 13.10.02, 19:52 No jeszcze jedno: ja odstawiłam całą antykoncepcję pigułkową po hecy z podwyższoną prolaktyną, pytałam endokrynologa, raczej odradzał, a ja sama też jakoś jestem nieufna. Boję się, że znowu jakiś ginekolog coś mi przepisze, co mi się na zdrowiu niekorzystnie odbije. Jeszcze raz pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
alina1 Re: Prolaktyna a pigułki. 14.10.02, 19:10 Ja przy podwyższonej prolaktynie dostała zastrzyk Depo-Provery o działaniu antykoncepcyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
wisielec2 Re: Prolaktyna a pigułki. 16.10.02, 13:06 kara13 napisała: > A co dokładnie powoduje podwyższony pozim prolaktyny? I czy sosowałaś jakieś > pigułki anty biorąc jednocześnie proszki na obniżenie prolaktyny? Moja siostra ma podwyzszona prolaktyne, za sprawa guza przysadki mozgowej. Nie znam sie za bardzo na tym, ale powinnas zapytac ginekologa, zeby skierowal cie na badanie tomograficzne czaszki. Ten guz strasznie sie nazywa, ale jest do wyleczenia. Wiecej poczytaj sobie tu... www.virtuela.de/prolaktyna.htm Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha3 Re: Prolaktyna a pigułki. 16.10.02, 14:15 o ile wiem, podwyzszony poziom prolaktyny nie jest grozny dla zdrowia, ale moze uniemozliwic zajscie w ciaze (hamuje owulacje). Przyczyn, dla ktorych poziom jest za wysoki, moze byc wiele, moga to byc guzki, nieprawidlowa praca przysadki mozgowej). Karo, pojdz rzeczywiscie do endokrynologa, dostaniesz pewnie jakies lekarstwo typu bromergon - stosuje sie je dosc dlugo (kilka miesiecy), ale przewaznie udaje sie zbic poziom prolaktyny do wlasciwej wartosci. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaja Re: Prolaktyna a pigułki. 16.10.02, 14:23 Nie straszcie aż tak bardzo. Z tego co wiem (a sama mam podwyższoną prolaktynę) przyczyną hiperprolaktynemii może być jakiś gruczolak, ale pewnie raczej jest to hiper. czynnościowa, czyli po prostu nadprodukcja tego hormonu. Ja też brałam przez kilka lat cilest, przepisywany mi bez żadnych badań. Teraz musiałam odstawić antykoncepcję i będę się leczyć (raczej nie błyskawicznie (( Idź do endokrynologa, zrób badania i nie martw się na zapas. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Prolaktyna a pigułki. 20.10.02, 23:36 W kazdym z postów jest troche prawdy- podwyższony poziom prolaktyny może byc spowodowany stosowaniem hormonalnych pigułek antykoncepcyjnych- tak wiec do czasu przeproewadzenia diagnostyki i powrotu prolaktyny do normy powinno się odstawić pigułki. Z kolei podwyższona prolaktyna może być przyczyna zaburzeń hormonalnych począwszy od niedomogi lutealnej (może powodować tez poronienia) az do braku owulacji- prowadzi to do nieregularnych miesiączek.Przyczyna może byc na przykład stres, niedoczynność tarczycy, a w razie znacznie podwyższonych poziomów prolaktyny- mikro albo makrogruczolak przysadki. Odpowiedz Link Zgłoś
kara13 Re: Prolaktyna a pigułki. 21.10.02, 20:01 Dziękuję za wszystkie rady. Pigułki i tak teraz musiałam odstawić z innych powodów więc mogę spokojnie wziąść sie za wyregulowanie poziomu prolaktyny. Odpowiedz Link Zgłoś