Dodaj do ulubionych

Gastroskopia?:(

IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 03.12.05, 17:29
w związku z częstymi i bardzo dokuczliwymi bólami żołądka, dostalam
skierowanie na poniedzialek na gastroskopie. bardzo sie boje tego badania, bo
słyszalam, ze nalezy do najmniej przyjemnych w ogole...sadjak pomysle o tym,
to juz mnie skrecasad czy ktoras z was miala robione to badanie?prosze,
podzielcie sie ze mna swoimi przezyciami, bo w nacie znalazlam tylko suchy
opis badania, co mnie jeszcze bardziej przestraszylosad
Obserwuj wątek
    • malinowaksiezniczka Re: Gastroskopia?:( 03.12.05, 17:34
      Może lepiej nie straszyć ale to prawda że do najprzyjemniejszych nie należy
      Znieczulili mi całą buzie wewnątrz i najgorszy dla mnie był ten smak (gorzki
      przeraźliwie)a później wkładają rurkę do brzuszka przez usta
      Nieprzyjemnie jest o tyle że chyba sama wiesz jakie są odruchy wymiotne kiedy
      ktoś głęboko wkłada coś do ust,ale jest sie na czczo wiec nic sie nie dzieje
      Byłam bardzo młodziutka jak wykonywali mi to badanie i jakoś przeżyłam
      Głowa do góry dasz sobie rade smile
    • Gość: zuza Re: Gastroskopia?:( IP: 172.28.252.* 03.12.05, 18:36
      uzyj wyszukiwarki
      znajdziesz mnóstwo opisów (i anprawde - da sie przezyc bez problemu)
      • Gość: Marta Re: Gastroskopia?:( IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 03.12.05, 18:45
        no wlasnie uzylam i znalazlam 1sad serio. chyba że nie umiem szukacsmile
    • Gość: Asia Re: Gastroskopia?:( IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.12.05, 18:19
      Mialam gastroskopię pare lat temu i szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś
      gorszego. Tak jak wyżej napisano najpierw lekarz znieczula gardło i po chwili
      wprowadza tą rurkę. Tak jakby ją łykasz. Nie miałam żadego odruchu wymiotnego
      (a miewam nawet przy myciu zębów), zamiast tego bardzo chciało mi się kaszleć.
      Parę minut po gastroskopii miałam problemy z mówieniem, właśnie od tego
      znieczulenia. Ale było to mniej straszne niż sie mówi smile.
    • kasia_kar Re: Gastroskopia?:( 04.12.05, 18:30
      Na forum zdrowie był dosyć duży wątek o gastroskopii.
      Nie trzeba się denerwować, bo ze stresu człowiek się w środku zaciska i badanie
      tylko się niepotrzebnie przedłuża. Nie jest bolesne tylko nieprzyjemne, ja
      miałam szczęście trafiłam na bardzo wyrozumiałego i delikatnego lekarza. Trzeba
      tylko robić dokładanie to co mówią, kiedy wdech kiedy wydech i szybko pójdzie. U
      mnie na szczęście okazało się, że nie ma wrzodów, jest tylko refluks.
      Osobiście odradziłabym czytanie jakichkolwiek opisów przed badaniem itp. To
      tylko sprawia, że strach ma jeszcze większe oczy.
      Powodzenia, będzie dobrze.
      • Gość: Marta Re: Gastroskopia?:( IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 05.12.05, 10:56
        dzieki wszystkim za słowa otuchysmile potem znalazlam ten watek na forum zdrowiesmile
        wlasnie wrocilam z badania, jak widzicie przezylamsmile bylo bardzo nieprzyjemne,
        ale dalo sie przezyc.tylko wlasciwie nic u mnie nie wykrylo, a zoladek boli jak
        cholera;/ mam jeszcze poczekac na wyniki badan wycinkow...ale
        najprawdopodobniej to na tle nerwowym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka