Dodaj do ulubionych

poronienie

IP: *.chello.pl 06.10.01, 00:10
Wiem ze mam martwa ciąże.Jestem niby w 7 tyg., a to małe coś ma tylko 4 mm,i
obrys nieregularny na usg.Lekarz kazał odstawić wszystkie lekarstwa
podtrzymujace ciąże,i czekać na krwawienie. Czekam.Leki odstawiłam w
poniedziałek, dzisiaj juz piątek i nic, moze lekki ból jak przed miesiączką w
krzyżu. Jak długo mam czekać? Czy nic mi nie grozi, kiedy w środku mam coś
martwego, może sie psuje? Czy nie grozi mi zapalenie, albo coś innego, co
trzeba bedzie leczyć, i odwlecze moje nastepne zajście w ciążę? Lekarz chce
zebym wydaliła to naturalnie. Jesli bedzie jak miesiączka, to dobrze, jak
krwawienie bedzie obfitsze - to czeka mnie zabieg. Czy to jest prawidłowy tok
myslenia? Wszyscy mnie straszą, ze nie mozna tak czekać, bo grożą mi różne
konsekwencje. Prosze o odpowiedź. Aha,powinnam zrobić zastrzyk z
immunoglobuliny, bo mam rh-. Czy juz powinnam go zrobić, czy czekać do
krwawienia? Pozdrawiam, monik
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: poronienie 08.10.01, 00:35
      Po pierwsze przed 8 tyg ciaży nie ma zagrozenia uczulenia na czynnik Rh. Poza
      tym ja mam podobne myślenie jak Pani lekarz- wydaje mi się,że dla kobiety,
      która nie rodziła wydalenie martwego jajeczka samoistnie lub poprzez
      sprowokowanie jest mniej obciążające jeśli chodzi o przyszłą płodność niż
      zabieg. Myślę,że w tak małej ciąży nie ma zagerożenia dla Pani zdrowia, ale z
      chwilą pojawienia się krwawienia proszę niezwło0cznie zgłosić się do szpitala!MA
      • Gość: monik Re: poronienie IP: *.chello.pl 08.10.01, 10:55
        Poniedziałek.Jeszcze nie krwawie. Czy do szpitala zgłaszać sie nawet wtedy gdy
        krwawienie bedzie jak miesiączka.Boje sie ze jak trafie do szpitala to rytynowo
        zrobia mi zabieg.Jak długo powinnam czekać na to krwawienie.Leki odstawiłam w
        poniedziałek zeszły.
        • Gość: Darag Re: poronienie IP: 195.116.92.* 08.10.01, 12:19
          Rozumiem, ze masz pelne zaufanie do swojego lekarza i teza o martwej ciazy jest w 100% pewna ?
          Mialam podobna sytuacje - wynik testu ciazowego byl dodatni, a troche plamilam, zrobiono mi USG i
          jeden lekarz stwierdzi martwa ciaze, natomiast drugi po dokladnej analizie kazal poczekac jeszcze
          dwa tygodnie i dopiero wtedy miala zapasc decyzja - okazalo sie jednak, ze po dwoch tygodniach
          serduszko mojego malenstwa bilo!!! Po prostu do zaplodnienia doszlo pozniej, niz wynikaloby to z
          terminu ostatniej miesiaczki i ciaza byla mlodsza, niz lekarz przypuszczal. Slyszalam o kilku takich
          przypadkach, przy czym we wszystkich cykle mies. byly wydluzone do 35-40 dni.
    • Gość: monik Re: poronienie IP: *.chello.pl 09.10.01, 00:41
      • Gość: monik Re: poronienie IP: *.chello.pl 09.10.01, 00:43
        prosze o odpowiedz. Dziekuje, bardzo mi Pani pomaga
    • monika.antepowicz Re: poronienie 09.10.01, 23:33
      Wydwje mi sie,że na wszelki wypadek można powtórzyc usg i badanie hormonu
      ciażowego Beta hcg. Dłużej niz tydzień lepiej nie czekac!MA
      • Gość: monik Re: poronienie IP: *.chello.pl 10.10.01, 19:51
        pani dr, dziekuje za odpowiedzi i anielska cierpliwość.ale mam jeszce
        pytanie.zaczełam plamić, to chyba sie zaczeło?jak długo to powinno trwać i jak
        obfite?
        • edyta Re: poronienie 10.10.01, 22:55
          Monik, ja to przeszlam dwa razy - tez czekalam na krwawienie. Plamilam trzy
          dni, potem pojawil sie silny bol brzucha ze skurczami i bardzo silne
          krwawienie. Wtedy pojechalam do szpitala na zabieg - niestety to koniecznosc,
          zeby nie zostalo nic, co moze spowodowac zakazenie. Robia to w znieczuleniu
          ogolnym, ale kac pozostaje dluuuugo...
          Drugi raz bralam Turinal i ciaza byla obumarla, a objawow zadnych. Poniewaz
          nosilam ja martwa ze cztery tyg, wiec zabieg mi zrobiono od razu - to nie jest
          dobre, bo macica jest zamknieta i przy trzeciej - udanej ciazy musialam miec
          szew, bo szyjka byla przez to niewydolna. teraz czekam co bedzie, bo jestem w
          1o tyg - na razie OK. Moje poronienia wynikaly z niedostetku progesteronu,
          bralam Duphaston wiec jeszcze przed zajsciem w ciaze i natychmiast po jej
          stwierdzeniu (badanie krwi na HCG dzien po spoznieniu sie miesiaczki), to
          pomoglo, moze i u Ciebie tak jest, wiec pomysl o tym na przyszlosc. najlepiej
          leczyc sie u ginekologa-endokrynologa.
          Jezeli ta ciaza Ci sie ma nie udac, to zycze Ci wiele odwagi - i zachodz w
          nastepna jak tylko minie przepisowe pol roku - zeby za duzo nie myslec.
          Powodzenia, mysle o Tobie cieplo, Edyta
          • monika.antepowicz Re: poronienie 11.10.01, 08:58
            W momencie, gdy pojawi się krwawienie prosze pojechac do szpitala>MA
          • Gość: Noemi Re: poronienie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.01, 16:07
            Edyto, jak Ty to wytrzymujesz? Jak sie nie boisz? Zycze Ci powodzenia i dzieki,
            ze tak dodajesz wszystkim otuchy

Noemi
            • edyta ReDo Noemi 20.11.01, 20:55
              To ja Ci dziękuję Noemi za wsparcie, bardzo to mi jest też potrzebne. Już 15
              tydzień się kończy, Dzidzia kopie i jest OK. Wierzę, że bedzie wszystko dobrze.
              Pozdrawiam, Ed.
              • Gość: monik Re: dziekuje IP: *.chello.pl 21.11.01, 20:48
                poroniłam 10 pażdziernika. i uniknełam zabiegu. własnie sie kończy pierwsza
                miesiaczka po poronieniu. ten cykl bedzie obserwacyjny. a w nastepnym do
                dzieła.czyli w boze narodzenie... moze sie uda?
                • edyta Re: dziekuje 21.11.01, 21:54
                  Monik, czy aby nie za wcześnie? lekarze jednak zalecają około 6 miesięcy
                  przerwy. Wiem, ze trudno się czeka, ale może jednak? Spytaj lekarza, proszę.
                  Powodzenia, teraz musi się udać, Ed
                • buba1 Re: dziekuje 13.03.02, 16:10
                  No i jak udało się tak od razu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka