Dodaj do ulubionych

Stres w ciąży

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 19:42
Witam serdecznie

Chciałam się dowiedziec jak wpływa na małą kruszynkę długotrwały, przewlekły
stres. Chodzi o dosłownie pierwsze tygodnie po zapłodnieniu. Z góry dziękuję
za wszelkie informacje...

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Stres w ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 11:49
      Proszę Was o parę słów... Ja naprawdę jestem tym przerażona, może macie więcej
      wiadomości w tym temacie...
      • Gość: dede Re: Stres w ciąży IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.01.06, 17:06
        odpowiedz jest chyba oczywista - wpływa negatywnie, moja siostra stresowala sie
        okropnie bedac w ciazy i urodziła na szczecie zdrowa kruszynke ale
        troche "nerwowa",ktora wybudza sie nagle ze snu z płaczem, łatwo ja wystraszyc
        no i bardzo zywo reaguje na jakies hałasy np. jak cos stuknie albo spadniesad
        nawet pielegniarki w szpitalu z łatwoscia rozpoznali po zachowaniu dziecka,ze
        matka denerwowała sie w trakcie ciazy
        jak stres podczas ciazy wpłynał na dziecko okazac sie moze za wiele lat, kiedy
        podobnie jak mamusia bedzie zestresowane
        jesli problem dotyczy Ciebie to unikaj sytuacji stresowych, zajmij sie czyms co
        cie uspokaja

poczytaj w necie, mnostwo jest artykułow na ten tematsmile
        pozdrawiam i uspokoj siewink
        • Gość: dede Re: Stres w ciąży IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.01.06, 17:08
          a w pierwszych tyg ciazy to chyba stres najmocniej sie odbija na dziecku,
          włsnie wtedy gdy rozwijaja sie zaczatki wszystkich organow w tym mozg!
    • Gość: ola Re: Stres w ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 17:27
      No właśnie, najbardziej obawiam się, że to te pierwsze tygodnie były... sad
      • Gość: dede Re: Stres w ciąży IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.01.06, 17:31
        mimo wszystko trzeba byc dobrej mysli, bo dalsze zamartwianie sie do niczego
        dobrego na pewno nie zaprowadzi, najwazniejsze zeby kolejne miesiace były juz
        spokojniejsze, zrob wszystko zeby kruszynka nie odczuła nastrojow mamysmile i nie
        mysl juz o tym, ze pierwsze tyg ze stresem wpłyneły zle, bo popadniesz w błedne
        koło
        trzymaj sie!
    • Gość: Drew Re: Stres w ciąży IP: 213.17.171.* 30.01.06, 10:09
      Nie wiem czy to stres, ale poroniłam w 8 tyg. I duże prawdopodobieństwo, ze on
      mógł być przyczyną. Stres był akurat bardzo duży - aż mnie bolał brzuch.
    • lilith76 Re: Stres w ciąży 30.01.06, 10:15
      bardzo silny stres może doprowadzić do poronienia (ciało uznaje, że w tych
      warunkach kobieta nie wychowa dziecka), ale twoja ciąża ma się na razie dobrze.
      ważne żebyś teraz się wyciszyła i dbała o swoje emocje.
      wiele kobiet bez powodu się stresuje w ciąży, bo hormony nimi targają.
      kobiety chodziły w ciąży i rodziły w czasie wojen, bombardowań i mimo to
      pokolenie powojenne to nie psychopaci, ani nerwicowcy.
      nie zamartwiaj się.
      • gusiaczek77 Re: Stres w ciąży 30.01.06, 12:00
        Aktualnie jestem w 22tyg. ale uwież mi narawdę przezyłam mnóstwo stresu na
        początku ciąży. Na szczęście dzidziuś dobrze sie rozwija. Również słyszałam o
        tym, że stres główmnie wpływa na stan emocjonalny dziecka po urodzeniu. mam
        nadzieję że mój skarbeniek będzie spokojny. Tobie radze odpreżenia i
        odpowiedniego dystansu do trudnych spraw. pozdrawiam.
    • Gość: K Re: Stres w ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 12:24
      Dobrze jest przykladać podczas ciąży do brzucha pozytywkę. Później po porodzie,
      gdy dziecko nie może zasnąć, dzwięk tej samej pozytywki je uspoki... Moja
      siostra to wypróbowała. :-0
    • cadeau Re: Stres w ciąży 02.02.06, 21:44
      mam syna 2,5 roku.cala ciaza to bylo pasmo nerwow i stresow- i tych malutkich i
      takich bardzo duzych. maly urodzil sie zdrowy i wcale nie nerwowy. tylko teraz
      daje mi popalic...
      nie martw sie .zajmij sie soba, to ty jestes najwazniejsza, dla dziecka
      rowniez, a moze przede wszystkim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka