Dodaj do ulubionych

Drożność

04.01.06, 18:31
10 lat temu przeszłam ciążę pozamaciczną. Miałam wtedy 17lat i nic o tym nie
wiedziałam. Skończyło się na usunięciu i temat nie istniał. Dzisiaj kiedy
chciałabym mieć dziecko nic nie wiem o moim stanie, nie mam papierów ze
szpitala. Pamiętam tylko, że ginekolog powiedział mi wtedy, że jeden jajowód
może być niedrożny. Zanim wybiorę się na badanie drożności itp chciałabym się
dowiedzieć czy jeśli uzyskałam taką informację mogę mieć pewność, że tylko ten
jeden jajowód(na którym była ciąża) może być uszkodzony? I czy w takim wypadku
możliwość zajścia w ciążę występuje co drugi miesiąc? Przepraszam za być może
głupie pytania.
Obserwuj wątek
    • lapromyczek Re: Drożność 05.01.06, 00:35
      Cześć aghatta smile
      Prawdę powiedziawszy, to niezbyt się na tym znam.Lekarz powiedział Ci 10 lat
      temu (z tego co rozumiem),że jeden jajowód może być niedrożny.Domyślam się
      zatem,że jajowód w którym była ciąża został zachowany, ale mogą w nim być
      zrosty.Wydaje mi się,że nie ma pewności co do drugiego jajowodu.Minęło 10 lat a
      zrosty mogą powstać w wyniku różnych chorób.Zresztą jeśli zamierzasz wybrać się
      na badanie drożnosci, to naświetli się sytuacja jednego i drugiego jajowodu.Z
      tego co wiem, również z własnego doświadczenia, to lekarze nie namawiają na
      badanie drożności, ponieważ jest to badanie inwazyjne.Zalecają je dopiero
      wówczas, kiedy po kilku miesiącach starań nie można doczekać się ciąży.Moim
      skromnym zdaniem, jeśli chcesz mieć dzidziusia, to wybierz się do lekarza, może
      zrób jakieś badania i usg.Jeśli masz obawy, to próbuj w te miesiące kiedy
      owulacja jest z tej "bezpieczniejszej strony".Nie umiem Ci jednak odpowiedzieć
      na pytanie, czy raz jest z prawego a raz z lewego jajnika.Wiem,że dziwczęta z
      forum chodzą do lekarzy na usg i monitorują, kiedy będzie owulacja z właściwej
      strony.Tak na wszelki wypadek, żeby sobie pomóc i zmniejszyć ryzyko.W ciążę
      możesz zajść co miesiąc, bo oczywiście na 100% nie wiesz, co jest z tym
      jajowodem.Jednak mogą być trudności.Jeśli jajowód jest operowany, to jest
      ryzyko zrostów.A to z kolei zwiększa ryzyko ciąży pozamacicznej. Ale to tylko
      ryzyko, więc reguły nie ma. Może się przecież zdarzyć,że zajdziesz w ciążę z
      tej strony, z której jajowód był operowany i wszystko będzie ok.Nie wiem,czy Ci
      pomogłam choć trochę.Nie jestem jakimś tam specjalistą.Jeśli masz pytania, to
      pisz.Żadne pytania nie są głupie, bo jakbyśmy nie pytały, to nic byśmy w końcu
      nie wiedziały.Pozdrawiam i życzę owocnych starań smile
      Kinga
    • elasie Re: Drożność 05.01.06, 22:30
      Po pierwszej miesiączce po cp z usunięciem jednego jajowodu poszłam do poradni
      niepłodności w CZMP w Łodzi (tam też laparoskopowo usuwano mi jajowód w Klinice
      Rozrodczości). Zalecenia specjalisty są takie, że mam odczekać 3 cykle (beż
      żadnych leków i tabl. anty. - gosp. hormonalna ma się unormować),a potem
      drożność i PCT (czyli mamy się starać).
      Tyle, że ja mam chyba uraz po poronienieu i potem jeszcze ciąży pozamacicznej.
      Nie chce mi się dzieci. Chcę do pracy! Może tu się spełnię?!
      elasie
    • lidek0 Re: Drożność 14.01.06, 22:02
      Przy badaniu na drożność sprawdza się oba jajowody i masz kompleksową
      diagnostykę. Jeżeli w operowanym jaowodzie są zrosty to warto starać się w
      cyklu kiedy owulacja jest z drugiego. Nie zastaawiaj się tylko idź na to
      badanie, a jak już dziewczyny napisały przyczyn niedrożności jest wiele, nie
      tylko usunięcie cp.
      • aghatta1 Re: Drożność 24.01.06, 21:47
        Oj dziewczyny lekarz mi nic nie powedział, że lepiej starać się w miesiącach
        kiedy owu występuje z jajnika po stronie nie operowanej. teraz tak się boję. Mam
        2 kreski i lekarz powiedział, że jajnik jest powiększony i to ten lewy właśnie.
        • lidek0 Re: Drożność 25.01.06, 06:58
          Teraz musisz sprawdzic jak przyrasta beta i czekać do 6 tygodnia na ug, bo
          wczesniej może nie być nic widać, chociaż ja zobaczyłam kropeczkę już 1 dzień
          po terminei @.
          • gakal Re: Drożność 26.01.06, 18:54
            mnie lekarz kazał przyjść na USG po trzehc dniach od planowanej miesiączki/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka